Maanantai 20.5.2019

Ministeri ”järkyttävästä” rasismiraportista: ”Aivan sietämätön tilanne, että Suomessa vuonna 2018 on tällaiset lukemat”

Luotu: 
30.11.2018 08:41
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent
    Kuva
    Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan hallitus reagoi nopeasti vuonna 2015, kun Suomeen tuli runsaasti turvapaikanhakijoita ja havaittiin paljon vihapuhetta ja rasistista käytöstä. Hän viittasi Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelmaan. Arkistokuva.
|

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sekä sisäministeri Kai Mykkänen (kok) lupailivat toimenpiteitä rasismin kitkemiseksi Suomesta torstaina eduskunnassa.

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) nosti kyselytunnilla esiin keskiviikkona julkaistun raportin, jossa tutkittiin rasismia 12 EU-maassa. Suomi oli näistä rasistisin.

Suomen vastaajista peräti 63 prosenttia katsoi joutuneensa rasistisen häirinnän kohteeksi. Luku on korkein tutkittujen maiden joukossa ja merkittävästi korkeampi kuin vaikkapa Ison-Britannian ja Maltan vastaava luvut, 21 ja 20 prosenttia.

Suomesta kyselyssä oli mukana noin 500 vastaajaa, kun kaikkiaan kyselyssä selvitettiin noin 6000 tummaihoisen, afrikkalaistaustaisen vastaajan kokemusta rasistisesta ahdistelusta tai häirinnästä (engl. racist harassment) kyselyä edeltäneiden viiden vuoden aikana. Lue lisää: Suomi rasistisin maa EU-raportissa – Tummaihoisten häirintä yleistä

Alanko-Kahiluoto kysyi hallitukselta, mihin toimiin se aikoo ryhtyä rasismin kitkemiseksi Suomesta.

”Jo vuosi sitten Suomi osoittautui EU:n perusoikeusviraston tutkimuksessa yhdeksi Euroopan syrjivimmistä maista. Nämä ovat hyvin järkyttäviä tuloksia.  Hallitus on toistuvasti julkilausunut tavoitteekseen niin kutsuttujen vetovoimatekijöiden karsimisen. Vaikuttaa siltä, että tässä tavoitteessa on onnistuttu jo liiankin hyvin. Näin ei voi jatkua”, Alanko-Kahiluoto sanoi kyselytunnilla.

Sisäministeri Mykkänen totesi, että kyseessä on vakava viesti koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Hänen mukaansa Suomi tulee toistuvasti esiin viharikosten ja vihapuheen kärkisijoilla Euroopassa.

”On aika hurjaakin, että todella Suomessa haastatelluista noin 500 afrikkalaisperäisestä maahanmuuttajasta 300 kertoo kokeneensa rasistista syrjintää elämässään. Näin ei pidä olla tulevaisuudessa”, Mykkänen sanoi.

Hän viittasi Poliisiammattikorkeakoulun tuoreeseen viharikostutkimukseen, jossa näkyi kuitenkin pientä laskua edellisvuoteen nähden. Tutkimus tehdään vuosittain.

Mykkäsen mukaan yhdessä oikeusministerin ja opetus- ja kulttuuriministerin kanssa on tällä viikolla asetettu selvitysryhmä, joka ”nopealla tähtäyksellä katsoo toimenpiteitä”.

Eva Biaudet (r.) muistutti, että tuore raportti sisältää myös suosituksia Suomelle ja että EU:n perusoikeusviraston johtaja Michael O’Flaherty on ollut nyt Suomessa puhumassa raportista ja ihmisoikeuksien tilasta Euroopassa ja Suomessa. Mykkänen kertoi tapaavansa O’Flahertyn perjantaiaamuna ja keskustelevansa suosituksista.

”Sinänsä täytyy olla itsestään selvää Suomessa, että meillä on nollatoleranssi rasismille, ja se on tämän hallituksen lähtökohta kaikessa, mutta toimenpiteitä täytyy tehdä. Siksi olemme tämän arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen johtaman työryhmän yhdessä opetusministerin ja oikeusministerin kanssa tällä viikolla nimittäneet, ja totta kai Euroopan perusoikeusviraston huomiot ja suositukset hyödynnetään myös tämän työn osalta”, Mykkänen sanoi.

Mykkäsen mukaan vuoden 2017 alussa Helsingin poliisilaitokselle perustettiin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä, jonka tehtävänä on puuttua rangaistavaan vihapuheeseen. Hänen mukaansa viharikosilmoitusten määrä on kasvanut.

”Se selittyy nimenomaan näillä kansanryhmää vastaan kiihottamiseen, kunnianloukkaukseen tai laittomaan uhkaukseen liittyvillä viharikoksilla, joita silloin loogisesti voi kyllä nimittää myös vihapuheeksi rangaistavassa mielessä”, Mykkänen sanoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti vuonna 2016 Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelman, jonka tavoitteena on estää vihapuhetta ja rasismia ja edistää yhteiskunnallista osallisuutta. Ohjelma on opetusministerin mukaan edistynyt hyvin. Ministerin mukaan muun muassa uskontojen vuoropuhelun uusi avustusmuoto on lähtenyt hyvin liikkeelle ja kansalaisjärjestökentässä on tehty paljon. Lisäksi ministeriöiden yhteistyönä käydään vielä lainsäädäntöä läpi.

”On aivan sietämätön tilanne, että Suomessa vuonna 2018 on tällaiset lukemat tutkimuksesta. Meidän pitää pystyä parempaan. Meidän pitää pystyä kunnioittamaan kaikkia ihmisiä taustasta riippumatta ja antaa heidän elää rauhassa täällä Suomessa”, Grahn-Laasonen sanoi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eeva Vainio

Kyllä on tosi että ns.pakolaiset valehtelevat ,koska se ei ole ALLAHIN mielestä syntiä . Toivon että päättäjätkin eivät usko kaikkea ,Hyvä esimerkki on tuo nuorukaisen , joka kertoi pääministerille ikänsä .KERTOI OLEVANSA NUORI ,KUITENKIN OLI JO HYVÄ PARRANKASVU . Myös nämä salakuljettajat neuvoivat valehtelemaan ,esim että paperit on hukassa ,mutta älykännykät oli mukana ..

Risto Salonen

Tällä viikolla riskostuomioita saatu kahdesta törkeästä raiskauksesta, ortodoksiseurakunnan rahojen kavalluksesta, jokin aika sitten "lelujen salakuljetuksesta Syyriaan", lapsilisärahojen kavalluksesta.
Älkää kysykö, mistä rasismi sikiää.

Mauno Strandén

Mielestäsi vihervasemmisto kep ja kok ei ole täysjärkisiä? Olen samaa mieltä! Haavistokin on alvariinsa, ym rampanneet Afrikassa ja haalineet tulijoita(äänestäjiä itselleen) Jopa eräs meidän presidenttikin kävi kerskumalla, suomessa elämä ei tulijalle maksamitään? Eipä nyky presidenttikään pysty ajattelemaan tasapuolisesti, jos joku puhuu totta tosiasioista joutuu takuuvarmasti paitsioon?

Markku Laitinen

Voisivatko nuo meidän poliitikkomme katsoa asioita tosiasioiden valossa? Maahanmuuttajat ovat syyllistyneet useisiin raiskaus, väkivalta ja henkirikoksiin kantaväestöä kohtaan, mutta yksikään suomalainen ei ole tappanut yhtään maahanmuuttajaa. Eli rasismi ja väkivalta kohdistuu kantaväestöön huomattavasti enemmän kuin maahanmuuttajiin ja tämä on se oikea ongelma, eikä kantaväestön rasismi maahanmuuttajia kohtaan.

Joten poliitikkojemme olisi syytä katsoa tosiasioita rehellisesti, eikä muokata rasismiaan poliittisten aatteiden perusteella ylösalaisin.

Mikko Sauren

Ei viha poistu ihmisestä sillä, että siitä kielletään puhumasta. Ei rasisti lakkaa olemasta rasisti koska se on laitonta. Kieltojen kautta tätä asiaa ei tulla koskaan ratkaisemaan.

Viha ja rasismi lähtee yleensä peloista ja asian rangaistavuus vain lisää kiukkua ja pelkoa joka tuo lisää vihaa ja rasismia.

Tero Takamäki

Suomi on EU:n rasistisin maa.
Turvapaikanhakija raiskasi 10-vuotiaan tytön, mutta koska tyttö ei vastustellut miestä tarpeeksi, sattumus ei ollut raiskaus vaan "seksiä".
Suomi on EU:n rasistisin maa.
Turvapaikanhakijat tappoivat ja ryöstivät miehen Otanmäessä.
Suomi on rasistinen.
Somalijengi joukkoraiskasi tytön Tapanilassa.
Suomi on rasistinen ja täynnä vihapuhetta.
Afgaanijengi joukkoraiskasi nuoren naisen Seinäjoella.
Suomi on rasistinen.
Nainen joukkoraiskattiin Hyvinkäällä.
Olemme rasisteja.
Kulttuurisista eroista tietämätön turvapaikanhakija raiskasi naisia Helsingissä seuraamalla näitä rappukäytäviin ja koteihin.
Suomi on täynnä rasismia ja rasisteja.
14-vuotias tyttö raiskattiin Kempeleessä turvapaikanhakijoiden toimesta.
Suomi on rasistinen maa.
Alaikäiseksi tekeytynyt turvapaikanhakija raiskasi.
Olemme rasisteja.
Turvapaikanhakijat ahdistelleet lapsia Oulussa.
Olemme rasisteja.

Suomi on niin takapajuinen ja ahdasmielinen junttila täynnä rasisteja.

(listaa kulttuurisesta rikkaudesta voisi jatkaa vielä, mutta miksi turhaan, koska kaikki syy on kuitenkin vain rasismissa, rasisteissa ja vihapuheessa)

Entä montako ulkomaalaista suomalaiset ovat raiskanneet ja tappaneet?

Tapani Tuominen

En tiedä onko artikkelissa käytetty termi "kitkeä" toimittajan valitsema verbi:

"Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sekä sisäministeri Kai Mykkänen (kok) lupailivat toimenpiteitä rasismin kitkemiseksi Suomesta torstaina eduskunnassa."

mutta, jos se on tullut näiden poliitikkojen suusta, niin se äärimmäisen huonosti valittu teonsana.

Suomen kansa ei voi sietää "herrojen" tekemää ylhäältä ohjausta ja käskemistä. Hammasta purren se painaa töitä, hoitaa perheen ja maksaa verot, mutta jos joku mykkänen tai grahn-laasonen luulee voivansa käskeä, miten kansalaisen pitää ajatella, niin metsään meni.

Tällaiset sattumaministerit tulevat ja menevät ja palaavat sitten ihan samanlaisiksi ressukoiksi kuin olivat ennen hetkeään parrasvaloissa, eikä heitä sitten enää kukaan edes (halua) muista(a).

Mutta kansa on ja pysyy, vaikka sitä kuinka yritetään vaihtaa. Ja on juuri sitä mieltä, mitä ympärillä tapahtuvat asiat antavat sen aihetta olla.

Vähän niin kuin Antero Rokka: "Soas mie teen minkä pittää, mut leikkimään en ala".

Tarja Laakso

Lisäisin tähän sen, että niin kauan kun erityisesti kokoomuslaiset suhtautuvat kantasuomalaisiin "luusereihin" (työttömiin siis erityisesti, mutta myös muihin pienituloisiin, siis jopa työssäkäyviin ihmisiin) siten kuin suhtautuvat, he antavat varsin hyvää esimerkkiä siitä, miten pitää suhtautua muihin kanssaihmisiin. Toki samaan "kahteen kastiin" jakoon osallistuvat monet muutkin suomalaiset, kaikki he antavat esimerkkiä siitä, miten toisiin ihmisiin pitää suhtautua ja kuinka joidenkin ihmisten ihmisarvo on muita heikompi (heidän mielestään). Ero on vain siinä, että tämä "rasismi" kohdistuu kantasuomalaisiin, jota ei tulkita rasismiksi.

Matti Virtanen

Kokoomus on tietysti oikeistolainen puolue. Aika surullista luettavaa kun eivät omaa politiikkaansa hyväksy. Tätä kokoomusta puolue on ajanut koko ajan kun EU ongelma on ollut ajankohtainen, siis tämä mulle kans sosiaaliturvaa muutto liike.

Timo Hietanen

Onko EU tosiaan kutistunut vain 12 jäsenmaahan tässä puolihuomaamatta ?
Onko silmiinkatsominen myös rasistinen teko ? Tai jos ei saa työpaikkaa tai
asuntoa ( ilmaiseksi ) ? Mikä ihmeen "tutkimus" tämäkin taas on ja millä
eväillä tehtynä ?

Timo Hietanen

Tero Takamäelle kiitos. Olen myös itse kyllästynyt näiden suomalaisten
poliitikkojen maailmanhalaukseen ja joka päivä uutisoidaan mm. turva-
paikanhakijoiden tekemistä joukkoraiskauksista ym. kuvottavuuksista
Saksasta, Itävallasta, usein myös Suomesta. Ruotsissa näihin ihmisoikeus-
rikkomuksiin syyllistyvätkin "Pilli ja Pulla" vuodesta toiseen.
Nämä poliitikot Suomessa kuin EU:n sisällä ovat totaalisesti unohta-
neet ne kärsimykset, mitä idioottimainen avoimien rajojen politiikka
ja esim. islamin helliminen ovat aiheuttaneet EU-veronmaksajille
täysin sivullisina uhreina. Ja loppua ei tunnu näkyvän.

Markku Nieminen

Alfa tv;ssä käsiteltiin sitä raporttia muutama päivä sitten. Ministeri ei ilmeisesti ole lukenut kuin otsikon siitä. Siellä todettiin että suomessa esiintyvästä ja raportissakin todetaan, että noin 60 % esiintyvästä rasismista kohdistuu muslimilta muslimiin, noin 30 % muslimilta kristittyihin ja loput vain pieni osa kristittyjen muihin!

Näin siellä asiantuntija väitti. Että, pitäisi tietää, mistä puhuu, ennen kuin puhuu, mutta sehän on poliitikoille liian vaikeaa tajuta.

Ukko Svinhuvud

Yle on kunnioitettavasti pitänyt agendaa esillä niin, että vaikka ei olisi rasisimia todellisuudessa kohdannutkaan omalata osaltaan, niin on sitä kuitenkin kohdannut, koska niin kuuluu tuntea/vastata ihan varmuuden vuoksi kun sitä kerran kysytään. Siinä mielessä tuo 63% on jopa yllättävän pieni prosentti.

Mikko Toivonen

On säälittävää, että edes ministerin paikalta ei henkilö kykene suhteellistamaan ja tekemään totuudenmukaista analyysiä maailmalla vallitsevasta rasismista.
Ministeri ei ymmärrä, että pahin rasismi vallitsee sisäisesti Afrikassa, sitten Aasiassa ja rakenteellinen rasismi eli todellinen eriytyminen ja sen ylläpito Suomeen verrattuna suurempana jokaisessa muussa tuossa subjektiivisessä vertailussa mukanaolleista maista.

Mutt niin hän vanha isä sanoi pojalleen: Pika, jospa tietäisit miten vähällä järjellä meitä hallitaan!

Mikko Toivonen

ps. Onhan maassamme toki joitakin bussilastillisia erittäin huonosti kotona ja koulussa kasvatettuja ihmisiä jotka yksilöinä saattavat kuvatunlaista hutelukäyttäytymistä harrasyaa, mutta puhumme koko kansakunnasta, 12 maasta ja maailmasta. Emme påoikkeushuonosti koulutetuista yksilöistä.
Ryyppääväthän jotkut heti käsiinsä saaman kaiken viinankin, mutta ylivoimainen osa kansasta ei, kun osaa käyttäytyä.

Heikki Paananen

Ensin tilataan tutkimus halutulla lopputuloksella ja sitten vaaditaan päättäjiltä toimenpiteitä tutkimuksen tulosten perusteella.

Tiovottavasti vaalien jälkeen ministeripaikat jaetaan sellaisille, jotka uskaltavat kyseenalaistaa tällaiset "tutkimukset" ja "rääkymiset".

Jaakko Blomfelt

En suostu uskomaan, että tämä määritelmä Euroopan rasistisimmasta yhteiskunnasta ketään yllättää, Arkadianmäelläkään. Asia on vaan täysin vaiettu kuoliaaksi vähintään kymmenen vuotta jo. Lakiin on VIHDOINKIN saatava selkeät VIHARIKOS-säännökset ja pykälät. Ei tämä asia muuten edes ala muuttua, paitsi pahemmaksi. Laki on saatava sivistysvaltioiden tasalle Suomenkin osalta.

Olli Mård

Tällä ”järkytyksellä” ja ”toimenpidelupauksilla” pohjustetaan sitä, että kohta vääristä mielipiteistä ihmisiä laitetaan vankilaan. Kuten Neuvostoliitossa toisinajattelijat.
Kokoomuksella on kova kiima saada GCM allekirjoitettua jotta sitä päästään soveltamaan.. kommunistinen EU on pian täyttä totta.
Se, että suomalaisia nuoria tyttöjä raiskataan/joukkoraiskataan/poltetaan elävältä, tai se että ihmisiä halal-teurastetaan torilla ym. ym. ei järkytä kokoomus- tai muitakaan ministereitä ollenkaan. Tai se, että Suomi ottaa nousukaudellakin velkaa jolla maahanmuutosta aiheutuvat kulut kuitataan ei järkytä ollenkaan. Ym, ym..
Suomessa on vain yksi eduskuntapuolue joka vastustaa tällaista kehitystä, ja se puolue on Perussuomalaiset. Sitä sietäisi itse kunkin, vaikka olisi kuinka perinteisesti aina äänestänyt Kokoomusta, Demareita, Keskustaa, Vihreitä, miettiä ennen äänestyspäätöstään minkälaisen tulevaisuuden jälkipolville haluaa, tai ihan vaan itsekeskeisesti, millaisen vanhuuden itselleen haluaa?

Seppo Muurinen

Niin,olemmeko todella rasistisia läpi kautta oman maamme - ihan oikeasti että nyrkit taskussa syljeskellen.
Väittäisin ettemme ole mutta tietenkin on tapauksia,jotka ehkä leimaavat meidät kaikki... sanon että höpö,höpö myös perussuomalaisittain.

Jotain globaalista vinoutumaa on,siitä ei päästä mihinkään ja eritoten pohjolan kylmä reagoi siihen " kun tai jos ei ole mitään rajaa ",kun eri kulttuurit uskontoineen kohtaavat arkielämässä reaaliajassa,jos ei kunnioiteta maamme tapoja että tapaamme elää omassa maassamme. Puhumattakaan ns.paperittomista ja rikoksia tehdessään,jotka eivät kestä päivänvaloa omilta kansalaisistamme.

Ei oman maamme kansalaisetkaan voi mennä suurina joukkoina vieraisiin maihin ja vaatimaan "täysylläpitoa omine verukkeineen",vaan yritettävä sopeutua sen maan elinolosuhteisiin.

Jotain Rajaa !

Seppo Muurinen

Lisänä että oikeudenmukainen kriittisyys tässä alati muuttuvassa globaalisessa ajassamme ei ole mitään todellista rasismia,vaan huolta oman väkemme puolesta että rauhanomaisuudesta missä elämän todellinen kalleus kuin vaativuus on - silmäänpistävää todellisuutta.

Eletään arkielämän todellisuutta jota vielä kikykin heittää "taloudellisia seppeleitään" mm.paljon sairastavien niskaan _ Sotesta puhumattakaan ?

Jotain Rajaa - tarjoaa perussuomalaiset hallituksien päätöksiin !

Marko Pakarinen

Minä toivoisin pikaisia kitkemistoimia, että kaikki rikoksiin syyllistyneet muka turvapaikkaa täältä hakevat poistettaisiin pikaisesti maasta. Nämä eivät ole auttamisen arvoisia, vaan ovat älytöntä yhteiskunnan resurssien haaskaamista.

Airi Pulkkinen

Missään nykypäivänä ei ole niin rauhatonta kuin islamilaisessa maailmassa. Siis eivät tule toimeen keskenäänkään eikä naapureiden kanssa.
Ja on muistettava kun tämä kysely on ilmeisesti tehty vain näistä maista tulleilta niin on muistettava taqiyya http://ajattelemista.blogspot.com/2011/09/taqijja-ja-kitman-miksi-uskova... Taqijja ja kitman: Miksi uskovainen muslimi voi valehdella vääräuskoiselle

Kaarlo Kunnari

Tässä on suurin syy, jota ei vain uskota: "Eli rasismi ja väkivalta kohdistuu kantaväestöön huomattavasti enemmän kuin maahanmuuttajiin ja tämä on se oikea ongelma, eikä kantaväestön rasismi maahanmuuttajia kohtaan." Poliitikot ja media sekä hyvä veli verkosto hokee kansan olevan rasistista. Kukaan ei suostu tajuamaan, että suomalaista kansalaista kohdellaan huonommin kuin maahanmuuttajaa viranomaisten ja Kelan taholta. Yksinkertaistettuna: "Teille ei mitään neuvoja ja apuja anneta tai tarjota, tehän olette suomalainen". Näin vain on ja se vi...ttaa. Omalta osaltani olen tyytyväinen ettei näiden tahojen kanssa ole tarvinnut olla tekemisessä, mutta monenlaista olen kuullut ja nähnyt.

Yrjö Koskinen

Ne ketkä kertovat kohdanneensa rasismia, tulevat pääosin maista mitkä ovat varmasti rasistisempia kuin Suomi.
En esitä, että nyt asiantuntijat saavat maistaa omaa lääkettään, mutta suotavaa olisi tasa-arvon kunnioitus molemmin puolin.
Mielestäni on merkillistä, että naispuolinen ministeri on erittäin järkyttyneen oloinen vieraiden kohtaamasta rasismista sen sijaan, että olisi edes hitusen huolestunut vieraiden tekemistä raiskauksista ja tasa-arvoa kunnioittamattomasta kulttuurista.

Wille Neoff

Suomen hallituksestahan tämä kaikki on lähtenyt ja vihapuhetta ei ole se jos kritisoimme hallituksen toimia mitä tulee tähän maahanmuuttopolitiikkaan.
Miten valtio on kyykyttänyt kantasuomalaisia samaan tahtiin kun se lisää oikeuksia maahamuuttajille ja kaikki kotouttamisen nimissä.
Esim.kiky-sopimus, aktiiivimalli, tasavertaisuus.
Hallituksen todella välinpitämätön ote käännytettyihin ja suoranainen valehtelu omalle kansalle asioista.
Tulette kyllä äänesttksessä huomaamaan että jokin meni pieleen.
Hallitus itsevon pahin rasismin ja vihapuheen lietsoja.