Maanantai 20.5.2019

Synnytystonni käteen vai lyhyempi työaika? – Sipilä: ”Älkää tehkö niin paljon määräaikaisia työsopimuksia”

  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilä (kesk) ja Li Andersson (vas) tänään EK:n vaalitentissä.
|

Kristillisdemokraatit esittää Suomen syntyvyyslukujen parantamiseksi niin sanottua synnytystonnia, joka keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän mielestä on harkitsemisen arvoinen.

Synnytystonni nousi esiin Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) järjestämässä vaalitentissä, jossa ovat paikalla kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah selvensi tilaisuudessa, että niin sanotun synnytystonnin idea on antaa ensimmäisen lapsilisän yhteydessä ylimääräinen tuhat euroa. Hän huomautti, että lapsen syntyessä on monenlaisia hankintoja ja kuluja.

LUE MYÖS:

Esko Valtaoja Turun Sanomissa: Synnytyslakko Suomeen – ”Huonosti ovat asiat kun ainoa järjen ääni tulee Halla-aholta”

Hämmästys leviää – Grafiikka Suomen työikäisistä vetää sanattomaksi

Essayah muistuttaa, että joissakin kunnissa maksetaan jo erityyppisiä vauvarahoja.

”Tilanne on epätasa-arvoinen. Siksi tällainen lisä olisi meidän mielestämme hyvä”, hän sanoi tilaisuudessa.

Kristillisdemokraattien mukaan synnytystonnia varten voisi varata noin 50 miljoonaa euroa rahaa.

Sipilä totesi, että Essayahin esittämä ratkaisu on harkinnan arvoinen.

Sipilän mukaan syntyvyyteen voitaisiin kuitenkin heti vaikuttaa kahdella keinolla. Hänen mielestään asenteita pitäisi muuttaa työpaikoilla niin, että isät voisivat paremmin pitää isyysvapaita. Lisäksi epävarmuutta työmarkkinoilla pitäisi vähentää ja lisätä vakinaisen työn määrää.

”Älkää tehkö niin paljon määräaikaisia työsopimuksia”, Sipilä sanoi EK:n vaalitentissä ohjaten sanansa elinkeinoelämälle ja yrityksille.

Useat puoluejohtajat totesivat, että tilanteen helpottamiseksi tarvitaan perhevapaauudistus, joka ei kuluneella hallituskaudella onnistunut. Sipilä totesi, että uudistus maksaisi suunnilleen 200 miljoonaa.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että perhevapaauudistus on sen verran tärkeä, että ”se saa jotain maksaakin”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huomautti, että hänen avauksensa työajan lyhentämisestä olisi osaltaan vastaus heikon syntyvyyden ongelmaan, sillä siinä on kyse työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamisesta. Andersson sanoi viime viikolla Talouselämälle, että vasemmistoliitto ehdottaa Suomeen ensi vaalikaudella kokeilua työajan lyhentämisestä.

Lue lisää: Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen?

Anderssonin mukaan suomalaiset naiset tekevät enemmän vastentahtoista osa-aikatyötä kuin ruotsalaiset naiset ja perheystävällinen yhteiskunta edellyttäisi joustavampaa työaikaa suomalaiseen työelämään.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Reilussa puolessa vuodessa pääministeri "tuli toisiin ajatuksiin"...

11.4.2018 US:

- - "Samoin hallitus helpottaa nuorten työllistämistä päättämällä, että työnantaja saa jatkossa työsopimuslain muutoksen myötä tehdä kolme kuukautta työttömänä olleen, alle 30-vuotiaan työnhakijan kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä." - -

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/246110-juuri-nyt-hallitus-lisaa-tyonant...

Risto Salonen

Raha vai lapsi? Ei niitä voi vastakkain asetella. Luulisi kristillisten ymmärtävän, että ei lapsi ole mikään eläin, josta maksetaan tapporahaa (elämärahaa). Lapsen pitää olla haluttu. Vanhempien pitää myös ymmärtää vastuunsa ja se, että ei elämä ole enää samanlaista kuin ennen. Eletään oikeaa perhe-elämää ei enää biletyselämää. Jos ei käy, niin jättäkää se lapsi tekemättä.
Se voi olla vaikeaa ja ongelnallusta, mutta kyllä se kannattaa aikaa myöten.
Sipilä on myös oikeassa (kerrankin. Yritysmaailmaa voi katsoa peiliin ja ymmärtää olla tekemättä niitä määräaikaisia työsopimuksia: äidit ovat motivoituneempia työntekijöitä kuin sinkut/lapsettomat. Jos ei heiti niin ennemmin tai myöhemmin. Ja etätyötäkin voi hyödyntää.

Pekka Veistos

Synnytystonni ei uranaisia kannusta lasten tekoon. Se kannustaa jo valmiiksi ahdingossa olevia hankkimaan epätoivoisia lisätienestejä. Eli taas kohdistetaan lapsituet siihen yhteiskuntaluokkaan jonka syntyvyys on jo valmiiksi korkea.

Alhaisen syntyvyyden todellinen ongelma on koulutetussa ja työssäkäyvässä keskiluokassa. Sen kannustamiseen tarvitaan PALJON JÄREÄMPIÄ keinoja kuten esim. raskaana olevien naisten työnantajien taloudellinen tukeminen ymv. Siihen ei vaan tonni riitä.

Mutta kai tämäkin on taas niitä poliittisesti korrekteja aiheita joista ei voi puhua.

Erkki Malinen

Eikö se ole ihan hyvä että syntyvyys laskee, jatkuvasti kinastellaan lasten hoitopaikoista kun ryhmäkoot on ylisuuria kun ei ole rahaa kunnon hoitoon. Koulutuksesta vähennetään rahoitusta, kun ei muka rahat riitä, minkä takia tälläiseen yhteiskuntaan pitäis lapsia tehdä. Tämä lähtökohta on jo absurdi, niitten ainoa tehtävä olis tehdä lisää rahaa, ihmisarvot unohdettu kokonaan.

Risto Salonen

Koulussa oli 40 oppilasta luokalla, ei maksutonta peruskoulua, opintotukijärjestelmää ei ollut, päivähoitoa ei ollut kuin osalle perheistä, lapsilisät mitättömiä, ei isyysvapaita. Miksi me selviydyimme ja teimme lapsia?
Uskoimme tulevaisuuteen ja työpaikkoja oli valinnaksi asti. Ei oikein ollut edes työttömyyskorvauksia, ei aina tarvittukaan, kun töitä oli.
Nyt yhteiskunta on tehnyt meistä passivoitutuneita, laskemme kannattaako tehdä sitä tai tätä tukien menettämisen pelosta. Työpaikat ovat kortilla tai ainakin epävarmoja, kuten tulevaisuus yleensäkin.
Poliitikot ja työnantajat muuttakaa epävarmuus tulevaisuususkoksi, niin niitä lapsiakin syntyy. Lopettakaa eri suuntiin vetäminen, valakaa uskoa, puhukaa positiivisista asioista, mahdollisuuksista ei uhista. Käykää läpi valtion/kunnan budjetit ja poistakaa niistä rankalla kädellä sinne kertynyt ihra. Ei kaikkea kivaa pidä tukea yhteiskunnan varoilla, yksilökin voi rahoittaa jotain, jos se on sen arvoista. Ennenkaikkea keskittykää oleelliseen. Käyttäkää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä.

Mikko Toivonen

Määräaikaiset työsopimukset ja työluvat ovat aivan avainasemassa jos halutaan työllistää paljon nuoria tehokkaita ihmisiä kehitysmaista. Joko koulutettuja tai kouluttamattomia.

Määräaikaissopimus on kotimaankin työmarkkinoilla yksi palkkauksen suuria mahdollistajia, joten sitä ei pitäisi hyljeksiä, Vaihtoehto kotimaan ja EU työvoiman käytölle on irtisanomissuojan palauttaminen kirjaimelliseen lakisääteiseen irtisanomisaikaan. Se vasta avaisi täyden työllistämismahdollisuuden ja myös työllistymismahdollisuuden.

Sitä AY liike vastustaa kynsin ja hampaina, mutta AY liikettä ilmeisesti ei kansallinen yhteinen etu kiinnostakaan.