Lauantai 25.5.2019

Näkökulma: Tällä menolla Petteri Orpo lentää oppositioon

Luotu: 
12.12.2018 10:19
  • Kuva: Ellun Kanat / Uusi Suomi
    Kuva
    Taulukko osoittaa puolueiden paikkaennusteet Jukka Mannisen selvityksissä lokakuusta joulukuuhun. Siirry kuvasta toiseen klikkaamalla kuvan sivuilla olevia nuolia.
  • Kuva: Ellun Kanat / Jukka Manninen
    Kuva
    Ellun Kanojen Jukka Mannisen joulukuussa tehty paikkaennuste eduskuntavaaleista.
|

Kokoomuksen pääministerihaaveen yllä leijuu nyt synkkiä pilviä. Viestintätoimisto Ellun Kanojen tuoreimmasta eduskuntavaalien paikkaennusteesta paljastuu selvä laskeva trendi kokoomuksen kohdalla. Vaikka edelleen kokoomuksen paikkamäärän ennustetaan nousevan verrattuna nykyiseen, se tärkein eli pääministerin paikka on karannut entistä kauemmaksi.

Ellun Kanojen ennusteen tehnyt tutkimusjohtaja Jukka Manninen sanookin ennusteessaan suoraan:

”Kokoomukselle voi näissä vaaleissa ennustaa joko vahvaa tai heikkoa hopeaa.”

Mannisen lausuntoa voi pitää sikälikin painokkaana, että hän on aiemmin työskennellyt kokoomuksen puoluetoimistossa.

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on tällä hetkellä todennäköisin pääministeri. Sdp:n paikkamäärä on laskenut yhdellä paikalla tuoreimmassa ennusteessa, mutta kokoomuksen ennustettu paikkamäärä tipahti jyrkästi peräti neljällä paikalla kuukauden aikana.

Tuoreimmassa ennusteessa Manninen on huomioinut uutena Alman ja Ylen kannatusmittaukset – Helsingin Sanomien uusinta gallupia ei ole vielä julkaistu.

Kokoomuksen kannatus on laskenut hieman, mutta paikkamäärä on pudonnut jyrkemmin vaalipiirien matematiikan vuoksi.

Sdp ja kokoomus taistelevat kynsin hampain suurimman puolueen asemasta kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Vasemmistoliiton tavoitteena on punavihreä hallitus ja puolue pitää kokoomusta epätodennäköisenä hallituskumppanina. Tuoreimmassa ennusteessa vihreät on nostattanut paikkamääräänsä ja Mannisen mukaan ”mahdollisuuksia voi olla vaikka mihin”. Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton yhteinen paikkamäärä on ennusteessa 86 paikkaa.

Näin ollen jos kannatus riittää ja sopivat apupuolueet löytyvät, kokoomus saattaisi jäädä vaalien jälkeen oppositioon toiseksi suurimman puolueen paikalta. Tätä riskiä ei luonnollisesti olisi, jos Petteri Orpo olisi muodostamassa hallitusta.

Sopiva hallituskumppani sdp:lle voisi hyvin olla nykyinen pääministeripuolue keskusta. Sekä keskustan että sdp:n kenttäväki suhtautuu myönteisesti ajatukseen punamullasta – demareiden tapauksessa viherpunamullasta.

Aina on toki mahdollista sekin, että sinipunahallitus tulee, olipa sdp:n ja kokoomuksen järjestys kumpi tahansa. Tosin puolueiden verolinjauksissa on suuria periaatteellisia eroja, mikä vaikeuttaa yhteisnäkemyksen löytymistä.

Orpo itse on sanonut, että kokoomuksen varsinainen vaalikampanja alkaa vasta ensi vuoden puolella. Olisikohan herätyksen paikka jo nyt?

Toisaalta kokoomuksen loppukiri on yleensä kova, minkä Manninenkin laskee yhdeksi mahdollisuudeksi kääntää tilanne.

”Kolme asiaa voi muuttaa tilannetta: 1) sdp:lle tyypillinen kannatuksen lasku, 2) vihreiden nousu, joka alkaa näkyä myös sdp:n paikkamäärässä ja 3) kokoomuksen kampanjakiri”, hän arvioi.

Tuoreimmassa Ylen gallupissa vihreiden kannatus pompahti, kun taas sekä sdp:n että kokoomuksen kannatus laski. Vihreille oli Ylen mukaan siirtynyt uusia kannattajia sekä vasemmisto-oppositiota että kokoomusta aiemmin kannattaneilta.

Jos sdp onnistuu säilyttämään nykyisen kannatustasonsa ja vihreät jatkaa nousuaan, Petteri Orpo saattaa lentää ensi vaalikaudella oppositioon.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Petteri Orpo joukkoineen nukahti – se teki Antti Rinteestä suosikin

Näkökulma: Oikeisto-Suomi on pian muisto vain, nyt myös Li Andersson matkalla valtaan

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Ehdokasasettelu on vielä monissa puolueissa kesken.
Näitä paikkalukuennusteita varmaaan "veivataan" edes takain -ennustan.

Kepulla luopuu monissa vaalipiireissä näkyviä ehdokkaita. Kenelle äänet siirtyvät ao. vaalipiirissä. Ei välttämättä kaikki kepulle.

Kannattaa silmäillä, mitgen ennusteet vuoden 2015 vaaleissa pitivät paikkansa:
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_Finnish_parliament...

--> kokoomus sai ennustettua suuremman kannatuksen
-->kepu sai huomattavasti pienemmän kannatuksen
-->SDP:n laskeva trendi ennakoitiin
-->vihreille ja vasureille ennusteet toteutui

Johannes Hissa

Otetaan Taloustutkimuksen, TNS Gallupin ja Tietoykkösen viimeisimmät ennen 2015 tehdyt mittaukset ja lasketaan keskiarvo, jolloin saadaan
Keskusta ennuste 23,5 % tulos 21,1 % (-2,4 %-yksikköä),
Kokoomus ennuste 16,7 % tulos 18,2 (+1,5 %-yksikköä),
PS ennuste 16,5 % tulos 17,7 % (+1,2 %-yksikköä),
SDP ennuste 16,4 % tulos 16,5 % (+0,1 %-yksikköä),
Vihreät ennuste 8,3 % tulos 8,5 % (+0,2 %-yksikköä),
Vasemmistoliitto ennuste 8,4 % tulos 7,1 % (-1,3 %-yksikköä),
RKP ennuste 4,5 % tulos 4,9 % (+0,4 %-yksikköä),
KD ennuste 3,8 % tulos 3,5 % (-0,3 %-yksikköä).
Äänimäärässä Keskustan kannatus siis laski eniten -2,4 %-yksikköä ja seuraavaksi eniten menetti Vasemmistoliitto -1,3 %-yksikköä. Eniten nousi Kokoomus +1,5 % ja seuraavaksi eniten sai PS 1,2 %-yksikköä. Muiden puolueiden kannatusheilahtelu jäi alle 0,5 %-yksikön. Suhteellisesti eniten laski Vasemmistoliitto 15,5 %, kun Keskustan kannatus laski 11,4 %. Suhteellisesti eniten kannatustaan lisäsi Kokoomus 9,0 %, kun taas PS lisäsi kannatustaan 7,3 %.

Mikko Toivonen

Vaikka on erittäin perusteltua lähettää Petteri Orpo oppositioon, niin on kuitenkin syytä miettiä miten saadaan hänen johtamaansa kaikki kavereille ideologiaa parempi hallitus. Jos ei parempaa ole tiedossa niin silloin vaihtoonkaan ei ole aihetta vaan Petteri Orvon kanssa on tehtävä kuten EU kanssa eli pyrittävä muuttamaan hänen valuvikaista ideologista malliaan.
Punavihreästä ei siihen ole. Olemme siis puun ja kuoren välissä kansalaisina. On valittava huonon ja erittäin huonon väliltä!