Maanantai 20.5.2019

Trafilta pakkoratkaisu – koko asiointipalvelu nyt kiinni

Luotu: 
10.12.2018 08:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Ajokorttitietopalvelusta on noussut kohu. Arkistokuva.
|

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on nyt joutunut sulkemaan koko asiointipalvelunsa ajokorttitietokohun seurauksena.

Trafi ilmoitti eilen sulkeneensa kohua aiheuttaneen kuljettajatiedot-palvelunsa väliaikaisesti. Palvelussa pystyi hakemaan suomalaisten ajokorttietoja vapaasti, mikä on ihmetyttänyt ihmisiä.

LUE TARKEMMIN: Ajokorttitietoja näyttävä palvelu suljettiin kohun vuoksi – Asiantuntija: ”Tietyissä maissa naurettu suomalaisten sinisilmäisyydelle”

Trafin mukaan suomenkielinen kuljettajatiedot-palvelu suljettiin sunnuntaiaamuna, mutta palvelun ruotsin- ja englanninkieliset versiot jäivät auki.

”Jotta saamme palvelun kaikilta osin suljettua, jouduimme väliaikaisesti sulkemaan Trafin asiointipalvelun. Pahoittelemme. Otamme tilanteen vakavasti, käymme palvelun periaatteet ja kehitystoimenpiteet kunnolla läpi”, Trafi kertoo Twitterissä.

Trafi ilmoitti eilen illalla, että sen sähköiset asiointipalvelut ovat tilapäisesti suljettu huoltotöiden vuoksi.

Trafi kertoi eilen myös arvioivansa nyt uudelleen, missä muodossa julkisia ajo-oikeustietoja voidaan jatkossa antaa.

”Myös muilla viranomaisilla on käytössä palveluita, joissa pystyy hakemaan vastaavia julkisia rekisteritietoja yksittäishakuina, ja olemmekin yhteydessä myös heihin", sanoo pääjohtaja Mia Nykopp tiedotteessa.

Kuljettajatietopalvelua on pidetty ongelmallisena muun muassa siksi, että palvelusta pystyi hankkimaan kenen tahansa syntymävuoden ja asuinpaikkakunnan.

Trafi on korostanut, että lain mukaan jokaisella on oikeus saada tiedot henkilön oikeudesta kuljettaa ajoneuvoa tai muuta liikennevälinettä. Nämä tiedot ovat Trafin mukaan olleet julkisia aikaisemminkin ja niitä on voinut kysyä puhelimitse, sähköpostitse tai maksullisesti netissä.

LUE MYÖS:

Asiantuntija varoittaa: Google petti räikeästi lupauksensa – Suomenkin terveystiedot lipuvat helposti väärään käyttöön

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kuikka

Asiantuntijan mukaan suomalaisten sinisilmäisyydelle on naurettu, mutta esimerkiksi Ruotsissa voi netistä hakea "merinfo" tai "ratsit" -sivustoilta ilmaiseksi jokaisen maassa asuvan syntymäpäivän, osoitteen henkilötunnuksen j.n.e. Joidenkin kohdalla on jopa asuintalosta liitetty valokuva sivuston ylläpitäjän toimesta.

Topi Rantakivi

Minulla aikoinaan katosi lompakko ja kuoletettuani pankkikortit. Muutama kuukausi myöhemmin soitti minulle Hobby Hallista asiakaspalvelu ja kysyi, että oliko minulla oikeasti tilaus tulossa yli 4000 euron arvoista tavaraa? Asiakaspalvelijalla rupesi hälytyskellot soimaan päässä ja halusi varmistaa soittamalla minulle.

Sanoin, että en ole yhtään tilannut mitään tänne tai siihen osoitteeseen ja kerroin, että lompakkoni oli kadonnut.

Piti ottaa yhteyttä poliisiin ja allekirjoituksellani varmistettiin, että olen todellinen henkilö ja voitiin verrata siihen petokseen syyllistyvän henkilön allekirjoitukseen.

Se oli kyllä ihan peeceessä ja varmasti käytti ajokorttiani. Huijari käytti väärää etunimeä ja kirjoitti oikealla. Minä taas vasemmalla ja käytin erikoiskirjaimia kuten aina etunimessäni ja sukunimessäni. Vaikea väärentää.

Jälkeenpäin on tullut vielä 2 huijausyritystä pistää maksut minulle kunnes jostain syystä hiljeni. Mitään pidätyksiä ei koskaan ole tapahtunut eikä minulle korvauksia kaikista korttieni uusimiskuluista.

Trafi kyllä teki kauhean mokan, että tätä asiaa ei voi katsoa vähättelyillä vaan Suomen on otettava hyvin vakavasti ihmisten yksityisyys ja otettava GDPR tosissaan.

Kyllä tämä mahdollistaa, että rikolliset käyttävät hyväkseen ihmisten tietoja.