Maanantai 27.5.2019

Näkökulma: ”Valkoisen Suomen” ajajat tunkevat esiin Halla-ahon varjosta

Luotu: 
3.1.2019 18:45
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
|

Sisäinen vääntö perussuomalaisissa ei päättynyt siihen, että Jussi Halla-ahon maahanmuuttokielteinen laita sai puolueen haltuunsa kesän 2017 puoluekokouksessa.

Samaan aikaan kun perussuomalaiset on puolueena muuttunut maahanmuuttovastaisemmaksi, ovat ihmisiä ihonvärin perusteella arvottavat ”etnonationalistit” rohkaistuneet jyrkentämään retoriikkaansa.

Joulun aikaan perussuomalaisissa kupli, kun Lapin perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja, Suomen Sisun Lapin piirin 2. varapuheenjohtaja Johannes Sipola esitti Twitterissä valkoista ihonväriä ihailevia näkemyksiään.

Kun häneltä kysyttiin, ovatko ei-valkoiset hänen mielestään suomalaisia, hän vastasi: ”Eivät ole”.

Sipolalla on oma ratkaisunsa ihmisille, jotka eivät hänen maailmassaan mahdu suomalaisuuden käsitteen alle: ”Ei-suomalaiset tietenkin ohjataan pois Suomesta. Mieluiten nostamalla heidän verotusta ja tukien poistamisella”.

 

Perussuomalaisilta kyseltiin Twitterissä pitkin pyhiä ja välipäiviä näkemystä siihen, hyväksyykö puolue sen, että näkyvä toimija esittää radikaaleja ihonvärinäkemyksiä.

Vastaukseksi PS-Nuorista annettiin vähäeleinen linkkaus periaateohjelmaan, jonka mukaanjärjestö ilmoittaa olevansa ”laadukkaan maahanmuuton puolesta”. Ihonväreistä tuossa ohjelmassa ei puhuta eikä etnonationalismista.

Uuden Suomen toimitus yritti viime viikon loppupuolen arkipäivinä saada perussuomalaisista puhelimitse kommenttia asiaan, mutta turhaan.

 

Eilen keskiviikkona Uusi Suomi onnistui tavoittamaan PS-Nuorten puheenjohtajan Asseri Kinnusen. Hän ei suoraan tuominnut Lapin piirin puheenjohtajan näkemyksiä, jos kohta ei niihin yhtynytkään.

”Hän (Sipola) kommentoi häntä kiinnostavia asioita ja edustaa omaa näkemystään, ei nuorisojärjestön kantaa. Meillä järjestönä on omat näkemykset”, Kinnunen muun muassa sanoi. (Lue koko haastattelu täältä).

Jo lauantaina oli kuitenkin käynyt epävirallisesti ilmi, että Sipolan rooli puolueensa nuorisojärjestön näkyvällä paikalla ei ole kiveen hakattu.

PS-Nuorten viimevuotisen hallituksen varajäsen Tommi O. Pälve kirjoitti Twitterissä, että ”Sipola on ollut määräaikaisesti erotettuna PS-nuorista keväästä lähtien”. Tosin PS-Nuorten Lapin piirin puheenjohtajana Sipola jatkaa ainakin toistaiseksi.

 

Kyse ei ole kuitenkaan vain järjestön yhdestä henkilöstä. Pälve raportoi Kansalainen-sivustollaviime heinäkuun lopussa, että PS-Nuorten sisäisillä foorumeilla on riidelty rankasti, ja puheenjohtaja Halla-ahokin olisi joutunut puuttumaan riitoihin kahdesti.

”Foorumille alkoi ilmestymään jatkuvasti uusia päivityksiä, joissa itseään etnonationalisteiksi kutsuvat tahot julistivat, että jos on järjestö, josta löytyy epäpuhtauksia, se ajan kanssa lopulta mädättää järjestön sisältäpäin… Jussi Halla-aho kirjoitti toisen kirjeen, että jos järjestö ei saa tilannetta hallintaan, on itse puolueen pakko tulla väliin.”, Pälve kirjoitti viitisen kuukautta sitten.

Tiettävästi näitä etnonationalisteja on PS-Nuorissa alle kymmenesosa, mutta ryhmä on sitäkin äänekkäämpi. Viime vuonna lähdön PS-Nuorista sai Sipolan lisäksi saamani tiedon mukaan kaksi muuta, toinen pysyvästi.

 

PS-Nuorista potkittu ”etnonationaali” ja Suomen Sisun aktiivi Tuukka Kuru on levittänyt puheenjohtaja Halla-ahon nuorisojärjestölle lähettämää paimenkirjettä Twitterissä. Siinä Halla-aho tuomitsee fasististen ja kansallissosialististen näkemysten esittämisen puolueelle ja sen poliittisille tavoitteille vahingollisena.

Jussi Halla-aho antoi Uudelle Suomelle tänään haastattelun (Lue haastattelu täältä), jossa hän pitää Sipolan näkemyksiä ihonväristä suomalaisuuden määrittäjänä ”typerinä”. Hyvä niin. Syrjintä ihonvärin tai minkään muunkaan perusteella ei ole millään tavalla hyväksyttävää, minkä pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys.

Tapahtumaketju osoittaa, että rasistiset ajatukset yrittävät tunkea jatkuvasti uusiutuvin muodoin suomalaiseen politiikkaan, erityisesti tämän yhden eduskuntapuolueen kautta. Ei perussuomalaiset vahingossa väyläksi ole valikoitunut.

 

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE TAUSTAT:

PS-Nuorten johtohahmo ohjaisi ”ei-valkoiset” ulos maasta – Järjestö kieli keskellä suuta

Halla-aho PS-Nuoret-jupakasta: ”Emme aja rotuerottelupolitiikkaa – typeriä kommentteja”

Jupakka ”ei-valkoisista”: PS-Nuorten piirijohtaja viittaa Suomen Sisuun ja puoluetoimiston Purraan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jone Viitanen

Huusko ampuu taas tykillä kärpästä.
Joku paikallinen kylä hullu noussut Lapin nuorten puheenjohtaksi, jossa on muutamia jäseniä.
Toisekseen Halla-ahon haastattelusta voi päätellä, että kyseinen henkilö ei ole puolueen jäsen.

Petri Hämäläinen

Meinaakohan päätoimittaja Huusko ettei Vihervasemmisto olisi henkinen koti miestenvihaajille, bussivarikkojen polttajille, itsenäisyyspäivän poliiseja vastaan hyökänneille anarkisteille, puoluetoimistoja vastaan polttopulloin hyökänneille anarkisteille, reittilentoja estäville pakkopalautusten vastustaville puoluesihteereille, antifalaisille jne?

https://www.lappeenrannanuutiset.fi/blogi/539097-vakivaltainen-antifa-to...

Markus Weyland

Hyvä kommentti! Nuo ei todellakaan ole isänmaallisen oikeistopuolen toimintaa.
Valitettavasti liberaali media ei paljoakaan käsittele ja nosta päivänvaloon vasemmiston ääritoimia, oikeiston maahanmuuttokriittisyyttä taas pidetään päivittäin esillä.

Kaikki suomen kansalaiset ovat suomalaisia täysin yhdenvertaisilla oikeuksilla ja velvollisuuksilla ihon väristä riippumatta, mutta maahanmuuton valvontaa pitäisi entisestään tarkentaa eli kuka saa kansalaisuuden sitä pitäisi tarkentaa.
Ja aikuisena kansalaisuuden saanut pitäisi tehokkaammin palauttaa synnyinmaahansa ja menettää kansalaisuuden jos on syyllistynyt törkeisiin rikoksiin.
Liberaali hallinto ei esimerkiksi lainkaan ymmärrä islam oppisten vaaraa ja kasvavaa riskiä yhteiskunnalle ja rikollinen maahan pyrkivä aineisto tulisi saada tarkemmin seulottua pois.

Mikki Nieminen

Ei ole viikkoa, etteivätkö persut alita rimaa jollain tavalla. Kovin on Halla-aholla törkyä vanavedessä, mutta mestarin opetuslapset tulkitsevat julistettua sanaa ymmärryksensä mukaan. Wanha persuviisauskin sanoo, ”saat mitä tilaat”.