Keskiviikko 22.5.2019

Lapsilisät pois rokotekieltäytyjiltä? Annika Saarikolla vaihtoehto – täystyrmäys ”ideologiselle väärän tiedon levittämiselle”

Luotu: 
3.12.2018 10:39
  • Kuva: Antti Nikkanen
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk).
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ei tue opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) ehdotusta poistaa lapsilisät perheiltä, jotka eivät rokota lapsiaan.

Grahn-Laasonen esitti sunnuntaina selvityksen teettämistä siitä, voitaisiinko rokotekattavuus turvata esimerkiksi asettamalla lapsen rokottaminen ehdoksi lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille. Saarikko kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeriön verkkokolumnissaan, että kepin sijaan paremmin voisi tepsiä porkkana.

”Lapsilisän heikennyksen sijaan ajattelen, että fiksumpi tapa olisi tarjota vaikkapa kuukauden ekstralisä niille perheille, jotka ovat lapsen kouluikään mennessä huolehtineet perusrokotukset kuntoon”, Saarikko kirjoittaa.

”Vaikka periaatteessa miten haluaisin yhtyä viikonloppuna kuultuihin vaatimuksiin muun muassa opetusministerin taholta, joudun toteamaan, että asia ei ole ihan niin yksinkertainen”, hän jatkaa piikitellen kokoomuskollegaansa.

Keskustelu rokotepakosta on noussut viime viikolla Pohjanmaan Luodolla tavatun tuhkarokkotapauksen jälkeen. Laumasuoja tuhkarokkoa vastaan edellyttää 95 prosentin rokotekattavuutta. Luodolla rokotekattavuus on THL:n mukaan 75 prosenttia.

Saarikko korostaa, että lapsilisien kytkeminen rokottamiseen ajaisi myös perusoikeuksien ja perustuslain punnintaan. Samalla hän huomauttaa, että Pohjoismaissa, missä rokottaminen on vapaaehtoista, rokotekattavuus on korkeampaa kuin esimerkiksi Itä-Euroopan maissa, joissa rokottamista vaaditaan sakonkin uhalla.

Ministeri pelkää, että pakko johtaisi myös voimakkaampaan vastareaktioon.

”Australiassa sosiaalietuuksien leikkaus on lisännyt sekä kaikki rokotukset ottavien että kokonaan rokotuksista kieltäytyvien määrää”, Saarikko toteaa verkkokolumnissaan.

Ministeri huomauttaa, että Suomessa on lailla säädetty rokotepakko ainoastaan tuhkarokkoa vastaan ja sekin pakko poistettiin laista vuonna 1951. Nykyinen laki ei salli rokotepakkoa muuta kuin poikkeustilanteessa, jos yleisvaarallinen tartuntatauti leviää esimerkiksi terroritekona.

”Ideologinen rokotevastaisuus tuhoisaa”

Perheministeri kuitenkin katsoo, että ideologinen rokotevastaisuus on tuhoisaa, mutta harvinaista. Hän kertoo, että pikkulapsista kokonaan rokottamattomia on vain noin prosentti ikäluokasta.

”Rokotevastaisuuteen liittyy myös väärän tiedon tarkoituksellista tai kaupallisessa hyötymismielessä tehtyä toimintaa, muun muassa maksullisia luentoja, rokotteiden pääosin kuvitteellisista tai suuresti liioitelluista vaaroista kertovien kirjojen ja vaihtoehtoisten rohdosvalmisteiden (ml. hopeavesi) myyntiä”, Saarikko kirjoittaa.

”Pidän tällaistä toimintaa erityisen tuomittavana. Uskomushoitoja on tarkoitus Suomessa vihdoin laittaa ojennukseen lainsäädännöllä. Sen valmistelun olen käynnistänyt sosiaali- ja terveysministeriössä tänä syksynä”, hän jatkaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

Suoraan sanottuna Saarikko haluaa lisätä lapsilisien määrää. Luuleeko se tosissaan, että kieltäytyjät ottaa rokotuksen kuukauden lapsilisä takia. Vai mikä tuo tuo extra olisi. Aika naivi ajatus minusta ja tuo ministerinä. Siunaa Herrajumala tätä maata.

Kari Aaltonen

Ministeri pelkää, että pakko johtaisi myös voimakkaampaan vastareaktioon, taitaa olla aiheellinen pelko, vastareaktio voisi vaikuttaa keskustan kannatukseen, mutta näissä piireissä missä lapsia on reilusti enemmän kuin keskiarvo, niin tämä porkkana tietäisi tonnitolkulla lisärahaa ja roppakaupalla kannatusta. JÄRJETÖN AJATUS.

Riikka Nieminen

Tärkeimpänä antina näkisin uskomushoitojen ojennukseen laittamisen. Rahansa saa laittaa mihin haluaa, mutta mieluummin niin, että voit olla samalla tietoinen, että mitään vaikuttavuutta tuotteella/hoidolla ei ole. (placebo vaikutusta toki on melkein millä tahansa)

Raimo Tulkki

On meillä näköjään muitakin turhia ministereitä ettei Terho yksin.
Nämä kaksi tytteliä Saarikko ja Grahn-Laasonen niin turhia sammakoiden suustaan puhaltavia en keksi toisia jotka olisivat parempia.
Tuuli tuuneli korvien välissä.

Harri Salonen

Annikan pitäisi nyt puhua opetusministerin kanssa. Ei tätä vastaan pidä kampanjoida lapsilisäkikkailuilla. Nämä antirokottajaidiootit on jo menetetty. Antaa heidän mennä.

Sen sijaan voisi koulujen opetussuunnitelmaan lisätä pakollisena koko ala-asteen rokotetietoutta. Näin ihmiset voivat tehdä itse valistuneita päätöksiä, viimeistään saavuttaessaan täysi-ikäisyyden. Jos eivät sairasta kaikkia ehkäistävissä olevia tauteja ensin, lapsiparat.

Mauri Hirvonen

Laajempaa tietoa on pimitetty. Nyt on syytä käsitellä rokoteohjelmien perusteita, vai uskonnoksiko jo mentoroitu?
Institutionalinen epäilys, onko sittenkin epidemia järjestetty.
Asiantuntija: "TÄSSÄ TEKSTI: ”Luodon tartuntaan oli varauduttu ennalta – Pohjanmaalla harjoiteltiin kesällä toimintaa tuhkarokon puhjetessa
2:07
Julkaistu 01.12.2018 15:01
Pohjanmaalla todetun tuhkarokkotartunnan tultua ilmi torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Vaasan sairaanhoitopiiri ovat tehneet saumatonta yhteistyötä. Askelmerkit ovat olleet kummallekin selvät, koska toimintaa vastaavassa tilanteessa harjoiteltiin juuri elokuussa.
THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio kertoo, että harjoitus oli tuhkarokon osalta ensimmäinen laa-tuaan. THL:n kumppaniksi valikoitui Vaasan sairaanhoitopiiri ja Pietarsaari. Sekä ajoitus että maan-tiede osuivat siis nappiin Luodon tuhkarokkotapauksen kannalta – eivätkä pelkästään sattumalta.
– Halusimme harjoitella toimintaa laajamittaisen epidemian varalta, ja realistinen skenaario on sel-laisella alueella, jossa rokotuskattavuus on matalampi, Kontio selittää.
Tämä pätee sekä Pietarsaareen että Luodon kuntaan. Rokotuskattavuus Luodossa on vain 75 pro-senttia, kun se koko Suomessa on 95 prosenttia.
Elokuisessa harjoituksessa THL lähetti tiedon Pietarsaaren alueella todetusta tuhkarokkotapauksesta, jossa tartunnan saanut koululainen oli ehtinyt olla koulussa pari päivää. Eri kumppanit harjoittelivat yhteistyötä ja käytännön valmiussuunnitelman toteuttamista.” sivu https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/luodon-tartuntaan-oli-varauduttu-enn...

Mauri Hirvonen

Aiemmissa uusissa rokoteohjelmissa käytettiin hyväksi toimihenkilöitä ja ihmisiä, menetelmänä "koirakoulutuksessa käytettyä palkitsemistekniikkaa": hoitoketjulle lahjontaa kännyköitä, tietokoneita, mitä muuta ... tiedättekö enemmän?

Martti Immonen

Kyllä Saarikko on pihalla kuin lintulauta. Kaikille maksetaan lapsilisät oli köyhä, rikas tai vaikka uskonlahkolainen jne. Jos ruvetaan maksamaan eri korvausta rokotusvastaisille , määrä varmasti lisääntyy. Periaate pitää olla, että kaikki jotka ottavat tuon rokotteen saavat ylimääräisen "epämääräisen" korvauksen . Muutenhan se on syrjintää tai toisinpäin tietyn ryhmän erikoista suosimista. Tällekin "epämääräiselle" korvaukselle pitää laskea hintalappu ! No, eihän se ole vaikeaa toisten rahoja jaella.....