Torstai 27.6.2019

Aktiivimalli: Työttömän mahdollisuudet laajenevat – muutos voimaan 1.4.2019

Luotu: 
28.12.2018 17:23
Päivitetty: 
28.12.2018 17:25
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Hallituksen työttömyysturvaan tuoma niin sanottu aktiivimalli ja siihen kuuluva etuusleikkuri aiheutti laajoja vastalauseita etenkin keväällä 2018.
|

Työttömät saavat lisää mahdollisuuksia täyttää työttömyysturvan aktiivimallin edellytykset.

Hallitus antoi perjantaina asetuksen, joka laajentaa niiden toimijoiden joukkoa, joiden järjestämä työllistymistä tukeva toiminta hyväksytään aktiivimallin edellyttämäksi aktiivisuudeksi. Hallitus päätti asiasta alustavasti jo keväällä pitämässään kehysriihessä.

Työttömien työnhakijoiden työllistymistä tukevaa valmennusta järjestetään myös muiden kuin työvoimaviranomaisten toimesta. Tällä hetkellä tällainen muiden toimijoiden järjestämä valmennus ei kuitenkaan kerrytä aktiivimallin mukaista aktiivisuutta, vaikka valmennuksen sisältö vastaisi työvoimaviranomaisen järjestämiä tai sen hankkimia valmennuksia.

Tilanne muuttuu tänään annetun asetuksen myötä. Muutokset tulevat voimaan 1.4.2019.

”Jatkossa muun muassa kunnan, kuntayhtymän, Työttömien Keskusjärjestö ry:n tai sen jäsenyhdistyksen tai julkista rahoitusta saavan rekisteröidyn yhdistyksen järjestämä toiminta voisi kerryttää aktiivisuutta. Myös ammattiliiton tai ammattijärjestön tai näiden yksin tai yhdessä perustama säätiö tai muu yhdistys voisi järjestää toimintaa joka olisi aktiivisuutta kerryttävää. Lisäksi työnantajan järjestämä muutosturvakoulutus kerryttäisi osallistujalle aktiivisuutta”, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Jos toiminnan järjestäjänä on rekisteröity yhdistys, sen tulee saada julkista rahoitusta työllistymistä tukevan toiminnan järjestämistä varten.

Hallitus korostaa, että muutoksella ei laajenneta sitä, millainen toiminta kerryttää aktiivisuutta.

”Aktiivimallin aktiivisuuden ehdot täyttävä toiminta tulee olla työllistämistä tukevaa. Tämä olisi valmennusta ja valmennusta vastaavaa toimintaa, joka edistää työllistymistä”, tiedotteessa kerrotaan.

”Osallisuutta ja hyvinvointia tukeva toiminta ei edelleenkään ole aktiivimallin mukaista aktiivisuutta kerryttävää toimintaa.”

Aktiivisuutta ei myöskään kerrytä esimerkiksi työpaikkojen hakeminen, työhaastattelut, tai osallistuminen rekrytointitapahtumiin.

LUE MYÖS:

Lähes 70 % työttömistä pääsi töihin – Kansanedustaja: Miksi tämä palvelu ei kelpaa aktiivimalliin?

”Eihän tässä ole järjen häivää” – Aktiivimallista vastauksen saanut kansanedustaja hämmästyi

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Järvinen

Kohti palkattomuutta käy kansan tie.
Palkkatyö vähenee ja yhä suurempi osa toimeentulosta kustannetaan sosiaaliturvalla. Seuraava askel on työ pelkällä sosiaaliturvalla. Palkkatyötä korvataan palkattomalla työllä edelleen kiihtyvällä tahdilla. Suuri osa kansasta tekee jo työtä palkatta mm. kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun nimellä. Mitähän sitten tehdään, kun vain hyvin harvat maksavat veroja, vaikka kaikki tekevät työtä. Millähän rahalla sitten kustannetaan se työn vastikkeeksi annettava sosiaaliturva ???

Tilastoista poimittua

Sovitellun päivärahan muutos 2015/6 – 2018/11
Työmarkkinatuki 45,6 % (10999 -> 16017 saajaa)
Ansioturva 13,9 % (27910 -> 31782 saajaa)
Perusturva 15,0 % (6767 -> 7780 saajaa)

2015 / Q3 -2018 / Q3 työllisyyden lisäys työsuhteen tyypin mukaan
Jatkuva kokoaikatyö 46%
Jatkuva osa-aikatyö 16%
Määräaikainen kokoaikatyö 22%
Määräaikainen osa-aikatyö 16%

"työllisten" määrä kasvaa, mutta työttömyyskorvausta saavien määrä ei vähene. Se pysyttelee suunnilleen 340 000 tienoilla.
Toimeentulotukea maksetaan yli 400 000 henkilölle.
Pelkällä sosiaaliturvalla töitä tekee jo noin 500 000 henkeä vuositasolla.

Jari Eeva

Nykyiset palkolliset saavat kohta ihan tosissaan taistella paikastaan painostettuina palkatta tekevien kanssa. Työvoimaa tarvitsevien kannalta suuri työttömien määrä on toivottavaa ja systeemiä ajetaan nyt "sisään".