Torstai 23.5.2019

”Suomi ojentaa maaperänsä mineraalit kultalusikassa ulkomaalaisille kaivosjäteille” – Vihreät: Hallitus tekee ohituskaistan

Luotu: 
13.12.2018 08:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Me olemme yksi harvoista maista maailmassa, joka antaa maaperänsä mineraalit korvauksetta ulkomaille ja tänne jää lähinnä vain ympäristöongelmat, lyhytkestoinen työllisyyshyöty ei sitä paikkaa”, Ville Niinistö sanoo.
|

Vihreät kritisoi hallituksen esitystä kaivoslain muuttamisesta. Asiaa käsiteltiin keskiviikkona eduskunnassa. Vihreiden mielestä hallitus helpottaa nyt entisestääkin löperöä kaivoslakia.

Hallituksen esityksessä on kyse kaivosluvan liitteistä eli esimerkiksi Natura-selvityksestä ja ympäristövaikutusten arvioinnista. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan liitteiden toimittaminen on niin vaativa prosessi, että niiden valmistelu tulee nykyisin aloittaa hyvissä ajoin, minkä vuoksi viimeisimpien tutkimustulosten ja havaintojen huomioiminen näissä selvityksissä on haasteellista. 

”Siispä esitämme, että nämä liitteet poistettaisiin etuoikeuden antavan hakemuksen vaatimuksista eli että nämä hakemuksen osat olisi mahdollista toimittaa täydennyksenä ilman, että etuoikeus vaarantuu. Hakemuksessa tulisi kuitenkin ilmoittaa, koska nämä liitteet toimitetaan, eikä hakemuksen käsittelyä ja kuulemista voisi aloittaa ennen kuin nämä liitteet on toimitettu”, Lintilä sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Vihreät vastustaa liitekäytännön helpottamista.

”Hallitus on luomassa nopeutettua ohituskaistaa kaivostoimijoille varata alueita omaan käyttöönsä nykyistä suppeammalla hakemuksella. Tällainen etuajo-oikeus olisi arveluttavaa maanomistajan oikeuksien näkökulmasta, eikä myöskään kansallisen edun mukaista”, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää tiedotteessaan.

Myös kansanedustaja Ville Niinistö kritisoi hallituksen aikeita Facebookissa.

”Suomi ojentaa tällä hetkellä maaperänsä mineraalit kultalusikassa ulkomaalaisille kaivosjäteille. Ei olisi Norja öljystään rikastunut tällä tavalla. Ympäristönsuojelun vaatimuksia pitäisi parantaa, jotta on selvää että kaivoksia ei tule lähelle luonnonsuojelualueita tai puhtaita vesiä”, Niinistö kirjoittaa.

”Me olemme yksi harvoista maista maailmassa, joka antaa maaperänsä mineraalit korvauksetta ulkomaille ja tänne jää lähinnä vain ympäristöongelmat, lyhytkestoinen työllisyyshyöty ei sitä paikkaa”, Niinistö jatkaa.

Vihreiden mukaan kaivoslakiin olisikin tehtävä kokonaisuudistus.

”Kaivoslain muutostarpeet ovat mittavat. Malminetsintä luonnonsuojelualueilla tulee kieltää, nykyisestä “löytäjä saa pitää” -periaatteesta kaivosvarauksissa pitää luopua ja käyttöön on otettava louhintavero, joka varmistaa, että suomalaisille jää reilu osuus maaperämme rikkauksista, joita kaivosyhtiöt hyödyntävät”, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto linjaa vihreiden verkkosivuilla.

LUE MYÖS: Saimaalla ”suuri huoli” avokaivoshankkeesta – ”Osoittaa nykyisen lain ongelmat”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tero Parkatti

Kyllä tämä maaperämme rikkauksien antaminen ilmaisiksi ulkomaille on erittäin epäisänmaallista. Tämän laillistetun ryöstön yhteydessä nämä jättiyhtiöt vielä raiskaavat "Suomineidon", kunhan ovat ensin vieneet kaiken arvokkaan. Jussi Linjama tuossa paiskasi rasismikortin pöytään. Ihmisiä ei tietenkään saa asettaa eriarvoiseen asemaan. Mutta kaivosyhtiöt eivät tiettävästi ole ihmisiä. Samaan tapaan olemme luovuttaneet pilkkahintaan myös muita luonnonvarojamme, kuten metsien tuottoa ja puhtaita vesiämme ulkomaille. Suomemme on kohta täysin siirtomaa-asemassa, jos emme herää vaatimaan oikeuksiamme.

Juha Lapveteläinen

Ulkomaisille kaivostoimijoille ei pidä antaa ensimmäistäkään kaivoslupahanketta isänmaassa, tulevaisuuden kaivoshankkeet maakunnissa tulisivat ehdottomasti olla suomalaisten omistajien, suomalaisen johdon-ja yritystoiminnan, maakuntien sekä kansallisen edun nimissä myös valtiolla suurimman osakkeenomistajan muodossa. Talvivaara Mining Company Kainuussa on aiheuttanut vakavia haittoja suomalaisen kaivostoiminnan maineelle imagokysymyksen osalta. Asioita on hoidettu poliittista vallakäyttöä hyödyntäen unohtaen täysin ympäristövaikutusten arvioinnit. Vedenpuhdistusmenetelmiin, kuten myös muihin kaivostoiminnasta aiheutuvaan luontoa tuhoavaan toimintaan on löydettävä uusia high-tech yritys-innovaatioita suunnittelutyötä-ja kehitystoimintaa tukemalla. Natura- ja luonnonsuojelualueita tulee olla jatkossa ja kaikki pelisäännöt luontoarvojen osalta valtion, maakuntien-ja yritystoiminnan välillä hallittavissa. Ulkomaisten kaivosyhtiöiden raaka-aineen malmin hyödyntäminen suomalaisesta maaperästä monikansallista ulkomaista yritystoimintaa käyttäen kuin varkain tulee lopettaa välittömästi. Suomalaisella kaivostoimintahankkeilla on yrityselämää, sijoitustoimintaa-ja työllisyyttä parantavia tulevaisuuden vaikutuksia isänmaallisissa maakunnissa, on otettava huomioon luonto, metsästys-ja järvialueet yhteisvastuullisesti.

Hannu Rautomäki

Suomi taantui kaivosteollisuuden kehitysmaaksi, ja kaikki alan voitot valuvat ulkomaille.
Jäljellä on vain valtion pelastama ex-Talvivaara, jonka bioliuotusmetelmä kasoissa köyhästä malmiosta myönnetään virheeksi vasta paljon myöhemmin.

Mikko Toivonen

Minä olisin jonkin verran tyytyväinen jos esimerkiksi ihan konkreettisesti Kokoomuksen norjalaisille lahjoittama Soklin alue valtiollistettaisiin takaisin niin, että Yaralle annettaisiin alueen täyden teollistamisen vaatimus kireässä aikataulussa tai alue takaisin valtiolle ja valtion alku tukeman uuden kotimaisen maatalouskemian kompleksin aloittamiseksi kun itse Kemiran lannoitus teollisuus käytännön monopolina "luovutettiin" Yaralle ja loppu Kemira , niin, miettikää itse millä yhteyksillä, kenen toimesta kenelle!

Kansainvälisiä investointeja on paha mennä nykyisessä sopimus maailmassa kieltämään, mutta terveesti pitää kotiin päin vetää nimenomaan perusteollisuuden kanssa. Sellaisen teollisuuden mikä käyttää energiaa stabiilisti tuotettuna ja maan tarjolla olevia resursseja.
Ympäristöasioita ei pidä liioitella. Riittää kun pidämme hyvän vaatimustason päästöissä ja jälkien korjaamisessa ja ennen kaikkea pidämme nykyistä merkittävästi parempaa huolta metsistämme emmekä savuta niitä ilmaan ja kalua kallioksi mitä kumpaakin nyt ollaan vallalla olevan hallituksen ykkös prioriteettinä tekemässä.

Vihreiltä ei voi minkään tason järkevää asiakokokonaisuuksien yhdistämistä ja ymmärrystä odottaa. Heitä kiinnostaa vain kauhistelu, leimaaminen ja poliittiset pinnat eikä todellisuus. Vihreys on ihan puhdas huonosti käyttäytyvien eliittipenskojen harrastus.

Mikko Toivonen

ps. Jos jollekin jostain syystä ei ole selvää, niin Yara sai Soklin lahjaksi siitä että otti kannattavan Kemiran maatalousteollisuuden halvalla tai mitä lie myyjille antanut pöydän alla lisähintana.
Nyt se odottaa Soklin suurien apatiitti ja uraani varojen arvon nousua ja sitä, että "ilmaiseksi saamansa suur varallisuuden ja potentiaalin" lisäksi Suomen valtio rakentaisi rautatien Soklista Kiirunan radalle jotta Yara voisi sitten kuljettaa halvalla kallisarvoisen apatiitti raaka-aineen Uraanin sisältäen Narvikin bulkki satamaan ja sieltä sopivaan paikkaan jatkojalostettavaksi.
Sokli, suuri kansallisomaisuutemme jäisi siis lopulta ihan oikeasti vain avolouhokseksi meille.
Tämä on kohtuullista kaikkien kansalaisten ymmärtää, ja muistaa ketkä myivät Kemiran maatalouden "monopoleineen" Norjaan!

Aino Kivelä

Ihmettelen Niinistön tapaan. Ainut logiikka lie se, että ympäristökatastrofeja aiheuttavia yrityksiä on vähemmän noloa pyörittää ulkomailla. Pätee suomalaisyrityksiinkin, mutta toisaalta, globalisaatiossahan me elämme. Ehkä päästään kohta siihen, ettei rajasotia tarvitse käydä ja voidaan käyttää säästyvät varat ilmastonmuutoksen torjuntaan ja luonnonsuojeluun.

Harry Lahti

Olen monta vuotta ihmetellyt miksi Suomen hallitus sallii ulkomaalaisia kaivosyhtiöitä toimimaan Suomessa varsin anteliain ehdoin. Nyt esitetty ehdous olisi vielä pahempi Suomelle, ja vastustan tätä uutta esitystä samoin kun voimassa olevaa kaivoslakia. Eikö meillä ole ihan tarpeeksi ongelmia kotimaisen Talvivaaran kanssa? Jo se osoittaa, että nykyisessä laissa on valtavia porsaanreikiä.

Tuomas grön

Tämä menee asian ohi, mutta lause joka esiintyy jutussa osoittaa hyvin kaksinaismoralismin- "Siispä esitämme, että nämä liitteet poistettaisiin etuoikeuden antavan hakemuksen vaatimuksista eli että nämä hakemuksen osat olisi mahdollista toimittaa täydennyksenä ilman, että etuoikeus vaarantuu. Hakemuksessa tulisi kuitenkin ilmoittaa, koska nämä liitteet toimitetaan, eikä hakemuksen käsittelyä ja kuulemista voisi aloittaa ennen kuin nämä liitteet on toimitettu”
Työllistin viime vuonna osa-aikaisesti itseni metsätöillä, parasta duunia. Esteeksi nousivat te-toimiston tietämättömyys, vääriä, vaillinaisia ja ei mitään neuvoja, paitsi jälkeenpäin. Kela taas veti maksut pois täysin yllättäen, ja homman uudestaan pyörimään lähteminen kesti pari kuukautta. En siis vaadi lisää fygeä, vaan näiden kahden laitoksen automatisointia, koska miksi maksaa palkkaa jollekin joka ei työtänsä osaa.