Maanantai 27.5.2019

Näkökulma: Hallitukselle oli käydä todellinen vaalimoka – sitten joku hoksasi karenssin

Luotu: 
5.12.2018 17:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Karenssien lyhentämisen kytkeminen irtisanomislakiin on hallitukselta ovela veto, sillä karenssien lyhentäminen teki irtisanomislaista kertaheitolla budjettilain. Kuvassa pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).
|

Karenssien lyhentämisen kytkeminen irtisanomislakiin on hallitukselta ovela veto. Oppositiossa on katsottu, että taktista peliälyä tässä on sen verran enemmän kuin hallituksen siirroissa noin yleisesti, että kuviossa on oltu näkevinään EK:n toimitusjohtaja, ex-elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen (kok) kädenjälki.

Karenssien lyhentäminen teki irtisanomislaista kertaheitolla budjettilain, mikä suomeksi tarkoittaa, että se pääsi eduskunnassa ohituskaistalle. Eduskunnassa kaikki budjettilait eli lait, jotka suoraan vaikuttavat valtion ensi vuoden budjettiin on hyväksyttävä luonnollisesti ennen vuodenvaihdetta.

LUE MYÖS: Potkut saavalle kohta 60 päivän karenssi, loparit ottavalle 90 päivää – Ex-työministeri panisi kaikki uusiksi

Karenssien lyhentämisellä on valtion budjetin näkökulmasta kärpäsen kakan kokoinen vaikutus. Sen arvioidaan nostavan valtion työttömyysmenoja 6,8 miljoonaa euroa, kun koko budjetti on noin 55 000 miljoonaa euroa. Mutta koska pienikin vaikutus budjettiin on vaikutus, on laki saatava säädettyä heti ensi viikolla.

LUE MYÖS: Irtisanomislain erikoinen seuraus – Valiokunta: Potkuista 60 päivän karenssi, irtisanoutumisesta 90 päivää

Näin nopeaa käsittelyä pelkälle työsopimuslain tekstimuutokselle tuskin olisi tullut. Muut budjettilait olisivat ajaneet ohitse ja asiaan olisi palattu jälleen kevätkaudella. Eduskuntavaalien lähestyessä se olisi tarkoittanut, että oppositio olisi päässyt mätkimään “palkansaajavihamielistä” hallitusta armotta kaikissa vaalitenteissä ja haastatteluissa. Hallitukselle se olisi ollut sama kuin olisi ampunut itseään jalkaan kilpailun viimeisellä suoralla.

6,8 miljoonaa euroa on halpa hinta tämän virheen välttämisestä. Ja se, etteivät karenssit alene 60 päivään kuin irtisanottavilta ja ne säilyvät 90 päivän pituisina irtisanoutuvilla osoittaa, ettei hallitus tätä lyhennystä tee aivan hyvää hyvyyttään.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Yrjö Koskinen

Lapset ja heidän vanhemmat maksavat karmean hinnan siitä, että ministerit ja media heräilee todellisuuteen.
Vihervasemmisto kokoomuksen kera vaikenee, syystä mitä voi arvailla. Vaalien läheisyys tai häpeä, olkoon mikä tahansa mutta heidän hiljaisuus vaaliuurnilla muistetaan.

Juha Lapveteläinen

Niinhän se tietenkin on, jos oikeudet ovat hengellisesti pelkästään luterilaisella valtionveron tasolla, Jumalan kaikkivaltiaan isänmaassa, eikä valtioneuvoston-tai eduskunnan tarvitse välittää perustuslaista tuon taivaallista, niin on mahdollista että kansalaisoikeuksia rikotaan todella perinpohjaisesti yksilötasolla isänmaassa. HS-Metro Helsingissä kirjoitti tänään, että poliisilla on erityiset "poliisioikeudet", kuten Neuvostoliitossa oli ennen vanhaan, ns. toteuttaa ehkäisevää varjostustyötä epäillyistä henkilöistä, jotka eivät olleet vielä ehtineet syyllistyä yhtään mihinkään rikokseen ehkä luulosairauden-tai kenties "älysomen" vuoksi? Poliittisen lakimuutoksen myötä puoluevaltaan perustuvassa perustuslakivaliokunnassa on tämäkin asia "kaikkivaltiaan voimilla" päätetty näin vastoin Suomen Tasavallan Perustuslakia vuodelta 1919. Mutta eihän sillä ole tosiasiassa mitään väliä, pääasia on että poliittinen sote-puoluedemokratia toimii 21% sosiaalituvan voimin Suomen kansalaisille, jotka eivät edes tarvitse minkäänlaista sosiaaliturvaa. Ilman konservatiiveja ei jatkossa tulla näkemään tulevaisuuden tasavallassa minkäänlaisia kansalaisoikeuksia, jotka takaisivat varmasti kaikille Suomen kansalaisille tismalleen samanlaiset kansalaisoikeudet ilman epäoikeudenmukaista harkinnanvaraista sosiaalilautakunnan pärstäkerrointukea, joka pitäisi lopettaa välittömästi perustuslain vastaisena rikollisena toiminta isänmaassa. Toivon että Poliisiviranomainen puuttuu tähän isänmaan perustuslailliseen kansalaisen yksilönoikeuksien vastaiseen toimintaan välittömästi, ottaen asian erittäin vakavasti ilman rikollisen valtioneuvoston-ja eduskunnan määräysvaltaa laittomien lakimuutoksien-ja lisäyksien vuoksi. Ainoastaan Perustuslakituomioistuin pystyy toteuttamaan lakimuutoksia-ja lisäyksiä Suomen Lakiin, tämän jälkeen Suomen Tasavallan Presidentin tulee hyväksyä tämä lakimuutos-tai lisäys allekirjoituksella jos se ei ole kansakunnan-tai yksilönoikeuksien vastainen toimi. Mikään poliittisten puolueiden kommarijärjestelmän oikeus ei mene ikinä vuoden 1919 Suomen Perustuslain yläpuolelle kävellen kansalaisoikeuksien ylitse miten huvittaa, jokaisella Suomen kansalaisella on tulevaisuudessa samat perustuslailliset kansalaisoikeudet. Sosiaaliturvan tulee jatkossa olla perustuslaillinen oikeus isänmaassa jokaiselle Suomen kansalaiselle tismalleen samanmääräisenä rahallisena oikeutena valtioneuvoston-ja eduskunnan sille määräämän ajanjakson ajan. Tämä päätös ei koske ammattiliiton päivärahaa. EU-alueen/sekä EU-alueen Suomen valtion alueella olevia ulkopuolisia yksilöitä rajoittaa laki, joka kattaa työnhakuoikeutta Suomen tasavallan alueella 400päivän ajan, jonka jälkeen se loppuu ilman Suomen kansalaisuutta.