Maanantai 20.5.2019

Suojelupoliisi: ”Aiempaa suurempi uhka” – Suomea vastaan voidaan käyttää voimakkaita hybridikeinoja

Luotu: 
10.12.2018 09:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suojelupoliisi (Supo) kertoo kansallisen turvallisuuden katsauksessaan, että Suomea vastaan kohdistuva vieraiden valtioiden tiedustelutoiminta jatkuu aktiivisena lähivuosina ja että Suomi on ”aktiivisen hybridivaikuttamisen kohde”.  Supon mukaan hybridivaikuttaminen on aiempaa suurempi turvallisuusuhka.

Supon arvio terrorismin uhasta säilyy edelleen tasolla kaksi eli kohonneena. Asteikko terrorismin uhkasta on neliportainen. LUE LISÄÄ: Suojelupoliisi terrorismista: Kohdehenkilöiden lukumäärä nyt 370

Supo toteaa hybridivaikuttamisesta näin:

”Suomi on aktiivisen vaikuttamistoiminnan kohde. Hybridivaikuttaminen ei ole uusi ilmiö, mutta sen voimakkuus ja monimuotoistuminen tekevät ilmiöstä aiempaa suuremman turvallisuusuhan. Valtiolliset toimijat ovat entistä valmiimpia käyttämään pitkällekin meneviä vaikuttamistoiminnan keinoja. Suomeen kohdistuvia vaikuttamiskeinoja ovat tai saattaisivat olla esimerkiksi informaatiokampanjat, poliittinen painostus, rajavakauden horjuttaminen, taloudellisen vaikutusvallan kasvattaminen ja talouselämän kielteisten ilmiöiden hyväksikäyttö sekä infrastruktuurihankkeiden kautta vaikuttaminen samoin kuin kyberoperaatiot ja sotilaallinen voimannäyttö.”

Supon mukaan Suomessa on aktiivista vieraiden valtioiden tiedustelua ja myös Suomeen kohdistuva kybervakoilu on aktiivista.

LUE MYÖS:

Juha Sipilän Venäjä-lausunto leviää maailmalla

Professori: Vaaleihin vaikuttaminen mahdollista Suomessakin - ”Ihmiset saadaan uskomaan”

Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen – ”Kammataan ilmiselvät riskit pois”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

”Keskeisiä tekijöitä terrorismin uhkan ja kohdehenkilöiden lukumäärän kasvun taustalla ovat viime vuosina olleet kotoperäisen radikalisoitumisen lisääntyminen sekä Syyriaan ja Irakiin liittyvä vierastaistelijailmiö. Kohdehenkilöiden yhteydet kansainväliseen terrorismiin ovat lisääntyneet, ja esimerkiksi yhä suurempi osa kohdehenkilöistä on osallistunut aseelliseen konfliktiin tai terroristiseen koulutukseen”, Supo kertoo.
Tuostakin voi jotain päätellä.