Sunnuntai 26.5.2019

Huoli Suomen väestörakenteen muutoksesta: ”On syntymässä kestämätön tilanne - ei ole koettu koskaan ennen”

Luotu: 
9.12.2018 12:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Mauri Pekkarisen mukaan seuraavan vaalikauden suuri tehtävä tulisi olla yhteiskunnallinen eheyttäminen.
|

Suomen väestörakenteen muutoksen ja muuttoliikkeen yhteisvaikutus on eduskunnan ensimmäisen varapuhemiehen Mauri Pekkarisen (kesk) mukaan dramaattinen. 

”Koko maassa väki ikääntyy ennätysvauhtia. Kun osasta maata työikäinen väki muuttaa samanaikaisesti pois, on siellä syntymässä kestämätön tilanne. Sellainen, mitä Suomessa ei ole koettu koskaan ennen. Ei edes likimain”, hän totesi puheessaan keskustan Mikkelin kunnallisjärjestön 70-vuotisjuhlassa sunnuntaina.

Pekkarisen mukaan vielä vuosituhannen alussa heikoimpienkin seutukuntien vanhushuoltosuhde (yli 65-vuotiaiden osuus työikäiseen väestöön eli yli 15-vuotiaisiin verrattuna) oli noin 30 prosenttia, kun se nuorekkaimmilla seuduilla oli noin 20 prosenttia. 

”Vuoteen 2030 mennessä, merkittävässä osassa maata vanhushuoltosuhde on muuttumassa yli 75 prosentin, lähelle 100 prosenttia. Näillä alueilla siis yhtä työikäistä kohti on kohta yksi eläkeikäinen. Kun kaikilla työikäisillä ei ole työtä, yhtä työssä käyvää kohti voi alueella asua yli yksi eläkeikäinen”, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen mukaan seuraavan vaalikauden suuri tehtävä tulisi olla yhteiskunnallinen eheyttäminen. 

”Se tarkoittaa toimia syrjäytymisen ja työttömyyden edelleen vähentämiseksi ja sosiaaliturvan parantamiseksi. Yhteiskunnallisen eheyttämisen nimissä on puututtava myös väestörakenteeltaan vääristyneiden alueiden ja siellä asuvien ihmisten työn ja palvelujen pelastamiseen”, hän linjaa. 

Päävastuu asiassa on Pekkarisen mukaan valtiolla, sen kaikilla hallinnonaloilla, mutta osavastuu on myös EU:lla ja sen yli 50 miljardin euron vuotuisella koheesiorahoituksella. 

”Kun Suomi lähettää nyt EU:n koheesiopolitiikan rahoitukseen kolme, saamme takaisin yhden. Uudella, vuonna 2021 alkavalla ohjelmakaudella, vanhushuoltosuhteen ongelmiin on saatava radikaalisti enemmän myös EU-rahoitusta”, Pekkarinen vaatii.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Järvinen

Antti Harkila Puhut höpöjä. Palkaton työ Suomessa ei todellakaan ole enään vapaaehtoista. Ihmiset pakotetaan nälkäkuoleman uhalla tekemään ilmaista työtä. Suomessa on suuri kansanosa, joka tekee töitä, muttei saa palkkaa kuin työttömyyspäivärahan ja 9 euron kulukorvauksen verran.

Hannu Aro

Pekkarinen runnoi sähköntuotannon riesaksi tällä koheesiopolitiikalla valtion tuen, syöttötariffin tuulivoimalle. Saamme ehkä neljästä koheesio eurosta takaisin yhden, ja sekin aiheuttaa suunnattoman paljon ympäristöhaittaa ym. saastetta luontoon.
Pelkästään tämän töppäyksen korjaaminen on suuri ja vaikea tehtävä jälkipolvilta.

Jukka Mattsson

Ahaa, tässä tuo maakuntauudistuksen ydin!

"Vuoteen 2030 mennessä, merkittävässä osassa maata vanhushuoltosuhde on muuttumassa yli 75 prosentin, lähelle 100 prosenttia. Näillä alueilla siis yhtä työikäistä kohti on kohta yksi eläkeikäinen. Kun kaikilla työikäisillä ei ole työtä, yhtä työssä käyvää kohti voi alueella asua yli yksi eläkeikäinen”

Keskusta niittää nyt sitä mitä monessa kunnassa ovat kylväneet. Pitäneet maanviljelyksen johtamissaan kunnissa tärkeimpänä, unohtaneet työstään veronsa maksavat työntekijät ja estäneet yritysten perustamiset kuntaan farmimaansa sekä kuntapäättäjiensä pelossa.

Muistan kun Asko-Upo olusi perustaneet tehtaan pikkupaikkakunnalle niin Keskusta vetoinen kunnanhallitus esti sen " kukas meidän maatyöt sitten tekee"?
Älykääpiöt istumassa kunnan johdossa.

Pekkarinen, Sipilä ja muu keskusta. Suurkaupungeistako se teidän ilmainen raha nyt tulisi?

Ari Mikkola

Suomessa on noin prosentti väestöstä suoraan maatalouden alkutuotannossa töissä. Tarkoittaa siis muutamia kymmeniä tiloja per kunta.. Ja Suomen maatalouden alkutuotanto ei ole kuuna päivänä kärsinyt työntekijäpulaa koska vielä nykyäänkin tilat on liki perheyrityksiä eikä kannattavuus salli ulkopuolisia työntekijöitä.
Mutta tuo huoltosuhde ja mitä se käytännössä tarkoittaa on että esim 10 000 asukkaan kunnassa kun on 5000 alle 18 vuotiasta tai yli 63 vuotiasta ja työssäkäyntiaste tämä 72pros niin...
..niin noin 4000 työssäkäypää joista yli 1000 voi helposti olla kaupungilla töissä lastenhoitajina, opettajina ja sairaanhoitajia, siivoojana. Eli 10 000 asukkaan kunnassa voi olla 2000-3000 yksityisen sektorin työntekijää joiden palkalla koko kaupungin terveydenhoito ja peruskoulu pitäisi rahoittaa.
Käytännössä nämä kunnan voivat joko lähettää vanhuksensa sinne kasvukeskuksiin viettämään ne viimeiset kalliit elinvuosikymmenensä tai ne kasvukeskukset voivat lähettää rahaa millä ne vanhukset ja lapset säällisesti voidaan hoitaa.
Mikä ja kumpi on sinun ratkaisu.

Arto Lähteelä

Sote tuhoaa maailman parhaan terveydenhoidon.
Siinä on Caruna kaksi.
Vaikuttaa myös negatiivisesti Suomen syntyvyyteen.
Hyvinvointivaltion säilyttäminen antaisi perheille turvallisuuden tunnetta.
Se näkyisi syntyvyyden kasvuna.
Konsensus hyvinvointivaltioon on murentunut oikeiston hallituksessa.

Kenneth Ainetdin

Pekkarinen on huolissaan siitä, että eliitin elättäjät uhkaa loppua kesken. Kuka maksaa eliitinporskuttelun verorahoilla jos ei ole enää veronmaksajia.

Aivan oikein, globalisaatio eli tuodaan halpatyövoima ulkomailta palvelemaan herroja ja maksamaa veroja joita sitten taas tuhlataan.

Iivari Lappalainen

Itseasiassa "työ" siinä mielessä kuin sitä tässä tarkoitetaan, ei ole se keskeisin asia joka nostaa syntyvyyttä.

Paljon on ollut maita ja on edelleen maita, missä ei tarvita kahden hengen palkkaa että nippa nappa pysytään hengissä ja sitten riidellään kotona kotitöistä, vaan toinen puoliso hoitaa sen kotipuolen ja toinen tienaa sen leivän.

Jostain syystä tällaisissa maissa se syntyvyys on jotain ihan muuta kuin Suomessa.

Etenkään jos molemmat puolisot tavoittelevat sitä uraputkea, niin ei ole kyllä mitään toivoa että niitä lapsia siunaantuisi edes yhtä enempää.

Hannu Korpilampi

Syntyvyyden laskemisen taustalla on useampi ongelma.

1) Suomalaiselle nuorisolle on taottu – hyvin pitkälle valtiorahoitteisten tahojen suunnalta – pitkään päähän ajatusta, jonka mukaan ihmisiä on liikaa ja lasten saanti on pahasta. Kun ihminen on kuullut koko pienen ikänsä siitä miten ihmisten ei pitäisi saada lapsia, onko yllätys että hän 2-3 lapsen sijaan hankkiikin 0-1 lasta? Ennen kuin ruvetaan syyttelemään ihmisiä, valtion edustajien pitäisi miettiä mitä ovat itse asian eteen tehneet.

2) Ongelmaa lähdetään ratkomaan väärällä asenteella. ”Suomalaiset eivät enää synnytä!” on väärä asenne. ”Suomalaiset! Eikös tehdäkin lisää lapsia!” on oikea asenne. Rinne yritti kömpelöin sanankääntein juuri tätä synnytystalkoillaan, nostattaen kauhean äläkän ammattiloukkaantujissa. Hän ei kuitenkaan tiennyt että ammattiloukkaantujat tulee jättää huomiotta. Heitä on pieni vähemmistö, eivätkä he edusta kansalaisia laajalti. Toisin kuin henkisesti mahot pilalle hemmotellut twitter-kansalaiset, tyypillinen kansalainen ymmärtää velvollisuuksien ja reaalitodellisuuden päälle. Tanska pyysi kahden lapsen vanhempia tekemään kolmannenkin lapsen, millä he saivatkin syntyvyyden nousuun.

3) Sosiaalinen media auttaa painottamaan synnytyksen kivuliaisuutta, mikä luo kauhua, mikä puolestaan auttaa tekemään synnytyksestä tarpeettoman tuskallista. Huonoja kokemuksia omaavat lietsovat sosiaalisessa mediassa kauhua nuorten naisten keskuuteen, ja paljon yleisempien hyvien kokemusten jakamista paheksutaan toisten kokemusten mitätöimisenä. Lääketieteellinen tosiasia on että ellei synnyttäjä ole paniikissa synnytyshetkellä, hänen elimistönsä pumppaa itsensä niin täyteen kipua lievittävää hormonia, että narkomaanitkin vain uneksivat moisesta. Mutta jos synnyttäjä on kuullut vuositolkulla kauhutarinoita siitä miten valtavan, uskomattoman, pelottavan, karmean tuskallinen synnytys on, elimistö on pikemminkin täynnä stressihormonia, mikä tekee kaikesta tarpeettoman kivuliasta. Moni ei pelkästään siitä pelosta halua ryhtyä toimeen. Tämä on hirveä sääli.

4) Nykyinen poliittinen ilmapiiri lietsoo miesten ja naisten välille vihaa ja katkeruutta. Meillä on kokonainen poliittinen liike, jonka mukaan miehet ovat sortajia ja parisuhde on väistämättä nollasummapeli, jossa puolisot yrittävät taistella itseään valta-asemaan. Monet naiset on huijattu kuvittelemaan että heidän kuuluu etsiä itselleen selkärangaton itseään vihaava mielistelijämies, mutta kun elimistö ei halua ryhtyä sellaisen kanssa mihinkään... Menisin jopa niin pitkälle että väittäisin suurimman osan vapaaehtoisesta naisen lapsettomuudesta johtuvan yksinkertaisesti siitä että he ovat väärän miehen kanssa.

5) Suomalaisen tutkimuksen mukaan naisopettajat antavat samasta suorituksesta pojille alhaisemman arvosanan kuin tytöille. Oppilaan sukupuoli ei vaikuta miesopettajien arvosteluun. Tämä – todennäköisesti feminismin aikaansaama ilmiö – tekee pojille vaikeammaksi päästä korkeisiin asemiin, mikä puolestaan saa aikaan sen ettei korkeasti koulutetuille naisille yksinkertaisesti riitä enää riittävän hyvätasoisia puolisoita. Naisen biologia kun ei anna periksi hankkia itseään heikompitasoista puolisoa. Nyky-yhteiskunnassa itsestä riippumaton sinkkuus painottuukin alhaisesti koulutettuihin miehiin ja korkeasti koulutettuihin naisiin. Vaikka koenkin että jo pelkästään poikiin kohdistuva epäreilu arvostelu koulussa on jo itsessään puuttumisen arvoinen asia, eikä asiaa pitäisi tarvita lähteä tarkastelemaan naisten hyvinvoinnin kannalta, poikien tasa-arvoinen kohtelu koulumaailmassa olisi ehdottomasti myös naisten etu. Mitä hyötyä on siitä että on korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa ja korkealla palkalla, jos joutuu palaamaan yksinäiseen kotiin, eikä kukaan ole ovella tervehtimässä?

Mauri ja muut maanisät kun vaan ymmärtäisivät sen, että huoltosuhdetta saisi heti roppakaupalla parannettua - ja kestävästi - kun työttömille annettaisiin mahdollisuus "tienata" se Aktiivimallin 4,65 % lisää työttömyyskorvauksiinsa hoitamalla vaikka omia iäkkäitä vanhempiaan tai vaikka naapurin mummoa. Ks. alla:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Eikö tätä em. mallia kannattaisi kuitenkin kokeilla - kun kaikkea muutakin maassamme jo kokeillaan?

Eero Pekonen

Historia on täynnä esimerkkejä siitä, että korkean sivistystason kansa on romahtanut karaistuneen, kiukkuisen ja nälkäisen kansan hyökkäyksiin. Muinainen Rooman maailamanvaltakin romahti kansainvaelluksiin. Käykö Euroopalle nyt samalla lailla? Meidän empaattiset idiootit ei osaa puolustaa Eurooppaa.

Ari Mikkola

Minun käsittääkseni suurin ongelma Suomessa on nyt ja tulevassa että näitä ns hyviä töitä eli kokoaikaista, luovaa ja mielekästä työtä ei ole eikä tule olemaan väestölle. Ja suomalaiselle lapselle kun on opetettu koko peruskoulun ja lapsuuden että työn mielekkyys yms on tärkeämpää kuin raha.
Oikeasti, kuinka moni meistä aikuisista on päässyt tekemään päivääkään työtä joka olisi mieleistä ja mukavaa.
Nyt kun tulevassa ajassa osa-aikatyöt ja muut poikkeavat työsuhteet tulevat olemaan valtaosan kohtalona niin siihen yhtälöön ei lapset mahdu.

Veli-Jussi Jalkanen

Väestörakenteen muutoksen juuret ovat hyvin monimutkaiset ja vaativat ratkaisuikseen paljon sellasita viisautta, jota poliitikassa ei hallita.
Tarvittaisiin älykkäitä yhteiskunta- ja väestötieteilijöitä, eikä sekään ehkä riitä.
Varmaa on että sekä uusavottomuus, pessimismi (joka voi olla realismia) ihmiskunnan tulevaisuudesta luovat väistämättä olosuhteet, joissa syntyvyys laskee. Korkean elintason yhteiskunnan laiskanpulskeat sukupolvet eivät enää halua enää sivistyä, opiskella ja ehdä työtä ahkerasti vaan aika kuluu hömppäajanvietteen parissa.
Korkeakulttuuri ei ole missään historian vaiheessa ollut kovin pitkäikäinen.
Yhteiskunnat ovat nopeasti rappeutuvaa sorttia.

Mauri, kun ihan totta puhutaan, niin nykyinen kuin edellinenkin hallitus ovat tehneet ns. Kokeilulailla todella kaupungistumista kiihdyttävää politiikkaa 10 suurimman kaupungin voimin ja yhteiskunnan tuella pienempiä kaupunkeja syrjien:

"Kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta annetun lain" ja asetuksen voimassaoloaikojen pidentäminen viidellä vuodella tehtiin ilman, että ns. Kokeilulain vaikutuksia eri kunnissa olisi arvioitu julkisuuteen.

Laki kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta (1257/2010):

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20101257

Ks. ko. lain 6 §, Seurantavastuu:

"Kokeilussa mukana olevat kunnat ovat velvollisia seuraamaan ja arvioimaan kokeiluja ja antamaan ympäristöministeriölle kokeilun seurantaa ja arviointia koskevat tiedot."

Kokeilulakia jatketaan, vaikka kuntalaisia asiasta ei ole kuultu lainkaan (ks. lain jatkovalmisteluista eri vuosilta):

HE 177/2013 vp:

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2013/20130177.pdf

HE 148/2015:

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2015/20150148

HE 118/2018 vp:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskunnanVastaus/Documents/EV_96+2018...

"Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja kevennettyjen rakentamis- ja kaavamääräysten kokeilusta annetun lain (1257/2010, kokeilulaki) ja sen nojalla annetun asetuksen (107/2014) voimassaolon jatkamisesta viidellä vuodella, jos sitä pidetään tarpeellisena lain soveltamisalaan kuuluvissa kunnissa (sovelletaan Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa ja Kouvolassa).

Samalla lain piiriin kuuluvia kuntia pyydetään antamaan lain seurantaa ja arviointia koskevia tietoja, niitä hyödynnetään maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksessa"

Ympäristöministeriö tiedustelee säännöksen piiriin kuuluvilta kunnilta ja Suomen kuntaliitolta, onko lain ja asetuksen säännösten voimassaolon jatkaminen edelleen tarpeellista. Jos näin on, lakia ja asetusta ehdotetaan jatkettavaksi nykyisen sisältöisenä viidellä vuodella, eli vuoden 2023 loppuun asti.

Säännösten tarpeellisuus ja sisältö selvitetään tarkemmin käynnissä olevan maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen yhteydessä ja aikataulussa. Ennakoiden maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta kunnilta kunnilta kerätään tällä lausuntokierroksella myös seuranta- ja arviointitietoja kokeilulain soveltamisesta" - -

Lähde:

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/8d3c150c-a248-4818-8aa0-3d6a2010e9...

Petri Hämäläinen

Samoilla linjoilla Hannun kanssa. Aikamme kuva romahtavassa olevasta yhteiskunnasta.

Pistetään samaan soppaan vielä hippunen pakolaisia (kaikki miehiä) ja väite että he pelastavat huoltosuhteen (kroonisesti 60% kantaväestöä alhaisemmalla työllistymisasteella).

Sitten lisätään vähän abortteja (100 kertaa enemmän kuin raiskauksia tuhatta suomalaista kohden), yh-äitejä, köyhyyttä, myöhästettyä vanhemmuutta ja siitä seuraavaa hedelmättömyyttä, syrjäytyneitä miehiä, hullun korkeita päiväkotimaksuja, maksullisia koulukirjoja ja paljon paljon yksinäisyyttä.

Ja soppa on valmis !