Maanantai 20.5.2019

Kansanedustajan brutaali sote-ennuste: ”Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja peritään viimeistä senttiä myöden – lopulta alkaa alasajo”

Luotu: 
4.1.2019 16:29
Päivitetty: 
8.1.2019 13:39
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    ”Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja maksut peritään viimeistä senttiä myöden. Lopulta palveluverkkoa aletaan tarkastella kriittisesti. Alasajo alkaa harvaan asutuimmilta alueilta. Näin ennustan tapahtuvan”, Toimi Kankaanniemi toteaa.
|

Oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi antaa blogissaan ikävän ennusteen sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuista.

Hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulakiesitys on eduskunnan täysistunnon käsittelyssä ensi viikon tiistaina.

”Vaikka asiakasmaksulain valmisteluun on ollut aikaa vuosia, on lopputulos laiha. Yksi suurimmista puutteista on yhtenäisen maksukaton säätämättä jättäminen. Asiakasmaksujen, matkakustannusten ja lääkkeiden erilliset maksukatot sälyttävät raskaan taakan sellaiselle sairaalle, jolla näitä kaikkia kustannuksia kertyy”, Toimi Kankaanniemi kirjoittaa.

LUE MYÖS: TE: Sote-uudistus voi kaatua, mutta 19 000 €/kk -palkka juoksee jo kehitysyhtiössä

Kankaanniemi ennustaa, että asiakasmaksuja korotetaan heti sote-uudistuksen voimaantultua, jos eduskunta uudistuksen hyväksyy. Hän perustelee ennustettaan sillä, että asiantuntijat ovat eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa kertoneet sote-uudistuksen lisäävän kokonaiskustannuksia. Lisäksi Kankaanniemi huomauttaa, että sote-palvelut tulevat maakuntien vastuulle, jotka puolestaan ovat vain valtion rahoituksen varassa ilman verotusoikeutta.

”Maakuntien päättäjät joutuvat äärimmäisen hankalaan tilanteeseen, kun rahat loppuvat lokakuussa, mutta menot jatkuvat vuoden loppuun. Pikavipeillä ei keskeisiä peruspalveluja voi pitkään rahoittaa. Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja maksut peritään viimeistä senttiä myöden. Lopulta palveluverkkoa aletaan tarkastella kriittisesti. Alasajo alkaa harvaan asutuimmilta alueilta. Näin ennustan tapahtuvan”, Kankaanniemi kirjoittaa.

Kankaanniemen mielestä maakunta- ja sote-uudistus olisi pitänyt rakentaa portaittain ja lisäksi asiakasmaksu-uudistus olisi pitänyt tehdä ja antaa kunnille verotusoikeus.

Kankaanniemen ennuste on linjassa hänen puolueensa perussuomalaisten sote-kannan kanssa. Perussuomalaiset lausui sote-mietinnön valmistumisen yhteydessä, että sote-uudistus ”aiheuttaisi valtavan rahoitusvajeen palveluiden tuottamiseen”, mikä puolestaan luo riskin, ”että palvelutasoa joudutaan vähintäänkin heikentämään”.

Myös muu oppositio vastustaa sote-maakuntauudistusta.

LUE MYÖS: Sote-markkinoilla käy kova rytinä – yrityskauppa joka neljäs päivä

Eduskunta käy tiistaina lähetekeskustelun kolmesta soteen liittyvästä lakiesityksestä. Asiakasmaksulain ohella eduskunta keskustelee potilassiirtoja ja ensihoitoa koskevista lakiesityksistä.

LUE MYÖS: ”Soten valinnanvapauskokeilut ovat aivan jumalaton kupla” – HUS:n Aki Lindén ehdolle eduskuntavaaleissa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Martti Immonen

Suomessa on "ilmainen" työterveydenhuolto potilaalle, jonka maksaa työnantaja.
Valinnanvapaus on myös nyt työterveydenhuollon ulkopuolisille.
Jos ei ole akuutti tarve ,voi mennä julkiselle puolelle ja jos on akuuttitilanne , voi mennä yksityiselle puolelle, jos on riittävästi rahaa tai suoraan keskussairaalan päivystykseen. Toki se maakunnissa saattaa olla pitkän matkan takana, ilman kulkuyhteyksiä. Yleensäkin vakavissa tapauksissa yksityinen kirjoittaa lähetteen sairaalaan.

Olisihan sitä sotea tarkastella muutenkin toisin, eli satsata julkisen aukioloaikoihin ja yhdenmukaistaa ne yksityistä vastaavaksi, vaikkapa arkisin 8.00-20.00 ja viikonloppuisin 10.00-16.00 ja nettivaraus suoraan lääkärille. Ei siihen tarvita terveydenhoitajan välikättä selvittämään, tarvitsetko lääkäriä vai et.
Julkisen terveydenhuollon ongelmana on pitkät odotusajat, sekin pulma olisi varmasti ratkaistavissa, jos asiaan paneuduttaissin huolella. Nykyisessä Sote-mallissa riitelee kok-kepu politiikka eikä potilaan edut. On se järkyttävää, että yli 10 vuoteen ei ole saatu mitään aikaiseksi, huolimatta siitä, että maailmalla pidetään Suomen nykyistä terveydenhuolto erinomaisena.

Lauri Kiiski

Monissa Euroopan maissa perusterveydenhoito on täysin ilmaista potilaille, vaikka se hoidetaan yksityisten palveluntuottajien toimesta.

Suomessahan meillä on jo valmiiksi osin maksullinen terveydenhoito kaikille muille, paitsi suurelle määrälle etuoikeuteutetuille työterveydenhoidon asiakkaille ilman jonotusta - ja toki liki kokonaan tällöinkin yksityisten firmojen palvelemina.

Teijo Myllylä

Yksityinen yritys yrittää tuottaa voittoa. Ja useinmiten sen tekee. Jos sote tekee siitä helpon, niin kai se on poliittinen päätös. Potilas homman lopulta maksaa. Ja laatukriteerit ovat sivuseikka, valitettavasti. Nähtävänä on että eriarvoisuus lisääntyy. Osalla hoito etääntyy, eikä kiireellisissä tapauksissa apu ehdi. Ja taas kohta jo monikansallinen hautausurakoitsija tekee tiliä.

Seppo Himanen

Koko uudistus on aivan älytön. Meillä on hyvä terveydenhoito, jota pienillä korjauksilla olisi saatu toimimaan vielä paremmin. Sairaanhoitopiirit suoraan valtion johtamiksi ja lääkärikoulutukseen valituille velvollisuus työskennellä julkisella puolella esim. viisi vuotta. Täysin vapaa kilpailu heikentää syrjäseutujen( muu kuin kehäkolmosen sisäpuoli) palvelutasoa.

Seppo Pajunen

...Selvisi ainakin miksi urhoollinen sote-soturi on ollut viimeaikoina väsynyt ja hiljaa?
Taisi ajaa suorilla lausunnoillaan Rehula itsensä keskusta "ulkolaidalle?"

Saa nähdä miten mm, Sipilän imagon ehostamista vaalikuntoon tulee häiritsemään sotesotku?