Tiistai 25.6.2019

Eduskunnan ”häpeällinen” päätös: Tässä keskustan selitys kansalaisaloitteen vaientamiselle

Luotu: 
27.11.2018 16:36
Päivitetty: 
27.11.2018 17:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    ”Kun asiaa käsiteltiin, niin kävi ensinnäkin ilmi, että ei täällä eduskunnassa ole yhtään puoluetta, joka olisi valmis luopumaan lahja- ja perintöverosta”, keskustan Timo Kalli sanoo.
|

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta päätti tiistaina sivuuttaa perintöverosta luopumista vaativan kansalaisaloitteen käsittelyn eduskunnan täysistunnossa. Päätös jättää aloitetta koskeva mietintö tekemättä suututti nurinkurisesti oppositiopuolueet, joista yksikään ei kannata aloitetta eli perintöverosta luopumista.

Oppositio syyttää hallitusta kansalaisaloitteiden arvoa halventavasta, häpeällisestä päätöksestä. Oppositiopoliitikkojen mukaan kansalaisaloite olisi ansainnut kunniallisen käsittelyn eduskunnassa, ”vaikka yksikään meidän ryhmistämme ei kannata perintö- ja lahjaeron kumoamista”.

Lue tarkemmin: Tyrmistys: Eduskunta ei käsittele kansalaisaloitetta

Sdp:n Timo Harakka väittää hallituspuolueiden torpanneen aloitteen eduskuntakäsittelyn, koska ne joutuisivat mietinnössä myöntämään vaalikampanjoinnin kannalta hankalan totuuden: ne eivät tosiasiassa kannata perintöveron poistoa, vaikka etenkin kokoomuksen kansanedustajat ovat julistaneet haluavansa päästä perintöveron ”kimppuun”.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Timo Kalli selittää hallituspuolueiden yhteistä päätöstä Uudelle Suomelle. Hallituspuolueet ajoivat valiokunnan äänestyksessä enemmistönsä turvin läpi päätöksen, että mietintöä ei tehdä. Näin ollen sitä ei myöskään käsitellä täysistunnossa.

”Kun asiaa käsiteltiin [valiokunnan] verojaostossa ja kuultiin laaja asiantuntijajoukkoa, niin kävi ensinnäkin ilmi, että ei täällä eduskunnassa ole yhtään puoluetta, joka olisi valmis luopumaan lahja- ja perintöverosta”, Kalli sanoo.

Kalli sanoo, että asia on niin merkittävä ja vaikutukset niin laajoja, että perintöveroratkaisun täytyy olla seuraavan hallituksen hallitusneuvottelukysymys.

Etenkin kokoomuksen mutta myös keskustan riveistä on äskettäin julistettu, että perintöveron kimppuun pitäisi päästä. Kumpikaan ei siis kuitenkaan ole valmis perintö- ja lahjaverosta luopumaan, Timo Kalli?

”Se tunnistettiin, että kyllä tässä [verossa] on ongelmia, mutta tämä on niin suuri kokonaisuus, että sitä pitää ratkoa hyvän valmistelun pohjalta”, Kalli sanoo.

Perintö- ja lahjaverojen kimppuun on vaikea lähteä ennen muuta siksi, että niillä kerätään yli 700 miljoonan euron tulot valtiolle. Se on valtiontalouden mittakaavassakin merkittävä summa, jota ei korvata helpolla, Kalli myöntää.

”Ensi vuoden budjetin käsittely on loppusuoralla ja tällä kerätään 720 miljoonaa euroa – ei me nyt haluttu tällä sekoittaa [budjetin] ennustettavuutta”, Kalli sanoo.

”Sitten pitäisi löytää jotain muuta rahoituspohjaa tilalle. Samaan aikaan kun tehdään budjettia, niin aika vaikea on mennä sanomaan, että jostain otetaan satoja miljoonia pois.”

Keskustan puoluekokous on linjannut, että perintö- ja lahjaveroon pitää tehdä muutoksia sukupolvenvaihdoksia ja tavallisten perintöä saavien suomalaisten tilannetta helpottaen. Kallin mukaan tarvitut muutokset täytyy tehdä veron ”sisällä”, ei poistamalla koko vero. Tällä vaalikaudella hallituksen toivomat muutokset eivät ole edenneet, Kalli toteaa.

Kalli sanoi Uudelle Suomelle, että valiokunnan ratkaisu ei ollut poikkeuksellinen, koska myös Paavo Väyrysen kansalaisaloite euroerosta jätettiin mietinnöittä. Tuolloin hylkäyksen syy oli kuitenkin se, että eduskunnan toimivalta ei olisi riittänyt asiasta päättämiseen. Oppositio korostaakin, että hallitus esti ensimmäistä kertaa käsittelyn kansalaisaloitteesta, johon nähden eduskunnalla olisi ollut toimivalta. Lisäksi aloite oli ensimmäinen valtiovarainvaliokuntaan saapunut.

Eduskunnan oppositiopuolueista perussuomalaiset on jättänyt lakialoitteen perintöverotuksen kohtuullistamisesta lesken ja lasten aseman parantamiseksi. Suurin oppositiopuolue sdp vastustaa perintöverotuksen purkamista, sillä se pitää perintöveroa harvinaisen suositeltavana välineenä julkisten palveluiden rahoitukseen. 

Lue myös: Kokoomus lähtee ”perintöveron kimppuun” – Timo Harakalta vahva vastalause: ”Tämä ei ole köyhän suomalaisen ongelma”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Kansalaisaloite tasa-arvoinen avioliittolaki meni suureen saliin ja äänestykseen laiksi saakka.
Tämä Lahja ja perintöveron poistoa vastusti punavihervasemmisto ja SAK kovin sanoin somessa ja nyt ällistyivät kun se ei edennytkään elikä tarkoittaen ettei siitä punavihervasemmistolle tullut vaaliasetta.

Toivo Snellman

Molemman herrat, alkaen Ahosta, ( tuolloinhan poistettiin kahden koeäänestyksen jälkeen liittyä vai ei liittyä EU:n jäseneksi määräenemmistölaki ) ovat osaltaan olleet valmiit myymään / luovuttamaan itsenäisen valtion tunnusmerkit Brysselin ohjaukseen. Ja tulokset ovat näkyvissä. Valitettavasti! Joten, nytkin omaneduntavoittelu jätti ottamatta käsittelyyn ko. kansalaisaloitteen.

Olli Turkama

Riippumatta siitä, mitä mieltä olen verosta totean, että tässä taas kerran todistettiin, että herrat tekevät mitä haluavat. Tässä käveltiin yli sen hienon periaatteellisen asian, että 50000 kansalaista voisi saada jonkin asian edes yhteen eduskunnan käsittelyyn. Surullista huomata, että päättäjät eivät meitä kunnioita lainkaan, edes suurempana joukkona.

Olli Turkama

Riippumatta siitä, mitä mieltä olen verosta totean, että tässä taas kerran todistettiin, että herrat tekevät mitä haluavat. Tässä käveltiin yli sen hienon periaatteellisen asian, että 50000 kansalaista voisi saada jonkin asian edes yhteen eduskunnan käsittelyyn. Surullista huomata, että päättäjät eivät meitä kunnioita lainkaan, edes suurempana joukkona.

Jouni Lehmusruusu

Perustuslain 2§ kertoo että Suomessa valta on kansalla. Siksi on valitettavaa että valitsemamme edustajat katsovat olevansa kaitsijoitamme eivätkä vastuussa meille.

Vaalit ovat tulossa, miettikää tarkoin haluatteko saman linjan jatkuvan.

Juhani Vinberg

aika helppoa olisi veropohjan laajentaminen, joklla saadaan tuo perinöveron poistamisen gappi umpeen, laitetaan ay-liikkeeen omaisuus, sijoitukset ja bisnes verollle, ei mitään lähdeveroja vaan alvi bisnekseenja sijoituksista normaali pääomsvero ja samalla jäsenmaksujen verovähennyksen poisto, pitkän ruikuttamisen jälkeen on saatu ulkomaisille rekoille tievdero, luulisitämänkin verrouutoksen käyvän kivuttomasti