Sunnuntai 26.5.2019

Alma-kysely: Halla-aho antoi myrskyvaroituksen

Luotu: 
22.12.2018 09:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus on kohonnut joulukuussa 9,7 prosenttiin marraskuun 8,4 prosentista.
|

Faktakulma

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1507 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 5.12.-18.12.2018. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Puoluekantansa ilmaisi 76,3% vastaajista eli 1150 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1507) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa (n=1150) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uusimman Alma-kannatusmittauksen selvin yksittäinen havainto on, että perussuomalaiset on nostanut kannatustaan. Sdp on laskussa.

Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus on kohonnut joulukuussa 9,7 prosenttiin marraskuun 8,4 prosentista. Nousu saattaa liittyä mittausajankohtaan, sillä kansalaisten näkemyksiä on tässä kyselyssä kuultu aikavälillä 5.12.-18.12.

Juuri tuohon aikaan uutisissa ja sosiaalisen median keskusteluissa oli yhtenä pääaiheena Oulussa ilmennyt seksuaalirikosten sarja, josta epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä. Oulun poliisi käynnisti joulukuun alussa tutkimukset vakavista lapsiin kohdistuneista rikoksista.

Oppositiossa olevat perussuomalaiset ottivat rikosepäilyt välittömästi oman maahanmuuttovastaisen politiikkansa välineiksi. Puheenjohtaja Halla-aho syytti presidenttiä ja ministereitä ”hiljaa olemisesta” ja arvioi tavallisten kansalaisten ”puristelevan käsiä taskussa”.

Kannanottoja kyllä saatiin, parin päivän viiveellä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi virallisessa lausunnossaan, että ”oikeusvaltiossa syylliset saavat rangaistuksen etnisyydestä riippumatta” ja että ”Oulun tapauksen tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa poliisi, tuomiosta oikeuslaitos”.

Sdp laskussa

Perussuomalaiset ei ole tänä vuonna tehdyissä Alma-kannatusmittauksissa yltänyt kertaakaan aiemmin näin lähelle kymmentä prosenttia. Tällä kerralla se oli myös viidenneksi suurin puolue, koska Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto jäi runsaan puolen prosenttiyksikön päähän 9,1 prosenttiin.

Perussuomalaisten lisäksi myös keskusta nousi hitusten 15,5 prosenttiin. Sen sijaan eri mittausten johdossa kuukausitolkulla keikkunut Sdp menetti kannatustaan niin, että kokoomus pääsi iskuetäisyydelle noin prosenttiyksikön päähän.

Kannatuslukemat kärkikaksikon osalta olivat 20,7 ja 19,6 prosenttia. Sdp:llä nähtiin laskua edelliskuusta 0,7 prosenttiyksikköä, kokoomuksella 0,2.

Vihreät hyytyi

Vihreiden Pekka Haaviston johdolla hyvin alkanut paluu hyytyi pahan kerran tässä kuussa. Kannatus putosi taas alle 13 prosentin.

Pienemmistä eduskuntapuolueista Rkp ja kristillisdemokraatit pysyttelevät kannatukseltaan vakaasti neljän prosentin maailmassa.

Sininen tulevaisuus luiskahti tällä kerralla alle kahden prosentin, vaikka puolueen ministerit ovat saaneet julkisuutta runsain mitoin tässäkin kuussa.

Kristillisdemokraateissa voidaan suhtautua niin sanottuun pitoon puolueista levollisimmin, koska sen kannattajat ovat hyvin varmoja puoluevalinnastaan. Eniten epävarmuutta on vihreiden äänestäjien joukossa, Tietoykkönen Oy:n Alma Medialle tekemän kyselyn aineistosta ilmenee.

Ehdokkaiden tärkeys

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää alle neljä kuukautta ja puoluetoimistossa tehdään pitkää päivää, jotta ehdokaslistat saataisiin eri puolilla maata mahdollisimman hyviksi. Ehdokasasettelu eri vaalipiireissä on lopulta hyvin ratkaisevaa, ja pienemmällä kannatusprosentilla on mahdollista saada enemmän kansanedustajia läpi kuin enemmän ääniä saanut kilpailijapuolue.

Sdp:lle on veikkailtu tämän syksyn kannatusmittausten perusteella noin 50:ntä kansanedustajaa. Antti Rinne näyttää siten todennäköisimmältä hallituksen muodostajalta, mutta hyvin ratkaisevaa on, mitkä teemat vaalikeskustelussa ovat eniten esillä aivan vaalien alla ja kenen agendaa ne tukevat.

Kokoomuksen Petteri Orpolla on vielä mahdollisuus haastaa Rinne. Kolmantena olevan keskustan kohdalla nousu ykköspaikalle on jo selvästi epätodennäköisempää.

Perussuomalaisten kohtalona on hyvin todennäköisesti oppositio, vaikka puolue yltäisi tuoreen Alma-kannatusmittauksen kaltaiseen tulokseen ja sitä kautta mahdollisesti jopa yli 20 kansanedustajapaikkaan. Etenkin pääministerikandidaatit Rinne ja Orpo ovat ilmaisseet nihkeytensä tehdä hallitusyhteistyötä Halla-ahon puolueen kanssa.

Lue myös: Näkökulma: Antti Rinteen pahimmat uhat: Jussi Halla-aho ja Pekka Haavisto

 

 

Lisää aiheesta:

Sdp ja kokoomus ottivat yhteen – ”Luoja varjele mitä sieltä tulee jos valtaan pääsette”

Nyt tehtiin uusi koulutuslupaus – Kokoomus ja keskusta jäivät pois

Faktakulma

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1507 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 5.12.-18.12.2018. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Puoluekantansa ilmaisi 76,3% vastaajista eli 1150 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1507) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa (n=1150) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Huusko: "Oppositiossa olevat perussuomalaiset ottivat rikosepäilyt välittömästi oman maahanmuuttovastaisen politiikkansa välineiksi."

Vai ottivat oikein politiikan välineeksi?

Viimeisen vuosikymmenen ajan Halla-aho on varoittanut lähi-itäläisten miesten maahantuonnista, koska muissa maissa tämä on johtanut lapsien joukkoraiskauksiin. Vastineeksi Halla-aho on saanut huuskolaisilta syytöksiä islamofobiasta, rasismista ja natseilusta.

Nyt kun maassamme on tapahtunut juuri se, mistä Halla-aho varoitti: maamme historian laajin lapsiraiskausrikossarja, niin nämä huuskolaiset syyttelevät politikoinnista. Mistä politikoinnista, kun Halla-aho on systemaattisesti puhunut nöistä asioista jo vuosikymmenen ajan.

Ja mitä hiljaisuuteen tulee, niin lapsiraiskausten tullessa ilmi, niin muun muassa aktiiviset tviittailijat Ville Niinistö ja Paavo Arhinmäki tviittailivat jalkapallosta. Li Andersson englanninkielisistä blogistaan. Nämä oppositiopoliitikot eivät vieläkään ole aiheeseen puuttuneet.

Suomettumista islamin ehdoilla. Hävettävää.

Tapani Tuominen

#2

Tähän ei ole juuri lisättävää. Huusko onnistui jälleen kerran tuomaan esiin PS-fobiansa ja tekemään itsensä naurunalaiseksi. Kun se punainen sisusta vaan niin paistaa läpi, vaikka kuinka yrittää leikkiä journalistia. DDRssä Markku olisi edennyt jo paljon pitemmälle kuin tämän B-sarjan alustan päätoimittajaksi.

Ei tarvitsisi haikailla halvan sähköauton perään kuin saisi valtion puolesta alleen oikein uuden karhean Trabantin.

Hannu Rautomäki

Perinteiset hallitusasemaansa vaaleista toiseen keskenään vaihtelevat Kokoomus, Kepu ja SDP kokevat perussuomalaiset uhkaksi omalle hegemonialleen.
Tästä syystä ne pyrkivät PS:n eristämiseen, ja juuri samasta syystä PS tulee saamaan uudelleen vaalijytkyn.
Jääneekö sinisistä eduskuntaan ketään? Epäilen.

Jouni Suninen

"Tästä syystä ne pyrkivät PS:n eristämiseen, ja juuri samasta syystä PS tulee saamaan uudelleen vaalijytkyn."

Tästä samasta syystä Ruotsidemokraatit saivat syksyllä vaalijytkyn. Jos Kokoomus, Kepu ja SDP ilmoittaisivat olevansa valmiita yhteistyöhön Halla-ahon kanssa, se söisi perussuomalaisten uskottavuutta muutosvoimana.

Petri Hämäläinen

#4 - hyvä pointti. Tässä on Halla-Ahon strateginen virhe. Eivät protestiäänet etsi demokraattista muukalaisvastaista puoluetta vaan puoluetta, joka ajaisi heidän etuaan. Tällainen puolue puolustaisi, välittäisi, toisi turvaa ja tulevaisuuden uskoa. Ja vastuisi maahanmuuttoa muslimimaista koska sen yhteiskunnalliset seuraukset ovat karmeat.

Tãltä osin entisillä persujen äänestäjillä on kovasti Soinia ikävä. Soini kiersi toreja isännän elkein ja kansa taputti. Olemme laumaeläimiä.

Jouni Suninen

Valitettavasti Timo Soini huijasi oppositio- ja vaalipuheissaan, eikä yrittänytkään pitää niistä kiinni enää Sipilän hallituksessa. Siinä Soini onnistui tuhoamaan äänestäjien luottamuksen Perussuomalaisiin aika perusteellisesti.

Jouni Suninen

"Rasismi on aate tai toiminta, jossa ihmisten rodun, etnisen taustan tai biologisten eroavaisuuksien tai näihin liittyvien fyysisten tai henkisten ominaisuuksien erilaisuudella perustellaan ihmisten eriarvoista kohtelua eli syrjintää." (Ihmisoikeusliitto)

Tähän viralliseen määritelmään jos pitäydytään, niin en ole huomannut Halla-ahon syyllistyneen rasismiin milloinkaan.

Kauko Aalto

Juuri näin se on. Olen yrittänyt tätä selittää vuosien ajan. Rasismi poistui Euroopasta natsien myötä, nyt sitä vaaditaan tänne uskonnonvapauden vuoksi, ironista on, että sitä vaaditaan uskonnon vuoksi joka ei salli uskonnonvapautta. Mihin ovat kadonneet renessanssin ja humanismin aatteet, koska me emme ymmärrä mitä tässä maanosassa on tapahtumassa? Ei ole kysymys monikulttuurisuuden vyörymisestä, vaan monokulttuurin, mikäli nyt voidaan edes puhua kulttuurista. Veikö 70 vuotta, että unohdimme mitä on elää hullujen armoilla.

Olli Turkama

Miksi Huusko hakee syitä vain noista muutamista kotimaan uutisista? Kyllä itse uskon, että nuo uutiset Euroopasta, keltaliiveistä, Brexitin perusteluista ja niin edelleen ovat merkittäviä syitä siihen, että nykyisillä hallituspuolueilla alkaa mennä heikommin.

Jouni Suninen

Toisaalta Lontoo alkaa muistuttaa sotatannerta, kun profeetta Muhammedin seuraajat toteuttavat aatettaan. Pormestari on Pakistanista ja meno sen mukaista. Brexitin suurin yksittäinen syy on haittamaahanmuutto josta britit ovat saaneet tarpeekseen. He näyttävät olevan valmiita maksamaan siitä sen minkä täytyy.

Jouni Suninen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi virallisessa lausunnossaan, että ”oikeusvaltiossa syylliset saavat rangaistuksen etnisyydestä riippumatta” …

Sipilä yrittää pestä kätensä omasta syyllisyydestään. Juuri Sipilän hallituksen aikana Suomeen on päästetty ennätysmäärä nuoria miehiä kulttuurista, jossa naiset ovat alempiarvoisia olentoja miehiin verraten. Tähän ei Sipilä ota kantaa vaan hurskastelee oikeusvaltiosta "jossa syylliset saavat rangaistuksen etnisyydestä riippumatta".

Olisikohan lestadiolaisuudella tähän asenteeseen jotain vaikutusta? Itselleni on syntynyt vaikutelma, jonka mukaan lestadiolaisuudessakaan ei naisen asema kaksinen ole.

Janne Rantala

Tai sitten on.Kun tiedetään miten näissä gallupeissa laitetaan ps:n kannatus sinne alimmalle mahdolliselle viivalle taitaapi kannatus olla jo pitkälti yli 10%.Mutta seuraavat vaalit ovat elintärkeät suomalaisille ja jos haluaa turvallisuus tilanteen romahtavan kannattaa jatkaa kokoomuksen tai demarien äänestämistä.

Jarkko Palmgren

Nyt medioissa on metkasti "sattumalta jälleen" unohtunut nuo 2kpl Itsenäisyyspäivän aaton eli 5.12.2018 TERRORISTISTA linja-autohyökkäystä. Niiden tekijäthän olivat noita Al Jazeerassa Suomeen kutsuttuja Sipilän parta-lapsia.
- Missään ei ole kerrottu huutivatko mielikuvitusukkelinsa nimeä: Allahu Akbaria?
- Juuri tuo mielikuvitusukkelin nimen huuto olisi täytynyt uutisoida. Josko tapahtui?
Koska noissa kahdessa iskussa yritettiin saada aikaan selvästi Konginkangas Nro II ja Nro III -tyyppistä rekkaturmaa.

Nyt kaikkien länsimaalaisten pitäisi opetella porukalla huutamaan jatkossa noiden islamistien iskujen tapahtuessa arabiaksi: " Jumalasi on pieni ja mielikuvitusta!!

Myös vastaavalle äärimmäisen laajalle tarrakampanjalle on tilausta koko Euroopan laajuudelta.

"" Esim. näin Islmisti huutaa iskiessään: Allahu Akbar.
Mutta huutakaa takaisin: Mielikuvitus ukkosi on pieni ja olematon! ""
tekstit voivat olla myös arabiaksi ja ääntämisen ohjeet foneettisessa muodossa.

-Toki riittävää aseistusta on alettava pitämään mukana, joku pitkä puukkohan on halvin. Saattaapa hyvinkin tuo laiton käsiasekauppa laajentua. Suojatumistaitokurssien kysyntä kasvaa.

-Euroopan tragedia on , että tääällä on erehdytty uskomaan , että maailman hädänalaisimpia ihmisiä ovat parrakkaat,nimensä valehtelevat, itsensä hyvin usein alaikäiseksi väittävät muslimijätkät! Heidän yliedustuksensa ( n. 90% ) vaietaan systemaattisesti mediassa.

-Odotan innolla mediatalojen nostavan tämän pahan virheensä käsittelyynsä!

Jouni Suninen

Samaa mieltä. Soinilaiset eivät koskaan perussuomalaisia olleetkaan, mutta onnistuivat peittämään sen siihen asti että pääsivät hallitusvastuuseen. Silloin paljastui soinilaisten sininen naama. Kun kenttäväki äänesti soinilaiset vilttiketjuun Jyväskylässä 2017, heidän oli aika lähteä puolueesta ja perustaa uusi. Demokratian ohituskaista siis.

Mikko Toivonen

Jos haluaa tai kykenee elämää objektiivisesti tarkastelemaan, niin silloin on persujen hajoamisen jälkeen ollut ihan selvää, että tavallaan kirkastuneelle puolueelle on potentiaali kannattajakunta yhtä suurena kuin alkuperäiselle persuluille eli äänestysosallistumisesta ja hetken poliittisesta tilasta riippuen aina 25% tulokseen.
Tässä tilassa ja vielä melko tuoreen puoluehajaantumisen jälkeen reaali mahdollisuus seuraavissa vaaleissa lienee luokassa 15%. Joka tapauksessa väliin 10-15%.

Perussuomalaiset ovat myös objektiivisesti tarkasteltuna pienyrittäjien ja maahantulopolitiikkansa johdosta osan väestöä suosikki.

Muutama möläyttelijä joita tuossa porukassa on alusta asytyi, mutta vähenevbästi, ollut ei tee siitä edes äärioikeistolaista vaan kun esimerkiksi minä vaalikoneissa olen vertaillut itseäni ja Halla-ahoa niin kokonaisuutena Halla-ahon ajatusmaailma menee heilahtaen vasemmalta ohi, samoin persujen pääjoukko. Myös kokoomus menee heilahtaen persuista oikealta ohi kokonaisajattelussa.

Itse taas asiasta riippuen kummastakin joko oikealta tai vasemmalta ohi, mutta keskeltä en koskaan. Ainoastaan suhtautumisien keskiarvo tuo minut vaalikoneiden mukaan täsmälleen oikea-vasen keskiakselille, Kun taas vanhoillisuus - liberaalius akselilla selkeästi vanhoilliseen eli konservatiiviseen puoliskoon, mikä johtuu siitä että suuria konservatiivisyys-liberaalius kysymyksiä ei vaalikoneissa kysytä ja tulos on subjektiivineen. No, kun sen näkee niin se ei haittaa. Vaalikoneiden mukaan konservatiivi minä on todellisessa kokonaisasennoitumisessa liberaaliminä.

Kun kokonaisuutena pyrkii ajattelemaan puolueiden sisältöä ja toiminnan tulosta niin silloin ainakin minulle persut ovat ihan normaali yleispuolue, joilla on yksilöllinen askelpainotus eli heidän tapauksessaan maahanmuutto ja EU muuttaminen

Petri Hämäläinen

#27 - en usko että enemmistö suomalaisista hakee suosikkipuoluettaan vaaliohjelmien tai vaalikoneihin avulla. Aikanaa päätös ei perustu yksityiskohtaiseen analyysiin. Suurin osa hakee ihmistä tai liikettä johon voi luottaa. Luottamus syntyy siitä että tärkeimpien asioiden suhteen ovat poliittiset linjat oman mielipiteen kanssa synkassa. Silloin tälle taholle voi poliittisen edustusoikeuden luovuttaa hyvin mielin.

jouko kauppinen

Maahanmuutto on varmaan vaalikeskusteluissa tuleva kuuma perua, saa nähdä miten vasemmisto ja vihreät siinä kiemurtelevat, kun pitäisi jotain järkevää keksiä tai sitten perua aikaisemmat puheet ja tunnustaa että oltiin väärässä.

Seppo Muurinen

PS;n poliittinen linja on paremmin profiloitunut kuin täsmentynyt puolueen sisältä käsin ulos päinkin,eikä välttämättä kuuluisaa harjausta tarvitse tehdäkään,mikä oli ehkä aiemmin ollut "paremmin paikallaan" kun ääniä piti saada "keinoja kaihtamatta".

Ja se tietää vastuuta puolueenjohdolta määrätietoisesti !
Valta on vastuuta - ylhäältä alas !