Tiistai 21.5.2019

Kansanedustajat vaativat: Hakaristien esittäminen julkisuudessa kiellettävä

Luotu: 
7.12.2018 15:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Peter Östman (kuvassa) ja Joona Räsänen haluavat kieltää natsisymbolit.
|

Eilisen itsenäisyyspäivän mielenilmauksen seurauksena kansanedustajien keskuudessa vaaditaan nyt kansallissosialististen tunnusten esittämisen kieltämistä.

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n kansanedustaja Joona Räsänen kirjoittaa blogissaan, että natsisymboleiden esittämisestä julkisuudessa pitäisi rangaista. Oppositiopuolue kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vaatii tiedotteessaan, että hakaristitunnuksen esittäminen julkisuudessa kielletään.

”Sotiemme veteraanit eivät taistelleet Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta siksi, että hakaristiliput voisivat liehua tänä päivänä itsenäisessä Suomessa. On perusteltua, että Suomessakin ryhdyttäisiin toimenpiteisiin, joilla hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen asetettaisiin rikoslaissa rangaistavaksi teoksi”, Räsänen kirjoittaa.

LUE LISÄÄ PUHEENVUOROSTA: Joona Räsänen: Natsististen symbolien käyttö rangaistavaksi teoksi

Sekä Räsänen että Östman huomauttavat, että hakaristitunnus on kielletty osassa Euroopan maita.

Östman kysyy eduskuntaan jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, aikooko hallitus kieltää natsien hakaristitunnuksen esittämisen. Räsänen on puolestaan jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen, jossa esitetään hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittämisen asettamista rangaistavaksi teoksi.

Hakaristilippuja liehui eilen kansallissosialistisessa Kohti vapautta -mielenosoituksessa Helsingissä. Poliisi takavarikoi hakaristiliput kesken mielenosoituksen.

LUE LISÄÄ: Hakaristiliput suututtavat: ”Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) linjasivat, että natsiliput eivät kuulu Suomeen.

Pitäisikö kansallissosialistiset symbolit kieltää Suomessa?

Ei
75% (344 ääntä)
Kyllä
25% (113 ääntä)
Ääniä yhteensä: 457
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Näinpä. Yksi iso ongelma ovat poliitkot joilta on historia lukematta.

Valtiollinen suomi ja veteraanit taistelivat sillä puolella jonka tavoite oli että hakaristilippu hulmuaisi koko Euroopassa.

Jokainen voi hakea netistä kuvia, joissa Läntinen Viertotie on eduskuntatalon kohdalla liputettu täyteen hakaristilippuja, virallisen Suomen toimesta.

Tästä vähän lisää "veteraanilippua"

http://sa-kuva.fi/neo?tem=webneo_image_preview_max&lang=FIN&doc_id=7aa7d...

"Suomen Marsalkan syntymäpäivänä liehuvat Suomen ja Saksan (hakaristi)liput lähellä rintamiakin rinta rinnan."

Kiestingin suunta 1942.06.04

Tommi Rautio

Ja kaikkein pahin ongelma on kansa joka ei ymmärrä historiaa eikä todellista menneisyyttä.

Suomen kansa on niin tyhmää että on uskonut jo 1800-luvulta sosialistien agitaattoreita mutta se on ymmärrettävää koska sosialistit ovat lahjoneet kansaa toisten rahoilla ja yli varojen.

Antti Kettunen

Entäs Mao? Che Guevera? Pol Pot? päiviräsänen asuu vahvana eduskunnassa, kielletään kielletään kielletään.

Jos räsänen ja östman olisivat olleet päättävissä asemissa vajaa 100 vuotta sitten puhuttaisiin kaikki venäjää.

Lauri-Pekka Alanko

Räsänen puhuu täyttä soopaa veteraaneista hakaristilipuista. Vielä puoli vuotta ennen sodan päättymistä veteraanimme olivat aseveljiä saksalaisten kanssa. Vielä useissa maissa ja alueilla suomalaisia pidetään natsien kanssa veljeilijöinä. Esimerkiksi Ranskan itäosissa tuttuni lastenvaunut kaadettin kumoon "nastsi! "-huudoin , kun kuulivat perheen olevan Suomesta

Ymmärrän hyvin vastemielisyyden natsien hakaristilippuun, mutta luulisi kansanedustajalla olevan sen verran historian tuntemusta, ettei ainakaan julkisesti kirjoittelisi tällaista. Samassa yhteydessä myös ihmettelen Uuuden Suomen toimituksen asiosaamista nostamalla karuselliin ala-arvosia juttuja, kun samaan aikaan on tarjolla useita bloggaajia, joilla on oikeasti tarkeää sanottavaa osaavasti kirjoitettuna.

Timo Nyman

Useimmat ääriliikkeet eivät ole rakentavia koska ne luotsaavat ajatuksensa menneisyydestä. Vastakkainasettelun lietsominen pistää ajan seisahtumaan kun tulisi katsoa eteenpäin. Jos suomalaiset ajattelisivat aina sisällissotaa niin saisimme kaikki pyöriä itsesyytöksissä lopun elämäämme. Syyttelystä olisi päästävä ja kuin vanha sanonta kuuluu: Yhteen hiileen puhaltamalla saadaan parempia tuloksia aikaiseksi!

Marko Kukkonen

Elämme eräänlaisen "suvaitsevais-natsismin" kulta-aikaa. Nyt ollaan aivan samanlaisella fanaattisuudella kieltämässä ja sensuroimassa ihan kaikkea suvaitsevaistolle epämieluista, kuin mitä toisen maailmasodan ajan Saksassakin kiellettiin juutalaisilta sekä poliittisilta vastustajilta. Nämä "natsit" vain eivät nyt tällä kertaa ole niitä, jotka noita lippuja tuolla kaduilla kantavat.
Itse hakaristilippujen valinta kohti vapautta -marssin keulille liittynee juuri tämän suvaitsevais-totalitarismin vastustamiseen, jota virkavaltammekin lippuja kantaneiden päälle hyökätessään vahvistaa. Hakaristilippuja, kuten ei PVL:n lippujakaan edelleenkään mikään valtiomme laki kiellä, mutta niinpä vain ne aktivoivat poliisin kuitenkin hyökkäämään kantajiensa kimppuun. Eli ihan kaikessa ei vissiin tarvitse enää poliisienkaan lakeja noudattaa, kunhan on ns. "hyvällä asialla".
Mitä te sananvapauden vastustajat oikein pelkäätte? Eikö meillä juuri siksi ole RAJOITTAMATON sananvapaus, jotta jokainen yksilö saisi tuomita tuomittavaksi katsomansa asiat ihan itse omassa mielessään.

Lauri Kiiski

Miksi sosialistit kieltää sosialistisen hakaristipunalipun, mutta eivät sirppi ja vasara tunnuksia.

Sirppi ja vasara tunnuksin maailmassa murhattiin viime vuosisadalla n. 100 miljoonaa ihmistä - hakaristipunalippujen hulmutessa vain murto-osa tästä.