Maanantai 27.5.2019

Kansanedustaja teilaa kaupasta löytämänsä juustopaketin: ”Kun käänsin pakkauksen, valmistusmaa olikin Hollanti”

Luotu: 
28.12.2018 18:06
Päivitetty: 
28.12.2018 18:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Peter Östman tutustui kaupan juustohyllyyn.
|

Kansanedustaja Peter Östman (kd) suomii ulkomaisten juustojen ”harhaanjohtavaa” markkinointia ja brändäystä.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Östman nostaa blogikirjoituksessaan esiin yksittäisen tuotemerkin, Maatilan Parhaat.

”Kävin taannoin erään kotimaisen ketjun kaupassa. Sain käsiini juuston tuotemerkillä ’Maatilan Parhaat’. Kun käänsin pakkauksen, valmistusmaaksi oli ilmoitettu Hollanti ja se oli pakattu Virossa. Mielestäni näin käytettynä ’Maatilan Parhaat’ -brändin käyttäminen johtaa kuluttajaa harhaan”, Östman kirjoittaa.

Ulkomaisten juustojen ”kotimaisesta mainospesusta” on kirjoittanut muun muassa sanomalehti Maaseudun tulevaisuus. Lehden jutussa oli taannoin esillä Maatilan Parhaat -brändin lisäksi toinen tuontijuustoja myyvä mutta kotimaisesti nimetty tuotemerkki, Riitan Herkut.

Maatilan Parhaat -merkin takana olevan Suomen RuokaHyvä Oy:n toimitusjohtaja Jouni Backman kertoi lehdelle, että yhtiön tuotteista noin 50 prosenttia pakataan Suomessa Vantaalla. Myös yhtiön myynti ja hallinto työllistävät kotimaassa. Sen sijaan juustojen valmismaita ovat kotimaan lisäksi yhdeksän Euroopan maata. Riitan Herkun juustoista ”reilusti yli puolet” tehtiin yhtiön ilmoituksen mukaan tuolloin Suomessa.

Östman linkittää ulkomaisten juustojen markkinointikikan keskusteluun valtion taloudesta.

”Niin kotimaisen ruuan menekki kuin tuottajahinnat on saatava takaisin kasvu-uralle”, hän kirjoittaa.

”Suomalainen maanviljely ja kotimainen ruokatuotanto ovat ajautuneet viime vuosina todelliseen kriisiin, ja hälyttävä piirre on se, että tilojen kannattavuuden keskiarvo on heikentynyt vuosi vuodelta.”

Hän ottaa kantaa myös kauppojen omien merkkien käyttöön.

”Meidän on murrettava kauppaketjujen omien tuotemerkkien niin sanottuun private label -järjestelmään liittyvät ongelmat. Suomalaiset suosivat kotimaassa tuotettua ruokaa.”

Maatilan Parhaat -tuotteita myydään taustayhtiön mukaan yli 500 myyntipisteessä Suomessa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Tujula

Minua taas huijattiin toisin päin: Tuotteessa luki "Fafa's Tzatziki". Söin ja tuote ei muistuttanut tsatsikia. Tuoteseloste vahvisti huomion. Tämä kotimainen kastikevalmiste ei sisällä kurkkua. Tuote on lähinnä kesäkurpitsaa piimässä.

Pasi Käyhkö

Minulla laatu ratkaisee. Hyviä, terveellisiä ja puhtaita elintarvikkeita tulee esim. Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Ranskasta ja Italiasta sekä Sveitsistä ja Hollannista.
Ymmärrettävää, että kilpailua on tälläkin alalla.

Lauri Kiiski

Millä rahalla Käyhkökin lopulta ostaa laatujuustonsa ulkomailta. Maan vaihtotase on jo nyt yli 2 miljardia euroa miinuksella ja elintarvikkeita ostetaan ulkomailta matalamman verotuksen kilpailukykyisempien talouksien ylituotannoista yli 4 miljardin euron verran enemmän, mitä sinne viedään ?

No teillä päin taitaa se rahakin kasvaa puissa.

Pekka Määttä

Voisi toivoa, että tämäkin kansamme edustaja keskittyisi johonkin olennaiseen. Paketissa lukee ihan selvästi, että ei ole tehty Suomessa. Ilmeisesti lukutaidossa tai lasien vahvuuksissa on jokin pulma. Itse kyllä katson missä tuote on valmistettu ja suosin suomalaista, mutta monille hinta on se tärkein ja sekin on ihan oikein.

Tuiccu Karhu

Täytyy sanoa, valitettavasti, että Maatilan parhaat juustot ovat aika paljon halvempia ja maistuvat paremmalta. Kaupassa minulle kerrottiin jo yli 10 vuotta sitten, että esim. Riitan herkun juustoista osa on Arlan juustoja, siis ruotsalaisia. Nekin maistuivat paremmalle kuin Valion juustot.

Lauri Kiiski

Kotimaiset juustot maistuvat kypsymättäkinkö elämiltä kaikki nimestä, laadusta ja pakkauksesta riippumatta. Arlan paketissa oleva brittiläinen Tolkuton Cheddar lienee nyt paras juusto hinta-laatu suhteeltaan marketeissa.