Maanantai 20.5.2019

Tutkijat löysivät kääntöpuolen natsimarssista – ”Sananvapaus ja sen rajat toimivat”

Luotu: 
7.12.2018 17:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisi takavarikoi natsilippuja eilen.
|

Demokratian ja populismin tutkija Emilia Palonen sanoi tänään Yle Radio Suomen ohjelmassa, että nyt voidaan Suomessa puhua suoraan uusnatsismista. Palonen kommentoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa sitä, että eilen itsenäisyyspäivänä järjestetyssä Kohti vapautta -mielenosoituksessa nähtiin hakaristilippuja, jotka poliisi takavarikoi.

”Suomessa ääriliikehdintä ja uusnatsismi, josta nyt voidaan suoraan puhua, on nostanut päätään sillä tavoin, että se on muuttunut avoimemmaksi”, Palonen sanoo.

”Puhutaan asioista oikeilla nimillä: Suomessa on uusnatseja”, Palonen jatkaa keskustelua aiheesta Twitterissä.

LUE TARKEMMIN: Hakaristiliput suututtavat: ”Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”

Palosen mielestä eilinen tapaus osoitti, että ”sananvapaus ja sen rajat toimivat”.

”Meillä ei ole kielletty tätä symbolia [hakaristiä], joten me pystyttiin näkemään tätä meidän kaduilla”, Palonen sanoo ja lisää, että poliisin päätös poistaa liput oli ”looginen ja oikea”.

Oulun yliopiston tutkijatohtori Henrik Rydenfelt on samoilla linjoilla Etiikka-fi-blogissa.

”Liberaaliin demokratiaan kuuluu vapaus iljettävien ja vastenmielistenkin poliittisten näkemysten esittämiseen. Poliittisissa näkemyksissä sananvapauden katon on oltava mahdollisimman korkealla. Natsimarssin sietäminen – niin vastenmielinen kuin sen ideologia onkin – osoittaa, että suomalainen yhteiskunta on yhä riittävän vahva kestääkseen demokratian ja itsenäisyyden vastaistenkin mielipiteiden esittämisen”, Rydenfelt kirjoittaa.

Tänään kaksi kansanedustajaa on vaatinut natsisymboleiden kieltämistä. LUE LISÄÄ: Kansanedustajat vaativat: Hakaristien esittäminen julkisuudessa kiellettävä

”Natsimarssi tuo näkyväksi senkin, kuinka joidenkin kokemus osallisuudesta yhteiskuntaan on niin vähäistä, että yhteenkuuluvuuden tunnetta ja oman toiminnan merkitystä haetaan epätoivoisin ja karmein keinoin. Vaikka ilmiö on hyväksymisen tuolla puolen, parempi ymmärrys osallisuuden puutteesta ja sen syntymisestä on tarpeen”, hän myös huomauttaa.

Palonen toteaa, että itsenäisyyspäivänä erilaisissa kansallismielisissä kulkueissa mieltään osoittaneet eivät ole mikään yhtenäinen joukko eivätkä keskenään samaa mieltä poliittisesti.

”Itsenäisyyspäivä jossain määrin politisoitunut päiväksi, jolloin tuodaan erilaisia aatteita esiin”, hän totesi.

Paloniemi sanoi myös, ettei natsismin vastustaminen tee kenestäkään äärivasemmistoon kuuluvaa.

”Se että vastustaa natsismia, ei tee kenestäkään ääriajattelijaa”, Palonen totesi radio-ohjelmassa.

LUE MYÖS: Miksi poliisi salli uusnatsien marssin? – Ministeri vastaa: ”Kokoontumisia ei voi kieltää”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Natsit ovat Suomessa otsikoissa ainoastaan siksi että ovat olleet vasemmiston peliväline ja puruluu. Tikanheitto on kivempaa kun on maalitaulu. Lottovoitto väkivaltaiselle äärivasemmistolle.

Kukaan ei tietäisi, saati piittaisi näistä 200 sekundanatsista, ellei vasen laita ja äärivasemmisto olisi tehnyt aivan kaikkensa nostaaseen tämän poppoon esiin.

Jos nämä olisi jätetty rauhaan, niin vaikka nämä olisivat kuinka kengät savuten vetäneet natsilippu pystyssä, niin ketään ei olisi kiinnostanut sen enempää kuin Pridekulkueen lippua heiluttavan sadomasonkistisen osaston taluttimessa katuja konttaava jaos.

Keskimäärin kiviäkään ei olisi kiinnostanut kumpikaan laji. Jos joku olisi alkanut kiljua että Pride -marssin kadulla konttaavat homosadomasot, joita on sama määrä Suomessa kuin näitä sekundanatseja, ovat uhka Suomalaiselle yhteiskunnalle niin Niuvanniemi olisi ollut hoitoonohjauksen suunta.

Jos joku haluaa Natseista eroon niin lopettakaa antamasta niille palstatilaa ja miljoonien eurojen arvosta näkyvyyttä!

Paitsi tietenkin jos tämä porukka on hyödyllinen pelinappulana. Mitä se tähän asti on ollut.

Ari Mikkola

On rehellistä peliä että sen liput ja sloganit liehuvat minkä ideologiaa tai ajatusta kannattaa.
Tuntuu että monesti tapahtumissa joissa vastustetaan tai kannatetaan jotain itse selkeä viesti tai ideologia puuttuu.
Esim ay-liikkeen masinoimissa mielenosoituksissa ja lakoissa tuntui aktiiveillakin olevan hyvin vaihtelevat ajatukset tapahtumien tarkoituksesta. Osa osallistujista vastusti hallitusta, osa tuki jotain ideologiaa tai organisaatiota mutta virallinen syy tuntui olevan hyvin epämääräinen..
Hakaristilippu kulkueen edessä on rehellinen symboli jonka ideologinen tausta on selvä. Ei sympoleja saa kieltää mutta saa ne poistaa ja teoissa jotka jonkun logon alla tehdään pitää huomioida tuomioissa raskauttavana asiana. Teko on järjestäytynyttä ja jopa terrorismilakeja voitaisiin minusta käyttää eri ideologinen alla toimiviin järjestöihin.

Tapani Niittyaro

Kansa/ihmiset ovat hieman monesti vieraantuneet asioiden alkuperästä. Ei taida nykykansalainen tietää mikä natsi on?

Natsi on kansallissosialisti ja tuo natsi nimitys on vain lyhenne liikkeen saksankielisestä nimestä. Se on siis jonkin sortin sosialistinen liike todellisuudessa, komusosialismin veli jos ei serkku.

Oikeastihan natsi on tai ainakin oli vasemmistoa sosialismissaan!

Molemmat sosialismit viime vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla olivat kovasti valtaamassa koko Eurooppaa ja sen päälle maailmaa. Sen alkujuureksi sovittiin Euroopanjako Molotov - Rippendrop sopimuksin jonka täytäntöönpano sitten sen suuren sodan alkoi ja jonka juonteita olivat niin talvi- kuin jatkosotakin.

Kannattaa koteloida niin hakaristi kuin sirppi ja vasarakin lujaan lootaan ja upottaa jonnekin Mariaanien syvänteeseen vai mikä se on syvin kuoppa joka merestä löytyy?

Jouni Suninen

"...suomalainen yhteiskunta on yhä riittävän vahva kestääkseen demokratian ja itsenäisyyden vastaistenkin mielipiteiden esittämisen"

En ole kuullut natsien vastustavan Suomen itsenäisyyttä. Ovat päinvastoin kiihkoisänmaallisia. Se toinen äärilaita ei ole itsenäisyydestämme ollut koskaan erityisen huolissaan.