Maanantai 20.5.2019

”Keltaliivit” tulevat Suomeenkin – Mielenosoittajat kokoontuvat eduskuntatalolle 17.12.

Luotu: 
13.12.2018 18:02
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ranskassa niin sanottujen keltaliivien protestiliike on äitynyt suurmielenosoituksiksi (kuva). Suomen keltamielenosoituksesta odotetaan pientä.
|

Tulevana maanantaina eli 17. joulukuuta suomalaiset keltaliivit kokoontuvat eduskuntatalon edessä. Ranskasta mallia ottava mielenosoitus vaikuttaa Suomessa hyvin pieneltä.

Suomessa mielenosoituksella vastustetaan GCM-sopimusta ja siihen liittyvää GCR:ää. GCM tunnetaan myös nimellä YK:n siirtolaispaperi.

Ulkoministeriön ja oikeuskanslerin mukaan GCM ei ole sitova sopimus vaan ohjeistus. Paperissa on 23 pääkohtaa, jotka liittyvät muun muassa siirtolaisten ja heidän perheidensä suojeluun, oikeuksiin ja parempiin elin- ja työoloihin.

Mielenosoituksen järjestäjän, Pontus Söderblomin mukaan osallistujia kehotetaan käyttämään keltaisia liivejä.

”Kutsuun on laitettu, että keltaista päälle. Ranskan tapahtumien myötä liivien käyttö on yleistynyt", sanoo Söderblom Talouselämän haastattelussa.

Ranskan keltaliivit ovat näkyneet voimakkaasti Suomenkin mediassa.

"Ja ne ovat saaneet siellä tuloksia aikaan."

Macron on tehnyt mielenosoittajille myönnytyksiä sen jälkeen, kun protestit äityivät väkivaltaisiksi. Ranskassa hallitusta vastustavat keltaliivit ovat myös tuhonneet kauppoja ja polttaneet autoja.

Maanantain mielenosoituksesta on keskusteltu myös Facebookin Suomen keltaliivit -ryhmässä. Söderblom on ryhmän jäsen mutta ei ole perustanut ryhmää. Ryhmässä on yli 1000 jäsentä. Yhdessä päivityksessä kysytään miten mielenosoituksessa tulisi käyttäytyä. Vaihtoehto ”Meuhkataan (kaikkipaskaks)” oli saanut kello 16.00 kahdeksan ääntä ja vaihtoehto "Hiljainen kansa! (näyttäydytään)" 28 ääntä.

Söderblomin mukaan mielenosoituksen on tarkoitus olla rauhallinen.

"Mitä on tapahtunut Ranskassa ei ole tapamme toimia."

Söderblom on ollut järjestämässä kahta aiempaa GCM:n vastaista mielenosoitusta, jotka pidettiin ennen Ranskan keltaliiviliikkeen nousua. Näihin tapahtumiin osallistui noin sata mielenosoittajaa.

Söderblomin mukaan on mahdollista, että perussuomalaisten kansanedustajia pääsisi paikalle. Perussuomalaiset ovat vastustaneet sopimusta ja heille Söderblom on lähettänyt kutsun mielenosoitukseen.

”Olen ollut yhteydessä Mika Niikkoon. Hän sanoi, että tulee jos ehtii ja kertoo tästä asiasta. Saattaa muitakin tulla."

Lahtelainen Söderblom pyrkii itsekin eduskuntaan seuraavissa vaaleissa. Hän kuuluu Reformi-liikkeeseen, jonka ehdokkaana on myös muun muassa entinen perussuomalainen James Hirvisaari.

Lue laajempi juttu mielenosoituksesta Talouselämästä.

LUE MYÖS:

+100 €/kk minimipalkkaan – Ranskan Macron teki kalliin lupauksen keltaliiveille

Oikeuskansleri vahvisti: GCM ei sido Suomea – Perussuomalainen: Ei tarvitse toteuttaa miltään osin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Pukki

Hienoa että alkaa täälläkin tapahtua, tottakai se pienestä alkaa, mutta voimistuu päivä päivältä!
Täällä te vingutte ja haukutte muita apinoiksi, menkää peilin eteen, pellet.
Tsemiä Suomen uudelle liivijengille, pahus kun matkan takia en pääse mukaan, vielä tavataan.

Markku Savikivi

Jos sinulla olisi älyn tynkää päässä, niin olisit honannut, hiffannut ja bonjannut, että jos rajat olisi laitettu kiinni noilta turvallisesta maasta tulleilta seikkailijoilta, niin ei olisi tarvinnut hoitaa pakkopalautusruljanssia. Olisi säästynyt paljon rahaa ja rajat luvatta ylittäneet olisivat Ruotsissa löytäneet itselleen paremman vaihtoehdon.

Markku Savikivi

Tai olihan niillä lupa tulla, koska Orpo järjesti itselleen ongelman, mutta niillä ei ollut pakolaisuuteen liittyvää oikeutta. Presidentti eduskunnan avauspuheessaan vuonna 2016 tuomitsi selvin sanoin tuon (asylum-seikkailijoiden) kansainvaelluksen.

Että mitäs ne apinat täällä mellastavat? Kannattaisi seurailla, mitä maailmalla tapahtuu.

Terå Touhounen II

Mielstäni on hyvä että ihmiset heräävät ja aktivoituvat. Suomea on "viety kun litranmittaa" useita vuosia ja tämä härski peli pitää loppua. Kansan yhtenäisyys pitää palauttaa ja vääryydet korjata ja syylliset saattaa vastuuseen. Ongelmat on moninaiset, mutta EU ja globalisaatio on kaikkien ongelmien ytimessä. Syy ongelmien syntyyn on vallan ja rahanhimo. Suomen media ja puolue-eliitti ovat suoraan sanottuna globaalin poliittisen rahaeliitin huoria. Suvaitsevaiset utobiassa unelmoijat ja pakolaiset ovat heidän pelinappuloita ja tavallinen kansa toimii kärsijän, maksajan ja syyllisen roolissa. Mielestäni on aika pukea keltaliivit päälle. Muutosta ei tule, jos et sitä vaadi. Muutosta ei tule, jos ei kukaan sitä tee.

Panu Saarela

Pitäisiköhän kommentoijan ensin opetella kirjoittamaan oma nimensä oikein. Sitten voisi olla syytä opetella kirjoittamaan hieman yksilöidymmin kuin pelkästään yleistä höttöä eliitistä ja väärässä olijoista.

Syyttämällä muita huoriksi ei taida onnistua "Touhouselta" kansan yhdistäminenkään. Mutta olihan tiiviiseen pakettiin koottuna melkoinen kasa aivopieruja.

Markku Savikivi

"Syyttämällä muita huoriksi ei taida onnistua "Touhouselta" kansan yhdistäminenkään."

Ei kyse ollut syyttämisestä, vaan tiedottamisesta.
Nikamien niksauttaja joutuu joskus antamaan manipulointihoitoa nikamille. Elimistön itsensä tulee hoitaa se tervehtyminen ja eheytyminen.

Helena Vitikainen

Täällä vinkuu vai ne jotka elävät veronmaksajien siivellä , haukkuvat apinoiksi ihmisiä jotka pitävät eläkeläisten , lasten myös näiden vinkujoiden sekä Suomalaisten puolta .
Kuinkas sitten suut pannaan kun taikaseinästä rahat loppuu .
Näin on käynyt Ranskassa siellä on kaduilla kaikki muut mutta ei oikeisto .
Ei keltaliiveissä yhtäkään persuja ole ainakaan toistaiseksi vielä

Merja Nurmi

Tämä on taas tällainen ulkomailta omittu "me vastustamme" -juttu. Ei oikein tiedetä edes mitä vastustetaan, paitsi vääränvärisiä ihmisiä tietysti. Nämä ovat niitä, joiden mielestä kaikki tummaihoiset ovat ulkomaalaisia ja sitä paitsi muslimeja, ja sitähän pitää vastustaa, varsinkin, kun on kehitelty ihan oma teologia islaminuskolle.

Risto Parviainen

Ranskan ökyrikas eliitti vapisee kun yli 100 000 tyytymätöntä kansalaista vaatii voimalla oikeuksiaan takaisin, jotka ökyeliitti on heiltä vienyt.
Runsas 200 vuotta sitten Ranskassa alkoi vallankumous jossa silloinen aatelisto, nykyinen ökyeliitti hävitettiin lähes kokonaan. Syynä hävittämiseen oli kansan orjuuttaminen, ranskalaiset olivat orjia omassa maassaan, vailla mitään oikeuksia.
Sama voi toistua nykypäivänäkin ökyeliitti jos vie kansalta ahneuksissaan kaiken niin ainoa keino on vallankumous, ökyeliitin etujen poistaminen.
Keltaliivit ovat Suomeenkin tervetullut näky, ökyeliitti on täälläkin vienyt kansalta uskon valoisaan tulevaisuuteen. Ruoka-avut, leipäjonot, ihmiset roskalaatikoita tonkimassa ovat arkipäivää.
Noin miljoona suomalaista on pudonnut ökyeliitin tekojen vuoksi tällaiseen epätoivon alhoon, toinen miljoona elää siinä ja siinä riittävätkö rahat leipään vai ei...

Airi Pulkkinen

Hyvää asiatietoa myös GCM-sopimukseen liittyen kirjasta Juha Ahvio, Eurooppa ja Suomi islamisoituvat (2015), mm. sivut 121-136. Islamilaisen yhteistyön organisaatio OIC:llä (edustaa 57 islamilaista jäsenvaltiota) on suuri vaikutus YK:ssa ja Euroopan neuvostossa. Ei liene vaikea arvata millaisia tavoitteita he ajavat. Mm. Euroopan tehtävänä on poistaa keskuudestaan kaikki islamofobian ilmentymät, oppilaitosten kuten yliopistojen ja koulujen tulee muuttaa opetussisältönsä ennen kaikkea sellaisiksi, että islamin asema merkitys korostuu oikealla tavalla, on edistettävä lukeneiston ja tiedotusvälineiden johdolla suvaitsevaisuutta joka ymmärtää että islamia koskevia ennakkoluuloja ei saa vahvistaa. On puututtava terrorismin "todellisiin" juuriin eli muslimien kokemaan epäoikeudenmukaisuuteen. On kohdistettava positiivista syrjintää eli erityistä yhteiskunnallista suosimista ja on vahvistettava vihapuhelainsäädäntöä jne. OIC on ajanut YK:ssa myös ei-islamilaista maailmaa koskevaa lainsäädäntöä, joka kriminalisoisi islamin kaikinpuolisen arvostelun rangaistuksen uhalla kaikkialla maailmassa. Eli tällä halutaan rajoittaa entisestään sananvapauttamme. jne

Pertti Laine

Ei ole erityisen yllättävää, että fundamentalisti Ahvio vastustaa muita uskontoja. Länsimaissa kuitenkin on taattu uskonnonvapaus ihan siitä uskonnosta riippumatta eli niitä todella suvaitaan, kun ne toimivat lainsäädännön puitteissa.
GCM sopimuksessa ei ole mainittu sanaakaan mistään "terrorismin todellisista juurista". Sopimus on aivan julkinen ja esität siitä aivan väärää tietoa, eikä se rajoita mitenkään sananvapautta.

Jaakko Niskasaari

Kuten Ranskassakin, eiköhän täälläkin suurin osa ole menosa osoittamaan mieltä hallituksen ja itseään eliitiksi tituleeraavan raharikkaiden joukkoa suosivaa politiikkaa vastaan eikä välttämättä pelkästään jotain yksittäistä GCM-sopimusta tai kuten Ranskasta aiemmin uutisoitiin että "bensan hinnannousuja vastaan" joka sitten mellakoiden jatkuessa myönnettiin että olihan siinä takana muitakin syitä kuten tätä perus EU-arvoista elittin ja "talouden" sokeaa palvelemista johon järkevä kansanosa alkaa olla läpen kyllästynyt ja turhautunut. Ei ihmekään että aletaan mellakoida, ihan oikein vain.
Eri asia ovat sitten ns "ammattimellakoijat" jotka menevät vain rikkomaan autoja ja kauppoja yms sekasorron vuoksi joka ei luonnollisesti kuulu rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Hannu Mononen

Typerää ja huomiohakuista apinointia jälleen kerran.

Meillä on neljän kuukauden sisällä eduskuntavaalit, Suomessa se on kanava vaikuttamiselle maan asioihin. Kaikin mokomin, esittäkää julkisesti jo nyt vaalipropagandaanne, mutta tyhjänpäiväinen riekkuminen ja möykkääminen pelkästään muiden matkimiseksi on vain ikävystyttävän tylsää.

Pekka J. Mäkinen

Mielenosoitus on ihan paikallaan. Jos otamme kaikki tulijat vastaan, niin suomalaiset ovat kohta vähemmistönä omassa maassaan.
Monin paikoin näin on käynyt jo Ruotsissa.

Kun sanotaan että GCM ei ole sitova sopimus vaan ohjeistus, kannattaa miettiä miten EU:ta ajettiin Suomeen. Markan ei pitänyt kadota, meidän ei pitänyt vastata muiden maiden talousongelmista, Kreikasta auttamisen piti tuoda Suomeen voittoa. Lipponen totesi EU:n alkumetreillä: "ensi vuonna olemme nettosaajia", ja että "liittovaltiokehitys on pimeätä peloittelua".

Miten onkaan käynyt. Kaikki hyvät periaatteet on kumottu.

Nyt Macron puuhaa jo kolmen kerroksen liittovaltiota, eli EU: ytimestä, kahdesta muusta löyhemmästä valtiorenkaasta rakentuvasta liittovaltiosta. Merkel on varoittanut kansallisvatioiden joutuvan tinkimään entistä enemmän itsemäärämisoikeudestaan.

Jos antaa GMC sopimukselle pikkusormen, se saattaa viedä koko käden. On parempi olla vaikka ylivarovainen sopimusten suhteen, kuin liian hyväuskoinen. Liiallinen sinisilmäisyys on suomalaisten pahe, jota voi sanoa myös tyhmyydeksi.

Rauno Kujala

Erittäin hyvä että keltaliivit alkaa ravistelemaan tätä ummehtunutta, ei-demokraattista hallitusta ja muuta hallintoa. Se on nähty, ettei eduskunnassa ole kuin mädän Eu:n lakeijoita, joista ei ole muuhun kuin nykymenon takaamiseen. Aika hemmetin monet on sitä mieltä, että demokratiakriisi on totta Suomessakin...äänestäminen on vitsi ja huono sellainen. Jos muutos vaatii protestointia, olen valmis. Keltaliivien face-ryhmä kasvaa todella kovaa kyytiä päivittäin, menkää katsomaan ja liittykää, sieltä sitä saa näkemystä mistä kenkä puristaa. Lopuksi täällä oleville kirjoittajille, jotka haukkuvat apinoiksi yms....taitaa kertoa ihan kirjoittajan omasta älykkyysosamäärästä.

Heikki Pekkanen

Mitta täynnä edustajiin jotka tekevät koko ajan päätöksiä kansan selän takana. GCM kuuluu samaan hajoita ja hallitse tekniikkaan eli ajetaan kansalaiset toistensa kanssa nuottasille kun mielisairas Juncker ajaa liittovaltion päätösvaltaa yhä suuremmaksi.
Suomi ei voi kohta enää päättää itse yhtään mistään. Kukin voi ottelee sitten kotonaan...
Rajat ollu 3-vuotta auki, 15000 tuntematonta karkoituksen saanutta ihmistä maassamme.
Mitäs luulette että käy kun niitä tuleekin rajalle miljoona?

Markku Savikivi

"Mitäs luulette että käy kun niitä tuleekin rajalle miljoona?"

Jos Venäjä joutuu kaaokseen, niin saattaa tänne hyvinkin miljoona pakolaista tulla.
Jos leningradilaiset olisivat antautuneet piirityksessä ja nälkäkuoleman partailla suomalaisille, niin suomalaisilta olisi loppunut leipä.