Maanantai 27.5.2019

”Avasin kirjeen ja siellä olikin 70 euron lahjakortti ruokakauppaan” – Punainen Risti huolissaan lapsiperheiden köyhyydestä Suomessa

Luotu: 
24.12.2018 09:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräyksen lahjakortit jaettiin tänä vuonna yhteensä 28 000 lapsiperheelle.
|

Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräyksen lahjakortit jaettiin tänä vuonna yhteensä 28 000 lapsiperheelle eri puolille Suomea yhteistyössä neuvoloiden, sosiaalitoimen ja seurakuntien diakoniatyön kanssa.

Suomen Punainen Risti korostaa tiedotteessaan, että ruokalahjakortti on pelastanut monen perheen joulun, mutta heidän tilanteensa on muistettava myös arjessa. Lapsiperheköyhyyden korjaamiseen tarvitaan järjestön mukaan poliittisia päätöksiä, sillä köyhyys koskettaa Suomessa jatkuvasti noin 110 000 lasta.

”Moni perhe elää perusturvaetuuksien varassa ja niiden taso ei ole Suomessa tällä hetkellä riittävä. Perusturvan korottaminen turvaisi perheille paremman toimeentulon ja lapsille tasavertaisemmat mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä”,  Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta sanoo.

Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyi 22. marraskuuta ja se järjestettiin yhteistyössä Ylen aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Yle Radio Vegan kanssa. Lahjakorteilla perheet ovat voineet ostaa ruokaa kampanjaan osallistuvien kumppaneiden eli K-ruokakauppojen, Lidlin ja S-ryhmän kaupoista.

Suomen Punaisen Ristin varainhankintapäällikkö Anna Laurinsilta kertoo, että järjestöjen saamissa palautteissa toistuu avun saajien ihmetys siitä, että joku ulkopuolinen on halunnut auttaa. Moni perheenäiti ja -isä on hänen mukaansa etukäteen pelännyt juhlapyhiä niiden tuoman rahanmenon vuoksi.

”En usko, että ymmärrätte sitä tunnetta, kun avasin kirjeen ja siellä olikin 70 euron lahjakortti ruokakauppaan. Kyyneleethän siinä nousi silmiin. Ja se helpotus, kun tiesin, että saan lapsille ruokaa”, opiskeleva kolmen lapsen äiti kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Suomellekin esitetystä sosiaaliturvamallista löytyi paha ongelma: ”Moni joutuu valitsemaan kotiin jäämisen ja velkaantumisen välillä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Alanne

Kun lapseton aikuinen tarvitsee elämiseen esim. 2000 euroa kuussa, lapsen elättämiseen tarvitaan 500 euroa lisää. Progressiivisen verotuksen tähden pitää tienata lähes 3000 euroa kuussa, siis 50 % enemmän. "Hyvinvointiyhteiskunnan" eli verotasauksen keksimisen jälkeen Suomessa syntyvyys onkin kääntynyt laskuun.

Erkki Johansson

Toppautas nyt vähäsen. KELAn suuren viisauden mukaan lapseton yksinasuva aikuinen tarvitsee vuokran lisäksi 400 euroa kuussa, ei senttiäkään enempää. Ja se riittääkin sitten reilusti kaikkeen, koska... öö... vaihtoehtoakaan ei ole.
Mikä minä surkea maanmatonen olen epäilemään KELAn loistavaa viisautta?

Pentti Westerholm

Rönsyilevän kaupallisen tarjonnan elävöittämässä maailmassa eivät tulot tahdo riittää hyvätuloisessakaan perheessä.Saati sitten pienituloisissa lapsiperheissä.Kaikkea saa osamaksulla 10 eur ostoksen voi hankkia maksamalla vaikka 1 eur/kk.Köyhyttävänä optiona saa 5 eur/kk laskutuslisän.Houkutus on suuri kun naapurillakin on kaikenlaista.
Joku sanoi aikoinaan ei ne suuret tulot rikastuta,vaan pienet menot.

Niilo Mäkelä

Päättäjät ovat paatuneita tai tietämättömiä heikommassa asemassa olevia kohtaan.
Palkkavero ei ole ongelma vaan osinkoverotus ja suurien varojen lempeä kohtelu. Tuloerot ovat todellisuudessa kasvaneet sillä tuloihin pitää laskea myös osinkotuotot. Liian moni nostaa osan palkkaa osinkotuloina kiertääkseen veroja.