Maanantai 20.5.2019

Kansanedustaja pelkää: Suomi vaarassa tehdä uudet ”carunat” – ”Kun luonnollinen monopoli avataan yksittäiselle yritykselle, niin rahastus alkaa”

Luotu: 
19.12.2018 19:28
Päivitetty: 
20.12.2018 18:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen on oltava varovainen, ”ettemme luo uutta Carunaa tähän maahan”, Jari Myllykoski sanoo.
|

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski toi tänään keskiviikkona eduskunnassa esiin pelon, että Suomi ”tekee carunat” viranomaisverkon kanssa.

Hallitus esitti marraskuussa, että Virve-viranomaisverkon toiminta siirrettäisiin matkapuhelinverkkoon ja Virve-radioverkosta luovuttaisiin siirtymäajan jälkeen.

Myllykoski sanoi eduskunnan keskustellessa liikenne- ja viestintäministeriön budjetista, että Suomen on oltava varovainen, ”ettemme luo uutta Carunaa tähän maahan”, sillä yksi operaattori saa jättipotin Virve-kilpailutuksessa.

”Silloin me annetaan hallitsematon tilanne taas hinnoitella. Me päästetään luonnolliselle monopolille yksittäinen toimija ja olemme siinä mahdollisessa kriisissä, mitä nyt meillä aika monesti on nähty, että kun luonnollinen monopoli avataan yksittäiselle yritykselle, niin rahastus alkaa”, Myllykoski sanoi eduskunnassa.

LUE MYÖS JATKOJUTTU: Tekeekö Suomi ”uudet carunat”? – Nyt vastaa ministeri Anne Berner

Sähkön siirtohinnoista on keskusteltu vilkkaasti julkisuudessa tänä syksynä. Viimeksi asia oli esillä Ylen MOT:ssä, jossa infra-asiantuntija ja sijoittaja, Kuntarahoitus Oy:n toimitusjohtaja Nicholas Anderson arvioi, että Fortum menetti rahaa vuoden 2013 Caruna-kaupassa. LUE TARKEMMIN: ”Katson kylmästi ne luvut” – Asiantuntijalta hyytävä arvio Suomen Caruna-kaupasta MOT:ssa

Kun Carunan siirtohinnoista keskusteltiin vuonna 2016, esiin tuotiin myös aiempi kiistelty infra-kauppa, Digitan myyntin ulkomaisille omistajille. LUE ARKISTOSTA: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

LUE MYÖS: Sähkölasku 95 €, itse sähkön osuus 3 € – Ministeri sanoi suoraan: ”Valitettavasti joudumme maksamaan”

Hallituksen Virve-kaavailuissa uuden viranomaisverkon palveluoperaattorina toimisi valtion omistama Suomen Erillisverkot, joka kilpailuttaisi verkko-operaattoriksi teleyrityksen. Voittaneen teleyrityksen verkkoa laajennettaisiin ja vahvistettaisiin, sillä nykyiset teleyritysten kaupalliset verkot eivät sellaisenaan voi vastata viranomaisviestinnän tarpeisiin, kertoi Tivi marraskuussa.

”Toivoisin, että tässä hallituksessa olisi nyt näkemystä siihen, että nämä mahdollisuudet suljettaisiin pois. Koska tässä on myös positiivinen puoli se, että mobiilitavoitettavuus myös sitten lisääntyy kansalaisten käyttöön paremmin. Eli tässä on plussia, mutta että peitetään se peikko, joka on iso miinus”, Myllykoski sanoo.

Tivi onkin kertonut, että teleoperaattorin ylläpitämässä uudessa Virve-verkossa toimisi yhä myös tavallisia käyttäjiä, joilla olisi mahdollisuus käyttää laajakaistaistaviestintää entistä laajemmalla maantieteellisellä alueella.

LUE MYÖS: Suomen kaksi ”varmaa rahakonetta” – Sama ulkomainen firma rahastaa molemmilla

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Bergman

Kokoomus on se kaiken pahan alku ja juuri.Muistellaan Ylen verkkojen myymistä Digita Oylle,muutaman vuoden kuluttua Yle maksoi Digitalle saman verran muutamassa vuodessa mitä oli saanut myydessä.Sama juttu Sonerassa jossa tosin silloinen Niinsanottu johtaja osti Saksasta niinsanottua "ilmaa" muutamalla miljardilla,taisi olla nimi Joku Relander,en muista,kuitenkin silloinen Sonera irtisanoi tuhansia työntekijöitä,ja nyt sitten tämä Caruna(kirosana) ryöstää meitä tavallisia ihmisiä sähkönsiirron verukkeella

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #12

Niin Berner kannattaa Ollilan työryhmän ehdottamaa liikenteen sateliittivalvontaa, digitaalista sekin.
Ketkähän niitä sateliitteja hallitsevat ja mikähän on provikka laskutuksesta 15 vai 25%. Tehokasta rahastusta ulkomaiseen piikkiin. Polttoaineverolla sama vaikutus, mutta vero tulisi 100%:sti valtiolle eikä yksityinen toimija hyötyisi. Mutta sehän ei olisi "nykyainen moderni tapa" rahastaa.

Matti Villikari

Jarmo puhuu asiaa. Turha ruikuttaa, jos päätökset tehdään demokraattisesti. Siis kansan valitsemat "viisaat" ovat tehneet päätöksen. Joskus noilla viisaillakin menee vikaan, mutta sitten pitäisi ottaa opiksi.

Mielestäni sähkön siirto on tie- ja rautatieverkkoon rinnastettava infra. Yksityinen moottoritie tms. ei ole monopoli, jos kohteeseen pääsee myös valtion tietä pitkin. Malleja on ulkomailla vaikka kuinka paljon. Sähkönsiirron monopolia tuskin löytyy muualta kuin Suomesta?

Leif Hellén

Mainittuun Tivin artikkeliin liittyy mainio kommentti:

Nikolai M Ylirotu • kuukausi sitten
Uutisia 2024: Kilpailutuksen voittanut teleyritys myytiin venäläiselle sijoittajaryhmälle, joka lupasi kehittää verkkoa ja huolehtia siitä että verkon tiedot eivät päädy kenenkään ulkopuolisen käsiin...

Seppo Simonen

Näppärästi tuota Carunaa Vasemmisto moittii vaikka oli yhdessä Kokoomuksen kansa sitä kauppaa hyväksymässä.
Tämä Virve viranomaisten oma radioverkko vanhentuu ominaisuuksiltaan käsiin eikä ole kehityskykyinen nykypäivän vaatimuksiin.

Ville Salomäki

On aiotusta muutoksesta mitä mieltä tahansa, niin matkapuhelinverkot eivät ole millään muotoa "luonnollinen monopoli".Siitä syystä, että verkkoja on useita rinnakkaisia ja kilpailuttaminen on ylipäänsä mahdollista.

Asiaa voi verrata hyvin arkielämään; käsi ylös, jos sähkönsiirtoverkko-operaattorin vaihtaminen kotiisi on helpompaa kuin matkapuhelinverkon operaattorin vaihtaminen.

Toki, mikään ei estä poliitikkoja ja heidän alaisiaan tahoja suhmuroimasta asiaa sopimusteitse siten, että tästäkin muutoksesta saadaan veronmaksajille valtava lasku ja jollekin taholle rahantekokone.

Kansanedustajan omassa ajatuksenjuoksussa suurin ongelma lienee yksityiset toimijat; kaiken pitäisi olla julkisen tahon oeroimaa eikä yksityisiä toimijoita ollenkaan.

Teemu Heino

Virve-verkko on ollut taajuutensa ansiosta kustannustehokkaampi rakentaa, tukiasemia on vaadittu vähemmän. Siinä saa operaattori rakentaa melkoisesti tukiasema niittyyn ja notkoon ainakin jos nykyisiä, saati 4G-verkon matkapuhelintaajuuksia meinataan käyttää.

Jaakko Niskasaari

Taisi olla yksityistämis- ja riistopuolue kokoomus järkkäilemässä ja sitten vihreät Haaviston ja Hautalan kasvoilla menivät lyömään kaupat lukkoon kuulemma vielä vähän "väärien arvioiden" vuoksi(1). Ei eduskuntapuolueista kukaan taida enää ajaa kansan etua vaan oman pienen klikkinsä ja varsinkin kaverien taloudellisia etuja. Vasemmistoliittokin pelkkäö tuhnu entisestään jonka voimavarat kuluvat monikulttuurisuuden ylistämiseen ja mielensäpahoittamiseen (olen siis yleensä vassareille ääneni antanut). Kaikki näennäispuolueet ajavat saman ison rahan etua ja samaa p****aa talousmantraa loputtomasta auvoisesta kasvusta- ja sitten onkin pallo tuhottu 100 vuoden sisään. BRAVO... Jospa Piraattipuolue toisi jotain säröääniä keskusteluun ensi vuoden vaaleissa ja että saisivat edes yhden paikan eduskuntaan, sekin olisi jo roimaa parannusta nykyiseen.

1) https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016020321062773
lisää samaa schaibaa https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016020221052125