Sunnuntai 16.6.2019

Yle: Tarja Halonen harkitsisi natsitunnusten kieltämistä - ”Tämmöisillä asioilla ei pitäisi leikkiä”

Luotu: 
8.12.2018 10:50
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Tarja Halonen toteaa, että Suomi olisi eurooppalaisessa valtavirrassa, jos ottaisi tiukemman kannan natsitunnuksiin.
|

Presidentti Tarja Halonen harkitsisi natsitunnusten kieltämistä lailla. Hän otti asiaan kantaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina

Natsitunnukset nousivat puheenaiheeksi itsenäisyyspäivänä, kun poliisi takavarikoi kansallissosialistien kulkueelta hakaristilippuja.

”Yksinkertaisesti tuntui pahalta. Jos ihmiset eivät tunne historiaa, se on aina vaarallista. Historia kertoo, miten tietystä menettelytavasta on tullut tulosta. En usko, että saksalaisetkaan kuvittelivat, mihin 1930-luku voisi päätyä. Tämmöisillä asioilla ei pitäisi leikkiä”, Tarja Halonen kommentoi Ykkösaamussa tunteitaan hakaristilippujen näkemisestä Helsingissä.

Perjantaina muutama kansanedustaja vaati, että natsien tunnusten esittäminen julkisesti kiellettäisiin. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) muistutti Iltalehden haastattelussa, ettei ehdotus hakaristien julkisen esittämisen kieltämisestä lailla ole täysin uusi. Oikeus- ja sisäministeriön työryhmä on jo selvittänyt kiellettyjen ääriliikkeiden tunnusten kieltämistä.

”Hakaristit pitää pystyä takavarikoimaan, jos niitä mielenosoitustarkoituksessa käytetään. Nyt katsotaan, onnistuuko se jo nykylainsäädännön pohjalta vai tarvitaanko jotain uutta”, Mykkänen sanoi.

Ministerin mukaan yksittäisten kiellettyjen symboleiden ja merkkien määritteleminen lakiin olisi kuitenkin haastava tie, eikä hän ole varma, olisiko se hyödyllistä.

Tarja Halonen toteaa, että Suomi olisi eurooppalaisessa valtavirrassa, jos ottaisi tiukemman kannan natsitunnuksiin.

”Olen keltaisilla valoilla siinä, että voisi katsoa, auttaisiko se asioiden selvittämiseen. Toisaalta eihän kiellot auta: arvot pitää sisäistää, sillä lainsäädännöllä ei voida kovin voimakkaasti ohjata ihmisiä hyvään.”

Lue myös: 

Kirjailija Juha Itkosen mitta täyttyi natsimarssista: ”Haluan siniristilippuni ja leijonavaakunani takaisin”

Kansanedustajat vaativat: Hakaristien esittäminen julkisuudessa kiellettävä

Tutkijat löysivät kääntöpuolen natsimarssista – ”Sananvapaus ja sen rajat toimivat”

Hakaristiliput suututtavat: ”Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juho Leppanen

Aivan oikein. Suomi on liberaali eurooppalainen valtio. Isänmaallisuutta on suvaitsevaisuus, tasa-arvo, oikeusvaltio ja sivistys. Ei toisten ihmisten vihaaminen tai vähemmistöjen sulkeminen yhteiskunnasta. Maahanmuuttajataustaisissa ihmisissä on vaikka kuinka paljon kunnon ihmisiä, jotka paljon mieluummin hyväksyn osaksi Suomea kuin vihaa levittävät natsit.

Seppo Makkonen
Vastaus kommenttiin #8

Juho hyvä
Olet siis innoittautunut suvaitsemattomien äärimmäiseen päähän. Ajatusrikoksesta linnatuomio. Taisit muuten loukata myös kansanryhmää, tosin aika pientä.
Toivottavasti sinulle on hyötyä meedion kyvyistäsi.
Ystävyydellä
Seppo

Janne Pohjala

Natsit ovat Suomessa otsikoissa ainoastaan siksi että ovat olleet vasemmiston peliväline ja puruluu. Tikanheitto on kivempaa kun on maalitaulu. Lottovoitto väkivaltaiselle äärivasemmistolle.

Kukaan ei tietäisi, saati piittaisi näistä 200 sekundanatsista, ellei vasen laita ja äärivasemmisto olisi tehnyt aivan kaikkensa nostaaseen tämän poppoon esiin.

Jos nämä olisi jätetty rauhaan, niin vaikka nämä olisivat kuinka kengät savuten vetäneet natsilippu pystyssä, niin ketään ei olisi kiinnostanut sen enempää kuin Pridekulkueen lippua heiluttavan sadomasonkistisen osaston taluttimessa katuja konttaava jaos.

Keskimäärin kiviäkään ei olisi kiinnostanut kumpikaan laji. Jos joku olisi alkanut kiljua että Pride -marssin kadulla konttaavat homosadomasot, joita on sama määrä Suomessa kuin näitä sekundanatseja, ovat uhka Suomalaiselle yhteiskunnalle niin Niuvanniemi olisi ollut hoitoonohjauksen suunta.

Jos joku haluaa Natseista eroon niin lopettakaa antamasta niille palstatilaa ja miljoonien eurojen arvosta näkyvyyttä!

Paitsi tietenkin jos tämä porukka on hyödyllinen teille pelinappulana. Mitä se tähän asti on ollut.

Seppo Makkonen

Kari hyvä
Juuri niin liput on lippuja, symbolit symboleita. Ei niiden kieltäminen ole enenkään ajatuksia poistanut tai tekoja estänyt. Olematta natsimielinen, voin kuitenkin todeta että ne ovat omassa hölmöydesään rehellsiä hölmöjä. Liput liehuen.....:)

Matti Loikkanen

"Tarja Halonen harkitsisi natsitunnusten kieltämistä - Tämmöisillä asioilla ei pitäisi leikkiä”

En muista Tarja Halosen koskaan vaatineen Leninin, Stalinin tai Mao Zetung kylttien kieltämistä. Muistan hyvin kuinka sankat väkijoukot marssivat näiden herrojen kuvien perassä pitkin Helsingin katuja.

Tähän kolmen kommunistijohtajan ryhmään mahtuu kaksi suurinta massamurhaajia maailman historiassa. Natsit olivat oppipoikia näihin verrattuna

Markku Savikivi

Halonen ehdotti, että harkittaisiin. Harkinta tarkoittaa, ettei suinpäin tehdä päätöksiä. Näissä kielloissa myös punaliput luonnollisesti kiellettäisiin. Venäjällä punaliput saattavat olla vielä sallittuja, mutta ristiliput ainakin yritettiin kieltää.

Markku Savikivi

wiki / punainen lippu:

"Suojeluskuntalaiset repivät punaiset liput alas Tampereen työväentalon katolta SDP:n pitäessä talossa puoluekokoustaan 25. toukokuuta 1933. Tapauksen seurauksena Kivimäen hallitus kielsi toistaiseksi punaisten lippujen käytön. Seuraavana vuonna säädettiin, etteivät poliittiset järjestöt ja yhdistykset saaneet ilman sisäministeriön lupaa käyttää tilaisuuksissaan muita kuin Suomen lippua."

Sodan jälkeen punaliput jälleen sallittiin luultavasti Neuvostoliiton bolsheviikkien "toivomuksesta".

Sampo Säteri

Halosen pitäisi itse tutustua historiaan, itsenäisyyspäivänä natsilipulla pitäisi olla linnassa kunnia-asema koska ilman kyseisen liittolaisen ja natsivaltion materiaalista apua suomella ei olisi koko itsenäisyyspäivää. Tämä on fakta jolle edes kallion punikit voi mitään.

Jukka Mattsson

Totta. Vaikka olisi kuinka vaikea tunnustaa tosiasiat niin ilman Hitlerin väliintuloa sodan lopull, maassamme olisi toisenlainen valta.

Se ei tarkoita sitä että natsismia tulee ihannoida tai muistella hyvällä. Ei pidä muistella neuvostoliittoakaan joten nekin liput tulisi kieltää julkisilla paikoilla.

Näitten lippujen alla ei ole mitään juhlittavaa.

Seppo Makkonen

Suuri ajattelija ex presidenttimme Halonen olisi voinut sanoa myös näin "Yksinkertaisesti tuntui pahalta. Jos ihmiset eivät tunne historiaa, se on aina vaarallista. Historia kertoo, miten tietystä menettelytavasta on tullut tulosta. En usko, että venäläisetkään kuvittelivat, mihin 1920-luku voisi päätyä. Tämmöisillä asioilla ei pitäisi leikkiä” Kommunismi sitten päätyi useita kertoja suurempiin ruumiskasoihin kuin natsismi Kommunismi johti myös ihmisten pitkittyneeseen sortamiseen ja kärsimyksiin. Ismi kuin ismi, on poikkeuksetta johtanut kärsimyksiin ja ruumiskasoihin, ja estänyt yhteiskuntien vapaan kehittymisen. Kun rehellisesti asioita katsotaan, suuruusjärjestyksessä suurimmat epäinhimilliset typeryydet ovat olleet, and the winners is... Islam, hyvänä kakkosena vain pienellä piste-erolla, Kristinusko (kaikkine hörhöilevine suuntauksineen), kolmannelle korokkeelle nousee Vasemmistolainen eetos, (kommunismi kaikkine ala tyyppeineen ja typeryyksineen). Kommarit kyllä hävisivät Kristinuskolle muutamalla kierroksella; ja neljännelle sijalle sinnittelee Natsismi / Fasismi, mutta ero kärkeen ja kolmanteen sijaan on useita kierroksia. Pisteitä siis jaettiin ruumiiden lukumäärän, ja ihmisten kiusaamisen pitkäkestoisuuden perusteella. Suomessa on kourallinen "nallipyssy natseja", niiden tekemisistä koohkaaminen vain siirtää huomion pois todellisista ongelmista. Vaikka natsiporukoissa ÄO ja kengän numero korreloi vahvasti, ovat ne kuitenkin rehellisempiä kuin vasemmistolaiset. Rinta rottingilla liputtavat sitä mihin uskovat. Ei jää epätietoisuutta mikä on "puolueohjelma". Meidän vasemmistosta ei koskaan sa selvää, on niiden ajattelu ja ulosanti niin sumeaa.

Jos natsiliput kielletään, tulee perustuslakiakin muuttaa, koska 6 § sanoo yhdenvertaisuudesta mm. näin (1. ja 2. mom.):

"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

---

Pitäisi siis määritellä, mikä on hyväksyttävä peruste kieltää natsiliput? Osaatko sinä asiallisesti määrittää tuon perusteen, rikkomatta perustuslain 6 §:ää?

Risto Salonen

Hieman outoa tekstiä juristilta ja ex-presidentiltä. Tosin tuo varaus keltaisesta lipusta hieman pehmensi kannanottoa.
Antaa näiden natsilippujen olla, hävisiväthän taistolaistenkin symbolit ja uhoamiset omaan mahdottomuuteensa. Taistolaisia oli vielä kymmeniä kertoja enemmän, varoja ja henkistä tukea ihan toisella tavalla kuin näillä muutamalla kymmenellä natsilla.

Juha Lapveteläinen

Presidentti Tarja Halonen on ehdottanut presidenttikaudella 2000-2012 perustuslakituomioistuimen perustamista isänmaahan. Hän kuuluu niihin valtion päämiehiin, jotka ovat olleet tukemassa pohjoismaista hyvinvointivaltiota ja sen säilyttämistä tulevaisuuden Suomessa. Oikeus-ja Sisäministeriön työryhmä selvittävät, voiko perustuslaillisesti kieltää joitakin tunnuksia ja symboleja katukuvassamme? Poliitikot ovat päätyneet selvityksen jälkeen tilanteeseen, missä suojatietä ei voi ylittää toiste kun vihreä valo on päällä. Poliitikot ylittävät suojatien punaisen palaessa joutumatta asiasta vastuuseen. Seuraavaksi viedään perustuslailliseen yksilönvapauteen-sekä oikeuksiin kuuluva asia perustuslakivaliokuntaan, joka ei käytä tunnuksia tai symboleja, virallisesti. Se koostuu eri puolueiden päättäjistä, jotka istuvat itsenäisen valtion demokraattisessa eduskunnassa. Heidän tehtävänä on vakavasti pohtia, mitkä asiat meidän äänestäjien mielessä ovat poliittisesti pielessä? Itsenäisyyspäivänä liputamme isänmaan valkoista lippua, missä kuultaa sinihohtoinen vapauden risti. Isänmaassa perustuslaillisiin kansalaisten yksilönoikeuksiin kuuluu vapaus ja oikeus liputtaa itsehallinnollista Maakuntalippua virallisina liputuspäivinä. Näin ei saisi isänmaassa toimia virallisina itsenäisen valtion liputuspäivinä, etelä-valtioihin kuuluvissa osavaltioissa Yhdysvalloissa nostetaan kaduilla kolmetoista tähteä edustava kapinallisten lippu liehumaan 4. heinäkuuta joidenkin henkilöiden-ja järjestöjen toimesta. Asialle ei voi virallisesti tehdä mitään. Yhdysvaltain kansalaisia suojelee perustuslailliset -osavaltion -sekä yksilönoikeudet. Kannatan Presidentti Tarja Halosen vuosia sitten tekemää ehdotusta perustuslakituomioistuimen perustamisesta isänmaahan.