Sunnuntai 16.6.2019

”Jos myyt 5€ oluen, pitää kylkeen myydä viisi ruisleipää” – Tänään ovensa sulkeva olutkauppa kuittailee viranomaisille ruisleivillä

Luotu: 
27.12.2018 17:42
Päivitetty: 
27.12.2018 17:53
  • Kuva: Alma media / Elina Paasonen
    Kuva
    Alkoholilaki ei käytännössä mahdollista vain oluen vähittäismyyntiin keskittyvän myymälän pyörittämistä. Arkistokuva ei liity jutun olutkauppaan.
|

Espoolainen olutkauppa Pien sulkee ovensa tänään torstaina. Yrittäjien mukaan lopettamisen takana on uuden alkoholilain säädös, johon myymälä ottaa kantaa jakamalla hautajaisissaan ilmaista ruisleipää asiakkailleen.

”[Päivän] 50 ensimmäistä asiakasta saavat ruisleivän Suomen alkoholilainsäädännön kunniaksi”, Pien Espoo kertoi sosiaalisessa mediassa.

Myös Helsingissä toimiva yhtiö kertoi Espoon-myymäänsä sulkemisesta jo aiemmin joulukuussa.

”Paljon mukanaan positiivista tuoneen Suomen alkoholilainsäädäntöuudistuksen mukana tiukkeni kuitenkin tulkinta siitä, kuinka paljon elintarvikemyymälä saa myydä alkoholia. Laissa sanotaan, että alkoholia myyvässä myymälässä täytyy pitää valikoimaa elintarvikkeita tarjolla. Sillä, valitseeko asiakas elintarviketta vai alkoholia, ei ollut merkitystä. Muutoksen jälkeen vähintään puolet myynnistä täytyy tulla elintarvikkeista. Eli siis: Jos haluat myydä 5€ oluen, pitäisi kylkeen aina myydä viisi euron ruisleipää”, Pien kertoi päivityksessään.

”Sitten se alkoholi muuttuu erilaiseksi tuotteeksi, jotenkin paremmaksi ja terveellisemmäksi? Me ei vielä keksitty miksi.”

Olutmyymälässä tuloista yli puolet tulee arvattavasti alkoholin myynnistä, eikä Pien löytänyt riittävää ratkaisua elintarvikemyynnin lisäämiseksi.

”Sitten se alkoholi muuttuu erilaiseksi tuotteeksi, jotenkin terveellisemmäksi – me ei vielä keksitty miksi”

”Valitettavasti ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kuitenkin tämän laittomaksi muuttuneen liikkeemme sulkeminen.”

Yhtiön Helsingin-myymälässä tapahtuu myös anniskelua, jolloin siihen sovelletaan anniskeluravintolan sääntelyä ja se pystyy jatkamaan toimintaansa. Pien kiittääkin viranomaisia siitä, että uusi alkoholilainsäädäntö mahdollisti alkoholin ulosmyynnin ravintoloista ja siten Helsingin-kaupan toimimisen, vaikka sama laki johtikin Espoossa eri lopputulokseen.

Helsingin Sanomat kertoo, että Pien ei ryhtynyt taistoon viranomaisia vastaan eikä ollut yhteydessä esimerkiksi Aviin. Yhtiöstä kerrotaan lehdelle, että lopettamisesta päätettiin viranomaisten julkisuuteen antamien tietojen perusteella.

”Uuden lain myötä pidettiin tiedotustilaisuuksia, joissa annettiin ymmärtää, että puolet saa olla [alkoholimyyntiä] ja siitä ei paljon liikuta”, sanoi Pien-kaupan perustaja Erkki Häme Iltalehdelle aiemmin.

Alkoholilain mukaan vähittäismyyntilupa voidaan myöntää ”monipuolista valikoimaa päivittäin tarvittavia elintarvikkeita -- myyvälle hakijalle, jos alkoholijuomien myynnin osuus elinkeinotoiminnassa ei ole selvästi muiden elintarvikkeiden myynnin osuutta suurempi”. Lain rajoite ei sido panimoiden yhteydessä toimivia oluen ulosmyyntimyymälöitä. 

LUE MYÖS:

”Eihän kuka tahansa voi ostaa olutta kaupasta nytkään” – Kaupan liitossa aloittava ex-pääministeri ihmettelee Alkon monopolin perustelua

Nyt on kyse Alkon monopolista: ”Myös väkevien alkoholijuomien markkina vapautuisi”, pelkää päihdejärjestö

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Likitalo

Alko on niin tärkeä, ettei anneta edes yrittää! Näinkö sitä sitten työllistetään, ei muuta kuin aktiivimallia pojille. Huhhuh. Kuitenkin panimot saavat myydä ilmeisesti vain olutta, jos eristävät myymälän panimosta väliseinällä?
Alkoholiviranomainen päättänyt, että pien(i) erikoisolutkauppa uhkaa Alkon monopolia? Ettei vaan rahat virtaa väärään taskuun. Sitten yksityistetään sähköverkko ja kohta rautatiet. Jeesus!

Markku Likitalo

Hupaisinta tässä on se, että laki pakottaa lisäämään toimintaan myös anniskelun. Onko säädetty kuinka paljon olutta myydään tuopissa pöytiin ja kuinka paljon pulloina kotiin kannettavaksi? Riittääkö, että asentavat yhden hanan ja laittavat nurkkaan pöydän ja yhden tuolin. Siinä voi sitten baarissa oluen juoda. Missä vaiheessa voi jättää ruisleivän pois?

Erkki Johansson

Mitenkähän nyt käy tuolle pienelle Sale-kaupalle tässä lähiössä? Jos siihen sovelletaan tätä lakia, saattaa lopputulos olla yllättävä. Vaikka tietenkin onhan sekin mahdollista että massiivisten S- ja K-ketjujen pienimpien yksiköiden kohdalla hommaa katsellaan sormien välistä. Maan tapahan on ollut jo kauan, että laki rikkaille ja vaikutusvaltaisille on eri asia kuin laki köyhille.

Ilkka Saukko

Täällä Espanjassa on partureita, joissa on samassa tilassa olut-tiski ja myyntihyllyt.
Leikatessa voi nauttia oluen, ja ostaa mukaan myös erikoisolutta.
Yrittäjä hankkii toimeentulon ja valtio veronsa, mutta mädännäinen Suomi ampuu itseään jalkaan lainsäädännöllä, kyllä näitä verosuunittelijoita pitää vähentää, loppuisi byrokratia. Liekö yrittäjäkateutta?

Jukka Tujula

Kotimaista marjaviiniä (12%) olen ostanut mukaan viinitilalta ihan laillisesti jo markka-aikana. Pienpanimot saivat luvan oluen ulosmyyntiin tänä vuonna. Ilmeisesti sen verran vaarallisempaa tavaraa olut on viiniin verrattuna. :-)

Juha Kuikka

Tarkoituksena oli normien purku ja vapauttaminen, mutta byrokraatit ovat aina askeleen edellä lainsäätäjiä. Ei se mitään, uusi lakialoite vain käsittelyyn. Siinä vapautetaan vähittäiskaupassa sallittujen alkoholijuomien myynti ilman muun myynnin velvoitetta. Siis ennen kuin kaikki vapautetaan.