Maanantai 20.5.2019

Juha Sipilä riehaantui perustulosta – ”Ei tietenkään jos on töissä! Ei tietenkään jos tulot ylittävät rajat!”

Luotu: 
11.12.2018 16:47
Päivitetty: 
11.12.2018 19:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat Petteri Orpo (kok), Pekka Haavisto (vihr), Antti Rinne (sd) ja Juha Sipilä (kesk) Keskuskauppakamarin vaalitentissä tiistaina. Pääministeri Sipilän näkemys perustulosta aiheutti hämminkiä.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) näkemys perustulosta ja ennen kaikkea vastikkeettoman perustulon käsitteestä herätti hämmennystä Keskuskauppakamarin pääministeritentissä tiistaina. Lopulta keskustan puheenjohtaja sai linjattua, ettei perustuloa tule maksaa vastikkeettomasti töissä käyville ihmisille tai hyvätuloisille.

Sosiaaliturvan uudistus on seuraavan hallituksen suurhanke, jossa järjestelmän yksinkertaistamisen yhdeksi vaihtoehdoksi on esitetty ns. kansalaispalkkaa eli perustuloa. Neljän suurimman puolueen puheenjohtajilta kysyttiin paneelissa, kannattavatko he tai heidän puolueensa “vastikkeetonta perusturvaa eli perustuloa”. Juontaja, Ylen toimittaja Marja Sannikka tarkensi vielä perustulon tarkoittavan yhteiskunnan tukea, ”jota vastaan ei tarvitse tehdä mitään”.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilällä oli vaikeuksia ymmärtää kysymyksenasettelua ja vastikkeettomuuden käsitettä. Hän aloitti vastauksena toteamalla, että ”meillä on tänä päivänäkin” perusturva, millä hän tarkoitti perustuslain takaamaa perustoimeentulon turvaa.

”Perustulo tarkoittaa minulle sitä, että kun tällä hetkellä meillä on äärettömän monimutkainen sosiaaliturvajärjestelmä, niin meidän pitää yksinkertaistaa sitä ja koota ne saman nimikkeen alle”, Sipilä sanoi.

Sipilältä kysyttiin tarkentavasti, kannattaako hän siis perustulomallia, jossa tietyn perusosan saa täysin ilman velvoitetta.

”Niin se tulee tälläkin hetkellä” Sipilä sanoi.

”Niin se on nykyisinkin, perustuslaki velvoittaa”, hän jatkoi viitaten ilmeisesti nykyisen perusturvan viimesijaiseen tukeen eli toimeentulotukeen.

Sipilä havahtui muiden keskustelijoiden erilaiseen näkemykseen vasta, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo huomautti, että ”ei sitä kaikille makseta”.

”Ei tietenkään jos on töissä”, Sipilä huomautti.

Sipilä kysyi juontajalta, saako hän korjata aiempaa vastaustaan.

”Ei tietenkään [makseta perustuloa] niille, joiden tulot ylittävät rajat”, pääministeri huudahti.

Juontaja Marja Sannikka tuskastui ja huudahti, ettei Sipilän mainitsema ratkaisu ”ole perustuloa nähnytkään”, jos sitä ei makseta kaikille kansalaisille.

”Sehän nyt on selvä, ettei esimerkiksi tuolla tuo kolme kymppiä [30 000 euroa] kuussa tienaava saa [vastikkeetonta tuloa]”, Sipilä nauroi osoittaen yleisöön.

”Nämä hämäävät nämä termit”

Uutistoimisto STT kertoi äskettäin, että keskusta ei ole saanut sovittua sisäisesti, tulisiko perustulon olla puolueen mallissa vastikkeellista eli esimerkiksi työnhakuun velvoittavaa vai ei.

Keskuskauppakamarin tentissä esimerkiksi gallupjohtaja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi selväsi, kuten sdp puolueena on linjannut, ettei hän kannata vastikkeetonta perustuloa. Sdp:n sosiaaliturvamallin lähtökohta on syyperusteisuus eli se, että ”täytyy olla joku syy, miksi maksetaan sosiaaliturvaa ihmiselle”, Rinne selitti.

Sipilä arveli tämän perusteella, että suuret puolueet eivät lopulta ole kovin kaukana toisistaan.

”Nämä hämäävät nämä termit vastikkeellisuus ja vastikkeettomuus”, Sipilä sanoi.

”Eihän kukaan kannata sellaista mallia, jossa työtön ei ole työmarkkinoiden käytettävissä – ja sehän on jo vastikkeellisuutta, että on työmarkkinoiden käytössä.”

Sipilän mukaan keskustalla ei ole vielä valmista mallia sosiaaliturvan uudistamisesta eikä suhtautumisesta perustuloon.

”Eikä ole kenelläkään muullakaan. Kun luen teidän malleja, ei niistä saa erkkikään selvää.”

Sipilä ja Rinne olivat samaa mieltä siitä, että sotu-uudistus eli sosiaaliturvan uudistaminen tulee olemaan vielä suurempi hanke sote-uudistus. Kumpikaan ei uskonut, että edes seuraava hallitus saa valmiiksi sotu-uudistusta. Sipilän mukaan asiaa täytyy tämän vuoksi edistää parlamentaarisessa työryhmässä, jotta myös seuraavan hallituksen seuraaja on valmis jatkamaan uudistusta.

Haavisto: Miksi byrokratian purku ei kelpaa kokoomukselle?

Eduskuntapuolueista vahvimmin perustuloa on ajanut vihreät, joka kannattaa vastikkeetonta perustuloa. Puolueen mallissa perustulo kuitenkin käytännössä verotetaan pois hyvätuloisilta.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kyseli paneelissa Petteri Orpolta, miksi kokoomukselle ei kelpaa perustulo, joka kokoomuksen yleisten tavoitteiden mukaisesti purkaisi byrokratiaa.

”Se mättää siinä, että se on aivan tolkuttoman kallis”, Orpo selitti.

Orpo viittasi kokoomuksen pyrkivän samaan byrokratian purkamiseen, mutta pienemmillä kustannuksilla, omalla yleistulo-mallillaan, joka yhdistäisi neljä eri turvamuotoa toisiinsa.

Kokoomus ja vihreät ovat aiemminkin tapelleet siitä, kuinka kalliiksi perustulo valtiolle koituisi. Vihreiden mallissa kustannuksia hillittäisiin verottamalla perustulo pois hyvätuloisilta.

Lue lisää:

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – verotetaan pois

A-studiossa leimahti Ben Zyskowiczin ja Ville Niinistön välillä: ”Se maksaa miljar..” – ”Minä kerron sen!”

Rinne: ”Tukien maksamiseen pitää olla syy” – SDP tyrmää perustulon

Vasemmistoliitto: Suomeen 800 euron perustulo – ”verotettaisiin pois hyvätuloisilta”

Vasemmiston perustulossa on 3500 €/kk -raja – rankaisee enemmän tienaavia

Kokoomuslaiselta karu esimerkki 1920 €/kk tienaavasta – ”Kaikkien työn verotusta laskettava”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Vihreät ainoastaan on kartalla, vasemmisto ei ole vielä tajunnut, että perustulo on edelleen käynnissä ja ettei heidän ehdottamansa kokeilu 1 alueen kaikista asukkaista siinä mukaan voida toteuttaa ja kalastusta on se, että luvataan perustulon voivan alkaa aikaisintaan 2023 eli sopivasti yli hallituskauden.

Kaikki muut puolueet olivat pihalla.
Tosiasia on se, että keskusta, Kokoomus, Siniset, SDP, Kristillisdemokraatit ne haluavat suomeen Universal Credit-systeemiä brittien saarelta, joka on kolossaalinen katastrofi tällä hetkellä.

Piraattipuolue kannattaa perustuloa ja on hyvin samoilla linjoilla Vihreiden perustulon kanssa.

Kari Aaltonen

Eikö meillä Suomessa ole jo ryhmiä jotka saavat perustuloa, veronmaksajat maksavat perustoloa monille yrityksille vuodesta toiseen vaikka pärjäisivät muutenkin, maanviljelijät saavat perustuloa, vei halla viljan tai ei ja sitten vielä he joiden ei yksikertaisesti kannata lähteä töihin, kun tulot tippuisivat.

Mika Virtanen

Eivät perustuloa vastusta periaatteessa kuin kokoomuslaiset ja demarit. Hehän eivät varsinaisesti tulisi siitä sen pienuuden vuoksi mitään hyötymään. Peruskoulutuksen taso ei kepulaisia saa sitä lainkaan edes älyämään.

Topi Rantakivi

@5. Ei. Tuloihin ei oteta huomioon perustuloja ja kun saavutetaan sellainen palkkamäärä, niin perustulo tippuu tietysti.

On se niin ihanaa katsella, että kuinka suuri osa näistä vaikuttajista on niin pihalla perustulosta ihan kuin eivät koskaan olisi lukeneet materiaaleja perustulosta.

Pasi Käyhkö

Miksi meillä annetaan maataloustukea myös ns. harrastelijaviljelijöille joiden pääansaitsemiskeino on aivan joku muu? Samoin lisätukea saa jos aurinko paistaa "liikaa"i tai sataa "liikaa" vettä. Tai kauppa ei käy Venäjälle tai muuten vaan.

Pentti Westerholm

Englannin kuningatar Elisabet II saa EU,n suurimpia maataloustukia.
Suomessa maatilan ylläpito ei ole halpaa huvia.Vaikea on saada uusia tilallisia ja vanhat laittavat pellot pakettiin ja eläimet teuraaksi.Jos homma kannattaisi niin kyllä jatkajia löytyisi.
Jotkut eivät ole huolissaan heistä kun kaupasta saa maito,leipää ja leivän päälle voita.

Pasi Anttila

Samasta syystä kuin annetaan kannattaville yrityksille 4 mrd suoria tukia ja verohelpotukset päälle. Jokainen vois esn syyn miettiä itse.
Suomessahan valtion tehtävä on syytää rahaa jokapuolelle ja samalla velkaantua että saadaan nämä talouden rattaat pidettyä liikkeessä ja syntyy kasvua.

Seppo Simonen

Satuin katsomaan koko ohjelman en nähnyt Juha Sipilän riehaantumista oli kylläkin vilkasta keskustelua.
Siis saman asian voi nähdä aivan eri kantilta mutta jos toisella on jotain antipatiaa sanojaa kohtaan niin sen voi nähdä riehaantumisena sillä se tarkoittaisi että käy raiveliin kiinni.
Lopuksi totean että Juha Sipilä ja Petteri Orpo vetivät pisteet kotiin.

Arja Nikali

Ihmisen, jolla ei ole mitään omakohtaista kontaktia niiden elämäntilanteeseen, jotka todella perustulosta hyötyisivät, voi olla vaikea hahmottaa sen suurta hyötyä osalle ihmisistä ja sitä kautta koko yhteiskunnalle. Vain esimerkkinä, että
- perustulohan helpottaa nykyään yleisten pätkätöiden vastaanottamista (työtekijä ei jää kokonaan vaille tuloja siksi aikaa, kun odottaa palkkatietojen kirjallista saamista hakeakseen esim. ansiosidonnaista maksavan tahon tekemää tulojen yhteensovittamista), myös pätkätöissä ihminen kartuttaa työkokemustaan saaden myöhemmin ehkä vakityön
- helpottaa yrittäjäksi ryhtymistä (yrittäjällä varsinkin alkuvaiheessa tulot voivat vaihdella hyvinkin paljon)
- kaiken muun lisäksi vähentää byrokratian edellyttämää paperisotaa, auttaa ihmistä siksikin jaksamaan paremmin ja vähentää myös yhteiskunnan kuluja tältä osin.

Jaakko Aalto

Miten voi olla noin yksinkertainen äijä, että ei ymmärrä sitä, että perustulo on joko tolkuttoman kallis tai leikkaa tarveharkintaista turvaa tai säilyttää nykyisen monimutkaisuuden tai jyrkentää ennestään jyrkkää progressiota tai on yhdistelmä noista kaikista.

Seppo Simonen

Kommenttien 16 ja 17 kiitosmaininta "yksikertainen äijä" pääministeri DI Juha Sipilän hallituksen aikaan on työllisyys kohentunut 120000 työttömälle ja valtion velanotto pienentynyt 5 miljardiin kun edellisellä hallituskaudella tuli velkaa 20 miljardia ja siinä hallituksessa ei ollut Keskusta mukana.

Petri Kokko

120000 työpaikkaa? Olisko olemassa mitään tarkempaa tilastoa mihin aloille nuo työpaikat sitten ovat syntyneet? Ovatko ne ihan oikeaa kokopäivätyötä ja siten palkattuja että sillä työllä saatavalla palkalla pärjää ilman tukia ja avustuksia? Vai ovatko aktiivimallin 3kk/18h, osa-aikasia pätkätyö, - taikka kuntouttavan työtoiminnan lumetyöpaikkoja?
Samaan aikaan on kuitenkin yrityksiä jotka yt- toiminnassa vähentävät henkilökuntaansa, joku tässä yhtälössä mättää eikä tuo luku keskustan ja pipilän ansioista syntyneistä työpaikoista mielestäni pidä paikkaansa.

Ilkka Paananen

Työpaikassani on tänä vuonna työllistetty noin 30 kokopäiväistä uutta työntekijää. Ihan normi tuntipalkkaisia, ei kuntoutujia, ei osapätkäisiä. Nyt sinun tarvitsee selvittää enää loppujen 119970 kohdalta, mistä lisäys on tullut. Siihen en ota kantaa, kuka on syyllinen tähän hyvään kehitykseen. Olkoon vaikka Pakkasukko, sen uskallan ennustaa, että pahempaa on luvassa.

Juha Lapveteläinen

Perustuloasiasta ei ole syytä riehaantua, pääministeri Juha Sipilä. Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa tämä on jokaista äänestäjää koskeva kysymys, se liittyy valtioneuvoston ja eduskunnan enemmistöpäätöksellä käsiteltäviin asioihin. Pääministeri Juha Sipilä on myös sitä mieltä, että perustuslaki takaa meille jokaiselle kansalaiselle tarvittaessa perustoimeentulon? Asia ei pidä paikkaansa. Suomessa ei ole täysivaltaista perustuslakituomioistuinta, joka toteuttaisi kyseiset lakimuutokset perustuslakiin ja vahvistaisi lakimuutoksen Suomen Tasavallan Presidentin allekirjoituksella. Ilmeisesti pääministeri Juha Sipilä tarkoittaa perustoimeentuloasiassa poliittista Suomen Lakia?

Petri Kokko

Kuules nyt k.akkanen, parantaako se jotenkin sinun elämisen laatua kun jatkuvasti ajan olet näillä foorumeilla työttömien ja huono-osaisten kimpussa vittuilemassa noine typerine aivopieruinesi?
Luulisi nyt entisen sotilashenkilön olevan pikkaisen korrektimpi käytökseltään vai oletko eläkkeellä ollessa ryypännyt aivosi pehmeiksi?
Jos et nyt kuitenkaan sekoaisi asioihin mistä et mitään ymmärrä.

OUti Punta

Perustulon idea alunperin oli se, että kaikenlaisen työn vastaanottaminen helpottuisi.

Nykyisin jokaisen, jolla on joko alaikäinen lapsi tai saa jotain etuutta - esimerkiksi sairauteen tai työttömyyteen liittyvää, on tarkkaan laskettava tuleeko toimeen taloudellisesti, jos ottaisi epäsäännöllistä tuloa tuottavan työpaikan vastaan.
Päiväkoti-ikäisillä hoitopaikkamaksut nousee tulojen muuttuessa, työttömät joutuvat pahimmillaan odottamaan käsittelyä 2-6 kk käytännössä, kun työ loppuu, saadakseen tuet pyörimään.
Ja ei - toimeentulotukea ei todellakaan makseta ihmiselle, joka odottaa päätöstään. Ei vaikka voisi maksaa saadun tuen takautuvasti pois kun saa rahat.
Suomessa edelleen jää täysin tulotta pahimmillaan useaksi kuukaudeksi ja sitä myötä pikaisesti asunnottomaksi ja ulosoton asiakkaaksi.
Jos ei joku kaveri lainaa. Harvoin nykyisin.

Sitten on ne palkat, joissa ei työnantajalta pysty saamaan viikkotyötuntitodistusta Kelalle, saadakseen osittaista työttömyyskorvausta.

Työtön joutuu vaan kieltäytymään jälleen kerran näistä töistä.