Maanantai 27.5.2019

HS: Raju avautuminen ministeriön sisältä – johto ja lainvalmistelu ”täysin hukassa”

Luotu: 
22.11.2018 11:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kuvituskuva.
|

Sosiaali- ja terveysministeriöstä on irtisanoutunut tänä vuonna toistaiseksi 44 henkilöä ja useat virkamiehet kertovat Helsingin Sanomille ministeriön lainvalmistelun olevan rikki.

Yli 20 vuotta ministeriössä toiminut neuvotteleva virkamies Pia-Liisa Heiliö kertoo lehdelle, että hyvä lainsäädännön valmisteluprosessi on ministeriön johdolta ”täysin hukassa”. Hän arvostelee, että ministeriön virkamiesjohtajista on tullut poliitikkojen juoksupoikia.

”Kukaan ei kerro ministereille, mikä on mahdollista ja mikä ei”, Heiliö sanoo.

Heiliön mukaan virkamiesjohto ei enää luota edes kokeneisiin omiin virkamiehiin lainvalmistelussa. Käytännön esimerkkinä hän mainitsee EU:n uuden tietosuoja-asetuksen, gdpr:n, joka vaikuttaa satoihin lakeihin, mutta muutoksiin ei silti varattu lainsäädäntöresurssia. Se vaikutti suoraan myös ministeriössä valmisteltuun asiakastietolakiin, mistä Heiliö kertoo varoittaneensa jo etukäteen.

Useat nimettöminä Helsingin Sanomille puhuneet virkamiehet nostavat esiin genomi- ja biopankkilait esimerkiksi rikkinäisestä lainsäädäntöprosessista. Tärkeiden lakihankkeiden valmistelu kaatui viimevaiheessa yhden kokemattomamman valmistelijan syliin. Eduskunnan oikeusasiamies moitti lausunnoissaan kumpaakin lakiesitystä keskeneräiseksi.

”En pidä asianmukaisena, että näin tärkeässä asiassa lausunnolle lähetetään näin keskeneräinen luonnos laiksi, joka olisi tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2019”, oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kirjoitti genomilaista.

”En pidä asianmukaisena sitä, että lainvalmisteluun kuuluvia tehtäviä pyritään ulkoistamaan lausunnonantajille”, hän arvioi biopankkilakia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Yritys

Onko ministeriön taitamattomuus joku ihme kun 30:tä vuotta on maalla ollut sosialistinen Presidentti ja kaikki virkapaikat on täytetty jäsenkirja ihmisillä ja varsinkin viimeiset 12:ta vasuri vuotta on ollut sellaista toveri junttaa, joka viraston väkimäärä on vähintään kaksinkertaistunut ja ainut töihin vaadittu koulutus on SDP:n jäsenkirja ja ainut homma mikä siellä on sujunut hyvin on erilaisten tittelien jako on jos jonkinlaista neuvosta ,teollisuus,ministeriä loputon määrä,ei voi sanoa ettei joku asia olisi onnistunut ei kylläkään lakien valmistelu koska siihen vaaditaan muutakin kuin jäsenkirja ja komea neuvvostitteli!

Tapio Meriluoto

Aivan kuten edellä jo todettiin, eihän tässä mitään uutta ole. Jokainen asioita seuraava kansalainen on tämän kaiken tiennyt jo vuosikausien ajan.

Niinpä olemme jonkinlaista tympääntynyttä myötähäpeää tuntien seuranneet noita tiedotusvälineissä aika ajoin toisteltavia selityksiä virkamiestemme "riippumattomuudesta" ja heidän "työskentelemisestään virkavastuulla", mikä sitten muka jotenkin "takaa työn laadun ja päätösten oikeellisuuden..."

Noh, kyllähän meillä tiedotusvälineissä toistellaan vähän väliä sitäkin, että Joulupukki asuu Korvatunturilla. Ja jotkut sitten tähänkin uskovat ihan oikeasti.

Tapio Mäkeläinen

Ministereinä Saarikko kepu ja Mattila Ps. Edeltäjä Mäntylä sai potkut surkeudessaan.
Luulisi että edes Saarikolla olisi pysynyt homma hanskassa. Tosin on aika nuori ja sote on karsee tavoite.
Stm tontilla on suurin budjettilohko!!!
Persujen ministerit pl loistavan Niinistön, ovat taakka. Työlakien valmistelut samaa koohaa Jarppan johdolla.

Kaarlo Kunnari

Jos edellisten hallitusten aikana nimitetyt virkamiehet nyt tahallaan vesittävät ja pilaavat lakeja valmisteluvaiheessa, se johtuu siitä ettei meillä virkamiehiä vaihdeta kun hallitus vaihtuu. Toisaalta se on oikein ettei kaikkia vaihdeta, mutta ehkä osa päälliköistä tulisi vaihtaa hallituksen haluamiksi. Nyt nähdään hyvin millaista sotkua voi virkamiehistö saada aikaan lain valmistelussa, kun valta ei ole virkamiehistön haluamissa käsissä.