Keskiviikko 17.7.2019

Näkökulma: Antti Rinteen pahimmat uhat: Jussi Halla-aho ja Pekka Haavisto

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sdp:n kannatusta "vuotaa" vihreiden ja perussuomalaisten suuntaa. Arkistokuvassa Juha Sipilä, Petteri Orpo, Antti Rinne ja Pekka Haavisto Keskuskauppakamarin tentissä.
|

Jos perussuomalaisten nousulle hakee yhtä asiaa selitykseksi, niin se on Oulu ja turvapaikanhakijoiden epäillyt seksuaalirikokset. Nämä uutiset satavat maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten laariin.

Jos pohditaan vähän enemmän, taustalla on muitakin syitä. Viimeisin puoluebarometri (jota puolueet itse tilaavat omaan käyttöönsä) osoitti, että perussuomalaisten sanoma on kirkastunut kansalaisille.

Ja se sanoma on maahanmuuttokriittisyyden lisäksi erityisesti se, että muut puolueet (ps:n mukaan) tuhoavat ilmastonmuutosvouhotuksellaan suomalaisen teollisuuden työpaikkoja ja käyvät tavallisten suomalaisten kukkaroilla. Tämä viesti tehoaa etenkin duunariäänestäjiin, jotka miettivät perussuomalaisten ja demarien välillä.

Sdp ja Antti Rinne ovat varovaisia maahanmuuttolinjauksissaan ja hamuavat vihertäviä äänestäjiä. Kannatusta vuotaa perussuomalaisten suuntaan. Perussuomalaisten kannatustrendi on nyt ylöspäin, ensi vuosi näyttää, riittääkö veto vaaleihin asti.

Sdp:n kannatusta vuotaa myös vihreiden suuntaan. Pitää muistaa, että viimeisissä kaksissa presidentinvaaleissa Haavisto pesi demareista niin Paavo Lipposen kuin Tuula Haataisenkin.

Antti Rinteen pääministeriyden tiellä ovatkin pahiten Halla-aho ja Haavisto.

Sdp:n kannatus on Alman mittauksissa ollut laskussa lokakuun nurkilta. Taistelussa irtisanomissuojan heikentämisestä on höyryt päästetty pihalle, ammattiyhdistysliikkeestä ei ainakaan tällä hetkellä ole vetoapua demareille.

Antti Rinne puurtaa aika yksinäisenä demarien kärkenä, vaikkakin vanha puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaivautui menneellä viikolla jo tv-studioon asti. Enemmän leveyttä johtoon tai uusia tömäköitä, uskottavia poliittisia avauksia, muuten voi kannatusluisusta tulla pysyvämpää.

Tuleva helmi-maaliskuu on viimeinen oljenkorsi pääministeripuolue keskustalle. Talousnäkymät kääntyvät jo mollivoittoisiksi, joten tuolloin on puheenjohtaja Juha Sipilän pakko runtata keskustalle tärkeä maakuntauudistus läpi. 

Ennuste ei ole kovin hyvä, uudistus uhkaa hyytyä ajanpuutteeseen. Vihervasemmistolla pelottelulla keskusta saa tietysti aina hieman henkeä päälle.

Kokoomus taaplaa Petteri Orpon johdolla tasaista latua. Ongelmiakin on, muun muassa maan suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla kokoomuksella ei ole selvää kärkiehdokasta ja ääniä syö Hjallis Harkimon poppoo. 

Sdp ja kokoomus ovat kuitenkin niin lähellä toisiaan, että jos Rinne ei saa alkanutta kannatusalamäkeä käännettyä, tulee kisasta vielä äärimmäisen tiukka. Ennen vaaleja demarit voivat saada vielä kerran vetoapua ay-liikkeeltä: esimerkiksi työttömyyspalvelujen ulkoistamisesta yrityksille voi aina järjestää rähäkän.

Lue lisää: Alma-kysely: Halla-aho antoi myrskyvaroituksen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

"Uutiset satavat laariin". Niinhän siinä käy, jos yksi puolue varoittaa harjoitetun politiikan riskeistä ja saa siitä päälleen haukut ja syytökset, ja sitten ne riskit realisoituvat.

Äänestäjäthän olisivat kuurosokeita tai kyvyttömiä johtopäätöksiin, ellei se näkyisi missään.

Kai Niemeläinen

Oulun tapahtumat vaikuttavat niihin, jotka uskovat Halla-ahon vakuutteluja siitä, että raiskaajina toimivat ulkomaalaiset. Ne, jotka ymmärtävät raiskaajien olleen raiskaajia, näyttää edelleen olevan enemmistö.

Itseäni harmitti suunnattomasti ilmastomuutoksesta järjestetty eduskuntapuolueiden puheenjohtajien yhteisesiintyminen. Samalla kun kaikki puoluejohtajat kilvan kehuivat toisiaan, yksi puoluejohtaja sai oman esiintymisajan: hän, jonka puolue ei yhteiselle asialle lämpene.

Miksi puolueet rakentavat tilannetta, jossa on Ruotsin mallin mukaan yhden puolueen oppositio ja kahdeksan puolueen konsensus? Kahdeksan puolueen yhteispolitiikalle ei ole tarvetta edes puolueen kannattajien suuntaan.

Matti Virtanen

Niin eiväthe kaikki olleet ulkomaalaisia, porukassa oli jo kansalaisuuden saanut turvapaikanhakija.

Varmasti kaikki ymmärtävät että raiskaaja = raiskaaja.
Kuin myös että po. vainoa pakoilevien tekemät raiskaukset ovat väestömäärään suhteutettuna käsittämättömät korkeat.

Mikko Toivonen

On hyvin mahdollista, että valveutuneet kansalaiset tai sanotaanko heräävät kansalaiset saattavat vaaleissa ymmärtää Rinteen ja SDP politiikan olevaan holhoavaa mutta meidän rahoilla "Kreikkaan" tyylillä hallitsemista ja viime kädessä valitsevat jotain vaihtoehtoista.
Jos noilla heräävillä vähänkään järkeä on niin eivät he Vihreitä mene äänestämään.
Sen sijaan äänestäessään Persuja he eivät ainakaan mitään menetä.

Jukka Laine

Persujen strategia on hukassa siinä että he vastustavat pakolaisia mutta kannattavat ulkomaista halpatyövoimaa. Duunarit vihaavat tätä ajatusta.

Kääntäkää suunta toisinpäin, pakolaisia voi ottaa muttei halpatyövoimaa. Tietysti se ei käy, koska persut kuvittelevat että rasismilla saa ääniä.

Asko-Ilimari Mylläri

Lausahdus ymmärrätkö lainkaan lukemaasi sopii nyt moneen.
-maahanmuutto noin globaalisti ja marssi 11 turvallisen maan läpi juuri Suomeen - miksi?
-maahanmuuton kustannus
-maahanmuuton myötä lisääntynyt rikollisuus
-sopimus, joka ei mitenkään sido piti silti allekirjoittaa (sitoo aivan varmasti)
-valtion budjetti
-hups vaan, kun löytyi miljardi, mistä emme tienneet. Kuvitelkaapa, joku OYJ, jossa toimiva johto kertoisi laatikosta yllättäin löytyneestä miljardista.
-järjetön ilmastovouhotus joitakin vuosia sitten oli joulukuussa lämpötila Helsingissä liki +10 astetta ja muutaman vuoden erolla Kaisaniemessä samaan aikaan mitattu yli 20 miinus astetta
-Amerikan historian suurin muutos työllisyydessä/taloudessa näin lyhyessä ajassa
-keltaliivit Ranskassa ei olleet kaduilla pelkän polttoaineen hinnan takia
-Neuvostoliiton orjuudesta vapautuneet maat eivät halua uutta orjuutta. Itäblokin maat eivät suostu uusintaan. Itävallastakin poistui miehittäjät oliko 1962, jos oikein muista. Korjatkaa, jos väärässä.
Kun luemme yksittäisiä uutisia edellä mainituista maista ovat ne kovin yhden suuntaisia. Ranskalainen sanoo, ettei elätä perhettään 1400 € nettotuloilla.
Ei ole kyse polttoaineesta vaan köyhyydestä. Se ken ymmärtää lukemansa uutiset (ei Suomen median) voi aavistaa kiehunnan pinnan alla ja koko Euroopan alueella. Eurooppa on tuhoamassa oman hyvinvointinsa siirtämällä afrikan ja osan arabimaita Eurooppaan. Jos ranskalaisen duunarin nettotulo/kk on se 1400-2000 € eivät he huoltosuhdettaan ala siitä heikentää.
Ei kannattaisi meidänkään, kun köyhyysrajan alapuolella asuu noin miljoona suomalaista jo nyt.
Edelläkerrotun valossa voi todeta, ettei kokonaisuus ole siinä auennut norsunluutorneisa istuville poliitikoille, kuin se on auennut kansoille koko Euroopassa. Jos meno ei muutu on kaikkien aikojen lama maailmanlaajuisena tosi ja silloin loppuu huuhaat, kuten ne on aina loppuneet syömisen loputtua.