Maanantai 20.5.2019

Ministeri Annika Saarikko: ”Toimeentulotuki on nöyryyttävä ja pitää poistaa”

Luotu: 
14.12.2018 10:15
Päivitetty: 
14.12.2018 12:54
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) pitää nykyistä toimeentulotukea nöyryyttävänä osana sosiaaliturvaa.
|

Toimeentulotuki on nöyryyttävä osa suomalaista sosiaaliturvaa, katsoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk). Siksi sen poistaminen ja korvaaminen muulla mallilla pitää olla keskiössä, kun sosiaaliturvaa ryhdytään seuraavalla vaalikaudella uudistamaan.

Toimeentulotuki on tarkoitettu viimeisimmäksi turvaverkoksi ja ennen kaikkea tilapäiseksi, niin että sen varasta noustaisiin takaisin työmarkkinoille tai muihin palveluihin. Käytännössä näin ei tapahdu. Toimeentuloasiakkuudet ovat pitkittyneet ja lisäksi toimeentulotuen käytön on todettu periytyvän vanhemmilta lapsille.

”Järjestelmä ikään kuin valehtelee itselleen, että se on väliaikainen tuki, kun se tosiasiassa on liian pysyvä”, Saarikko sanoo.

”Ensisijaisena tavoitteena pitää olla toimeentulotukijärjestelmän poistaminen.”

Eduskuntavaaleihin valmistautuvat puolueet esittelevät sosiaaliturvamallejaan tai hiovat niitä valmiiksi vaalikenttiä varten. Keskusta kuuluu jälkimmäiseen joukkoon. Perustuloa puolue on pitänyt esillä jo 1990-luvulta ja viime kesän puoluekokous vahvisti puolueen sitä tavoittelevan.

Mitä keskusta sitten tarkoittaa perustulolla, on vielä toistaiseksi työn alla. Saarikolle perustulo tarkoittaa ennen kaikkea erilaisten viimesijaisten etuuksien yhdistämistä yhdeksi samansuuruiseksi summaksi.

”Eli ei arvotettaisi köyhyyden syitä.”

Yleisesti perustuloa pidetään vastikkeettomana etuna. Rahat tulevat tilille ilman sen suurempia kysymyksiä. Keskustanuoret ovat esittäneet progressiivisen negatiivisen tuloveron mallia, joka tarkoittaa, että jos tuloja ei ole, valtio maksaakin ”negatiivista veroa” eli tilille tuloa. Kun palkka- tai muut tulot kasvavat, tuki leikkautuu pois ja julkinen valta alkaa taas karhuta omaa osuuttaan tuloista progressiivisesti.

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä kirjoittaa tällä viikolla julkaistussa kirjassaan pitävänsä mallia todennäköisenä puolueen mallina. Saarikkokin katsoo, että malli vastaa puolueen ”pitkää linjaa”.

Keskustanuorten mallissa perustulo itsessään olisi vastikkeeton, mutta nuorisojärjestö pitää myös mahdollisena, että sen päälle voitaisiin maksaa muita vastikkeellisia tukia, joiden maksamisen ehtona olisi eri velvoitteita.

Keskusteluun vastikkeettomuudesta tuskastui silminnähden keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä aiemmin tällä viikolla. Termit vastikkeettomuus ja vastikkeellisuus hämäävät, hän sanoi Keskuskauppakamarin pääministeritentissä. Sipilän mielestä vastikkeellisuutta on jo se, että pitää olla työmarkkinoiden käytettävissä, eikä ”kukaan kannata sellaista mallia, jossa työtön ei ole työmarkkinoiden käytössä”.

”Tämä on juuri nyt se, mistä meillä on pohdinta käynnissä. Mitä tarkoittaa, ettei tarvitse tehdä mitään? Opintotuen eteen pitää opiskella, työmarkkinatukeen pitää olla työmarkkinoiden käytettävissä”, Saarikko sanoo.

”Kannatan sellaista mallia, johon rakennetaan myös kannustinelementtejä päälle, että miten tukea voi saada lisää, jos esimerkiksi on työmarkkinoiden käytössä tai osallistuu sosiaalipalveluihin, jos niitä tarvitsee”, hän jatkaa.

Varsinaista perustuloa olisi Saarikon ajattelussa se pohjataso, jonka päälle muita tukia voisi saada. Se leikkautuisi tulojen kasvaessa pois negatiivisen tuloveron tapaan.

Kun keskusta on päässyt eteenpäin vastikkeellisuuskysymyksessä, edessä on toinen iso keskustelu siitä, minkä suuruinen puolueen perustulon pitäisi olla.

”Emme me ole vielä päässeet siihen keskusteluun”, Saarikko tunnustaa.

”Mutta en pidä tätä mitenkään dramaattisena asiana. Tätähän varten puolueet ovat olemassa! Käydään keskustelua siitä, mikä on puolueen linja ja mitä on köyhän asian ajaminen tänä päivänä.”

Päivitys 12.54: Korjattu keskustanuorten kanta perustulon vastikkeettomuudesta. Järjestö kannattaa vastikkeetonta perustulon osaa.

LUE MYÖS:

Hämmennys Juha Sipilän perustulopuheista – Kansanedustaja: Tässä on keskustan todennäköinen malli

Juha Sipilä riehaantui perustulosta – ”Ei tietenkään jos on töissä! Ei tietenkään jos tulot ylittävät rajat!”

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – keskituloiselle -13€/kk

Nyt tuli oma perustulomalli EK:lta: ”Kaikille maksettava perustulo on utopiaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-Petri Jantunen

Vastikkeellinen tuki on ontto käsite. Yleensä vastike on jotain samanarvoista toisessa muodossat kuten yhiövastike. Jos tuen saaja punnertaa 100 kertaa päivässä valvojan läsnäollessa, niin onko kyseessä vastike? Tarkoitan, että arvoton vastike, jonka tuottaminen maksaa on absurdi.

Erkki Johansson

Saarikko puoluetovereineen sitten varmaankin aikoo lähettää meidät nälkärajan toiselle puolen. Onhan lähes rikollista, että olet erehtynyt syntymään johonkin muuhun kuin varakkaaseen maanomistajasukuun. Kyllä siitä sopii rangaista.

Ossi Kurki-Suonio

Hei, Saarikko ei toki tarkoittanut, että ongelmallinen toimeentulotuki pitäisi vain poistaa, eikä korvata millään muulla mallilla. Artikkelin lopussa käsitelty perustulo on malli, jota keskusta mitä ilmeisemmin nyt kaavailee sen(kin) korvaajaksi.

Erkki Malinen

Se oli valtava vahinko kun Nevostoliitto kaatu, en sano sitä sillä että olisin komnismin kannattaja. Vaan sillä että kapitalismiltä hävis kilpailia, nyt tämä raaka kapitalismi on muokannut työelämän niin että työllä ei enää pärjää, ei ole vakitöitä pitää olla tukiaisia että ihmiset pysyy hengissä. Jos joku yrittää ajaa sosiaalisempaa systeemiä leimataan se heti komnisteiksi. Sääliksi käy nykyajan tavan duunaria, se on jatkuvaa työstä ja toimeentulosta kamppailua vailla mitään selvää näköalaa tulevaisuuteen. Nämä poliitikkojen puheet on pelkkää sananhelinää, tarkoitustakaan muuttaa näitä perusasioita. Uudistaminen on muka sitä ,että työntekijän pitäis olla joustavampi ,tehdä enempi töitä, verot köyhien maksettaviksi että rikkaat pystyy paremmin soittamaan rahansa niin se tuo työllisyyttä. Tämä on aivan järjetöntä mänöä, jossakin vaiheessa tulee pää vetäjän käteen.

Pasi Käyhkö

Nyt on Keskustakin avannut vaalikampanjan. Kuten Sipilä mainitsi muutama viikko sitten. Saarikon sanelut on yksi hyvä esimerkki. Vai onko se tuuli joka hänen huulia heiluttaa? Kyseinen asia tuli hänen mieleen vasta nyt, kun vaalikausi on lopuillaan.

Mikko Toivonen

Saarikko taitaa kulua niihin kokoomuksen Rädyn tapaisiin äiteihin joilla ei ole edes käsitystä millä tavalllinen kansa elää ja toimeen tulee. Ei liioin miten valtio yhteisönä elää ja toimeen tulee.
Epäilemättä toimeentulotuki on nöyryyttävää ja niin pitää ollakin sillä tarkoitushan on että ihmiset pysyvät motivoituneena tehdä töitä ja ottaa vastuuta elannostaan ja toimeentulostaan vaikka vähän pienemmilläkin tuloilla, jos jonain hetkenä suurempia ei ole tarjolla.
Toimeentulotuki on pelastamassa ensisijaisesti ne jotka syystä tai toisesta ovat oikeasti työrajoitteisia

Kaarle Akkanen

Mitä uudistus tarkoittaa? "Ilmaisen" rahan jakoa ilman ko. "nöyryytystä"? Tästä seurannee se, ns. kohtaanto-ongelma senkun syvenee ja jengi jatkaa makoiluaan? Mutta onhan meillä ratkaisu tähän! Tuodaan ulkoa nämä työtekijät, jotka korvaavat meidän omat makoilijat!

Harri Kovala

Kun yhdistellään eri artikkeleissa olleita lukuja, niin päästään siihen, että hallitus ilmoittaa työttömiä olevan noin 260 000. Toisaalla kerrotaan, että maahanmuuttajia on työttömänä noin 160 000. Tästä voi jokainen vetää johtopäätökset.

Seppo Simonen

On erinomaista kun tällä pääministeri Juha Sipilän Kesk. hallituskaudella perhe ja peruspalveluministeri on poistamassa toimeentulotukea nöyryyttävänä tukimuotona.
Lienenkö oikeassa että saadaksesi toimeentulotukea on ensiksi laitettava lihoiksi: kesämökki, perintömetsä, sijoitusosake, kakkosauto, monkkäri, lumikelkka sekä moottoripyörä.
Jospa toimeentulotuen nimi vain muutetaan suomipalkkiorahaksi mutta ehdot on samat kuin toimeentultuessa. Suomipalkiorahan ympättäisiin asumistuki ja työmarkkinatuki.

Jussi Korhonen

Jos Simonen ymmärtäisi vähääkään köyhälistön arjesta, niin tietäisi ettei toimeentulotuen tarvitsijoilla ole mitään mönkkäreitä, lumikelkkoja ja perintömetsiä. Tuhannen euron autonromu saattaa löytyä ja siihen se jääkin.

Mikko Järvinen

Mihin se keskustan kovasti hehkuttama universal credit malli oikein haudattiin vai eikö siitä enään haluta puhua ääneen ? Suosittelen katsomaan elokuvan I, Daniel Blake elokuva kertoo karua totuutta Englannin Universal credit –tyyppisestä kannustavan perusturvan mukaisesta yhden tuen mallista. Useille työkyvyttömille tämä malli tietää varmaa nälkäkuolemaa. Mutta tuntuu kyllä että tälläkin hetkellä työkyvyttömistä vain halutaan päästä eroon niin moneen hätääntyneeseen työkyvyttömään olen törmänyt hiljattain .