Tiistai 25.6.2019

Nyt tuli loppu kikkailulle: Näin kansanedustajien etuudet muuttuvat – ”Onhan järjestelmä ollut kohtuuttoman antelias”

Luotu: 
30.11.2018 11:58
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Kansanedustajien sopeutumisraha nousee minimissään 2100 euroon. Korotus liittyyy uudistukseen, jossa luovutaan sopeutumiseläkkeistä.

Kaikki entiset ja nykyiset kansanedustajat siirtyvät sopeutumisrahalle. Sopeutumiseläkkeiden on määrä loppua 1.3.2019, kun uusi järjestelmä tulee voimaan. Sopeutumiseläkkeellä olevilla on kohtuullisuuden nimissä mahdollisuus saada kahden tai kolmen vuoden ajan lain voimaantulosta sopeutumisrahaa. Näin he voivat varautua muutokseen.

Sopeutumisraha on tarkoitettu kansanedustajien työttömyysturvaksi. Nykyisin raha on noin 1800 euroa. Ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut on voinut saada sopeutumisrahan sijasta sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla. Julkisuudessa on kuitenkin kohuttu työelämässä olevista ex-kansanedustajista, jotka ovat nostaneet sopeutumiseläkettä, joka ei ota huomioon pääomatuloja. Kikkailu on kuumentanut tunteita.

Eduskuntaryhmät sopivat keväällä, että kritisoidusta järjestelmästä luovutaan. Samalla sovittiin sopeutumiseläkkeen korvaajan eli niukemman sopeutumisrahan tason nostamisesta. Tarkka summa jäi tuolloin auki, mutta keskusteluissa oli esillä noin 300 euron korotus sopeutumisrahan kuukausitasoon.

Uudessa järjestelmässä sopeutumisrahaa voi saada korkeintaan kolme vuotta. Jo tähän saakka sopeutumisrahaa on maksettu edustajantoimen pituudesta riippuen enintään kolmen vuoden ajan edustajantoimen päättymisestä. Sopeutumisrahan maksamiseen ovat jo tähän saakka vaikuttaneet saajan ansio- ja pääomatulot.

Myös uudessa järjestelmässä sopeutumisraha on selvästi pienempi kuin tavanomainen työttömyysturva. Puhemies Paula Risikko kuvasi uutta mallia niin, että järjestelmä etenee kohti työttömyysturvaa. Hän huomautti, että kansanedustajalla on mahdollisuus ottaa työttömyysturva käyttöön, kun aloittaa kansanedustajana. Silloin täytyy vain maksaa työttömyysturvamaksuja. Risikon mukaan ansiosidonnainen työttömyysturva olisi sopeutumisrahamallia korkeampi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesi, että enää "ei voi maailman tappiin" järjestelmästä rahoja nostaa. Kaikkosen mukaan aloite on nyt valmis ja se lähtee eteenpäin.

"Onhan se ollut kohtuuttoman antelias", Kaikkonen sanoi poistuvasta mallista.

Eläkkeen laskutapaa muutetaan niin, että eläkkeen perusteena oleva palkkio vastaa nykyistä tarkemmin edustajauran keskimääräistä palkkiotasoa. Sopeutumisrahakausi kerryttää uudessa mallissa eläketta samalla tavalla kuin työttömyysetuudet.

Haukutun sopeutumiseläkkeen ehtona oli tähän saakka, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuotta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Savolainen

Kesto pitää pudottaa 400 päivään, koska eduskunta on itse katsonut, että se on kannustavampaa. Sitten Kelaan anomaan työttömyyskorvausta ja nauttimaan aktiivimallista. Kansanedustajat ovat erkaantuneet yhteiskunnasta kun töiden loputtua pitää sopeuttaa yhteiskuntaan!

Johannes Hissa

Sinun mielestäsi siis kansanedustajat pitäisi nostaa samalle tasolle muiden työttömäksi joutuvien kanssa eli kesto pitää nostaa 400 päivään, sillä nythän sitä saa minimissään vain vuoden ajan, ja lisäksi sopeutumisraha pitäisi nostaa ansiosidonnaisen päivärahan tasolle.

Kalevi Kivelä

On se nyt kumma että minne se pätevyys katoaa edustajalta kausien aikana.
Jos katsotte taas tulevien eduskuntavaalien mainoksia niin nämä kullannuput ovat kaikkien alojen taitajia..kokeneita ja viisaita. Hyviä,empaattisia ym.ym.ym
Luulisi että työnantajat olisivat lakki kourassa ,nöyränä , kilpailemassa näiden ihmeellisten ihmisten työpanoksesta...njut ei jummarra

Raija Lempiäinen

Sehaän oli siellä toisena vaihtoehtona, jos aloittaessaan valitsee ansiosidonnaisen, niin alkaa maksaa kassamaksua, silloin kauden jälkeen , jos ei valita uudelleen saa työttömyyskorvausta eikä sopeutumisrahaa. Samoin ehdoin kuin kaikki muutkin.

Arto Savolainen

Johannes Hissa.. Sopeutumiseläkkeet korvataan kokonaan kansanedustajien sopeutumisrahalla, jota voi saada enintään kolmen vuoden ajan. Sopeutumisraha voi kuitenkin jatkua vanhuuseläkeikään eli 65 vuoteen asti, mikäli edustaja täyttää sopeutumisrahakauden aikana 59 vuotta. Edustajan jäädessä sopeutumisrahalle 56 vuotiaana saa hän sopeutumisrahaa 9 vuotta. Pienimmillään sopeutumisraha olisi 2 100 euroa kuussa. Tällaiseen minimirahaan olisi oikeutettu oltuaan kansanedustajana yhden vuoden. Neljän kauden jälkeen sopeutumisraha olisi noin 3 300 euroa ja enintään noin 4 000 euroa – riippuen siitä, missä tehtävissä edustaja on eduskunnassa ollut. Eduskunta olisi voinut hyväksyä mallin, jossa kansanedustajien sopeutumisraha olisi aidosti ja kaikissa tilanteissa palkansaajan kanssa samalle viivalle kaikkineen velvoitteineen. Näin ei kuitenkaan uudessa mallissa tule olemaan, duunari saa korkeintaan 400 päivää ansiosidonnaista.