Maanantai 20.5.2019

Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä – Sipilän hallituksen ”tavoite saavutetaan”

Luotu: 
21.11.2018 14:26
|

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa uudesta työmarkkinaennusteestaan, jonka mukaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen 72 prosentin työllisyystastetavoite ”saavutetaan ensi vuonna”.

”Työllisyyden kasvu on vuonna 2018 ollut jopa vahvempaa kuin toteutuneen talouskasvun perusteella olisi voinut odottaa. Tuoreen työmarkkinaennusteen mukaan työllisyys kasvaa vuonna 2018 noin 66 000 henkilöllä ja vuonna 2019 työllisyyden ennustetaan kasvavan noin 30 000 henkilöllä”, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Edellisessä ennusteessa arvioitiin työllisyyden kasvavan vuonna 2018 noin 43 000 hengellä ja 30 000 hengellä vuonna 2019.

”Työllisyysaste kasvaa tänä vuonna 71,7 prosenttiin ja nousee ennätykselliset 2,1 prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Myös ensi vuonna työllisyysaste nousee, yltäen 72,7 prosenttiin. Hallituksen työllisyysastetavoite ollaan siis saavuttamassa”, ministeriö jatkaa.

Työllisyys kasvaa vuonna 2018 noin 66 000 henkilöllä ja vuonna 2019 työllisyyden ennustetaan kasvavan noin 30 000 henkilöllä, ennuste kertoo.

Ministeriön mukaan työttömyys on kääntynyt selvään laskuun tänä vuonna, kun vielä viime vuonna suurin osa työllisyyden kasvusta johtui työvoiman tarjonnan kasvusta. Tämän ja ensi vuoden aikana noin puolet työllisyyden kasvusta perustuu ministeriön mukaan työttömyyden laskuun.

”On kuitenkin jo odotettavissa, että työllisyyden kasvu alkaa väistämättä hidastua. Viimeisen vuoden aikana nähty työllisyyden huima kasvu onkin ollut osin ollut seurasta siitä, että vielä vuoden 2017 lopulle asti työllisyyden kasvu oli hyvin hidasta – kyseessä on siis osittain ollut eräänlainen korjausliike. On odotettavissa, että työllisyyden kasvu palautuu lähemmäs sitä tasoa, mitä voisi talouskasvun perusteella odottaa. Toiseksi myös talouskasvun ennustetaan hidastuvan, ja se alkaa viiveen jälkeen näkyä hitaampana työllisyyden kasvuna. Kolmas työllisyyden kasvua hidastava tekijä on se, että mitä alemmas työttömyys laskee, sitä enemmän erilaiset rakenteelliset tekijät alkavat vaikeuttaa työllisyyden kasvua”, työmarkkinaennusteessa sanotaan.

LUE MYÖS:

Etla: Sipilän hallitus loi noin 50 000 työpaikkaa – loppu tuli taloustilanteesta

Petteri Orpo: ”Yritykset kaikkialla Suomessa viestivät työvoimapulasta – samaan aikaan 270 000 työtöntä”

Toimitusjohtaja purkautui Jungnerille ”käytännön elämästä”: Näin vaikeaa on saada filippiiniläinen kokki Suomeen töihin ilman saatavuusharkintaa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Oksiala-Mäki-Petäjältä todella "vakuuttava tieto" w-taantuman korjausliikkeestä. Kyllä siihen meidän kaikkien pitää uskoa silmiä räpäyttämättä. Tällä kommentilla - - Petäjä osoittaa, että ilman korjausliikettä Sipilän hallituksen omilla toimilla työttömiä olisi tullut 100 000 tuhatta lisää kuten kävi edellisen hallituksen aikana.
Tosin maailmantalouden nousu alkoi jo silloin, mutta se ei jostakin syystä jaksanut tulla maahamme.

Pasi Anttila

Jos oikein muistan ei teidänkään kirjoituksissa juuri perusteluilla juhlita.
Itse asiaan sanoisin myös että nykyisen alhaisen syntyvyyden aikaan työmarkkinoilta häviää enemmän ihmisiä kun tulee tilalle niin sekin kaunistaa näitä työllisyyslukuja jo ihan automaattisestikkin.
Ja kyllä edellinen kommentoija oli osittain oikeassakin, tunninkin viikossa tehneet (ja niitähän piisaa kun pitää yrittää aktiivimallia täyttää) katsotaan työllisiksi.
Samoin kuin tilastoja siivoamalla (kyselyt työttömille) on saatu laskua aikaan työllistämättä ketään. Sitten on näitä lakeja joilla on tuhansia pitkäaikaistyöttömiä (yli 55 vuotiaita) siirretty pois kortistoista.

Eli kun ihan kiihkottomasti katsoo tätä asiaa ei kaikki ole hallituksen ansiota eikä kaikki ole oikeaa työllistymistä.