Maanantai 24.6.2019

Maneesiturma: Laukaan rakennustarkastajalle sakkotuomio Korkeimmasta oikeudesta

Luotu: 
28.12.2018 10:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Laukaan kunnan johtavan rakennustarkastajan sakkorangaistukseen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Laukaan ratsastuskoulun maneesirakennus romahti vuonna 2013. Yksi henkilö kuoli ja neljä loukkaantui.

”Rakennustarkastaja oli saanut ELY-keskuksen välittämänä ympäristöministeriöltä sähköpostiviestin, jonka aiheena oli ollut ’suurten hallien riskit’. Viestin liitteenä oli ollut kaksi onnettomuustutkintakeskuksen onnettomuusuhkailmoitusta, jotka koskivat aiemmin sortuneita urheilu- ja ratsastushalleja. Rakennustarkastaja ei ryhtynyt viestien perusteella toimenpiteisiin”, Korkein oikeus toteaa.

Laukaan maneesiturma tapahtui reilun 2,5 vuoden kuluttua viestin saapumisesta.

KKO katsoo, että ”rakennustarkastaja oli huolimattomuudesta laiminlyönyt virkavelvollisuutensa valvoa ratsastusmaneesin kunnossapitoa ja välittää tieto maneesia koskeneesta turvallisuusuhasta rakennuksen kunnosta vastanneelle omistajalle”.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt rakennustarkastajaa koskeneet syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, yhdestä kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamuksesta. Hovioikeus tuomitsi hänet 30 päiväsakon sakkorangaistukseen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta hylkäsi muut syytteet.

Rakennustarkastaja vaati Korkeimmassa oikeudessa, että hovioikeuden tuomio kumotaan ja syyte hylätään. KKO piti hovioikeuden tuomion ennallaan muuten, mutta vapautti rakennustarkastajan velvollisuudesta korvata valtiolle asianomistajien asiamiehille hovioikeudessa maksetut palkkiot.

LUE MYÖS:

Kasvihuoneita myydään Suomessa ”halleina” – Onnettomuuksia eniten helmi-maaliskuussa

Ministeri: Tarkastakaa Isola-rakenteet välittömästi – 3 hallia pannaan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Erittäin hyvä ennakkotapaus. Nyt vaan haastamaan homerakennusten tarkastajat ja vastaanottotarkastuksen tehneet vastuuseen tekemisistään.
Hyvät sanat KHO:n päätöksessä ovat myös "laiminlyönyt virkavelvollisuutensa valvoa kunnossapitoa".
Soveltaen tätä kaikki kuntaorganisaatiossa olevat talonmiehestä kunnanjohtajaan ovat nyt vaarassa.
Eiköhän ala ilmastointilaitteet hyrräämään myös kesällä loma-aikana ja betonikuivauksiin varataan se sentti viikkoa kohti jne.