Keskiviikko 22.5.2019

Eero Heinäluoma: ”Keltaisten liivien” mellakat varoitus myös Suomelle

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Tämä pätee myös Suomessa: jos hyvän asian vuoksi nostetaan veroja, on katsottava, keihin se kohdistuu”, Eero Heinäluoma sanoo.
|

Sdp:n eurovaaliehdokkaaksi keskiviikkona ilmoittautunut kansanedustaja Eero Heinäluoma pitää Ranskan ”keltaisten liivien” kansanliikettä muistutuksena siitä, että ilmastopolitiikan nimissä ei saa unohtaa oikeudenmukaisuutta.

Heinäluoman mukaan Ranskan mielenosoitukset ovat olleet tyypillisesti paikallinen ilmiö: ranskalaiset lähtevät helposti kaduille. ”Meilläkin vastustetaan hallitusta, mutta toiminta on paljon järjestäytyneempää.”

”Mutta tämä pätee myös Suomessa: jos hyvän asian vuoksi nostetaan veroja, on katsottava, keihin se kohdistuu”, Heinäluoma sanoi ja myönsi, että Ranskan esimerkki on varoitus myös muille EU-maille.

Ranskan presidentti ilmoitti tiistaina peruvansa hallituksen suunnittelemat polttoaineverojen korotukset, joita se oli perustellut ilmastonmuutoksen vastaisella taistelulla. Keltaisten liivien joukko sai siis päällimmäisen vaatimuksensa toteutettua, mutta osa liikkeestä suunnittelee yhä hallituksen vastaisia tempauksia.

LUE MYÖS: ”Sillä politiikalla saadaan keltaliivit kaduille” – Timo Soini varoittaa ”ekointoilusta”

Heinäluoman ehdokkuus ensi toukokuun 26:ntena pidettävissä eurovaaleissa vaatii vielä Sdp:n siunauksen, mutta käytännössä Sdp:n entisen puheenjohtajan, eduskunnan entisen puhemiehen ja valtiovarainministerin ehdokkuutta voi pitää varmana.

Heinäluomalla on myös hyvät mahdollisuudet tulla valituksi. Sdp:llä on nykyisessä europarlamentissa kaksi edustajaa, Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri, joista ensin mainittu on ilmoittanut jättävänsä paikkansa.

Jos Sdp nousee huhtikuun eduskuntavaaleissa pääministeripuolueeksi, se pääsee valitsemaan myös Suomen seuraavan EU-komissaarin. Heinäluoman nimi on ollut myös näissä pohdinnoissa esillä, mutta demarilähteiden mukaan Jutta Urpilainen on todennäköisempi valinta, jos hän suostuu.

Heinäluoman ilmoitus EU-vaaliehdokkuudesta jättää Helsingin vaalipiirissä 9 700 ääntä muiden jaettavaksi, ja niistä kilpailtaessa vahvoilla on Eero Heinäluoman tytär Eveliina Heinäluoma.

EU-parlamenttiin pyrkivä isä-Heinäluoma ei kuitenkaan suostunut sanomaan suoraan, aikooko hän testamentata eduskuntavaalien äänensä tyttärelleen tekemällä vaalityötä hänen puolestaan.

”Olen sillä tavalla luottavainen, että meillä [sdp:ssä] on hyviä eduskuntavaaliehdokkaita myös Helsingissä. Minulla on Helsingissä eduskuntavaaleissa oma suosikkini, mutta ajattelin jättää sen itseni ja tämän suosikin väliseksi salaisuudeksi”, Heinäluoma vastasi kysymykseen tyttärensä tukemisesta.

Eero Heinäluoma on hiljattain mennyt naimisiin, ja hän sanoi keskustelleensa ehdokkuudestaan vaimonsa kanssa. ”Puoliso ei valittanut”, hän sanoi. Pariskunta ei aio muuttaa Brysseliin asumaan, vaan Heinäluoma aikoo hoitaa europarlamentaarikon tehtävää edes takaisin matkustelemalla, kuin ”maakuntakansanedustajan työtä”.

”Jos tulen valituksi”, hän lisäsi.

LUE MYÖS: Eurovaaleihin lähtevä Heinäluoma: Kansallisvaltioita on kunnioitettava

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Pento

Heinäluoman mukaan Ranskan mielenosoitukset ovat olleet tyypillisesti paikallinen ilmiö: ranskalaiset lähtevät helposti kaduille.

Lieneekö sitten näin, vai olisivatko Heinäluoman aatetoverit auttaneet että saatiin useita satojatuhansia kadulle?

Timo-Pekka Mustakallio

"Keltaliivi"-liikkeessä on jo kyse muusta kuin ahdingossa jo olevien lisäahdistamisesta veroilla, jotka pohjautuvat rihkamatieteeseen (AGW), nimittäin laajemmasta kyllästymisestä kansalaisen arjesta fantasiamaailmaansa karanneeseen EU-hoviin (jonka poliittiset leikit eivät eroa mitenkään Versaillesin huveista juuri ennen vuoden 1789 Ranskan vallankumousta. Niin silloin kuin nyt - ja monet muutkin kerrat ihmiskunnan historiassa - hovi ei edes tajua tekevänsä väärin, sillä itsereflektio on siellä kadonnut tyystin. TÄMÄ on todellisen vaaran juurisyy.

Keltaliiveistä uhkaa tulla vastarinnan symboli, ja näin onkin BBC:n mukaan käynyt, sillä mm. naapurimaat Belgia, Saksa ja Italia ovat jo saaneet tartunnan. Tyytymätön ja vihainen murina EI ole viime viikkojen juttu, vaan se on voimistunut jo vuosien ajan, mikä ilmenee mm. poliittisten pillipiipariliikkeiden nousuna eri puolilla EU:ta. Luulenpa, että unionin viimeinen vuosi on jo käynnissä, eli vuodesta 2019 voi tulla vuoden 1968 kaltainen... mutta pahempi koska epätoivoisempi.

Pohjavirta on ollut havaittavissa jo vuosia, ja se juontuu Finanssikriisi 1.0:n jälkeiseltä ajalta, yhteiskunnallisesta kriisistä (työttömyys ja turvaverkkojen pettäminen). Meitä lähestyy nyt Finanssikriisi 2.0, edellisen seurannainen, jonka ensi jyrinä on ravistellut pörssejä. Ette voi sanoa etteikö olisi varoiteltu, mutta usea valitsi sulkea korvansa ja silmänsä, paeta "kaikki on hyvin"- hömppäpolitiikkaan.

Olisi realismin (inhorealismin) ja sen pohjalta varasuunnitelmien aika: niin epätodellista lopunajan sähläilyä Lännen politiikka alkaa jo olla, happi käy jo selvästi vähiin...