Maanantai 17.6.2019

Sauli Niinistö vastaa Ozan Yanarille: ”En käytä ilmaisua maahanmuuttajayhteisö”

Luotu: 
4.1.2019 09:35
Päivitetty: 
4.1.2019 09:37
  • Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Presidentin uudenvuodenpuhe on herättänyt keskustelua.
|

Presidentti Sauli Niinistö on vastannut Twitterissä kansanedustaja Ozan Yanarille (vihr), joka arvosteli presidentin uudenvuodenpuheen neuvoa ”omien ohjaamisesta”.

Niinistö totesi turvapaikkapolitiikkaan liittyen puheessaan, että ”täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen”.

”Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla. Lakiemme ja arvojemme vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa, jopa vihaa”, presidentti linjasi.

Yanar, kuten moni muu, tulkitsi presidentin tarkoittaneen omien ohjaamisesta puhuessaan maahanmuuttajaryhmiä. Hän katsoo, että tällöin ”taustalla on hölmö ajatus, että maahanmuuttajat olisivat osa täysin erilaista yhteisöä, joka on ohjailtavissa kollektiivisesti”.

Presidentti ottaa tulkintaan kantaa Twitterissä.

”Puhuin ’täällä olevista’; siis kaikista Suomessa olevista yksilöistä, taustasta riippumatta. Puheessani tai HS:n haastattelussa en käytä kollektiivi-ilmaisuja kuten maahanmuuttajayhteisö tai -ryhmä, syystä että kyse on yksilöistä”, Niinistö kirjoittaa.

Helsingin Sanomat kysyi heti puheen jälkeen presidentiltä, koskiko kommentti nimenomaan maahanmuuttajayhteisöjä.

”Se on hyvä neuvo tietysti kaikillekin, mutta tässä viittaan nimenomaan tilanteeseen, jossa syntyy leimautumista. Se on yksi vastalääke sille, ettei mikään ryhmä leimaannu tai ettei nouse suurta vihaa. Tällaista me muuten näemme, ja pidän sitä kielteisenä”, Niinistö vastasi lehdelle.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

 

 

Ozan Yanar vastaa Niinistölle, että tämän linjaus jää yhä monitulkintaiseksi.

”Kohdassa, jossa ’täällä olevista’ ja ’omien ohjaamisesta’ puhutaan, käsitellään yhteiskuntaan sopeutumista ja muuttoliikettä. Siksi syntyy voimakas käsitys viittauksesta maahanmuuttajiin. Eikö näin siis ole”, Yanar miettii.

Lue lisää: ”Taustalla hölmö ajatus” – Kansanedustaja ihmettelee presidentti Niinistön neuvoa ”omien ohjaamisesta”

LUE MYÖS: Niinistön jyrkkä linja yllätti juhlaväen – ”Mistä tällainen väite on peräisin?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

On erikoista, kun joukko maahanmuuttajia raiskaili pikkutyttöjä urakalla, ei Yanar käsitellyt asiaa lainkaan - mutta kun Tasavallan Presidentti mainitsee muutamalla sanalla maahanmuuttajista, on tämä samainen Yanar oikomassa presidenttiä siitä mitä ja miten maahanmuuttajista saa puhua.

Öykkärimäistä, arroganttia ja typerää. Mikä tuo Yanar luulee olevansa. Menkööt nuhtelemaan Erdogania.

Jaakko Aalto

Maksaako vaivaa vastata tuollaiselle huomiohakuiselle väärinymmärtäjälle. Tahallinen väärinymmärtäminen, oman mielikuvituksen luomien ajatusketjujen rakentelu ja niiden perusteella polemisointi kertoo kyllin selvästi, minkälainen kaveri on asialla ja minkälaisilla motiiveilla.

Timo Aunio

Näitä röyhkeä käytöksisiä riiteliviä kun riittävästi Suomes ja pääsevät valtaan . Ihan samanmoinen sotatantere tulee Suomesta kuin lähi-idästä täl menol . Sit kun humanistit viel supporttaa näitä . Mitään ei ole tehtävissä .

Risto Nikander

yanar kuuluu samaan porukkaan, kuin pääosa matuista Suomessa on. Hoivaamaan ja kotouttamaan tosiaan ja vaatimaan lisää tätä porukkaa Suomeen. Edelleen pienenevä suomalaisten veronmaksajien joukko rahoitta kaiken tämän typeryyden.
yanar on vaan päässyt pääpäsmäriksi ja suurimmaksi verovarojen väärinkäyttäksi ja sen lisääjäksi.

Airi Pulkkinen

Risto Nikander, juuri näin. Esim. Suomen somalialaisten liiton 2017 vuosikertomuksesta: osallistuimme kiintiöpakolaisten määrän nostamis kampanjaan ja toivomme suurmoskeijaa Helsinkiin.
OECD julkaisi 5.9.2018 selvityksen maahanmuuttajien kotoutumisesta
– Tulokset ovat synkkiä erityisesti maahanmuuttajanaisten kotoutumisen ja lasten koulumenestyksen kannalta. Maahanmuuttajaäitien kotiinjäänti vaikeuttaa myös heidän lastensa integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Keskeisten maahanmuuttajaryhmien afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllisyys liikkuu 10 – 15 prosentin tuntumassa. Kielikoulutuksen tulokset ovat jääneet laihoiksi, mikä johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta. Erityisesti äidinkielenään arabiaa tai somaliaa puhuvilla tulokset olivat heikot. (Somaliasta tultu jo 30 vuoden ajan.)

Kyuu Eturautti

Niinistö on vuosikaudet puhunut lähipiirin ja yhteisön mahdollisuudesta, vähän velvoitteestakin huolehtia läheisistä. Nyt hän toisti saman asian. Yanarin olisi mielekästä tutustua kontekstiin sekä presidentin tyyliin, eikä lähteä maalaamaan piruja seinille.

En pidä presidenttimme tavasta hyväksyä kollektiiviseksi hyväntekemiseksi vain poliittisesti ohjattua toimintaa, mutta allekirjoitan yleisellä tasolla että voisimme välittää toisistamme enemmän. Ja kun minä suomalaisena välitän toisesta suomalaisesta nimeltä Ozan Yanar, toivon että hän tutustuisi taustaan ja ymmärtäisi että olemme samassa veneessä, jossa äyskäröimme yhdessä pysyäksemme pinnalla.

Mikko Laiho

Kaikkihan tämän ymmärsi, että tämä tarkoittaa nimenomaan sitä, että meillä on vastuuta toisistamme, ja niinhän pitääkin olla! Olen itsekin keskustellut monen maahanmuuttajan kanssa ja heidän kuuluu ymmärtää vastuunsa tekemisistään! Syy ja seuraus on nimenomaan maahanmuutto viranomaisissa ja vastaanottokeskuksen johtajissa ja työntekijäissä, kun Suomeen kotoutus ei onnistu! On jyrkästi kiellettävä alaikäisten eli lasten kanssa seurustelu ja kaikki päiväkoteihin, kouluihin jne tutustuminen, koska heidän taustojaan ei pystytä selvittämään!

Tapio Mäkeläinen

Niinistön olisi pitänyt ohittaa tämän ammattinarisijan höpinät katseella.
Oliko tämä se heppu, joka on sanonut missionsa olevan vain maahanmuuttajien asian ajaminen?
Mielenkiintoinen asenne kun liksaa maksetaan koko valtakunnan asioista.
Todiaan kuten monet teistä totesivat niin herran kotimaassahan sitä
näytetään mallia yhteisöllisyydestä.

Jarmo Puro

Nyt ihan oikeasti järki käteen ja katse peiliin. Suomessa on varmaan satoja "ryhmiä" joista omat pitää huolta. Mustalaiset, muslimit, saamelaiset, suomalaiset, antakaa alkoholia tiimi.... Miksi hemmetissä tarvitsee vetää herneet nenään jos kohteliaasti sanotaan ja muistutetaan.

Herra presidentin takana seison ylpeänä mitä sanoi hienosti ja kohteliaasti muistutti kaikkia meitä miten hommat pitää hoitaa.

Hannu Peltola

vanhempi ikäluokka ja toivoakseni nuorempikin ikäluokka on ylpeä noista sanoista, se tuo mieleen talvisodan hengen ja sotavuodet kuinka kansa huolehti toisistaan ja puolusti itseään mahdottomalta tuntuva vihollista vastaan, kunnia niin istölle ja maahanmuuttajille pakolliseksi aineeksi tutustumaan suomen historiaan miksi täälä arvostetaan ja pidetään jopa kunniana omista huolehtimista, tosin, se maalaishenki on päässyt rappeutumaan, siksi oli aiheellista muistuttaa kansaa sitä