Tiistai 21.5.2019

Nämä 5 puoluejohtajaa rajoittaisivat lakko-oikeutta Suomessa – ”Se, mitä me näimme muutama viikko sitten, ei ole enää tätä päivää”

  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
|

Poliittista lakko-oikeutta Suomessa haluaisi rajoittaa yhteensä viisi eduskuntapuolueen puheenjohtajaa. Asiaa kysyttiin Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vaalitentissä tänään keskiviikkona.

EK on aiemmin ehdottanut poliittisten lakkojen rajaamista Suomessa. LUE TARKEMMIN: EK:n Häkämies vaatii: Lakot kuriin nopeasti uudella lailla

LUE MYÖS: 

Metsäteollisuus hermostui: ”Kiistan ulkopuolinen mutta maksamme laskut – Poliittisia lakkoja rajoitettava”

Nyt jysähti: Teollisuusliitto aloittaa lakon

Ensin lakko, nyt tulee työsaarto – triplaisku samoihin yrityksiin

Puoluejohtajien kantaa kysyttäessä kätensä nostivat pystyyn Petteri Orpo (kok), Juha Sipilä (kesk), Sampo Terho (sin), Sari Essayah (kd) ja Anna-Maja Henriksson (rkp).

Terhon mukaan ay-liikkeen jäsenillä pitäisi olla henkilökohtainen vapaus päättää, haluaako osallistua poliittiseen lakkoon vai ei. Henrikssonin mielestä Ruotsissa on toimiva järjestelmä. Hän huomautti, että siellä työntekijät otetaan vahvemmin mukaan päättämään yhtiöiden asioista. Henriksson ehdottaa samaa Suomen työmarkkinoille ja uskoo, että niin voitaisiin päästä eroon poliittisista lakoista.

Essayahin mielestä yrityksille pitäisi korvata poliittisista lakoista aiheutuvat vahingot, koska yritykset eivät ole näissä lakoissa osapuolia ja tilanne on sikäli epäreilu. Hänen mielestään korvaajana voisi olla ay-liike.

Sipilän mielestä työntekijöiden edustus päätöksenteossa olisi yrityksen omastakin näkökulmasta hyvä vaihtoehto ja siihen suuntaan voitaisiin edetä myös vapaaehtoisella tiellä. Sipilän mielestä poliittisten lakkojen ongelma Suomessa on se, että maksajana on aina syytön osapuoli.

Poliittinen lakko ei Sipilän mukaan saa olla demokraattisen päätöksenteon painostuskeino siinä määrin kuin se nyt on.

”Suomessa on täysin rajoittamaton poliittisten lakko-oikeus”, Sipilä huomautti ja viittasi hänkin Ruotsiin, missä oikeutta on rajoitettu.

Sipilän mielestä asiasta pitäisi nyt rauhassa keskustella ja katsoa, millaiset mallit Pohjoismaissa on.

”Kyllä sielläkin mieltä osoitetaan Pohjoismaissa, ja pitää saada osoittaa mieltä”, Sipilä sanoi.

Myös Orpo tekisi kansainvälistä ja pohjoismaista vertailua. Hän huomautti, että muualla oikeutta on rajoitettu enemmän ja uudistettu pelisääntöjä. Sen takia myös työrauha on parempi, millä on suora vaikutus kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

Orpo toivoisi työmarkkinajärjestöjä saman pöydän ääreen pohtimaan, miten työrauha hoidetaan tähän päivään.

”Se, mitä me näimme muutama viikko sitten, ei ole enää tätä päivää”, Orpo sanoi.

Rinteen mukaan kyseessä on pitkän kehityksen tulos. Rinteen mukaan Ruotsissa lakkojen rajoittaminen on ollut mahdollista, koska koko yhteiskunnan ilmapiiri on erilainen, eikä työntekijöiden kannalta niin pakottava kuin Suomessa. Hänkin viittaa siihen, että työntekijöillä on enemmän sananvaltaa yrityksissä.

Puoluejohtajista Antti Rinne (sd), Pekka Haavisto (vihr), Li Andersson (vas) ja Jussi Halla-aho (ps) eivät nostaneet kättään pystyyn, eivätkä siis rajoittaisi poliittista lakko-oikeutta Suomessa.

LUE LISÄÄ:

Ponsse KL:lle: ”Lakkoase on tosi raju – tämä on maksanut meille jo miljoonatolkulla”

Li Andersson: ”Käsittämätön ajatus – Olen järkyttynyt Juha Sipilän demokratiakäsityksestä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Oliskohan esim kd valmis siihen että yritykset maksaa yhteiskunnalle aiheuttamansa vahingot. Voitas lähteä vaikka pankkituista. Niitä ei taidettu juurikaaan maksaa veronmaksajille takaisin.

Toisekseen yritykset ei todellakaan ole mikään viaton kärsivä osapuoli. Hehän ovat hallituksen takana oleva intressiryhmä jonka toiveita hallitus on eteenpäin viemässä.
Maksakoon virheistään itse.

Risto Salonen

Pankkitukea saivat SKOP, STS, Suomen Säästöpankki ja Arsenal. Kenelle heidän olisi pitänyt maksaa sitä tukea takaisin. Konkurssissa olevan tai selvitystilassa olevan on vähän vaikea maksaa tukea takaisin, se on lainvastaista. Tyhjästä on vähän vaikea nyhjästä.

Raimo Hakala

Entä miksi pankit menivät konkurssiin? Ja miksi niille annettiin tukea? Eikö omistajien vastuu toteudu vaan tappiot maksaa syytön kansa joka ei ole ollut tekemässä päätöksiä joiden johdosta pankki on konkurssiin joutunut. Eihän tuollainen tuki ole markkinataloutta. Se on kansallissosialismia jossa hallitus käyttää kansan varoja yksityisten pankkien tukemiseen joka ei ole velkaa joka maksetaan takaisin korkojen kanssa. Annetut tuet jäävät saamatta takaisin, kun pankki tekee konkurssin samoin säästäjien säästöt katoavat. Reilua peliä.

Andreas Pyy

Sipilä ja muut porvaripoliitikot eivät ymmärrä - tai eivät halua ymmärtää - että ne lakot johtuvat suoraan hallituksen toiminnasta. Niitä ei järjestetä muuten vaan huvin vuoksi vaan niillä on selkeä tarkoitus, eli puolustaa tavallisten työntekijöiden oikeuksia erilaisissa tilanteissa, kuten sellaisessa tilanteessa, jossa kansalaisten demokraattiset oikeudet, joiden eteen on vuodatettu verta ja kyyneliä, ovat EK:n, Suomen Yrittäjien ja oikeistopoliitikkojen brutaalin hyökkäyksen kohteena.

Muuten näiden säälittävien puoluejohtajien kannanotot ovat taas kerran niitä samoja surkeita kliseitä kuin aikaisemminkin. Kun esim. oikeistopolitiikko sanoo, että "se ja se ei ole tätä päivää", niin tällä hän tarkoittaa todellisuudessa sitä, että ei pidä siitä että tavalliset kansalaiset pystyvät puolustamaan oikeuksiaan. Porvaripoliitikot haluavat Suomeen EK:n, Suomen Yrittäjien ja muiden porvarien tukiorganisaatioiden johtaman sanelupolitiikan, demokratiasta porvarit eivät välitä vähääkään. Demokratia on vain porvaripoliitikkojen tiellä.

"Työrauhasta" puhuminen Orpon kaltaisten poliitikkojen suusta on myös puhdasta propagandaa. Se ei tarkoita "työrauhaa" sanan varsinaisessa merkityksessä. Jos porvaripoliitikot eivät pidä jostain porvaripolitiikkaan kohdistuvasta kritiikistä, niin ne toteavat aina "antakaa meille työrauha", mikä tosiasiassa tarkoittaa "älkää kritisoiko meitä" tai "olkaa hiljaa, emme pidä kritiikistä".

Mikko Toivonen

Laiton lakkovahingon tuottaminen olisikin lailla poistettava. Samoin kaikki mahdolliset lain kiertoyritykset kuten selvät "joukkosairastumiset" ja kaikki omaan työesopimukseen tai työehtosopimukseen kuulumattomat poliittiset tai mielenilmauslakot.
Oman liiton palkka-ja työehtosopimuksissa edelleenkin säilyttää mahdollisena niin että siitä annetaan lakisääteisen varoajan ilmoitus ja että sovittelija voi sen alkua siirtää laissa mainitun ajan.

Lakko on kaikenkaikkiaan väline, mitä sivistyneiden ihmisten ei pitäisi käyttää muuta kuin todellisessa hätätilanteessa. Se mahdollisuus on kuitenkin oltava olemassa ettei väärinkäytöksiin ryhdyttäisi työnantajankaan puolelta.

Raimo Hakala

Lakkoja ei tarvita, kun työt tehdään sosiaalitukien "palkalla". Vai oletteko kuulleet lakkouhkauksia 1 tunnin tai 9€ päiväpalkalla työtä tekevien taholta? Kun työntekijöiltä poistetaan mahdollisuus puolustautua työnantajan mielivaltaa vastaan niin sitä kutsutaan orjuudeksi. Miltä kuulostaisi orjayhteiskunta suomi/EU:sta demokraattisessa Euroopassa.

Jaakko Aalto

"Olisiko mellakat eurooppalaiseen tapaan sitten se mielyttävämpi tapa toimia näiden henkilöiden mielestä ?"

Tuo sama kysymys voidaan esittää myös muodossa: Olisiko typeryys miellyttävämpi tapa toimia kuin pöljyys. Jos tarjolle asetetaan vain älyttömiä vaihtoehtoja, ainoa oikea vastaus on: ei kumpikaan.

Jarmo Mäkelä

Vaikka ranskalaisten suora toiminta vaikuttaakin kovalta, niin hekään eivät sentään mellakoitaan työaikana järjestä vaan sisitisti viikonloppuna.
Minusta toiminnan uskottavuus ja siihen sitoutumisen aste mitataan sillä ollaanko siihen valmiita osallistumaan omalla vapaa-ajalla.
Suomessa toiminta ei ole uskottavaa, haetaan vain "hyvä" syy olal pois töistä.
Lisäksi vahingonkorvaukset on saatava aiheutetun vahingon tasolle. Ruotsissa lakosta voidaan työtuomiistuimessa määrätä jättikorvaukset.
Lisäksi useassa Euroopan maassa poliittiset lakot on kielletty kokonaan.

Raimo Hakala

Miksi suomessa luottamushenkilöt eivät eroa omasta tahdosta, kun tekevät virheen? Tai skandaalin. Niin kuin Euroopassa tapahtuu. Eikö suomalaiset olekaan eurooppalaisia? Vai onko kulttuurimme edelleen sieltä mongooliajalta kuten Ruotsalaiset ovat aina meitä arvostelleet?

Juha-pekka Naukkarinen

Jos poliittiset lakot halutaan lopettaa,niin voimalla on vastattava näin voimakkaaseen reaktioon,se tarkoittaisi työnantajanpuolelta työsulkua,vaikkapa 6kk aluksi,ei siltä puolelta leipä lopu ja tekijöitä löytyy ulkomailta,kun hallitus laittaa hätätila lait käyttöön!