Torstai 23.5.2019

”Taustalla hölmö ajatus” – Kansanedustaja ihmettelee presidentti Niinistön neuvoa ”omien ohjaamisesta”

Luotu: 
3.1.2019 13:01
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    ”Presidentti Niinistö kehotti tämänvuotisessa uudenvuodenpuheessaan maahanmuuttajaryhmiä kantamaan vastuuta jäsenistään ’omiaan ohjaamalla’. Tässä on taustalla todella väärä ajatusketju”, Ozan Yanar kommentoi.
|

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar tarttuu tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen kohtaan ”omien ohjaamisesta”.

Niinistö sanoi puhuessaan turvapaikkapolitiikasta näin:

”Täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla. Lakiemme ja arvojemme vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa, jopa vihaa.”

LUE MYÖS: Sauli Niinistö näkee huolestuttavia merkkejä vaarallisista ääriliikkeistä: ”Demokratiassa ei niille ole sijaa”

Yanar kirjoittaa Facebookissa (katso koko päivitys jutun lopusta):

”Presidentti Niinistö kehotti tämänvuotisessa uudenvuodenpuheessaan maahanmuuttajaryhmiä kantamaan vastuuta jäsenistään ’omiaan ohjaamalla’. Tässä on taustalla todella väärä ajatusketju.”

”Taustalla on hölmö ajatus, että maahanmuuttajat olisivat osa täysin erilaista yhteisöä, joka on ohjailtavissa kollektiivisesti”, Yanar jatkaa.

Yanarin mielestä Niinistön kehotus on absurdi sellaisen yksittäisen ihmisen näkökulmasta, jolla ei ole osaa eikä arpaa toisen ihmisen tekoon.

Yanarin mielestä käsitteet ”maahanmuuttajaryhmä” tai ”maahanmuuttajayhteisö” ovat harhaanjohtavia, sillä maahanmuuttajien keskuudessa on ihmisiä erilaisista taustoista.

”Maahanmuuttajayhteisö kuulostaa siltä, että ihmiset kokoontuisivat jatkuvasti kollektiivisesti jossain ’omiensa kesken’. Ja, että he olisivat kytköksissä jonkinlaiseen mystiseen yhteisöön, jossa kuuntelevat siellä olevia korkeita auktoriteetteja. Tämä on ihmisten eksotisointia. Siitä paistaa ajattelu, jossa oletetaan ’noiden muiden elävän eri tavalla kuin me’. Näin ei kuitenkaan ole”, Yanar kirjoittaa.

Yanarin mielestä päättäjien pitäisi ymmärtää, että ”myös maahanmuuttajat ovat yksilöitä, joilla ei ole usein toisensa kanssa mitään tekemistä”.

Niinistö selvensi vielä kyseistä puheensa kohtaa Helsingin Sanomien haastattelussa keskiviikkona. HS kysyi presidentiltä, millaista omien ohjaamista hän toivoisi näkevänsä.

”Se on nimenomaan sellaista, jota tapahtuu lähipiireissä, ystävien kesken, perheissä ja pienyhteisöissä. Tai sitten todellakin ylhäältäpäin, jos on tunnustettu auktoriteettiasema. On kaikkien intressissä pyrkiä torjumaan leimautuminen, leimaaminen tai vihan nouseminen. Minusta siinä pyrkimyksessä ei ole muuta kuin hyvää, ja se on oikeastaan motiivini tästä puhumiseen”, Niinistö vastasi.

Yanarin vanhemmat ovat turkkilaisia. Hän muutti Suomeen 14-vuotiaana.

LUE MYÖS: Niinistön jyrkkä linja yllätti juhlaväen – ”Mistä tällainen väite on peräisin?”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Herra korkeasti kunnioitettu kansanedustaja! Eikö joku imaami voisi käyttää ohjaavan puheenvuoron ja jopa moittia näitä raiskaajia ja puukon heiluttajia? Ai niin nehän on vaan yksittäistapauksia, joista ei tarvitse välittää.

Janne Pohjala

Näin juuri. Nämä ketkä pahoinpitelevät ja raiskaavat tietävät kyllä että niin ei saa tehdä, mutta vääräuskoisien sanalla ei tunnu olevan väliä.

Siksi on välttämätöntä kääntää asia niin että koko kansanryhmällä on oltava vastuu sanoa oikeauskoisina näille maanmiehilleen että tämä ei käy.

Jos Suomalaisia pakenisi Dilbert -sarjakuvan kehitysmaa "Eboniaan" 30 000 ja sitten me Suomalaiset hakkasimme, raiskaisimme ja rötöstelisimme siellä suhteessa 20-27 kertaa enemmän kuin Ebonialaiset ja puolet maan raiskauksista olisi suomalaisien tekemiä, niin:

1) En olisi yhtään yllättynyt että maan johto sanoisi että nyt laitatte omanne kuriin tai tulee lähtö maasta koko porukalle.

2) Minusta se olisi jopa ihan oikein. Olisin valmis hoitamaan oman osani, pitämällä huolta siitä että Ebonialaisien pikkaaminen, hakkaaminen ja raiskaaminen saavat minulta tuomion, jos joku suomalainen sellaista Eboniassa tekisi tai edes kannustaisi tällaiseen.

Elleivät nämä väestöryhmät halua tehdä ja kantaa vastuuta ja auttaa ratkaisemaan yhteiskunnassamme olevia ongelmia vaikka voisivat, niin miksi meidän tulisi tarjota heille oleskelu maassamme?

Iiro Orava

Niin on tehtykin, mutta ei tunnu kiinnostavan ketään.

Toinen esimerkki oli Turun terrori-iskujen jälkeen, kun kaikki tietämäni muslimiyhteisöt tuomitsivat kovin sanoin iskut, mutta sinnekin kommenttiosioihin tuli vain persuja vittuilemaan. Onko se ihme, jos joku yhteisö on nyt hiljaa.

Persuista puheenollen, milloinhan he tuomitsevat oman väkivaltansa ja alkavat torjua seksuaalista väkivaltaa, esim. pistämällä nyt alkuun Hakkaraisen ulos puolueesta.a

Nita Hillner

Minä katson asiaa myös maahanmuuttajanaisten näkökulmasta - maahanmuuttajanaisten asema on usein kantiksia huomattavasti huonompi. Ellei maahanmuuttajanaisten asemaa paranneta, eivät myöskään raiskaukset ja joukkoraiskaukset vähene. Nämä kaksi asiaa liittyvät vahvasti yhteen.

Ehdotus: Imaamit Suomessa päättävät että seurakunnan naiset ja miehet ovat tästä päivästä lähtien tasa-arvoisia keskenään ja saavat yhdessä osallistua rukoukseen ja Jumalanpalvelukseen - tällaisella eleellä olisi valtaisa vaikutus koko yhteisöön ja sen sopeutumiseen Suomeen. Haluavatko maahanmuuttajamiehet sopeutua Suomeen ja antaa naisilleen samat oikeudet kuin itsellä on?

Tapio Mäkeläinen

Tämä tulokas kitisee ja narisee yhtä mittaa. Odotinkin jo jotain tällaista joltakin vihreältä.
Jos täällä on niin surkeaa niin miksi hän ei palaa jakamaan viisauksiaan omaan kotimaahansa. Erdoganin Turkkiin, demokratian mallimaahan.
Jos tämä kirjoitelma tuntuu typerältä johtuu se siitä, että yritin laskeitua hänen ajattelunsa tasolle.

Iiro Orava

Hänen kotimaansa on Suomi ja hän on Suomen kansanedustaja. On toki ymmärrettävää, että kaltaisesi järjenjuoksu ei tätä pysty käsittämään. Mene vaan öyhöttämään jonnekin ja puolustelemaan vaikka Hakkaraisen seksuaalista väkivaltaa, kun ei tuon tason tyyppi muuhun kykene

Marko Kyllönen

"”Maahanmuuttajayhteisö kuulostaa siltä, että ihmiset kokoontuisivat jatkuvasti kollektiivisesti jossain ’omiensa kesken’. Ja, että he olisivat kytköksissä jonkinlaiseen mystiseen yhteisöön, jossa kuuntelevat siellä olevia korkeita auktoriteetteja."

Näinhän se on ainakin monien maahanmuuttajaryhmien keskuudessa.
Moskeijaan kokoontuvat "omiensa kesken" ja siellä kuuntelevat korkeita auktoriteetteja eli imaameita.
Toinen juttu on sitten se mitä siellä moskeijassa imaamit "opettaa" ?

Jaakko Aalto

Ozan Yanar keksii ensin omasta päästään tuon maahanmuuttajayhteisön, etsii sille pöljän tulkinnan ja rakentaa sitten olkiukkons näiden keksintöjensä varaan. Kertoo paljon kaverin älyllisestä rehellisyydestä ja halusta vastuunottoon.

Eero Pekonen

Tasavallan presidentti kiinnitti huomiota aivan oikeaan asiaan. Ei edes silloin Turun puukotusten aikaan kuulunut yhtään merkittävää kommenttia Suomen muslimiyhteisöistä. Kun vuosi oli kulunut ja suunniteltiin tapauksen muistotilaisuutta, niin joku turkulainen maahanmuuttotaustainen kunnallispoliitikko totesi päättäväisesti, että Turkuun ei kaivata vastakkainasettelua...Eikä mitään asiallista tilaisuutta järjestetty, vaan kenttä annettiin äärijärjestöjen temmellettäväksi. Häpeällistä!

Pentti Westerholm

Niin on outoa kun ns."puskaradion" kautta leviää hyvin helposti tieto siitä mitä etuja suomalaisessa yhteiskunnassa on tarjolla maahanmuuttajille.Samainen lähde ei saa ääntään kuuluviin käyttäytymis säännöistä.Otetaan tiukempi ote rikoksentekijöiden karkotukseen,niin kyllä tieto leviää ja teot vähenevät...

anita frisk

En todellakaan kaipaa takaisin Kekkosen aikaan, mutta se hänen kunniakseen on luettava, että hän käytti sellaista selkokieltä että asia tuli tyhmimmillekin kerralla selväksi. Nykyilmapiirissä jopa presidentin pitää olla suu tarpeeksi epämääräisesti supussa ettei vain loukkaa etnisiä ja varsinkin heidän suomalasia puolestaanloukkaantujiaan. Mikä meteli siitä olisikaan noussut, jos Niinistö olisi sanonut että pistäkääs nyt imaamit vähän tulta ja tulikiveä kehiin siellä moskeijoissa eli että maassa maan lakien tavalla. Ja hei pikku-imaami B., homoille ei meillä todellakaan langeteta kuolemantuomiota. Ei tällaista saa sanoa.

Ozan Yanar on hieno vihreä. Hän ei ole vieläkään valmistunut, hän on ollut vain julkishallinnon pätkätöissä , hänellä ei ole ammattia (poliitikko ei ole ammatti, sehän on kutsumus) . Lisäksi hän on kaksoiskansalainen ja kertomansa mukaan käy äänestämässä myös Turkissa. Tärkeä mies siis. Teillä suomalaisilla vain yksi ääni, minullapa kaksi, olen vaikutusvaltainen. Voisiko hän käyttää tuota vaikutusvaltaa suomalaistenkin hyväksi?

Faceensa viitaten: paljonkohan turkkilaisia opiskelijoita - ja minkä- alan - mahtaa olla Suomessa?

Marjatta Marttila

KANSANedustaja Yanar, oletko unohtanut rikos AINA rikos ja sitä pitää pystyä arvostelemaan? JOS ei pysty käyttäytymään maassa maan tavalla, ovi aina astua ulos arvostamaansa maailmaan. Presidenttiä on turha moittia, koska OMA hengellinen johtajanne istuu suu supussa eikä korota ääntään neuvoakseen/tuomitakseen etc...omiaan. JOS minä saisin päättää, niin rikoksentekijä menettäisi AINA kaksoiskansalaisuutensa.

Jari Kilpinen

Kaikki maahanmuuttajat ei ole muslimeita, mutta tietyistä maista tulevat suurimmalta osalta on.

Kun joku maahanmuuttajista syyllistyy rikokseen, niin tämä kertoo siitä miten turvattomuus kasvaa.

Ruotsissa missä maahanmuuttajia on enemmän, niin 58 % tuomituista raiskaajista oli kotoisin Euroopan ulkopuolelta.
Tämä on aivan selkeä luku mihin Suomen ei kannata pyrkiä.

Samoin että kansanjuhlat on jouduttu koristelemaan kuorma-autoin.

Maahanmuuttaja yhteisöjä syntyy, Ruotsissa on lähiöitä missä 90 % on maahanmuuttajia.
Näissä lähiöissä kenelläkään ei ole kivaa: kranaatit lentelee, ammutaan, räjähdyksiä.

Euroopassa on tapahtunut paljon terrori-iskuja.

Silloin kun on kyseessä perheenyhdistämiset puhutaan että suku ja koko klaani ovat tärkeitä, mutta kun tapahtuu rikos niin me olla yksilöitä ja emme voi tuomita tai vaikuttaa asioihin ei meillä mitään yhteisöä ole. Tämäkin on paradoksi.

Ei Ruotsin tielle.

Suomen tärkein tehtävä on huolehtia Suomalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Jari Kilpinen

Kaksoiskansalaisen ei pitäisi voida toimia kansanedustajana tai ministerinä.

Kukaan ei pysty palvelemaan 2 maata. Aina toinen joutuu kärsimään.

Tällaista tilannetta ei pidä syntyä että edustaja on myös toisen valtion kansalainen.

Jarmo Lius

Kansanedustaja Ozan Yanar taitaa elää jossain Eduskunnan kuppilan kuplassa, sillä astumalla todelliseen maailmaan vaikkapa Itä-Helsinkiin näkee ihan muuta kuin "yksilöitä". Kyllä siellä ryhmiydytään "omiin" porukoihin. Naiset eristäytyvät kollektiivisesti hunnun kätköihin. Miehet kulkevat porukoissa. Edes tavalliset kaupat eivät tunnu kelpaavan vaan halutaan omia tuttuja elintarvikkeita.

Isoin ryhmä omia on täällä Suomessa suomalaiset. Meitä ohjataan lakien voimalla kertomalla mikä on väärin, vältettävää elämää. Minun mielestäni ajatus ettei omia ohjata merkitsee sitä, että anarkistisesti haluaa poistaa lait. Anarkismiako kansanedustaja ajaa siellä Eduskunnassa?