Maanantai 27.5.2019

Jan Vapaavuori väläyttää Helsingin lähtöä – Kuntaliiton Paatero: ”Tähän pitää suhtautua vakavasti”

Luotu: 
21.11.2018 17:25
Päivitetty: 
21.11.2018 17:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sirpa Paatero kertoo Uudelle Suomelle haluavansa tavata ja keskustella asiasta pormestari Jan Vapaavuoren kanssa.
|

Helsingin pohdintaan Kuntaliitosta eroamiseksi pitää suhtautua vakavasti, sanoo liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd). Paatero kertoo Uudelle Suomelle haluavansa tavata ja keskustella asiasta myös pormestari Jan Vapaavuoren (kok) kanssa.

Vapaavuori kertoi tiistaisessa blogikirjoituksessaan Helsingin maksavan noin kaksi miljoonaa euroa jäsenmaksuna Kuntaliitolle ja katsoi velvollisuudekseen ”miettiä ja selvittää ovatko nämä fiksusti käytettyjä rahoja”.

”Tähän pitää suhtautua vakavasti ja käydä tätä läpi”, sanoo Paatero Uudelle Suomelle.

”Mutta muistan, että silloin kun ilmestyi kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) kuntakartat [hallituskaudella 2011–2015], useampi kunta ilmoitti eroavansa Kuntaliitosta, niin sitä ei sitten kuitenkaan tapahtunut. Tämä ei ole ihan eka kerta”, hän jatkaa.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) kertoi keskiviikkona Ylen radion Ykkösaamussa olevansa Vapaavuoren kanssa samoilla linjoilla. Kysymyksiä edunvalvonnasta on Sinnemäen mukaan nostattanut etenkin Juha Sipilän (kesk) hallituksen ajama maakunta- ja sote-uudistus.

”Kumppaneita on helpommin löytynyt muutamasta muusta isosta, suuresta kaupungista kuin sitten Kuntaliitosta. Nämä kysymyksenasettelut ovat herättäneet sen pohdinnan, onko Kuntaliitto meille se oikea kumppani edunvalvonnassa”, Sinnemäki sanoi Ylellä.

”Onko kenenkään etu, että edunvalvonta tapahtuu yhdessä ja yhdellä ja samalla sabluunalla vai saisivatko kaikki äänensä paremmin asioita kuuluviin, jos katsotaan asioita aidosti omasta näkökulmasta eikä pyritä sovittamaan yhteen semmoista, joka ei ehkä ole yhteen sovitettavissa”, hän jatkaa.

Helsinki on muiden suurten kaupunkien kanssa kapinoinut niin maakunta- kuin kasvupalvelu-uudistusta vastaan. Kaupungit ovat katsoneet, että niiden olisi tehokkaampaa järjestää itse työ- ja muita kasvupalveluita kuin että ne siirrettäisiin perustettaviin maakuntiin.

Paatero huomauttaa, että Kuntaliitto on aikanaan muodostettu yhdistämällä Kaupunkiliitto, ruotsinkielinen liitto ja Kunnallisliitto juuri sillä periaatteella, että ”yhteinen edunvalvonta on vahvempaa kuin yksittäin tehtävä”.

Hän sanoo pitävänsä myös oikein hyvänä, että kunnat verkostoituvat itse ja järjestävät myös verkostoina omaa edunvalvontaa.

”Näen todennäköisempänä, että on sekä että. On Kuntaliitto, johon kuuluvat kaikki kunnat ja jolla on edunvalvontaa yleisesti ja sitten on kohdennettua edunvalvontaa kuntakoon mukaan tai sitten esimerkiksi liikennehankkeiden muodossa, jossa tarvitaan alueellista yhteistyötä”, Paatero arvioi.

”Mutta sehän ei ole minun tai Kuntaliiton päätettävissä, vaan omistajat eli jäsenet tekevät tietenkin omia päätöksiään.”

Mitä se merkitsisi Kuntaliitolle, jos pääkaupunki irtautuisi siitä?

”Se merkitsisi meille jonkun verran meidän jäsentuottojemme vähentymistä. Se olisi varmasti akuutein suurin merkitys. Tulisiko sitten vastakkainasettelua tässä edunvalvonnassa? Mahdollisesti. En tiedä”, Paatero vastaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Vuola

Helsinkiläisenä kannatan. Juuri Pekkarin aloitti alueellistamispuheet (vaikka näyttö edellistenkin tuloksista ovat surkeita). Helsingin intressissä on voimakas ja kilpailukykyinen pääkaupunkiseutu sekä Turku-Tampere-Helsinki -kolmio. Muiden kuntien tarpeet ovat toisenlaiset ja Kuntaliitto lienee järkevä järjestö niille.

Ilmari Schepel

Maailman murros haastaa Helsinkiä ja Helen Oy:tä luopumaan hiilestä nopeutetussa tahdissa. Vapaavuoren blogin otsikko oli: "Maailman murros haastaa myös kaupungin edunvalvonnan".

(ja Kuntaliitto voisi siirtää pääkonttorinsa vaikkapa Tampereelle Jyväskylään, Ouluun tms..)

Jari Koponen

Kannattaa siirtää se kuntaliiton pääkonttori jonnekin pienelle paikkakunnalle, niin ei tarvitse alinomaa olla pakkaamassa. Tulevaan Suurkuntaliittoon liittyvät varsinaisina jäseninä kaikki yli 100'000 asukkaan kunnat.

Eero Pekonen

Jos Sipilän hallituksen ajama Sote-uudistus menee läpi, niin Suomen kunnallishallinto kuihtuu samanlaiseksi yhdistystoiminnaksi kuin monessa Keski-euroopan maassa: Pormestari vihkii avioparit ja järjestetää kevätjuhlat sekä syksyllä lohimarkkinat, jossa myydään pääasiassa metrilakua. Markkinatalous jyllää ja kansainväliset suursijoittajat kerää hoitoa tarvitsevilta rahat.

Arto Lähteelä

Sote hävittää laadunkaan terveydenhoidon .
Maakunta uudistus näivettää kunnat ja tyhjentää maaseudun.
Kansanvalta korvataan yrityksillä ja hyväveli byrokratialla.
Jäähyväiset hyvinvointi Suomelle.
Baltian itäinen blokki edessä.