Keskiviikko 22.5.2019

Paula Risikko Ylellä: ”Jos ihminen on kansallinen uhka, hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan”

Luotu: 
5.1.2019 11:20
Päivitetty: 
5.1.2019 16:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Paula Risikko helpottaisi rikoksiin syyllistyneiden oleskeluluvan saaneiden poistamista Suomesta.
|

Eduskunnan puhemies, entinen sisäministeri Paula Risikko (kok) helpottaisi rikoksiin syyllistyneiden oleskeluluvan saaneiden poistamista Suomesta. Risikon mukaan lakeja tulisi tältä osin kiristää. 

”Sinne tulisi lisätä esimerkiksi kansallinen uhka, joka sieltä puuttuu. Jos ihminen on kansallinen uhka, niin hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan”, Risikko totesi Ylen Ykkösaamussa lauantaina. 

Risikon mukaan tällainen lisäys tarvitaan koska nykyisin pysyvä oleskelulupa on hyvin vaikea purkaa.

”Tiedän, että tämä on hyvin vaikea aihe, mutta tämä Oulun tapaus on erittäin järkyttävä. Aina rikokset ovat järkyttäviä, mutta kun se kohdistuu lapsiin ja alaikäisiin, se on järkyttänyt koko Suomea. Mutta pitää muistaa, että näistä seuraa rangaistus. Se pitää olla tiedossa niille, jotka halajaa Suomeen. Näistä rikoksista rangaistaan ja tarvittaessa myös lähetetään takaisin kotimaahan. Nämä pitää ymmärtää, koska Suomessa pelataan Suomen lainsäädännön mukaisesti.”

Risikon mukaan on kuitenkin itsestään selvää, että hädänalaisessa asemassa olevia autetaan.

”Mutta valitettavasti tämä järjestelmä, ja Suomi ei ole mikään poikkeus, antaa mahdollisuuden myös siihen, että järjestelmää myös käytetään väärin. Meillä pitää olla mahdollisuus myös purkaa esimerkiksi päätöksiä siitä, että on annettu oleskelulupa. Jopa pysyviä oleskelulupia pitää pystyä purkamaan.”

Risikko tarkensi myöhemmin tarkoittaneensa, että oleskelulupa pitäisi pystyä perumaan kansallisen turvallisuuden uhan perusteella. Rikoksen perusteella se voidaan tehdä nykyisinkin.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on väläyttänyt jopa kansalaisuuden pois ottamisen mahdollisuutta seksuaalirikollisilta. 

”Kyllä viime viikkojen tapahtumat ovat saaneet allekirjoittaneen miettimään entistä enemmän sitä, miksi emme voisi myös antaa signaalia, että suomalaisten perusarvojen vastaan hyökkääminen johtaisi samaan tulokseen. Minun oikeustajuuni se mahtuisi, että kansalaisuus voitaisiin ottaa pois”, hän sanoi Uudelle Suomelle joulukuussa. Lue tarkemmin: Raiskausrikokset: Sisäministeri ottaisi kansalaisuuden pois – ”Hyökkäys suomalaisten perusarvoja vastaan”

Asia nousi Suomessa keskusteluun Oulun tapahtumien takia. Oulun poliisilla on tutkittavana tapaus, jossa epäillyt teot ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaaseen tyttöön kuluvan vuoden aikana. Rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan henkilöä, joista Oulun käräjäoikeus on poliisin vaatimuksesta määrännyt tutkintavankeuteen seitsemän miestä. Poliisi on kertonut, että epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.

Lue lisää:

KRP: Oulun seksuaalirikoksesta epäilty nyt Most Wanted -listalla

Poliisi: Saksassa kiinniotettu Oulun 8. epäilty laskettiin vapaaksi ”tietokatkoksesta johtuen”

Oulun poliisi varoittaa perheitä: Nuoria tyttöjä houkutellaan kontaktiin – johtanut seksuaalirikoksiin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Veistos

Aivan jonninjoutavaa diipadaapata taas. Risikko kuten Mykkänenkin tietävät tasan tarkkaan ettei rikollisia voi karkoittaa mihinkään koska lähtömaat eivät ota heitä vastaan.

Tyhmille äänestäjille voi tietysti uskotella tekevänsä todellisia toimia, vaikka hyvin tietää ettei niillä ole mitään käytännön merkitystä mihinkään. Kansalaisuuden poisto turvapaikanhakijalta on kyllä jo niin suuri vitsi ettei tiedä itkeäkö vai nauraa.

Jaakko Karki

Risikko on aivan oikeassa sanoessaan että "Jos ihminen on kansallinen uhka, niin hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan”. "Jopa pysyviä oleskelulupia pitää pystyä purkamaan.”
Juuri niin, ja jopa annettu kansalaisuus tulee ottaa pois raiskaajilta ja lasten hyväksikäyttäjiltä, niiinkuin Britanniassa on juurio tehty ja tullaan tekemään.
Jos joku maa ei ole vastaan omia kansalaisiaan, niin kaikki apu ja vastaava tulee lopettaa niihin maihin ja panna Suomessa asianomaiset rikolliset pysyvään karsseriin kunnes paluuhalut palaavat. Tanskassa nämä suljetaan erilliselle saarelle. Kyllä meillä niitä saariakin löytyy jos vaan tahtoa löytyy.

Kenneth Jonsson

Minusta sinällään asiallista ajatuksenkulkua. Mietin kuitenkin mitä tehdä kaikille suomalaisille seksirikollisille, voisiko nille tehdä vastaavaa? Miksi oman maan rikollisia pitäisi kohdella paremmin kuin muiden maiden rikollisia vastaavissa tilanteissa? Rikoksesta saatava tuomio on ilmeiseti muutenkn maassamme liian lievä, koska niin usein tapahtuu niin hirvittäviä asioita, joista jopa hovioikeus joskus lieventää tuomioita.

Juhani Kleemola

"Sisäministeri Paula Risikko esittää Suomen pakolaiskiintiön nostamista 300:lla ensi vuonna. Kiintiön nostamista on tarkoitus käsitellä hallituksen puoliväliriihessä, jossa tarkastellaan tulevan vuoden budjettia. Suomen nykyinen kiintiö on 750. Kiintiön nostamisen jälkeen Suomi sitoutuisi vastaanottamaan 1050 kiintiöpakolaista vuonna 2018.

– Vastaanottamalla pakolaisia suoraan muun muassa YK:n pakolaisleireiltä autetaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia pääsemään turvallisesti Eurooppaan. Samalla taistellaan ihmissalakuljetusta vastaan, sisäministeri Risikko toteaa."

Risikko on itse ollut luomassa tätä tilannetta ja sisäministerinä poliittisesti vastuussa.

Kansalaiset ovat olleet huolissaan turvallisuudestaan koko sen ajan kun vieraita, aggressiivisia tapoja omaavia miehiä on tullut kansalaisten joukkoon. Edelleenkään Risikko ei näe tilannetta ongelmallisena, vaan perää toimenpiteitä vasta kun rikoksia tapahtuu.

Sisäministerinä hän olisi voinut ajaa vastaanottokeskukset suljetuiksi siksi aikaa kun hakemuksia käsitellään. Sisäministerinä hän olisi voinut määrätä kielteisen hakemuksen saaneet suljettuihin palautuskeskuksiin. Mutta ei. Tekopyhyyttä sen jälkeen kun pieniä tyttöjä on joukkoraiskattu. Miksi Risikko ei vaadi tällaisten tapausten estämistä?

Tommo von Tallrik

Mielestäni persut ovat oikeassa vaatiessaan rangaistusasteikon alarajaa nostettavaksi seks.rikoksista. Nyt tuomiot tuntuvat kovin lieviltä suhteutettuna uhrille koituviin seurauksiin sekä toisaalta huume- ja talousrikoksista seuraaviin tuomioihin.