Maanantai 20.5.2019

Hämmennys Juha Sipilän perustulopuheista – Kansanedustaja: Tässä on keskustan todennäköinen malli

Luotu: 
13.12.2018 14:21
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Keskusta työstää parhaillaan uutta ratkaisua sosiaaliturvan uudistamiseksi, mutta varmaa on, että perustuloajattelu tulee olemaan sen pohjana. Näin linjattiin puoluekokouksessa Sotkamossa 2018. Progressiivisen negatiivisen tuloveron malli, jonka alkeellista versiota keskustanuoret ovat jo esittäneet, on todennäköinen vaihtoehto”, kertoo Olavi Ala-Nissilä kirjassaan.
|

Keskustan kokenut kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä kirjoittaa keskiviikkona ilmestyneessä kirjassaan sosiaaliturvan uudistuksesta ja perustulosta ja toteaa, että todennäköisintä on, että keskustan malli tulee olemaan progressiivisen negatiivisen tuloveron malli.

Keskustan perustulokanta nousi vahvasti esiin aiemmin tällä viikolla, kun pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä hämmensi kuulijoita Keskuskauppakamarin vaalitentissä. Sipilällä oli vaikeuksia etenkin vastikkeettoman perustulon käsitteen kanssa. LUE LISÄÄ: Juha Sipilä riehaantui perustulosta – ”Ei tietenkään jos on töissä! Ei tietenkään jos tulot ylittävät rajat!”

Lisäksi STT kertoi hiljattain, että keskustaa jakaa nimenomaan kiista sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta – eli sama asia, joka hiersi Sipilää vaalitentissäkin. STT:n mukaan keskustan kenttä ja puoluevaltuutetut ovat yksimielisiä perustulosta, mutta puoluejohto kannattaa vastikkeellisuutta.

Ala-Nissilä käy Osallistavaan kasvuun -kirjassaan läpi selväsanaisesti ja tiiviisti aiempaa yleistä keskustelua perustulosta ja eri perustulomalleista. Ala-Nissilä kertoo myös, mikä on ”todennäköinen vaihtoehto” keskustan linjaksi:

”Keskusta työstää parhaillaan uutta ratkaisua sosiaaliturvan uudistamiseksi, mutta varmaa on, että perustuloajattelu tulee olemaan sen pohjana. Näin linjattiin puoluekokouksessa Sotkamossa 2018. Progressiivisen negatiivisen tuloveron malli, jonka alkeellista versiota keskustanuoret ovat jo esittäneet, on todennäköinen vaihtoehto”, Ala-Nissilä kirjoittaa.

”Mahdollinen, ehkä jopa järkevin malli olisi negatiivisen tuloveron malli, jossa perustulo maksettaisiin vain tietyn tulorajan alle jääville ja perustulon määrä pienenisi tulojen noustessa. Jotta tämä malli olisi toteuttamiskelpoinen, se vaatisi rinnalleen reaaliaikaisen tulorekisterin, jotta perustulon saajalle ei synny kannustinloukkua perustulon määrän muuttuessa liian suurella viiveellä”, Ala-Nissilä kirjoittaa.

Keskustanuorten perustulomallissa progressiivista negatiivista tuloveroa kuvataan näin:

”Se tarkoittaa sitä, että pienituloisille maksetaan tukia ja parempituloiset maksavat veroa tulojensa suhteessa. Perinteisissä negatiivisen tuloveron malleissa on määritetty, että tuloista esimerkiksi 40% menee veroihin. Saajien puolella tämä tarkoittaa sitä, että tulottomille maksetaan tietty summa, vaikkapa 500€/ kk, josta sitten vähennetään 40% tienatuista tuloista. Jos tuloton siis tienaa euron, siitä menee ikään kuin veroihin tuen vähentymisenä 40 senttiä ja käyttöön jää 500,60€ – työnteko on siis kannattanut. Näillä arvoilla 1250€/kk ansaitsevat eivät saisi tukea, mutta eivät myöskään maksaisi veroja. Tämän jälkeen jokaisesta eurosta maksettaisiin veroa. Riippumatta tulotasosta jokainen tienattu euro siis nostaisi tulotasoa vakiomäärän.”

Keskustan puoluekokous linjasi kesällä 2018 näin:

”Sosiaaliturvajärjestelmäämme on rakennettava kohti perustuloa. Keskustan mielestä perustulomalli tulee rakentaa niin, että se ottaa huomioon kaikki väestöryhmät, myös sairaat ja osatyökykyiset. Yhtenä vaihtoehtona on negatiivisen tuloveron malli. Se pyrkii vähentämään kannustinloukkuja helpottamalla tulojen yhteensovittamista. Progressiivisen negatiivisen tuloveron tulisi koskea kaikkia väestöryhmiä.”

LUE MYÖS:

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – keskituloiselle -13€/kk

Vasemmiston perustulossa on 3500 €/kk -raja – rankaisee enemmän tienaavia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Näyttää olevan US-lla oleva suuri tarve hämmentää keskeneräistä Keskustan peeustulomalli. Oliko jonkin sortin Keskustapuolueen mustamaalausta pinnassa.
Jos nyt olisi malttia odotta kunnes Katri Kulmunin työryhmältä valmistuu esitys perustuvasta.

Petri Kokko

Eihän tuo nyt mitään mustamaalausta ole, ennemminkin vihjaus pipilälle ja sen häntyreille olla sotkematta tasavallan ja suomalaisten elämää enää yhtään enempää enää. Tämän puolueen kyvyt on jo nähty, hajaantukaa.

Topi Rantakivi

@4. Ei ole. Alempana olevassa kommentissani ymmärrät kyllä, että miksi ei voida tehdä taas tyhjästä jotain.

On vain jatkettava sillä mallilla, mitä on jo aloitettukin. Keskustan oma malli kaatuu heti kättelyssä negatiivisen tuloverotuksen takia perustuslain vastaisesti.

Topi Rantakivi

Heti tulee huomattua, että Keskustan yritykset saada oma "perustulomalli" tai perusturvamalli tulee kaatumaan heti.

Koska negatiivinen tulovero on todettu oikeuskanslerin tarkastelussa olevan perustuslain vastaista ja siitä valtio on luopunut 2009 alkaen, koska se sisälsi niin monta ongelmaa.

Tämä on jo käsitelty siinä perustulokokeilumallin loppuraportissa toisessa materiaalissa.

Vaikka tulorekisteri tulisikin voimaan 2019 alkaen, niin se sisältää ainoastaan palkasta saadut tulot. Se ei sisällä mitään muita etuuksia tai tukia. Kattavampi tulorekisteri kaikkineen tulisi näkymään vasta vuonna 2020 tai viimeistään 2021.

Muistakaa nyt hyvänen aika, että perustulokokeilu on edelleen käynnissä tämän joulukuun viimeiseen päivään saakka. Sitä ennen on turhaa ruveta rakentelemaan yhtään mitään vaihtoehtoisia malleja!

Rakennetaan perustulokokeilun jälkeisiä malleja ja mielellään, että kaikki keskustelisivat tutkijoiden kanssa, että mitä saaduista tuloksista voidaan päätellä ja mitä voidaan rakentaa sen päälle?

Alustavat tulokset perustulokokeilusta saamme tietää helmikuussa, maaliskuussa saamme luettavaksemme 1. vuoden raportit. Kokonaisuudessaan perustulokokeilun analyysit raportteineen saamme lukea vasta 2020 keväällä.

Olavi Ala-Nissilä antaa kyllä ymmärtää, että hän ei voi muuta kuin vedota keskustan nuorten ehdotukseen, kun itse puolueella ei ole harmainta aavistustakaan, että mitä tehdä vaikka itse hallitus polkaisi perustulokokeilun heti alkuun? Mutta unohtaa, että negatiivista tuloverotusta ei voida ottaa käyttöön ennen kuin tulorekisteri on täydellisimmillään kaikista ihmisten tuloista tarkasti.

Samalla sitten tulee vastaan se ongelma, että ihmisten yksityisyyttä, tietosuojaa loukataan tuollaisella rekisterillä.

Vähän luulen, että ettei homma ole sillä selvä.

Keskusta sitä paitsi haluaa kopioida Englannin Universal Credit-mallia tänne niin kuin kokoomuskin, siniset, KD, SDP.