Sunnuntai 26.5.2019

Äläkkä kaivosyhtiön toiminnasta: ”Suomi ansaitsee kaivoslain, jossa ympäristö ja asukkaat tulevat ensin ja taloushyötyä jää Suomeen”

Luotu: 
26.12.2018 11:30
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomeen vaaditaan uutta kaivoslakia.
|

Australialaisen kaivosyhtiö Dragon Miningin toiminta Suomessa puhuttaa. Iltalehti kertoi tiistaina, että Hongkongin pörssiin joulukuun alussa listautunut yhtiö on kertonut sijoittajille, että Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että kaivokset ehditään tyhjentää kullasta ennen prosessin päättymistä.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö on reagoinut uutiseen vaatimalla uutta kaivoslakia Suomeen.

”Kaivoslaki on moniongelmainen ja sitä haluttu korjata vuosia. Sen sijaan hallitus heikentää sitä ja purkaa ympäristöhallinnon valtaa. Suomi ansaitsee kaivoslain, jossa ympäristö ja asukkaat tulevat ensin ja taloushyötyä jää Suomeen. Valtausten aika ohi”, hän kommentoi Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen puolestaan kommentoi Verkkouutisille, että nykyinen lainsäädäntö antaa ”yhtiöille edelleen mahdollisuuden viedä rikkaudet maasta, mutta jättää jälkihoidon suomalaisten veronmaksajien huoleksi”.

”Valtausperiaate eli ”se saa joka ehtii” on kyllä menneen ajan peruja. Tästä ovat luopuneet jo myös muun muassa Yhdysvallat, eikä tällaista periaatetta ole enää käytössä missään meidän kaltaisessa maassa. Muualla lähtökohta on, että mineraaliesiintymät omistaa valtio”, hän sanoo.

Heinonen huomauttaa, että kansainvälisessä vertailussa kaivostoimintaa verotetaan Suomessa kevyesti.

”Korjaukset tulee saada eduskuntaan jo alkavan vuoden aikana. Se mikä ei toimi tulee korjata.”

Piraattipuolueen Jari Robson kysyy suoraan, pitäisikö Suomessa miettiä  täysin valtio-omisteista kaivostoimintaa.

”En näe tässä  mitään ongelmaa, sillä valtio ja veronmaksaja ovat muutenkin viime kädessä niitä, joka vastaa yksityisen kaivostoiminnan aiheuttamista riskeistä. Suomi on kaiken lisäksi maailman houkuttelevimpia maita kaivostoiminnan harjoittamiseen, enkä näe sen radikaalisesti muuttuvan, vaikka näitä lakimuutoksia tehtäisiin. Näkisin markkinoiden sopeutuvan, vaikka alkuun olisikin varmasti shokki nykyisille kaivostoimijoille”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Dragin Miningilla on Orivedellä sekä Huittisten Jokisivulla toimivat kaivokset, joista louhitaan kultamalmia maanalaisesti. Kaivoksista louhitut malmit rikastetaan yhtiön omistamalla Vammalan rikastamolla Sastamalassa. Yhtiön päätuote on kultarikaste.

Lisäksi yhtiön kolmas kultakaivos on avaamista vaille valmis. Tämä Kaapelikulman kaivos sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Valkeakosken keskustasta. Iltalehden mukaan paikalliset asukkaat ja luonnonsuojelujärjestöt ovat tehneet Kaapelinkulman kaivoshankkeesta tutkintapyyntöjä, muistutuksia ja valituksia aina poliisista korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kunnari

Minä sallisin kaivosten toiminnan, enkä usko kotimaisten toimijoiden niitä avaavan. Se on nähty jo vuosisatojen aikana. Kaivosten vaikutuksia ympäristöön pitäisi tietenkin valvoa ja rajoittaa paremmin kuin nyt. Meillä on vikana joka instanssissa joka käsittelee näitäkin asioita niiden seisottaminen ja valituskierre, joka sotkee jopa sen valvonnankin tehottomaksi. Lupahakemusten ja toimenpidehakemusten käsittely seisoo, niille ei tehdä mitään tai sitten ne ovat kiertämässä virastoista toiseen ja jokaisessa niitä seisotetaan. Viranomaismenettely on meillä luokatonta. Sitähän se on kaikilla muillakin alueilla esim. rakennusluvissa ja -tarkastuksissa. Kyse lienee työmoraalista.

Matti Löytty

Vai että mukamas Suomi on uusi afrikka, länsimaat ryöstää maan rikkaudet ja antaa meille helmiä korvaukseksi. Ja me hymyillään.
Kyllä tällä kaivoslailla me olemme vielä pahemmassa asemassa kuin afrikkalaiset. periaatteessa muu maailma ryöstää suomalaiset mineraalit tosi perusteellisesti.
Ja mitä tulee helmiin, ne helmethän suomalaiset myyvät jatkuvasti ulos, hyvänä esimerkkinä meni tyrittyä Nokia. Voivatko suomalaiset olla tosiaankin näin hölmöjä, kyllä tällaiselle hölmöydelle nauraa koko muu maailma.
Meille veronmaksajille ei kohta jää kuin 'paskat' siivottavaksi kaivosteollisuuden jätteistä. Sen jälkeen siitä onkin leikki kaukana.

Raimo Laine

Kaivostoiminnan suurin tuotto tulee palkkaveroista ja työllistämisestä. Työllistäminen on usen vaikeilla alueilla ja poistaa työttömiä tehokkaasti kortistoelätyksestä.
Tuotoksen myynti puolestaan parantaa kauppatasetta ja nostaa brottokansantuotetta.
Kaivostoimintaa on Suomessa ollut jo tuhansia vuosia,, koska jo esiisämme tajusivat sen merkityksen.

Pirjo Hokkanen

On täysin käsittämätöntä että tätä kaivoslakia ei ole saatu uudistettua. Liekö syynä se että jotkut poliitikot omistavat kaivosyhtiöiden osakkeita. Muistamme takavuosien ympäristöministerin Paula Lehtomäen joka osti Talvivaaran osakkeita. Tässä taitaa olla pukki kaalimaan vartijana.

Mikko Toivonen

Kaivoksista kaiketi hyötyvät eniten ne joiden omistamille maille kaivokset tulevat.
Osoitteen täytyy siis loogisesti olla maan omistajat ja johdonmukainen kysymys ketkä maata omistavat ja ketkä heitä poliittisesti edustavat?

Eero Pekonen

Mikko, mihin perustuu arviosi, että kaivosalueen maanomistaja hyötyy eniten kaivoksen toiminnasta? Suomalaisille taitaa jäädä vain pennosia kaivosten toiminta--ajalta, joka on muutama kymmenen vuotta. Sekin "hyöty" edellyttää yleensä huonosti palkattua ja raskasta työtä. Haitat ovat ilonamme satoja vuosia, jopa eräissä tapauksissa pitempäänkin. Kuka vielä kalastaa pohjasiikaa Terrafamen alapuolisissa vesistöissä? Tai kuka vuokraa tai hankkii kesämökin siellä olevien järvien rannoilta? Mikä ihme siinä on, että edessitä kaivosveroa ei voida säätää?

Mikko Toivonen

Täytyy myöntää, että olin todellakin käsityslinjoilla maanomistajan edusta jos joku hänen omistamilleen mailleen kaivostoiminnan laillisesti saa aloittaa. Tietämättä 100% varmuudella arvelin että maanomistaja laissakin saa vähintäin käyvän korvauksen luovuttamastaan maasta tai jonkinlaisen osuuden sen antamasta tuotosta.
Arvelen noin olevan kun niin pitäisi olla.

Kai Lähteenmäki

Ekofundamentalistien pölhöpopulistien arvoasteikossa muutaman simpukan kuolema Talvivaaran lähilammissa painaa enemmän kuin tulevat tuhannet työpaikat ja vientimiljardit?
Vientiteollisuus se elättää meitä.--
Läheltä piti,että Talvivaaraa kuopattu mrd-tappioin...

Terrafamesta on tulossa suuri sähköautojen ym akkujen nikkelin ja koboltin tuottaja- kuten ehkä olette lukeneet?

Tuo uskonnollinen ekofundamentalismi näkyy myös jätehuollossa, jossa dogmaattisesti kielletään järkevä muovien ym poltto, vaikka se säästäisi9 meidät mm mikromuovikatastrofeilta?

www.talouselama.fi/uutiset/vaara-vihreys-vahingoittaa-ymparistoa/873e9a6...

Ympärsitöneuvos Tommilan kirjoitus:
Väärä vihreys vahingoittaa ympäristöä

Ympäristöliike on saanut aikaan paljon hyvää. Silti vihreän aatteen eräät nykyiset opinkappaleet haittaavat ympäristöä enemmän kuin hyödyttävät – hyvin kauaskantoisin seurauksin.

Ympäristöliike on saanut aikaan paljon hyvää. Silti vihreän aatteen eräät nykyiset opinkappaleet haittaavat ympäristöä enemmän kuin hyödyttävät – hyvin kauaskantoisin seurauksin.

Dogmivihreyden haittaesimerkkejä löytyy vaikkapa tuotannon ja kulutuksen materiaalitaloudesta ja energiapolitiikasta. Haasteina ovat ainakin toimintojen ja vaikutusten mittakaavaerojen, aikajänteiden ja kytkentöjen laajuuden ymmärtäminen sekä tositiedon ylittävä idealismi.
....

Jarmo Makkonen

Suomen oma kaivostoiminta loppui EU:n. EU ei salli jäsenmaidensa tekevän mitään kannattavaa liiketoimintaa, tappiollista kuten Talvivaara saa tehdä, mutta kannatava liiketoiminta on heti luovutettava yksityisille toimijoille. mieluimmin ulkomaisille. Suomi on EU:n mallioppilas.

Heikki K. Auvinen

Eduskunta voisi lainsäädäntötyössä keskittyä oman työnsä laadun parantamiseen. Kenties lainsäädäntötyön laadun parantaminen tehostuisi muuttamalla se kaksikamariseksi. Lainsäädännössä on saatava selkeämpi työnjako ”sisältökysymyksien” ja ”näkyvyyskysymyksien” välillä.

Suuri valiokunta on osa yksikamarista 200-paikkaista eduskuntaa. Se on valitun eduskunnan vaimennettu ääni. Kaksikamarisuus toisi uudenlaisen näkökulman maakuntien ja kansainvälisten asioiden valmisteluun ja hoitoon.

Yksikamarinen eduskunta syntyi tilanteessa, jossa se oli perusteltu ratkaisu. Suomen lainsäädännön valmistelumekanismia ja poliittisen päätöksenteon toimivuutta EU-Suomessa arvioidaan aivan eri kriteereillä kuin yli 100 vuotta sitten.

Matti Löytty

Vai että vielä pörssiyhtiö, jonka poliitikot sitten myisivät kuitenkin ulkomaille pilkkahinnalla. Sehän nähtiin miten kävi sähköverkkojenkin myynnissä.
Kyllä Hans olisi saanut vähän enemmän harkita ehdotustaan. Vai onko nimi enne hulvattomille kommenteille?

Kaarlo Kunnari

Meillä oli valtion omistamia kaivosyhtiöitä: Outokumpu (kuparikaivos ja myöhemmin kromikaivos). Rautavaara (rautamalmikaivos), Kolari (rautamalmikaivos ) ja monta muuta. Nämä yhtiöt yksityistettiin tai lopetetiin. Kansa viisaudessaan valitsee edustajat, jotka tekevät erilaisia päätöksiä, joiden takia tulee tappioita ja joskus jopa voittoa. Joskus ostettiin vajaalla 5 miljardilla ilmaa Saksasta jne. Tulisi vähemmän huonoja tekoja, jos kansa osaisi valita järkeviä ihmisiä edustamaan meitä. En ole huomannut kenenkään kyselevän sitä ehdokkaalta. Pitäisi kyllä kysyä, sillä politiikka on ihmisten asioiden hoitamista. Nyt useasti vain kampitetaan toisia eikä puhalleta yhteen hiileen ja kansa ei sitä edes huomaa. Ja kun järkevä toiminta ei kansaakaan kiinnosta, niin sitten sotketaan asioita, jolloin huomataan ja saadaan nostetta.