Lauantai 20.7.2019

”Suomalaisten verorahat kelpaavat, mutta eivät omat kansalaiset” – Sdp:n kansanedustaja väläyttää ehtoa Irakin tukemiselle

Luotu: 
18.12.2018 13:52
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Arkistokuva Bagdadista. Suomi on yrittänyt saada aikaan palautussopimusta Irakin kanssa.
|

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n kansanedustaja Joona Räsänen ehdottaa blogissaan tiukennusta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden irakilaisten palautuksiin.

Räsänen on sdp:n eduskuntaryhmän maahanmuuttoasioista vastaava kansanedustaja.

Räsänen kysyy, ”pitäisikö Suomen maksaman kansainvälisen avun yhdeksi ehdoksi asettaa jatkossa apua vastaanottavan maan velvollisuus sitoutua kahdenvälisen palautussopimuksen laatimiseen”.

Lue Puheenvuorosta Joona Räsäsen blogi: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia on tehostettava

Suomen hallitus on yrittänyt tähän mennessä laihoin tuloksin saada aikaan palautussopimusta Irakin kanssa.

”Valitettavasti hallitus ei ole vieläkään, yrityksistään huolimatta, saanut neuvoteltua esimerkiksi Irakin kanssa kahdenvälistä palautussopimusta, jolla Irak sitoutuisi vastaanottamaan pakkopalautettuja kansalaisiaan. Kyseenalaiseksi tilanteen asettaa tosiasia siitä, että Irak saa tälläkin hetkellä Suomelta merkittävästi kansainvälistä apua. Suomalaisten verorahat siis kelpaavat Irakin hallitukselle, mutta eivät oman maan kansalaiset”, Räsänen kirjoittaa.

Valtioneuvoston tämänvuotisesta selonteosta ilmenee, että vuonna 2019 Suomen ulkoministeriön ja puolustusministeriön on tarkoitus antaa suoraa taloudellista tukea Irakille yhteensä noin 25 miljoonaa euroa. Lisäksi ulkoministeriö on aiemmin tänä vuonna kertonut, että Suomi on tukenut Irakia kehitysyhteistyömäärärahoista lähes 18 miljoonalla eurolla vuodesta 2014 lähtien.

Räsäsen idea ei ole uusi, sillä kokoomuksen kansanedustajat ovat tänä vuonna esittäneet samaa. Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) kirjoitti blogissaan kesällä, että Suomen ei tulisi antaa kansainvälistä apua Irakille, jos Irak ei ota vastaan kielteisen päätöksen saaneita omia kansalaisiaan.

Kiuru myös huomautti, että vaikka Ruotsilla on palautussopimus Irakin kanssa, Irak ei noudata sitä.

”Johtopäätös on, että Irakin hallinto ei halua kansalaisiaan takaisin, mutta kansainvälinen apu kelpaa mainiosti”, Kiuru totesi.

Lue Puheenvuorosta Pauli Kiurun blogi: Irakin auttaminen ehdolliseksi – omat kansalaiset otettava vastaan tuen ehtona

Kiuru ja kokoomuksen kansanedustajat Pia Kauma, Markku Eestilä, Jukka Kopra ja Kari Tolvanen kysyivät ulkoministeri Timo Soinilta (sin) syksyllä kirjallisessa kysymyksessään, aikooko hallitus ehdollistaa Irakille tarjottavaa apua palautussopimuksen aikaansaamiseksi. Lue myös: Kokoomusedustajat vaativat palautussopimusta: Irak-linjaa kovennettava – ”Ruuhka vasta edessäpäin”

Soinin vastauksesta on tulkittavissa, että hallituksen suunnitelmissa ei ole ehdollistaa tukea. Vastauksen perusteella hallituksen näkemys on se, että tuen antaminen on tarpeellista turvapaikanhakijoiden lähtömaiden tilanteen rauhoittamiseksi ja vakauttamiseksi, ”jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä kotimaastaan ja jotta he voisivat palata sinne”.

Lue myös: Soini selitti Irak-sopimuksen jumitusta – Arhinmäki kritisoi kokoomuksen ehdotusta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Penttinen

Löytyykö vielä demareilta tervejärkinen edustaja,kun on näyttänyt siltä, että Kari Rajamäen myötä poistui demareiden järki! Nykyisin eduskunnassa on tosi vähän SUOMEN KANSANEDUSTAJIA! Ps,Onko tämäkin kenties lähestyvien vaalien feikki täky,luulisin!

Janne Pohjala

1) Lopetetaan tuki
2) Ilmoitetaan Irakiin että jatkossa Suomi palauttaa jokaisen TP-hakijan ja muun laittoman siirtolaisen saman tien siihen maahan mistä tuli.
3) Oleskelulupia ei myönnetä opiskelun / työn takia kunnes Irak muuttaa politiikkaansa

Ei Suomen aina tule ottaa joka asiassa pataan.

Jaakko Karki

Aivan samaa mieltä, ei Euroakaan Irakiin eikä mitään viisumia tai oleskelulupia kenellekkään Irakilaiselle kunnes Irak alkaa ottaa vastaan kaikki Suomesta palautetut oman maansa kansalaisensa.
Tässä on myös hyödyllinen tehtävä EUlle. EUn tulee toimis samoin kuin Suomelle esitetty, ei ainoatakaan Euroa EUlta Irakiin ennen kun Irak muuttaa tätä politiikkaansa ja menettelytapaansa.

Eero Pekonen

Kyllä demarien pitäisi saada rivit suoraksi. Vastahan se Tarja Halonen esitti, että näiden tänne Sipilän kylään houkuteltujen 30 000 nuoren miehen sukukin pitää pyytää tänne, jotta vahtivat poikiansa seksuaaliasioissa. Se tekee sitten ainakin 150 000 lisää. Vai vielä palauttaa takaisin! Kyllä Tarja-täti on nyt vihainen.

Tommi Rautio

Jäitä hattuun kaikki te jotka luulette että nämä jutussa mainittujen tämän vuotiset välikysymykset ja tällaiset blogikirjoitukset olisi tehty aidosta Suomenmielisyydestä. Nämä ovat sitä samaa työäenliikkeen propagandaa jolla he ovat huijanneet Suomen kansaa oman elitistisen ja sosialistisen talousmallinsa kannatajiksi.

Jaakko Karki

Kiurun mukaan yllä "Irakin hallinto ei halua kansalaisiaan takaisin", tämä on hyvin informatiivinen asia. Irakilaiset tuntevät omansa ja heidän taustansa kja motiivinsa paljon paremmin kuin suomalaiset, mukaanluettuna Nerg ja Orpo. Jos ja kun Irakilaisilla on oma perusteltu syy olla ottamatta maanmiehiään takaisin, meillä Suomessa on vielä suurempi syy olla ottamatta heitä maahan missään olosuhteissa, ei minkään tekosyyn tai taikasanan perusteella, ei edes "vierailulle".
Kyllä tämän pitäisi nyt vihdoinkin mennä jakeluun.

Hannu Mononen

Vaaleja pitäisi tulla useammin, jotta järjen valo alkaisi orastaa kansanedustajienkin otsaluun takana.

Muistetaanpa huhtikuussa vaaliuurnilla sekin, miten kaikki muut parlamentaarikot tähän esitykseen suhtautuvat, ja johtaako se käytännössä yhtään mihinkään lepsun hallituksen puolelta.

Jarmo Kanerva

PSn rakentavat ehdotukset menevät läpi hitaasti, johtuen massan hitaudesta ja psykologiasta, väärä ehdottaja. Tätäkin on ehdotettu vuosia sitten, mm blogissani, kannanotoissa ja facebookissa. Samoin moni muu, joihin on nyt herätty kun tapahtui ennakkoviisauden mukaisesti m. Sähköverkko_monopoli. Huonoon tilanteeseen maansa ajaneita ei kannata rahalla tukea vaan antaa parempien kilpailla valtaan. Niin väistyy naisten huono asema, koulutus paranee, uskomuskunnat heikkenee ja elintaso nousee. Mm. Irak on maailman 2. Öljyrikkain maa. Sen öljyntuotanto on miljoonia öljytynnyreitä päivässä suurempi kuin Suomen. Johto jakaa rahan epätasaisesti. Muuta teollisuutta on vähän.

Jarkko Palmgren

Sinänsä hienoa ,että SDP:stäkin joku uskaltaa avata suunsa! Veikkaan ongelmia. -Voimia siihen. en yleensä auta ,neuvo demareita, mutta nyt teen poikkeuksen.

Palautuskonsti: ja muutosehdotus maahanmuutopolitiikkaan.
1. NATON tukikohtiin sotilaskuljetuksina , NATO:n tukikohdista sitten yö-aikaan vuohipaimenvaaatteissa selvitymispaketti mukana sinne rakkaaseen omaan kotimaahan.

2. Voidaan antaa Irakin tai kunkin maan viranomaisille niistä NATO-tukikohdista ,jos on syyllistynyt mm. rikoksiin kuten lastenraiskauksiin tai ISIS-terroriin ja murhiin.

3. Avustu ohjelmat ilmoitetaan loppuviksi tiettyyn päivämäärään ja ihan oikeasti myös loppuvat.

4. IBAN- pankkisaarto laajalla rintamalla.

5. Jatkossa islamilaisista maista ei enää oteta 90% tasoa hipovaa miesenemmistöistä sakkia.

6. Pakolainen-termi tarkoittaa jatkossa vain naisia! Seuraavan 10-20v aikana.

7. Suomi ottaa jatkossa vain lähialueilta tai Kauko-idän alueelta ,joista hyviä kokemuksia.
( Ukrainassa on miljoona ihmistä siäsisessä maanpaossa) -> Siletäkin vain naisia.
( Raiskattuja ja vainoa pakenevia naisia esim . Jesidejä) voisi ottaa.

Saa vapaasti parannella, muuttaa ja esittää omissa nimissään. Odotankin milloin Viher-vasemmisto ja RKP sekä hallituspuolueet alkavat esittämään jotain järkeä, katumusta
ja oikeita toimia noiden 90% muslimimiehistä koostuvan radikalisoituja porukan maastapoistamisen suhteen.