Lauantai 25.5.2019

Näin Trumpin ”Hullun koiran” ero vaikuttaa Suomeen: ”Täydellisesti alistettu USA:n presidentin ailahtelevalle törmäilylle”

Luotu: 
22.12.2018 11:42
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Puolustusministeri James Mattisin eroilmoitus seurasi presidentti Donald Trumpin ilmoitusta Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä Syyriasta.
|

Kenraali James Mattisin, joka tunnetaan lempinimellä ”Hullu koira” ero Yhdysvaltain puolustusministerin virasta vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan myös Suomeen. 

Historioitsija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kommentoi tilannetta suorin sanoin. 

”Yhdysvaltain puolustusministerin eron jälkeen Suomen mahdollisuudet saada konkreettista tukea on täydellisesti alistettu Yhdysvaltain presidentin ailahtelevalle törmäilylle. Koska Suomi ei uskalla vahvistaa puolustustaan Nato-jäsenyydellä, se on riippuvainen Yhdysvalloista”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Tarkka nostaa esiin Yhdysvaltain, Ruotsin ja Suomen kolmenvälisen aiesopimuksen SOIn (Statement of Intent) , jonka hän kuvailee Mattisin eroon asti olleen ”ainoa edes jollakin tavalla uskottavan tuntuinen turvallisuusdokumentti, joka hädän hetkellä saattaisi tukea Suomen puolustusta”.

”Tässä tilanteessa Natoon liittyminen olisi edes teoriassa mahdollisesti toimiva tapa vaimentaa Yhdysvaltain presidentin arvaamattomuuden seurauksista. Tietysti Yhdysvallat on avainasemassa, jos tositilanteessa joudutaan testaamaan Naton turvatakuun toimivuus. Se ei kuitenkaan voisi hallita sitä kuviota yksin.  Jos Yhdysvaltain presidentti haluaa murtaa Naton turvatakuuartiklan, sillä olisi vastassaan todennäköisesti huomattava joukko Naton jäseniä. Suomen kannattaisi olla siinä rintamassa. Jos sotilaallisesti liittoutumaton Suomi joutuisi aseellisen kriisiin, Yhdysvaltain kolmikantainen aiesopimus Ruotsin ja Suomen kanssa olisi heikoissa kantimissa”, Tarkka kommentoi.

”Tietysti Yhdysvallat pystyy koska tahansa romuttamaan Naton viidennen artiklan turvatakuut, mutta se ei olisi ihan helppoa. Irtautuminen SOI-aiesopimuksesta olisi twiitin mittainen ilmoitusasia”, hän jatkaa.

”Trump myy turvallisuutta kuin mafiapomo suojelua”

Pitkän uran diplomaattina tehnyt Antti Kuosmanen puolestaan arvioi, ettei Mattisin eron jälkeen voida enää puhua pätevästä turvallisuuspoliittisesta tiimistä Donald Trumpin ympärillä. Hän kuvailee Trumpin ”myyvän turvallisuutta” ja tämän asenteen tultua entistä selvemmin esille, kun Yhdysvaltain presidentti kommentoi Mattisin lähtöä.

”Minun käsitykseni on, että Trumpin Nato-nuivuudessakaan ei ole kysymys ensisijaisesti rahoista, vaan perustavanlaatuisesta suhtautumisesta liittosuhteisiin. Hän myy turvallisuutta kuin mafiapomo suojelua. Asenne on käynyt selvääkin selvemmäksi kerta toisensa jälkeen, viimeksi Mattisin erokirjeestä ja vähän aikaisemmin esimerkiksi ulkoministeri Pompeon äskettäisestä, Brysselissä pidetystä puheesta ilmenevästä ”strategisesta” näkemyksestä, jonka mukaan nykyistä parempi ja Kiinan uhkaa vastaan tehokas ”liberaali” maailmanjärjestys syntyy, kun kaikki maat ajavat omia etujaan piittaamatta mitään muiden eduista, ja nykyisen järjestelmän keskeiset instituutiot lähtien YK:sta ja päätyen EU:hun romutetaan”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöskirjatutkija Jani Kokko sanoo, että Mattis oli harvoja presidentti Donald Trumpin hallinnon korkea-arvoisia edustajia, joka aidosti ymmärsi Suomen ja samalla myös Ruotsin erityisaseman Euroopan turvallisuuspoliittisessa arkkitehtuurissa.

”Venäjän lisääntyneen voimapolitiikan ja ekspansiivisten pyrkimysten aikana ei ole hyvä asia, mikäli Yhdysvaltain etääntyminen Euroopasta vahvistuu myös ministeritasolla”, Kokko varoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Olisiko Syyria presidentti Putinin joutsenlaulu?”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Ilkka Kanervan (kok) eduskunta-avustaja Henri Vanhanen uskovat, että Suomelle olisi hyödyksi, jos se noudattaisi myös muissa puolustusyhteistyösuhteissaan samankaltaista linjausta kuin Ruotsin kanssa. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on vuodesta 2015 lähtien perustunut periaatteelle, jonka mukaan yhteistyölle ei aseteta ennalta poliittisia rajoitteita. 

”Ottaen huomioon vallitsevan turvallisuuspoliittisen tilanteen, ei ole järkevää rajoittaa yhteistyötä ennalta käsin muuten kuin toteamalla, että yhteistyön syventämisestä ei sinänsä seuraa keskinäisiä velvoitteita. Tällainen maininta on jo tehty kaikkiin viimeaikaisiin aiejulistuksiin ja yhteisymmärryspöytäkirjoihin”, he kirjoittavat Ulkopoliittisen instituutin katsauksessa, joka ilmestyi ennen Mattisin eroa.

Tällainen ”vapaat kädet” -linjaus ei Salonius-Pasternakin ja Vanhasen mukaan tarkoita, että Suomen tarvitsisi hyväksyä kaikkia yhteistyökumppanien ehdotuksia. 

”Käytännössä linjaus voitaisiin virallistaa Suomen seuraavan hallituksen ohjelmassa sekä puolustusselonteossa. Oikein muotoiltuna se voisi lisätä Suomen kiinnostavuutta yhteistyökumppanina. Samalla se lisäisi päätöksentekijöiden mahdollisuuksia tilanteessa, jossa mahdolliseen kriisiin reagointi edellyttäisi monikansallista kykyä auttaa Suomea ja ylläpitää rauhaa lähialueella”, he sanovat.

Jukka Tarkka kommentoi myös Venäjän asemaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Syyriasta. James Mattisin eroilmoitus seurasi presidentti Donald Trumpin ilmoitusta Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä Syyriasta. CNN-kanavan tietojen mukaan Mattis vastusti Syyriasta vetäytymistä kiivaasti

”Voisiko tässä käydä niin, että Venäjä saa Syyriasta niskaansa uuden Afganistanin. Siihen suuntaan se ainakin näyttää pyrkineen pitkään. Mielenkiintoista. Voisi ajatella, että Afganistan käynnisti Neuvostoliiton romahduksen. Olisiko Syyria presidentti Putinin joutsenlaulu”, Tarkka kysyy.

Lue lisää:

 ”Hullu koira” Mattis eroaa – Syy näkemyserot Trumpin kanssa

Putin: Trumpin shokkipäätös oikea, USA:n joukoilla ei oikeutta olla Syyriassa

Suomalaisarvio Trumpin shokkivedosta Ylellä: Nyt tuli syöttö lapaan Venäjälle

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Eivät jokainen Trumpin ajatus erillisenä ja kaikesta kokonaisuudesta irrotettuna huonoja ole.
Kyse on ajattelun kokonaisuuden kestämättömyydestä ja kaiken sen vastaisuudesta mihin ihmisinä tällä planeeetalla olemme pyrkineet.
Trump yksinkertaisesti ajattelee vain suosikkiensa etua ja rahastusta täydellisellä putkinäöllä ja toimii taan muuten kuin taydellinen narsistinen psykopaatti ihmisenä.

Mark Andersson

Minkäköhän takia J.Niinistö niin innoissaan meni allekirjoittamaan sen USA-diilin? Luulevatkohan hän ja valtionhallinto ja puolustusvoimat vakavissaan, että USAn hallinto olisi vakaa ja ikuinen?

Nato näkyy olevan Tarkalle uskonto. Tosiasiassa se on täysin USAn heittelehtivän hallinnon armoilla.

Timo Virtanen

Valitettavasti pienen maan armeija on aina yksin pieni. Oli viime sodissakin. Jatkosodassakin oli apuna 300000 saksalaista, ei pelottanut itänaapuria. Ja ilman Saksan materiaaliapua olisimme olleet ihan hukassa. On turha Suomen oman armeijan pelotteesta ilman jonkinlaista liittoutumista. Ja ulkopolitiikkakaan ei auta, jos Molotovit ja Ribbenttopit sopivat yli päittemme jotain. Sekin tuli nähtyä ja koettua. On turha uskoa, että voimme yksin olla kohtalomme herroja.

tom brunila

Trump on vallassa vielä ainakin vuoden 2021 tammikuuhun, ja jos hänet silloin korvaa joku toinen niin tilanne muuttuu. Mahdollisesti kuitenkin vuoden 2025 tammikuuhun jolloin hän viimeistään poistuu Valkoisesta Talosta. Eivät Trumpin päätökset ole ikuisesti voimassa! Eli siis maksimissaan noin kuusi vuotta. Ja se on melko lyhyt aika!
Suurin huoli Trumpin vastustajilla ei ole, että Trumpin päätökset osoittautuisvat huonoiksi, sitä he itse asiassa toivovat! Eniten he pelkäävät, että Trumpin päätökset ovat olleet onnistuneita. Sillä silloin niiden kumoaminen muuttuu vaikeaksi.

Kari Heikkinen

Käsittämättömältä tuntuvia puheita, milloin Suomi on pärjännyt ilman liittoutumista tai vaihtoehtoista pakkorauhaa lyhyen historiansa aikana. Kaikkia Trumpin toimet menevät Putinin laariin. Ollaanko meillä niin pirun naiveja, että kuvitellaan pärjättävän yksin ' talvisodan hengessä' vai mikä on tämä ideaali parhaasta takeesta. Meillä ei eräät ole näköjään oppineet historiasta yhtikäs mitään.

Arto Lähteelä

Suomen on pidettävä kiinni oman maan vakaudesta.
Oikeudenmukainen yhteiskunta ei anna tilaa tunkeutujille.
Sote toteutuessaan on vakava turvallisuus uhka Suomelle.
Se tulisi vetää pois eduskunnasta.
Maakunta uudistus myös.
Maailman paras terveydenhoito ja kansanvalta on uhattuna.

Markku Lehto

"Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Ilkka Kanervan (kok) eduskunta-avustaja Henri Vanhanen uskovat, että Suomelle olisi hyödyksi, jos se noudattaisi myös muissa puolustusyhteistyösuhteissaan samankaltaista linjausta kuin Ruotsin kanssa. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on vuodesta 2015 lähtien perustunut periaatteelle, jonka mukaan yhteistyölle ei aseteta ennalta poliittisia rajoitteita. "

Meillä edelleenkin nostetaan tuota Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön syventämistä entisestään. Ja kuitenkin Ruotissa on tämä hallitus ja oppositio sekä edellistet selkeällä ruotsinkielellä todenneet, että Ruotsi ei tule sitoutumaan kahdenkeskiseen puolustusliittoon Suomen kanssa. Eikä Ruotsia kovasti näytä Natokaan houkuttelevan, vaan enemmänkin suorien turvatakuiden saaminen USA:n suunnasta ohi Naton ja sen velvoitteiden. Ruotsin Natoon liittyminenhän toisi todennäköisesti sille velvoitteen tukea Itämeren itärannan Nato-valtioita. Suomellahan olisi jo valmis velvoite Natossakin vastata tuosta 1 300 km rajasta sekä ainakin osittain Suomenlahden ja Pohjois-Itämeren alueesta.

Markku Lehto

"... jonka mukaan nykyistä parempi ja Kiinan uhkaa vastaan tehokas ”liberaali” maailmanjärjestys syntyy, kun kaikki maat ajavat omia etujaan piittaamatta mitään muiden eduista, ja nykyisen järjestelmän keskeiset instituutiot lähtien YK:sta ja päätyen EU:hun romutetaan”

Juuri tämän takia, että USA:n nykyisen hallituksen ja tietenkin Putinin hallinnon suunnasta ollaan murentamassa EU:n yhtenäisyyttä, meidän EU:ssa tulee tiivistää ja vahvistaa yhteisöämme. Siihen kuuluu myös Merkelin ja Macronin peräänkuuluttaman EU:n "yhteisen armeijan" , kutusttakoon sitä vaikka European Union Defence Forces ( EUDF ), perustaminen Naton osaksi. Ja jos USA on hajottamassaa Natoa. voidaan EUDF:n tehtäväkentää laajentaa kattamaan Naton vastuualuetta.

Ei EU:n ja sen jäsenmaiden etua aja kukaan muu kuin me itse. Ja yhdessä ollaan Euroopassa vahvempia kuin että jokainen kansallisvaltio huseeraisi kahden kesken omiaan itse kunkin Euroopan maan, USA:n ja Venäjän kanssa.

Tällaiset puheet USA:n sunnasta alkavat mietityttämään myös siinä, kun Suomi miettii mistä seuraava hävittäjäsukupolvi hankitaan. Kysehän siinäkin puolustuksemme kannalta erittäin tärkeässä valinnassa on viimekädessä luottamuksesta.

Timo Lustig

En voi muuta kuin hämmästellä Suomen valtiojohdon turvallisuuspoliittista ajattelua. Pitöisikö siitä käyttää nimitystä hullunrohkea vai tyhmänrohkea? Vai onko se vain edesvastuutonta sinisilmäisyyttä, takaa "johtamista"?

J.a. Tauriainen

Ihmeellinen yhtälö, kun suomessa halutaan turvatakuita amerikalta mahdollisen suuomeen kohdistuvan hyökkäyksen varalta ja samanaikaisesti haukutaan kuin rakkikoirat joka suunnasta ameriikkaa ja presidentti Trumpia ?

Miksi näin ? Mielestäni yksinkertainen syy on siinä, kun eletään vielä Kekkosen aikaisessa mielipide maailmassa.

1953, kun isä aurinkoinen kallisti päänsä ryssänmaalla. Suomalaisessa mediassa ei tahtonut millään löytyä tarpeeksi suuria ylistyssanoja siitä, kun olemme menettäneet suuren ystävämme . Voi kauhea sitä iljettävää nuolemista, kun verihurttaa surtiin.

Mielestäni Trumpin ja yhdysvaltojen mollaaminen ei ainakaan ole lähentämässä yhteistyö halukkuutta suomen kanssa, Atlantin takana.