Torstai 27.6.2019

”Sipilän hallitus ei puheista piitannut” – SAK:n Eloranta turhautui aktiivimalliin ja haluaa nyt ”kokonaisremontin”

Luotu: 
29.11.2018 07:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Työttömyysturva ja työttömyyspalvelut tarvitsevat kokonaisremontin, katsoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Aktiivimalli on osoittautunut hänen mukaansa epäoikeudenmukaiseksi leikkuriksi, eikä Suomen suurin palkansaajajärjestö uskalla toivoa siihen enää “suuria parannuksia”.

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt etsivät parhaillaan keinoja, joilla aktiivimallia voitaisiin muokata paremmaksi. Listalla on muun muassa ollut esitys, että aktiivisuutta voisi jatkossa esittää ammattijärjestöjen järjestämissä palveluissa.

“Emme odota suuria parannuksia uudesta kolmikantatyöryhmästä. Työttömyysturva ja -palvelut tarvitsevat kokonaisremontin”, Eloranta viestittää Uudelle Suomelle.

Aiemmin keskiviikkona Eloranta jakoi turhautuneena Etelä-Saimaan pääkirjoituksen, jossa lehti moitti aktiivimallia toimimattomaksi.

“Me emme aktiivimallia hyväksy. Se turhauttaa, että sanoimme sen olevan leikkuri ja epäoikeudenmukainen. [Juha Sipilän] hallitus ei näistä puheista piitannut, mutta nyt ne ovat osoittautuneet todeksi”, Eloranta toteaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Hallitus ilmoittaa työttömien määrän vähentyneen 254 600 henkeen ja vähennyksen olevan vuoden takaiseen 49 700 henkeä.
YLE kertoo 25.11 uutisessaan, että Aktiivimalli on leikannut 158 000 henkilön työttömyyskorvauksia.
YLE:n mukaan leikkauksien kohteeksi on joutunut 41,9 %:tia työttömien määrästä.
Tästä voi laskea, että työttömiä on nyt 377 000 henkeä.
Työttömien määrä on vuodessa LISÄÄNTYNYT 50 000 henkeä.

Pentti Westerholm

Tilastokeskus joka on puolueeton taho on laskenut 20 vuoden ajan samalla tavalla työttömyys astetta.Hallituskauden alussa oltiin 12 % ja nyt kun kausi on lopuillaan ollaan päästy 6%. Tarkoittaa todella 100000 henkilön työllistymistä.
Tietysti jokainen saa laskea mielensä mukaan,mutta tämä on valtakunnan laskentamalli oli sitten vallassa vasurit ,sentterit , oikkarit tai jopa Liike nyt.

Topi Rantakivi
Vastaus kommenttiin #4

@4. Ei kyllä pidä paikkaansa. Jos katsellaan TEM:in lokakuun katsauksia, sieltä löytyy:

"Lokakuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 532 600
työnhakijaa, mikä on 50 900 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin."

Tämän lisäksi tilastokeskus laskee 1 tunnin työtä tehneen työlliseksi.

Tilastointitapa pitää muuttaa niin, että työlliseksi lasketaan se, joka on tehnyt töitä kuukauden verran ja että sillä palkalla tulee toimeen ilman yhteiskunnan tukiaisia.

Palkka on se avainsana.

Jari Eeva

Varsinkin "hallituksen luomien" työpaikkojen lukumäärä on laskettu Etlan matemaattisilla kaavoilla. Ei mitään arkistojen kätköistä saatua faktaa. Etkö olle asiasta lukenut? Matemaattisesti teoriassa mahdollista, mutta entä todellisuus?

Jukka Mattsson

"Nyt vain AY ja kassan jäsenet saavat korvauksen"

Totta, mutta miksi pitäisi maksaa työttömyyskorvausta jos ei maksa mitään vaikkapa kassaan? Jopa yrittäjille maksetaan työttömyyskorvaus jos liittyvät FINKA, YTK tai Yrittäjien työttömyyskassaan.

Jos olet umpisaita väärässä paikassa, on aivan turha narista.

Jaakko Aalto

"Miksi pitäisi maksaa työttömyyskorvausta jos ei maksa mitään..."
Siksi, että työttömyyskorvaukset maksetaan lähes kokonaan valtion varoista. Kassojen osuus maksetuista korvauksista on marginaalinen. Jos korvaukset rajoittuisivat siihen, mitä kassat omista varoistaan pystyvät maksamaan, asia oisi tietysti toisin.

Sinänsä hämmästyttävää (tai pikemminkin kuvaavaa), että ne perustulakijuristit jotka näkevät tasapuolisuusongelmia hyttysenkokoisissa asioissa, eivät ole puuttuneet puolella lauseellakaan tähän räikeään eriarvoisuuteen.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #9

Työttömyyskorvauksista valtion maksettavaksi tulee vain työmarkkinatuki ja peruspäiväraha. Ansiosidonnaista ei makseta valtion rahoista, sen maksaa työttömyysvakuusrahasto ja kassat.

Valtion varoista maksetaan alle puolet työttömyyskorvauksista.

Pentti Westerholm

Jokainen täytyy maksaa palkastaan työttömyysvakuutusmaksun .
Kassojen jäsenyys tuo bonuksena ansiosidonnaisen korvauksen.Jäsenmaksu on 150-200 eur/vuosi.Se raha ei riitä ansiosidonnaisten maksuun.Korvaukset maksetaankin Työttömyysvakuutusrahastosta sieltä mihin jokainen on maksanut vakuutusmaksun.Mutta vain kassan jäsenet saavat ansiosidonnaisen korvauksen.Jäsenmaksut menevät lähinnä kassojen ylläpitoon ja sijoitustoimintaan..

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #15

Ainakin työttömyyskassa NOMIT:in nykyinen FINKA vuotuisesta jäsenmaksusta ei sijoitustoimintaan riitä mitään. Jäsenmaksu suoritetaan yleensä kerran vuodessa ja vastineeksi maksajalle sisältyy kassan jäsenyys, sitä kautta kassan palvelut.

Kertyneistä jäsenmaksusta taas maksetaan kassan työntekijöiden palkka sekä toimistokulut.

FINKA ei ole sidoksissa mihinkään ammattiliittoon vaan on samanlainen liittoihin sitoutumaton kassa kuin EK:n tai teknologiateollisuuden pyörittämä YTK kassa.
Maksaja voi halutessaan itse vapaasti valita oman ammattiliittonsa ja kassa ei puutu tähän mitenkään.

Suosittelen kaikillöe työntekijöille lämpimästi FINKAa sillä sen palvelut toimivat paljon paremmin ja joustavammin kuin YTK kassan.

Pasi Anttila

No miten vaikeaa on liittyä kassan jäseneksi. Eikä edes ole väärin kun kaikilla on sellaiseen mahdollisuus liittyä. Typeryyttähän se on että maksaa jostain mutta ei halua hyötyjä.
Ja jos kerran vihaa ay-liikettä niin liittyä voi vaikka siihen loimaan kassaan.

Veijo Oinonen

Iltalehti uutisoi 9.11.2018: Näyttää siltä että vuoden 2008 teollisuustuotannon huippua ei koskaan saavuteta.
Ei kyllä voi kehua vuoden 2008 jälkeen olleita hallituksia Suomen asioiden hoidosta. Koko ajan on ollut myötämäkeä työllisyydessä, tuotannossa, yritysten määrässä jne. Virkamiesten määrä ja palkkakehitys on vain noussut. Ne mainostetut Sipilän työpaikat ovat tulleet puhelinmyyntiin ym huuhaa aloille.

Seppo Simonen

Onhan tietenkin mahdollista että liittojen ja yksityisalojen työttömyyskasojen hoito siirretään kelalle samoin kerätyt työttömyysturva rahat.
Ja kuten edellä ehdotettiin kakki ovat oikeutettuja ansiosidonnaisen työttömyystusvaan.

Jari Eeva

Mielestäsi on mahdollista? Sinisten ehdotuksesta voi päätellä, että valtiolla onkin yhtäkkiä rahaa. N. 300 miljoonaa ay-liikkeen nitistämiseen. Lapsellinen ajatus. Nyt kylvävät yleislakon siemeniä niillä selvityksillään. Ministeri Mattila saa nyt hautoa hyvän päätöksen. Tosin minkään hallituksen ohjelmaan tuo "ansiosidonnais" -asia ei vielä kuulu. Sinunko mielestäsi myös tuo 300 milj. € irtoaa sormia näpsäyttämällä? Tutustu siihen selvitykseen.