Perjantai 24.5.2019

Kylmä totuus suosikkipeleistä – THL: Tajuavatko suomalaiset tätä?

Luotu: 
27.11.2018 11:09
Päivitetty: 
27.11.2018 11:35
  • Kuva: Smile Audiovisual / Veikkaus
    Kuva
    Lotto, arvat ja rahapeliautomaatit ovat suomalaisten suosikkipelejä.
|

Suomalaisten suosituimmat rahapelit ovat lotto, arvat ja rahapelikoneet. Peliongelmat ja pelikoneiden sijoittelu on herättänyt keskustelua viime päivinä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen blogissa käsitellään nyt rahapelien pelaamisen syitä Rahapelikysely 2016 -tutkimuksen aineiston avulla. THL:n mukaan pelaamisen motivaatiotekijöitä valotetaan nyt ensi kertaa Suomessa. THL toteaa, että vasta viime aikoina rahapelimonopolia koskevassa julkisessa keskustelussa on alettu korostaa monopolin velvollisuutta rahapelihaittojen ehkäisyssä ja vähentämisessä.

Ei liene yllättävää, että tavallisin syy pelata on suomalaisille rahan voittaminen. THL:n erikoistutkija Anne Salonen ja korkeakouluharjoittelija Heli Hagfors toteavat blogissa kylmän totuuden suomalaisten suosikkipeleistä:

”Kolme suomalaisten suosituinta rahapelityyppiä – lotto, arvat ja raha-automaattipelit – ovat ns. sattumapelejä, joissa pelaaja ei voi vaikuttaa pelin lopputulokseen. Sattumapeleissä pelaaja ei voi myöskään harjoittelemalla kehittyä pelaajana.”

”Kaiken kaikkiaan rahapelaaminen on suunniteltu siten, että voiton vie pelin tarjoaja, ei pelaaja. Tietävätkö pelaajat, mitkä ovat todelliset voittomahdollisuudet eri tyyppisiä rahapelejä pelatessaan?” Salonen ja Hagfors kysyvät.

Pelaaminen rahan vuoksi on THL:n mukaan yleisintä työttömillä ja lomautetuilla, työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla ja pitkäaikaissairailla sekä kotona lastaan tai omaista hoitavilla.

”Miksi sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevat pelaavat muita useammin voittaakseen rahaa? Pelaamisen taustalla saattaa olla haave äkkirikastumisesta tai pyrkimys ratkaista taloudellisia ongelmia rahapelaamisella. Tämä saattaa selittää sen, miksi sosioekonomisesti heikommilla alueilla pelataan erityisen paljon rahapelejä. Toisaalta juuri näille alueille on myös sijoitettu eniten rahapeliautomaatteja”, Salonen ja Hagfors kirjoittavat.

LUE MYÖS:

Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 €/kk Veikkaukselta

”Vero, joka kohdistuu kaikista haavoittuvaisimmassa asemassa oleviin” – Peliautomaateista heräsi huoli

Toiseksi yleisin syy pelata rahapelejä oli THL:n mukaan jännitys, ajanviete, hauskuus ja hyvä mieli. Yleisintä se on 18–24-vuotiailla, joilla myös esiintyy eniten rahapeliongelmia.

”Rahapeliongelmat ovat vahvasti yhteydessä velkaantumiseen, mikä puolestaan lisää syrjäytymisriskiä. Nuorten aikuisten rahapeliongelmiin tulisikin kiinnittää erityistä huomiota, jotta voitaisiin ehkäistä mahdollista syrjäytymistä. Esimerkiksi etsivä nuorisotyö voisi jalkautua niihin paikkoihin, joissa nuoret pelaavat”, Salonen ja Hagfors toteavat.

Jaa artikkeli:

Kommentit