Lauantai 25.5.2019

Massapidätyksiä, kyynelkaasua ja vesitykkejä Pariisissa: ”Meidän on Suomessa tehtävä paremmin”

Luotu: 
8.12.2018 16:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Poliisi on käyttänyt Pariisissa sekä kyynelkaasua että vesitykkejä mielenosoittajien hillitsemiseen.
|

Ranskan poliisi on ottanut yhteen mielenosoittajien kanssa. Niin sanottujen keltaliivien mielenosoitukseen liittyen on Le Monde –lehden mukaan pidätetty ainakin 700 ihmistä.

Uutistoimistojen mukaan poliisi on käyttänyt Pariisissa sekä kyynelkaasua että vesitykkejä mielenosoittajien hillitsemiseen. Keltaliivit ovat muun muassa sytyttäneet pieniä tulipaloja Pariisin keskustassa, jossa päänähtävyydet ja useat liikkeet ovat tänään suljettuina.

Ranskan varasisäministeri Laurent Nuñezin mukaan mielensoittajia on ympäri Ranskaa noin 31 000. Pariisissa mieltään osoittaa noin 8 000 ihmistä.

Sisäministeri Christophe Castaner puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että viranomaiset aikovat vastata kovin ottein ”huligaaneille”.

Mielenosoituksiin lauantaina osallistuneen pariisilaisen Sophie Tissierin mukaan Ranskassa on demokratian kriisi.

”Presidentillä on liikaa valtaa”, hän totesi Financial Timesille.

Suomalainen köyhyystutkija, vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo arvioi yhteiskuntarauhan horjuvan Ranskassa, koska liian moni on liian pitkään kokenut jäävänsä ulkopuolelle.

”Ranskassa yhteiskuntarauha horjuu. Liian moni on liian pitkään kokenut jäävänsä ulkopuolelle, politiikka ei ole pitänyt kaikkia mukana. Meidän on Suomessa tehtävä paremmin”, hän kommentoi Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Viime viikonloppuna ainakin 133 ihmistä loukkaantui ja yli 400 ihmistä pidätettiin niin sanottujen keltaliivien mellakoinnin yhteydessä Pariisissa. Loukkaantuneista 23 oli poliiseja.

Keltaliivien protestit alkoivat 17. marraskuuta polttoaineiden hinnan nousun vuoksi. Keltaliivit kutsuvat tälle päivälle suunnittelemiaan mielenosoituksia ”neljänneksi näytökseksi”. Nyt keltaliivit protestoivat elinkustannusten nousua ja Emmanuel Macronin hallinnon politiikkaa.

Lue myös:

”Haluamme elää, emme selviytyä hengissä” – Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Pariisissa

Tuhansia poliiseja ja panssariajoneuvoja Pariisin kaduilla: ”Hirviö on lähtenyt käsistä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Mehän olemme jo tehneet paremmin. Olemmehan julistaneet laittomaksi noin sadan keskenkasvuiseksi jääneen nuoren miehen PVL kerhon ja harrastuksen ja koko poliisilaitoksen voimin näyttäneet että kykenemme ainakin kolme lipunheiluttajaa kaatamaan maahan ja ottamaan heiltä leikkikalunsa pois.
Olemme myös saaneet rauhaa ja moniarvoisuutta rakastavat poliitikkomme ja puolueemme liikuttavan yksimielisenä tukemaan ilmaisunvapauden poistamista yksiltä mutta ei toisilta.
Olemme siis turvassa. Ei tarvitse tehdä enää mitään
Muutamista tuhansista greenpiisiläisistä, prekariaateista, anomalioista, stallareista ei huolta ole sillä hehän vain harrastavat lain sallimaa kansalaistoimintaa. Siinä missä lasten sukupuolielinten rituaalisilpojatkin sanktioitta.

Petri Hämäläinen

Hyvä veto Ohisalolta ottaa kantaa ja osoittaa tuntemusta ja myötätuntoa kansan syvien rivien suhteen.

Se että hän liittoutuu twiitissä Yle:n vasemmistolaisen toimittajan kanssa, osoittaa tietämättömyyttä Ranskan tapahtumista.

Kansa on nimittäin Ranskassa kaduilla myös hallituksen vasalliksi kokemaansa mediaa vastaan.

Erkki Malinen

Ei ne sadan vuoden takaiset asiat mitä täälä Suomessa tapahtu näytä mihinkään hävinneen. Nyt ne on vain tuola Keski-Euroopassa, ei se köyhän nahka kaikkea kestä toivottavasti se ei mene niin veriseksi kuin täälä aikoinaan. Mutta kyllähän tämä kertoo siitä ,että eliitti on täysin tietämätön miten tavan kansa elää.

Tapani Tuominen

Kuinka yllättävää, että Katja Incoronato/ US löytää asiantuntijakseen ja jutun rungoksi juuri Maria Ohisalon, vihr?

Uskallan väittää, että hänellä ei ole mitään käsitystä tämän kapinan todellisista syistä ja motiiveista, mutta kun nyt tutkii köyhyyttä, löytyy siitä ja syrjäytymisestä vakioselittäjä. Pikku puffi Marialle tulevaan puheenjohtajakisaan? Surkeaa journalismia.

Teijo Myllylä

Kepu ja kokoomushan on saman jo alottannu. Jos työllä ei voi elää, pitää mennä pääministerin lompakolle. Työn halpuutus on juju...miljonääri vois jo tulla ulos.. ei oo vaikeeta. Haluakko joku elää ilmaistyöllä...varmaan kepulaiset. renki ja piika yhteiskunta siintää silmissä?

Mikko Järvinen

"the group has morphed into a broader movement protesting against President Emmanuel Macron, whom it accuses of ignoring the struggles of rural workers and others on low incomes."
Näin sanoo media ulkomailla.

Eli keltaliivit protestoivat Emmanuel Macronia vastaan joka ei ota ollenkaan huomioon maaseudun työntekijöiden ja muiden matalapalkkaisten ahdinkoa.

Suurin osa keltaliiveistä on kotoisin Ranskan maaseudulta tai pikkukaupungeista. Heidän mukaansa Macron on menettänyt täysin kosketuksensa tavalliseen kansaan. Monet vaativatkin presidentin eroa.

Mielenosoittajat syyttävät Macronia vain rikkaiden suosimisesta. Macron poistatti muun muassa rikkaita suosivan omaisuusveron, jonka toivotaan piristävän investointeja.

Keltaliivit osoittavat mieltään myös nousevia elinkustannuksia vastaan. Ranskan hallitus taipui aiemmin tällä viikolla jo yhteen keltaliivien vaatimukseen ja perui polttoaineveron korotuksen.

Tälläistä politiikkaa Ranskassa kuulostaako tutulta ?

Tomi Rimpinen

Kuka täällä barrikadeille lähtisi? Ei ole Ohisalon kannattajistakaan siihen - kikhernepussukoilla vaan poliiseja viskoisivat. Suurin osa muustakin porukasta on täynnään vain kaljahöyryjä. Eihän nämä hyökkää kaduille vaikka täällä tulijat raiskaisivat pikkutyttöjä tai vaikka mitä muuta tahansa.

Mikko Järvinen

Police arrest 400 'yellow vest' protestors in Brussels

"Protestors in Belgium are airing complaints about the cost of living and demand the end of the country's centre-right coalition - six months ahead of a national election 2019."

Noin 400 keltaliiviä pidätetty brysselissä. Belgialaiset protestoijat valittavat korkeista elinkustannuksista ja vaativat loppua keskusta-oikeistolais hallitukselle.

Suomessa suurista puolueista selkeimmin oikeistolaisena pidetään kokoomusta, joka määrittelee itsensä keskusta-oikeistolaiseksi.

Suomessakin vallassa on ollut viimeisen reilun 15 vuoden ajan vuorotellen kokoomus ja keskusta

Reima Kultalahti

Totta suomessa on tehtävä kaikki paremmin, suomen kansaa edustamaton hallitus ja eduskunta on syrjäytettävä kerralla, ja kansan rivit on saatava kerralla liikkeelle, suomen seteliselkarankainen hallinto kun luo omille suojateilleen vaan kokoajan suojatyöpaikkoja, lisäksi maahanmuuttosta on tullut päättäjille suurta bisnestä.

Suuri osa suomen päättäjistä on esimerkiksi vok bisneksissä mukana joko suoraan tai läheistensä kautta, mm Pirkko Mattilan mies otameän vokin johtaja, jonka asukkaat murhasi Arto Mikkosen, mutta monestikko esim Pirkko, Mia kumpula-natri, tai natsi.ma razmyer on jäävänneet itsensä pakolais asioista päätettäessä??? heillä on suomalaisten tapettujen ja raiskattujen verta käsissään, ja jääviys pykälät jäneet noudattamatta,