Torstai 27.6.2019

Poliisi takavarikoi hakaristiliput mielenosoittajilta: ”Jos kenttäjohdolla on yhtään pelisilmää, ei natseja päästetä Kallioon”

Luotu: 
6.12.2018 15:41
Päivitetty: 
6.12.2018 16:31
  • Kuva: Solmu Salminen
    Kuva
    Helsingin poliisi kertoo huolehtivansa ensisijaisesti siitä, että asianmukaisen ilmoituksen tehneiden mielenosoitukset turvataan.
|

Helsingin Kalliossa on parhaillaan alkamassa ”Kallio ilman natseja” –vastamielenosoitus, josta ei Helsingin poliisin mukaan ole etukäteen ilmoitettu poliisille. Samaan aikaan on alkamassa Vastarintaliikkeen (PVL) kansallissosialistinen Kohti vapautta -marssi, joka suuntaa Kaisaniemestä Kallion läpi ja kääntyy länteen kohti Töölöä. Tästä marssista on tehty etukäteen ilmoitus poliisille. 

”Kalliossa järjestettävästä mielenosoituksesta ”Kallio ilman natseja” ei ole tullut etukäteen virallista kokoontumislain mukaista ilmoitusta poliisille. Muistutamme, että poliisille tulee ilmoittaa mielenosoituksesta vähintään 6 tuntia ennen mielenosoitusta. Huolehdimme ensisijaisesti siitä, että asianmukaisen ilmoituksen tehneiden mielenosoitukset turvataan, niin kuin mielenosoittajat ja poliisi ovat yhdessä etukäteen sopineet”, Helsingin poliisi kertoo Twitterissä.

”Muistutamme, että ilmoittamattomien kokoontumisten järjestäjät voivat syyllistyä kokoontumisrikkomukseen”, poliisi jatkaa.

Yksi ”Kallio ilman natseja” mielenosoitukseen osallistuvista on kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas), joka toivoo poliisin ohjaavan PVL:n marssin Kallion ohi.

”Jos poliisin kenttäjohdolla on yhtään pelisilmää, ei natseja päästetä Kallioon, vaan marssi ohjataan Eläintarhantietä pitkin Kallion ohi. Meitä helsinkiläisiä erityisesti raivostuttaa, että natsit päästetään Kallioon”, hän tviittaa.

Arhinmäki kertoo osallistuvansa vastamielenosoitukseen kunnioituksesta niin sanottua Ässärykmenttiä kohtaan.

”Ässärykmentti lähti Kalliosta ja Sörkasta taistelemaan itsenäisyyden ja vapauden puolesta. Mukana oli tulevia vasemmistojohtajia, tiukkoja fasismin vastustajia. Tänään natsit marssivat samaisen Kallion kaduilla. Jo pelkästään kunnioittaaksesta heille, lähden vastustamaan natseja.”

Helsingin poliisin mukaan Kohti vapautta –kulkueeseen osallistuu 200-300 ihmistä. Hakaniementorille oli poliisin mukaan kerääntynyt noin 300 henkilöä.

Kohti vapautta -marssin edettyä Hakaniemen torille, poliisi otti hakaristilippuja pois marssijoilta. Helsingin poliisin mukaan näin tehtiin kokoontumislain nojalla. Lisäksi neljä marssijaa otettiin kiinni. Kiinniotot liittyivät kolmeen hakaristilippuun, jotka otettiin pois Kohti vapautta -kulkueen lähdettyä liikkeelle Kaisaniemestä.

”Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo yleisjohtaja”, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Jos Arhinmäellä on minkäänlaista käsitystä siitä, kuinka demokraattinen valtio toimii, hän ei yritä leikkiä diktaattoria, joka sanelee kulkueidon ennalta määrättyjen reittien muutoksia. mutta kuten hänen aikaisemmista touhuistaan tiedämme, tällaista käsitystä hänellä ei ole tai ainakin hän moisesta viis vweisaa.

Risto Salonen

Arhinmäki ei taida muistaa, että Senaatintorin, tuomiokirkon rappusista puhumattakaan piti sietää kommunisteja kymmeniä vuosia. Näitä "Stalinuskovaisia" ei ollut vain muutamia satoja vaan tuhansia. Onneksi todellisuus tuli uskon tilalle.

Marko Rantaiso

Minkä pykälän mukaan liput otettiin marssijoilta pois? Hakaristilippu ei ollut PVL virallinen tunnus, jollaiset kiellettiin. Kysyn mielenkiinnosta tätä asiaa, en suinkaan siksi että haluaisin nähdä nämä Saksan kolmannen valtakunnan liput missään yhteydessä. Perustuslain mukaan vallankäytön pitää perustua lakiin ja olipa aatteellisuus mitä hyvänsä, niin kaikesta myös etukäteen ilmoittamisesta, pitää siitä huolimatta huolehtia.

Raili Sergejeff

Natsit pois Kalliosta, Helsingistä ja Suomesta!

Turha niitä on puolustella Arhimäkeä moittimalla. Vaikuttaa nimittäin siltä, että täällä olevien Arhinmäkeä moittivien kommenttien kautta tavallaan puolustellaan natsien toimintaa, muttei uskalleta puolustaa suoraan.

Oudolta tuntuu sekin, ettei artikkelissa kerrota, että natsit hyökkäsivät yhden poliisin kimppuun poliisien kerätessä pois natsilippuja. Ja että uusnatseja raudoitettiin siksi. Ei hiiskahdetakaan väkivaltaisuudesta.

Arhinmäki on oikeassa, vaikka en olekaan saman puolueen jäsen.

Harmi vaan, jos "Helsinki ilman Natseja" on tosiaankin jättänyt miekkarin ilmoittamatta.

Jaakko Aalto

Tulkitset väärin. Anakaan minä en puolustele noita hakaristilippujen heiluttelijoita, ainoastaan moitin tuota Arhinmäen hurskastelevaa isottelua. En pidä yhtään enempää näistä pikkuhitlereistä kuin noista pikkustalineista, joilla on oma mellakointimenneisttrensä.