Maanantai 27.5.2019

Kansanedustajan järkytys: ”Hirvittävä byrokratiamylly” musertaa työtöntä Suomessa

Luotu: 
5.12.2018 16:13
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Jaskari kertoo Tampereen seudun työllisyyskokeilusta, jossa kunnat ja TE-toimistot yhteistyössä saivat palveluneuvojien määrää kasvatettua.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari pitää Suomen tapaa kohdella työttömiä ”musertavana mallina”, sillä henkilökohtainen palvelu puuttuu.

”Byrokratiamylly näyttää olevan hirvittävä. Henkilökohtainen palvelu on taruolento”, Jaskari kirjoittaa blogissaan.

Jaskari toteaa, että perinteisen mallin mukaan työttömän ei kannata liikaa yrittää tai ainakaan ilmoittaa työllistymispyrkimyksistään viranomaisille. Jos viranomainen epäilee työttömän statuksen muuttuneen opiskelijaksi tai yrittäjäksi, voi seurata jopa kuukausien mittainen kirjeralli, jonka aikana työttömän toimeentulo katkeaa, Jaskari toteaa.

LUE PUHEENVUOROSSA: Harri Jaskari: Byrokratia lyö kämmenille - työttömän synkkä taival saisi jo kirkastua

”Mikäli statuksesi edes voidaan olettaa muuttuneen työttömästä opiskelijaksi tai yrittäjäksi, pyydettiin heti selvityspyyntö. Selvityspyynnön ajaksi katkeaa aina työttömyyskorvaus. Kun olet katkerana vastannut mielestäsi aiheettomaan selvityspyyntöön, viranomaisella on 30 päivää aikaa vastata sinulle. No vastaus voi olla, että anna lisäselvityksiä. Jälleen viranomaisella on 30 päivää aikaa vastata vastineeseen. Valtaosasta päätöksiä et voi valittaa. Yhtäkkiä et ole saanut mistään rahaa kahteen-kolmeen kuukauteen. Ihmiset betonoidaan paikalleen”, hän kirjoittaa.

Jaskari kertoo Tampereen seudun työllisyyskokeilusta, jossa kunnat ja TE-toimistot yhteistyössä saivat palveluneuvojien määrää kasvatettua.

”Henkilökohtainen palveluneuvojasi pystyi suoraan päättämään, hyväksytäänkö sinut vaikka työkokeiluun paikallisen yritykseen. Palkkatukipäätökset tulivat nopeasti. Yhteiset tietojärjestelmät olivat sekä kunnan viranomaisten että TE-toimiston käytettävissä reaaliaikaisesti”, Jaskari kehuu.

Mutta nyt, kun kokeilu päättyy, Tampereen seudullakin palataan taas vanhaan kirjeralliin. Jaskari vaatii, että reaaliaikaiset tiedot työttömien tilanteesta tulisi olla kaikkien auttavien viranomisten käsillä.

”Siirtymistä työttömästä opiskelijaksi, työlliseksi tai yrittäjäksi pitää tukea, ei rangaista”, Jaskari vaatii.

LUE MYÖS: 

Työministeri puolustautuu: Työttömät eivät putoa mustaan aukkoon – kehutun kokeilun hyvät tulokset maksoivat miljoonia

Ministeriltä lopullinen niitti Tampereelle: Ylistetty työllisyyskokeilu loppuu – ”Olemme tästä tiukkana”

6 €/h-kokeilusta täysi pannukakku: ”Yksikään yritys ei ottanut ensimmäistäkään töihin”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Koskelainen

Jos vois edes mennä kokeilemaan palkkatöitä että voisko esim myynti olla sun juttu ja palata kortistoon nätisti. Ei minulle ole varaa mennä kokeilemaan oisko joku epävarmalta tuntuva duuni sun homma. Yhden karenssin ottaneena se riitti. Tukia vois hakea takautuvasti pois ennemmin kuin katkaista kaikki tuet useaksi kuukaudeksi. Parempi kokeilla kuin olla toimettomana mutta se ei käy päinsä. Onneks pää ei kestä enää kuluttajapuolen puhelinmyyntiä niin voi hyvinmielin kieltäytyä niistä.

Jukka Mattsson

Tämä kommentti herättää niin ristiriiraisia tunteita että jotkut Teknologiateollisuuteen tai AY siipeen kallellaan olevat professorit voisivat tutkia sen sisältöä tarkemmin.

Samaan aikaan halutaan työtä, mutta ei olla aivan varma siitä koska edellinen työkokemus paskaduunissa on vienyt työttömältä järjen sekä rahat?

Pelastakaa nyt ihmeessä tämä ihminen. Muutenhan siltä halkeaa pää!

Savage Man

Minutkin katsottiin olevan päätoiminen yrittäjä vaikka en ole koskaan ollut yrittäjä. Vakituista työtä ei ole missään tarjolla, takana on 23 työsuhdetta 10 vuoden sisään ja insinöörin tutkinto. Olen työttömänä mieluummin kun alkaisin taistelemaan työkkärin ja kelan kanssa jonkun muutaman päivän orjatyö tähden, en kieltäydy töistä mutta rajansa kaikella, palkka pitää saada tehdystä työstä ja työtä pitäisi olla useampana päivänä viikossa eikä silloin tällöin kun työnantajaa huvittaa soitella. Cv kurssit voi unohtaa, vielä kerran jos sellaiselle joutuu niin joudun valitettavasti kieltäytymään siitä väkivaltaa käyttäen, alkaa olemaan mitta täysi.

Mauno Voutilainen

Tuttua touhua. Oma uuden työn löytyminen on tyssääntynyt juuri huonon palvelun ja aktiivimallin takia, ei ole töitä tarjolla.
Kyllä tämä harmittaa, kaikki työt olen parhaani mukaan hoitanut, eikä mikään meinaa riittää, kun halutaan ilmaista työvoimaa ja vielä mielellään jytkysti maksettua.

Taavi Horila

Hyvä Harri Jaskari,

Hallituspuolueen kansanedustajana sinulla olisi ollut erinomainen mahdollisuus muuttaa tätä asiaa paremmaksi. Sen sijaan hallitus jota sinäkin tuet, on tuonut lisää byrokratiaa ja kyykyttämistä työttömille. Etenkin aktiivimalliin muodossa.

Vielä sen ehtisi korjata tai hylätä ennen vaaleja jos heti ryhtyisi toimeen. Mutta taitaa vaalipuheet olla tekoja tärkeämpiä.

Mikko Järvinen

Tampereen työllisyyskokeilussa lähes kaikki puskettiin karenssin uhalla 9 euron ilmaisiin töihin vain ani harva sai palkkatukea. Kyllä kunta tietysti hyötyy valtavasti tämänkaltaisista työkokeiluista sillä kunta säästää pitkäaikaistyöttömien sakkomaksuissa. Kunta saa samalla ilmaista työvoimaa ja vielä lisäksi valtio korvaa kunnalle 10,09 € päivässä työtöntä kohden mutta mitään säästöjä ei valtiolle synny koska nämä muka työllistetyt työttömät edelleen saavat täyttä työmarkkinatukea tai toimeentulotukea ja asumistukeakin. Valtiolle kulut vain kasvavat ja työtön yleensä vain köyhtyy koska 9 euron kulukorvaus ei oikein riitä korvaamaan töissä käymisestä koituvia päivittäisiä kuluja ja kun vielä lisäksi samalla saatetaan alentaa asumistukeakin. Muistetaan vielä että työterveyshuoltoa ei ole, eläkettä, lomaa ja lomarahoja ei kerry eikä etenemismahdollisuuksia ole.

Mikko Järvinen

Lisäksi sitten esimerkiksi työelämäkokeilun piirissä nämä 9 euron työläiset tekevät työtä ilmaiseksi yrityksille ja yritys hyötyy tehdystä työstä sekä vapautuu palkanmaksusta eli yritys saa oikeastaan yritystukea veronmaksajien rahoista työmarkkinatuen ja 9 euron kulukorvauksen verran lisäksi kunnat yleisesti maksavat korvausta em. työtoimintaa jarjestäville yrityksille ym 10,09 € päivässä työtöntä kohden eli vaikkei mitään järkevää tekemistä olisikaan työttömät tuottavat rahaa yritykselle. Kittilän kunta aikoo vielä lisäksi alkaa käyttämään kunnan omia rahojaan houkutellakseen uusia yhteistyökumppaneita. Sipilän hallitus on keksinyt aivan uuden tavan maksaa yritystukia.

Lars Nyman

"Kokoomus on itse luonut lannistavan byrokratiamyllyn, ja ihan tarkoituksella"

Kuntouttavaa työtoimintaa (=lannistava byrokratiamylly) ovat olleet luomassa entinen vasemmiston kansanedustaja Anne Huotari ja mukana sopassa on ollut myös Tarja Filatov. Näiden rouvien vaikutus on tehnyt sitä, että kymmenet tuhannet työttömät tekevät palkatonta työtä toisten hyväksi 9 euron päiväkorvauksella. Useimmiten kuntotuttavaa työmintaa teetetään laittomasti, sillä työkykyisiä ei saa lain mukaan laittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Että en minä kokoomuksen niskaan laittaisi työttömiin kohdistuvia laittomuksia varastettaessa heidän työpanostaan.

Mikko Järvinen

Kuntouttavaa työtoimintaa käytetään väärin. Kuntouttavaa työtoimintaa käytetään yleisesti palkattoman työvoiman hankkimiseksi ja säästöjen saamiseksi kunnalle. Nykyään jopa ilmaisen työvoiman saamiseksi yrityksille, yhdistyksille ja säätiöille.

Vuonna 2010 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 5 000 henkilöä

Vuonna 2013 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 24 200 henkilöä

Vuonna 2016 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 41 700 henkilöä

uudempaa tilastotietoa ei ole tarjolla mutta jo vuonna 2016 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli yli 30 prosenttia kaikista pitkäaikaistyöttömistä.

Vuoden 2015 alusta voimaan astui lakiuudistus, Kieltäytymisestä kuntouttavaan työtoimintaan seuraa kolmen kuukauden karenssi työmarkkinatukeen tai toimeentulotukea voidaan leikata enintään 40 %. Samalla siirrettiin pitkäaikaistyöttömille maksettujen työttömyyskorvausten maksuvastuuta yhä enemmän työttömien kotikunnille ja näin pitkäaikaistyöttömistä luotiin valtava riesa kotikunnille. Kun työttömän työttömyys on kestänyt yli 300 päivää, kunnan osuus on 50 % työttömälle maksetusta työmarkkinatuesta. Jos työttömyys on kestänyt yli 1000 päivää, kunnan osuus on 70 % työmarkkinatuesta. Kun työtön osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan, kunta säästyy maksuvelvoitteelta ja työtön tilastoidaan työlliseksi.

Muistetaan että pääministeripuolue on ollut viimeisen 15 vuoden ajan keskusta tai kokoomus...