Perjantai 19.7.2019

Suomi rasistisin maa EU-raportissa – Tummaihoisten häirintä yleistä

Luotu: 
28.11.2018 15:51
Päivitetty: 
28.11.2018 16:21
  • Kuva: Sami Halinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    12:ta EU-maata koskevan tutkimuksen kaikista vastaajista 30 prosenttia koki joutuneensa rasistisen ahdistelun tai häirinnän kohteeksi ihonvärinsä vuoksi edellisten 5 vuoden aikana. Suomen vastaajista näin koki peräti 63 prosenttia.
|

Suomi koetaan hyvin rasistiseksi maaksi tummaihoisten keskuudessa, selviää Euroopan unionin jäsenmaita koskevasta tutkimuksesta. Suomi oli kaikkein rasistisin maa niiden 12:n EU-maan joukossa, joita tutkittiin.

Suomi nousee esiin Being Black in the EU -tutkimuksen osiossa, jossa selvitettiin kyselyn noin 6000 tummaihoisen, afrikkalaistaustaisen vastaajan kokemusta rasistisesta ahdistelusta tai häirinnästä (engl. racist harassment) kyselyä edeltäneiden viiden vuoden aikana. Kokonaisuudessaan kyselyn vastaajista lähes joka kolmas, 30 prosenttia vastaajista, katsoi joutuneensa ahdistelun kohteeksi ihonvärinsä vuoksi (edellisen 5 vuoden aikana).

Suomen vastaajista peräti 63 prosenttia katsoi joutuneensa rasistisen häirinnän kohteeksi. Luku on korkein tutkittujen maiden joukossa, ja merkittävästi korkeampi kuin esimerkiksi Ison-Britannian ja Maltan vastaava luvut, 21 ja 20 prosenttia. Pohjoismaista Ruotsissa ja Tanskassa vastaajista 41 prosenttia ilmoitti rasistisesta syrjinnästä. Suomen jälkeen korkein luku oli Luxemburgin 52 prosenttia.

Rasistiseksi häirinnäksi katsottiin ihonväriin, uskontoon tai etniseen alkuperään perustuva ahdistelu kuten uhkaava tai loukkaava puhe, väkivallalla uhkaaminen, loukkaavat eleet tai tuijotukset, sähköinen uhkailu tai haukkuminen sekä loukkaavat kommentit sosiaalisessa mediassa.

Suomesta kyselyssä oli mukana noin 500 vastaajaa. Tutkimuksessa mukana olleet maat olivat Suomen lisäksi Itävalta, Italia, Tanska, Ranska, Saksa, Irlanti, Luxemburg, Malta, Portugali, Ruotsi ja Britannia. Tutkimuksesta selviää, että ihonväriin perustuva, tummaihoisiin kohdistuva rasismi on yhä unionissa yleistä – 20 vuotta sen jälkeen, kun syrjintä kiellettiin EU-laeilla. Tutkimuksen mukaan rasismia esiintyy niin työnhaussa kuin asuntoa etsiessäkin.

Suomen luku oli korkein myös, kun vastaajilta tiedusteltiin, olivatko he kokeneet rasistista väkivaltaa edellisen viiden vuoden aikana. Suomen vastaajista 14 prosenttia vastasi kyllä, kun tutkittujen EU-maiden keskiarvo oli viisi prosenttia. Irlanti ja Itävalta olivat lähellä Suomea 13 prosentilla.

Positiivisesti esiin nousee Suomen poliisi. Tiedusteltaessa, olivatko vastaajat tulleet pysäytetyksi poliisin toimesta ja kokivatko he pysäytyksen johtuneen ihonväristään, lähes puolet (44 prosenttia) poliisin pysäyttämistä vastaajista kaikissa tutkituissa maissa koki poliisin toiminnan olleen rasistisesti motivoitunutta. Italian osuus oli korkein, siellä näin koki peräti 70 prosenttia poliisin pysäyttämistä vastaajista. Suomen osuus oli matalin, sillä vain 18 prosenttia vastaajista koki poliisin motiivin olleen rasistinen.

Suomen työelämässä ja työnhaussa rasismi ei ollut erityisen yleistä. Esimerkiksi työnhaussa eniten rasistista syrjintää koettiin Itävallassa, Luxemburgissa ja Italiassa.

Tutkimuksen teettänyt Euroopan unionin perusoikeusvirasto FRA vaatii EU:ta tehostamaan toimiaan muun muassa työmarkkinoiden syrjinnän kitkemiseksi ja maahanmuuttajien rohkaisemiseksi ilmoittamaan häirinnästä viranomaisille.

Suomalaiskommentti: Aggressiot päivittäisiä

Tutkimuksen on nostanut sosiaalisessa mediassa esiin vihreä poliitikko Fatim Diarra, joka sanoo voivansa allekirjoittaa kokemuksen, että Suomessa esiintyy syrjintää niin työ- kuin asuntomarkkinoilla ja muussakin arkisessa elämässä.

”Rasismi on meillä valitettavan naamalla läiskyvää ja jokapäiväistä. Mun päälle on syljetty matkalla kouluun, mua on tönitty ja mulle on huudettu mitä kuvottavampia asioita. Me ruskeat ihmiset kohtaamme päivittäin mikroagressioita”, Diarra kirjoittaa.

”Mua sylettää kun mä ajattelen sitä miten mä olen joutunut tottumaan siihen, että yksin kävellessä joku huutaa neekeriä mun perään.”

Emme voi jatkaa näin, Diarra toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

No voihan Brexit sentään. Emme ole vain saaneet vielä tarpeeksi siedätyshoitoja
savannien rasismivapailta nuorukaisilta tai basaarien rauhan uskonnon nimeen vannovilta. Monikulttuurisuuden auvoa ja luotettavia tutkimuksia ootellessa.

anita frisk

EUn edellisessä tutkimuksessa kysely Suomessa oli suunnattu vain somaleille, toisin kuin muissa otantamaissa. Entä nyt, oliko Suomen otannassa mukana myös muita tummaihoisia? Tämä olisi aika oleellinen tieto.

Muuten, eikös tämä Diarra ollut juuri se henkilö, joka syytti suomalaisia insestistä ja vaimonhakkauksesta?

Timo Muukkonen

Miksi sitten tulla tänne jumalan selän taakse, sivistymättömien, töykeiden ja rasistisien alkuasukkaitten sekaan? Jos nämä edellä mainitut haluaisivat olla vaan rauhassa?

Jotkut valopäät keksivät käydä väkisillä kansainvälistämään alkuasukkaita ilman heidän tahtoa niin onko yllätys että vastarintaa ja muita yllä mainittuja ilmiöitä tapahtuu?

Eipä menny putkeen sillä lähetyssaarnaajallakaan siellä eräällä saarella. Ne ymmärtämättömät alkuasukkaat kun ampuivat tämän nuoren miehen vastoin hänen tahtoaan. Inhottava viharikos. Vai oliko peräti rasistinen kun eivät valkoihoista halunneet sinne...?

Jos täällä murinaa kuuluu nurkissa ja kättä puristellaan taskussa nyrkkiin niin ollaan vielä tosi kaukana tuolla etelän tai idän mailla koettuun meininkiin. Siellä lähtee henki jos oikein pahasti sattuu. Täällä sentään vaan kiroillaan ja mulkoillaan...

Tapio Mäkeläinen

Onpas Suomessa vikaa. Kandeis sit varmaan käydä kokeillees muuta.
Miehet hakkaa vaimojaan, enbuske ei saa hommia jos laittaa manne nimen, miehet on sikoja, naisten eoromon 83. Penniä, sataa, aiotaan ostaa puolustusvälineitä, ollan väleissä naton kanssa yms
Vali vali vali

Mikko Toivonen

Kun non yhtä kattavasti asunut ympäri maailmaa kuin minä, niin hyvin nopeasti huomaa, että Suomi ei ole lainkaan rasistinen maa vaan sellainen vain erittäin selektiivisen rasismimääritelmän mukaan.
Todellista rasismia esiintyy Suomessa lopulta erittäin vähän ja erittäin vähän moneen tuossa 12 maan vertailuotoksessakin mainittuihin maihin verrattuna. Ja minä kun kirjoitan näin tarkoitan yhteiskunnan todellista eriytymistä ja erillään pysymistä kuviteltujen rasismin kohteiden kanssa.
Rasismin suhteen asiat maassamme ovat maailmanlaajuisesti erittäin hyvässä tilassa.
Olisivatpa metsämmekin yhtä hyvässä kunnossa, vaan eivät ole.

Ilkka Paananen

Näköjään on pidettävä sipsit ja muut naposteltavat käsivarren mitan etäisyydellä. Toivosen kommentit Suomen metsänhoidon tilasta ovat viihteellisiä joskin harhakäsityksiin ja mielikuvitukseen perustuvia sekä mitä yllättävimmissä asiyhteyksissä pulpahtelevia. Suomen metsäthän nielevät sitä kuuluisaa hiiltä kiihtyvällä tahdilla.

Mikko Toivonen

Ilkka, kyllä sinulla on oikeus käsitykseesi mikä on metsällärahastajan tai MTK käsitys.
Minun linjani on kylläkin systemaattinen, mutta perustuu ihan samoihin analyyseihin kuin vaikkapa professori Ollikaisen ja monen muun sitoutumattoman metsä ja ilmastotutkijan.
Totuus ja se aivan konkreettisesti nähtävänä on kuitenkin minun ja noiden riippumattomie3n tutkijoiden puolella. Sinun totuutesi taas mtilastototuus ja kaikkihan me tiedämme: vale, emävale, venäläinen kaksoisvale ja suurin vale kaikista eli terkoitustilasto.
Suomen metsien sisältö on noin karkeasti vain pieni osa oikean metsän sisällöstä puukuutioina mitattuna mikä on ihan eri asia kuin kasvuvauhti. Lainassa metsästä on yksinkertaisesti liian suuri osa ja sitä on pahennettu avohokkaa ja pohjaa rikkovalla hoidolla ja korjuulla. Metsämme ovat todellisuudessa kaukana ideaalista tai mahdollisesta hiilinielusta.
Tilannetta toki voitaisiin parantaa rationaalisti ja edelleen mahdollistamalla järkevä metsäteollisuus, mutta metsästä ilmaan otettua liian suurta lainaa on kyllä alettava lyhentämään kun nyt ei makseta edes korkoja kiitos kepu ja mtk sekä metsänomistaja ahneus ajattelun. Minä ensin, mulle sulle, kuulostaako tutulta velipiireissä?

Pekka Veistos

Vihreiden Fatim "maalaiset on insestin tulosta" Diarraa onkin tosi luotettava lähde. Onkohan tuonkaan virheen suusta tullut ikinä totuuden sanaa? Uhriutua se kyllä osaa ja hankkia sillä kaikki mahdolliset edut itselleen.

En usko uutisesta sanakaan eikä taida uskoa moni muukaan. Ärsyyntymistä kyllä tulee lisää senkin edestä. Näin sitä jaetaan kansaa kahtia, mutta se kai näillä "monikulttuurisilla" uutisilla on tarkoituksenakin.

Petri Kokko

Kuinkas työttömät ja huono-osaiset sitten , näitä tälläkin forumilla joittenkin kommenttattorien taholta jatkuvasti parjataan ja haukutaan. Eikö yhteen kansanosaan kohdistuva mollauskampanja ole myöskin rasismia?

Tony Peltonen

Suomi ei ole rasistinen maa siinämielessä mitä rasismi on oikeasti. Olen asunut useissa eri maissa ja kohdannut rasismia hyvinkin suurella tasolla. Ei Suomalaisten tarvitse hyväksyä niiden kultuurien vaatimuksia jotka ei hyväksy Suomalaistakaan kultuuria. Kyllä Suomalaisilla on oikeus olla erimieltä erillaisten monoteismisten kultuurien kanssa. Onhan meidät jo kerran väkivallan avulla käännetty Kristinuskoon ja nyt meitä painostetaan uhkailemalla ja leimaamalla toiseen ääriuskontoon. Ei ole mikään pakko hyväksyä tätä tässä maassa