Torstai 25.4.2019

Mika Ihamuotilalta suorat sanat Ylellä: ”10 vuoden päästä ei ole enää suomalaista Ameria – eikä henkilökuntaa”

Luotu: 
17.12.2018 10:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    ”Suomessa on vihdoin alettava tukea osakesäästämistä ja tavallisten ihmisten omistajuutta. Näin saamme myös uusia omistajia pörssiyhtiöihin, mikä estää tytäryhtiötaloutta ja yhtiöittemme myyntiä ulkomaille”, Mika Ihamuotila vaatii. Arkistokuva.
|

Suomella on suuri ongelma, joka näkyy muun muassa urheiluvälinekonserni Amer Sportsin myynnissä Kiinaan, harmittelee hallitusammattilainen, talousvaikuttaja Mika Ihamuotila. Hän puhui tytäryhtiötalouden haitoista Ylen aamutelevisiossa.

Marimekon ja Rovion hallitusten puheenjohtaja Ihamuotila katsoo, että Suomessa pitkään vallinnut sijoittamisvastainen ilmapiiri mahdollistaa yrityskadon ulkomaille. Koska Suomessa on vähän pääomia, pörssiyhtiöiden osakekurssit ovat Suomessa alhaisempia kuin ne olisivat esimerkiksi Ruotsissa.

Tämä tekee suomalaisyhtiöistä helppoja ostokohteita ulkomaisille yrityksille. Ihamuotilan mukaan käynnissä onkin ikävä ilmiö: suomalaisia pörssiyhtiöitä ostetaan ulkomaiseen omistukseen enemmän kuin päinvastoin. Viimeisin esimerkki on kiinalaisen Anta Sportsin johtaman sijoittajaryhmän tarjous Amer Sportsista. Amerin hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä.

”Olisi kiva nähdä, että Amer ostaa kiinalaisen yhtiön, ja sitä kautta menee Kiinaan, sen sijaan että kiinalainen yritys ostaa Amerin ja sitä kautta ostaa mahdollisuuden viedä Kiinaan Amerin hienoja tuotteita”, Ihamuotila sanoi Ylellä.

Hänen mukaansa ulkomaiseen omistukseen päätymisen haitat ovat suomalaisesta näkökulmasta katsoen selvät.

”Se paikka, missä yrityksellä on pääkonttori, määrittää hyvin paljon sitä, mihin palkataan tietynlaista pääkonttoriosaamista: markkinointiosaajia, talousjohtajia, koodareita, data-analyytikoita – työntekijöitä, jotka liittyvät juuri yrityksen pääkonttorin toimintoihin”, Ihamuotila selittää.

”Jos Suomessa olevan yrityksen omistus ja pääkonttori siirtyvät muualle, se johtaa siihen, että tämän tyyppiset työpaikat ja niiden alihankintatyöt siirtyvät muualle. Tämä paljon puhuttu tytäryhtiötalous on Suomelle ilman muuta haitallinen ilmiö, ja mielestäni sille pitäisi tehdä jotain.”

Esimerkkitapauksessa on luvattu, että Amerin työpaikat pysyvät Suomessa. Ihamuotila uskoo, että muutos on väistämätön.

”Tämä on mun mielestä ihan selvä asia: minä en usko, että kymmenen vuoden kuluttua tulee enää olemaan suomalaista Ameria. Nämä upeat brändit kuten Wilson, Atomic ja Salomon tulevat olemaan kiinalaisen yhtiön tytäryhtiöitä, ja silloin en usko, että täällä enää tulee olemaan hirveästi suomalaista henkilökuntaa.”

Ihamuotila korosti lähetyksessä ihailevansa sitä taitavuutta, jolla Ameria on johdettu, ja pitävänsä myös yhtiön hallituksen toimintaa oikeana, koska kiinalaisten tarjous on niin korkea. Ongelma ei ole yhtiön ja sen hallituksen toiminta, vaan suomalaiset pääomamarkkinat, Ihamuotila toteaa.

”Suomessa on vihdoin alettava tukea osakesäästämistä ja tavallisten ihmisten omistajuutta. Näin suomalaisten säästöt karttuvat eivätkä loju tuottamattomana tileillä. Näin saamme myös uusia omistajia pörssiyhtiöihin, mikä estää tytäryhtiötaloutta ja yhtiöittemme myyntiä ulkomaille”, Ihamuotila tiivistää Twitterissä.

Hän peräänkuuluttaa verokannustimia, jotka kannustaisivat ihmisiä sijoittamaan. Hallitus on jo tuomassa käyttöön niin sanotun osakesäästötilin.

 

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Makkonen

Hei Niilo
Ihmiskunnan parhaat keksinnöt, no, ainakin taloudellisessa mielessä ovat:
1. Raha. Jos vaihdettaisiin edelleen tavaroita, olisi maailman "oravan nahka" varastot todella suuria. Ei myöskään hyvä juttu oravien kannalta.
2. Laina. Sillä voidaan rahoittaa investointi ja kulut jaksottuvat pitkälle ajalle.
3. Osakeyhtiö. Sen avulla voidaan riski jakaa ja rajoittaa. Ilman riskin jakoa ei voitaisi tehdä mitään suuria hankkeita.

Arto Lähteelä

Suomi myy lähes kaiken jopa infrastruktuurin myynnin ulkomaille keinottelun.
Sote uudistus vielä terveydenhoidon.
Digi huumassa menee kansalaisten tiedot jakoon.
Pörssin toiminta on laillista pyramiidihuijausta.
Hallituksen vastuutonta politiikkaa.

Pentti Westerholm

Näin siinä tulee käymään kuin Ihamuotila kuvailee.Vihervasemmiston kateus ei suo piensijoittajan rikastua ja isommille he eivät mahda mitään.Jostain täytyy heidänkin pitää kiinni.Ajattelematta suuressa kuvassa talouden kehitystä.Tämä on ollut heillä puutteena koko historian ajan.

Pasi Anttila

Naurettavaa tuo "vihervasemmisto" jauhanta. Suomea on johtanut 1987 lähtien porvarit ja kun mikään ei ole mennyt niinkuin olisi pitänyt, taitaa syynä olla epäpätevyys porvarien puolelta, valitetaan että kun se vihervasemmisto on paha ja kun se vihervasemmisto ei salli sitä ja tätä.

Lopettakaa porvarit valittaminen ja katsokaa peiliin. Tehään tätä maata olette johtaneet kymmenet vuodet.

Pentti Westerholm

Pasin on nyt syytä tutkia lähivuosien poliittista historiaa tarkemmin kun heittelee mutua.Voin hieman jelpata vuodesta -66 tähän päivään asti .SDP on ollut pääministeripuolue 10 kertaa,keskusta 9 kertaa ja kokoomus vain 3 kertaa.Presidentit ovat olleet SDP vuodesta -82 lähtien . Sauli Niinistö toisella kaudella kokoomuksesta.Siis kuka tätä maata olikaan johtanut?

Eero Pekonen

Olisi mielenkiintoita tutustua esim. kymmenen viime vuoden ajalta yrityskauppoihin. Mitä yrityksiä suomalaiset ovat ostaneet ulkomailta ja mitä yrityksiä ulkomaalaiset ovat ostaneet Suomesta. Ilmatilan osto Saksasta ja kaivosvaltaukset myös mukaan selvitykseen. Eurot ja työntekijämäärät ainakin näkyviin. Epäilen, että sellaista selvitystä ei ikinä tehdä, koska se olisi tosi karu raportti. Ihamuotila on aivan oikealla asialla.

Niko Kaistakorpi

Amerin myynti Kiinaan ja Pöyryn sekä Bella-veneiden myynti Ruotsiin on nostanut taas pinnalle jo aiemman huolen Suomen muuttumisesta tytäryhtiötaloudeksi. Sen sijaan että Suomesta ostettaisiin ulkomaisia yrityksiä, niin trendi on jatkuvasti tähän suuntaan.

Kiinalaisyhtiö lupaa, että pääkonttori pysyy Suomessa, nykyjohto saa jatkaa ja kukaan ei saa potkuja. Kuitenkin eniten Suomessa ostoksilla käyneiden ruotsalaisyritysten kohdalla pitemmällä aikajänteellä tämä on lähes aina johtanut keskeisten toimintojen ja työpaikkojen valumiseen naapurimaahan.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265990-kuka-pelastaisi-a...

Ilkka Paananen

Mitä Bellaan tulee en näe tuotannon pysymistä Suomessa kovin pitkäaikaisena vaihtoehtona. Ostaja Nimbusilla ei ole juurikaan omaa tuotantoa jäljellä vaan se on ulkoistettu Ruotsista Puolaan. Venemuotit on helppo siirtää maasta toisren.

Erkki Malinen

Eihän meillä ole yrityskulttuuria, meidän yritykset on ulkomaiset omistajat tehneet niinkun metsätellisudenkin. Jos on jokin onnistuminen päässyt Suomalaisiltakin tapahtumaan, se joko tyritään niinku Nokia, tai jos se tuottaa hyvin niin se myydään. Kekkonen oli suuri valtiomies, hän teollisti Suomea mutta jälkipolvet on tuhonnut koko Kekkosen perinnön.

Hannu Hillo

En tunne enää kiinnostusta sijoittaa suomalaisiin pörssiyhtiöihin. Monialayhtiö kuten Huhtamäki muuttui muovipikarien tekijäksi. Samoin Amer, jolla oli Korpivaara, Marimekko, Paragon, tupakkateollisuus jne. muuttui vain urheiluvälinefirmaksi. Finnlines pysyi varustamona, mutta enemmistön myynti Grimaldille tuotti jäljellejääneille osakkeenomistajille osingottoman korpivaelluksen. Kun yhtiö kaikessa hiljaisuudessa poistui Helsingin pörssistä, ei Helsingin Sanomat edes huomannut asiaa.