Maanantai 20.5.2019

”HX-hanke on erittäin helppoa tyriä – siitä hyötyy ainoastaan se, jolla saattaa olla ikäviä ajatuksia meitä kohtaan”

Luotu: 
6.1.2019 18:42
  • Kuva: Alma Media arkisto / Iines Jakovlev
    Kuva
    Saab Gripen on yksi ehdokas Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi. Arkistokuva.
|

Faktakulma

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjähanke kulkee nimellä HX, missä ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (Hornet) ja kirjain X toimii seuraajaehdokkaan tunnuksena.

Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa. Luvussa ei ole mukana ylläpito- ja kehityskustannuksia tulevan 30 vuoden aikana. Hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa. 

Kilpailussa mukana olevat hävittäjät:

Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)

Dassault Rafale (Ranska)

Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia, yhteiseurooppalainen)

Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)

Saab Gripen (Ruotsi)

Uuden Suomen jutut HX-hankkeesta: https://www.uusisuomi.fi/aiheet/hx-hanke

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) erityisavustaja Petteri Leino (sin) jatkaa keskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Puheenvuoron blogissaan. Leino korostaa meneillään olevan HX-hankkeen tärkeyttä ja kuvailee hanketta Suomen tärkeimmäksi puolustusmateriaalihankinnaksi.

” Sen myötä ratkaistaan Suomen ilmapuolustuksen tulevaisuus. Nykyisten hävittäjien suorituskyky on verrannollinen naapurimaissa käytössä oleviin kalustoihin ja Hornetien myötä Suomi on saavuttanut ilma-aseelle sellaiset suorituskyvyt, joita sillä ei ole ollut koskaan aiemmin historiansa aikana. Hornetien seuraajan on turvattava näiden kykyjen säilyminen, muutoin Suomi antaa merkittävän etumatkan mahdolliselle vastustajalle”, hän kirjoittaa.

Erityisesti vasemmisto on suhtautunut HX-hankkeeseen kriittisesti ja vaatinut erityisesti hankittavien hävittäjien määrästä eduskuntatason keskustelua.

Lue myös: 

Li Anderssonilta suorat sanat kuumentuneesta hävittäjäkeskustelusta: ”Mikä länsimainen demokratia Suomi muka on”

Vääntö Suomen hävittäjähankinnoista jatkuu – ”Ei tarvitse olla kummoisella järjellä varustettu, kun ymmärtää kenen etua se edistää”

”HX-hanke on erittäin helppoa tyriä poliittisesti. Tästä maailmalla on useita surkeita esimerkkejä. Hankkeen epäonnistuminen ei ole suomalaisten etu. Siitä hyötyy ainoastaan se, jolla saattaa olla ikäviä ajatuksia meitä kohtaan”, Leino kommentoi.

Hän vastaa samalla myös Iltalehden lauantaiseen artikkeliin, jossa pohdittiin tasavallan presidentin Sauli Niinistön maanpuolustuskurssin avajaisissa marraskuun alussa pitämää puhetta. Iltalehden mukaan Niinistö teki puheessaan ”lähes u-käännöksen tähänastiseen politiikkaansa” sanoessaan, että Suomi ei anna aluettaan käytettäväksi vihamielisiin tarkoituksiin kolmansia osapuolia kohtaan. 

Iltalehden tavoin myös Leino huomauttaa, että etenkin sdp:n ajattelussa Venäjä saattaa nähdä Suomen puolustuksen ”vihamielisenä”, koska Suomi varautuu ottamaan vastaan ulkopuolista apua.

”Ajatuskin siitä, että Suomen puolustusta rakennettaisiin vihamielisiin tarkoituksiin tai suoraan sotilaalliseen offensiiviin vaikkapa Venäjää vastaan, on järjetön. Meidän kansantaloudella ei ole mahdollisuuksia kilpailla maailmassa kolmanneksi eniten sotilaallisiin suorituskykyihin rahaa käyttävän suurvallan kanssa”, Leino kommentoi.

Hän linjaa, että vaikka Suomi ei kilpaile sotilaallisilla suorituskyvyillä, niin uskottavaa sotilaallista puolustusta pidetään yllä.

”Sen lähtökohta on, että paha on tulla meiltä mitään ottamaan. Jos yrität, niin Suomen leijonan tassun raapaisu tuntuu.”

Suomen uskottava puolustuskyky turvaa Leinon mukaan ensi sijassa vahvaan kansalaisten maanpuolustustahtoon sekä kansallisiin sotilaallisiin suorituskykyihin. 

”Näistä tärkeimmät ovat yleiseen asevelvollisuuteen perustuva suuret sodan ajan joukot ja niille laaja reservi, alueellinen puolustusjärjestelmä sekä eurooppalaisittain kohtuullisen moderni ja runsas sotamateriaali. Näiden kolmen perusperiaatteen tukena on viime vuosina kehitetty kansainvälinen puolustusyhteistyö kahden-, kolmen- ja monen välisesti läntisten kumppanien kanssa.”

Leino korostaa, että sotilasliittoon kuulumattomalle Suomelle on ratkaisevan tärkeää, että meillä on samaan arvoyhteisöön kuuluvia ystävällismielisiä maita ja ne maat ovat tarvittaessa valmiita antamaan myös sotilaallista apua, jos Suomi joutuu sotilaallisen uhan tai toimien kohteeksi. 

”Tällaisen avun saaminen edellyttää, että me olemme itse valmiita auttamaan samoihin sopimuksiin sidottuja maita, heidän pyytäessä apua.”

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu linjasi lauantaina, että Suomen tulee jatkaa nykyistä puolustusyhteistyöhön perustuvaa linjaansa. Hän ennakoi samalla suurvaltajännitteiden nousevan.

”Suurvaltajännitteet nousevat, ja Venäjän politiikka ei muuttune yhtään meille paremmaksi. Puolueissa pitäisi nyt pitää pää kylmänä, ja jatkaa erittäin perusteltua puolustusyhteistyöhön nojaavaa linjaa”, Pesu kirjoitti Twitterissä.

Lue tarkemmin: Tutkija: ”Suurvaltajännitteet nousevat – puolueissa pitäisi nyt pitää pää kylmänä”

Faktakulma

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjähanke kulkee nimellä HX, missä ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (Hornet) ja kirjain X toimii seuraajaehdokkaan tunnuksena.

Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa. Luvussa ei ole mukana ylläpito- ja kehityskustannuksia tulevan 30 vuoden aikana. Hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa. 

Kilpailussa mukana olevat hävittäjät:

Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)

Dassault Rafale (Ranska)

Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia, yhteiseurooppalainen)

Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)

Saab Gripen (Ruotsi)

Uuden Suomen jutut HX-hankkeesta: https://www.uusisuomi.fi/aiheet/hx-hanke

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Sinisiä polakkeja ei kannata päästää hämmentämään Euroopan sisäisiä asioita.
Sota on ilmeisesti tulossa, Suomella ja Ruotsilla on yhdessä hyvät mahdollisuudet pysytellä siitä kokonaan erossa.
Lehmäpoika on aina tykännyt käydä sotansa kaukana kotoa, asemyynti se on joka kannattaa ja pakolaisvirrat voi pääasiassa lykätä hyödyllisiä idioottieja ja talouden kilpailijamaita rasittamaan .
._.

Juha-pekka Naukkarinen

Jos Venäjä hyökkäisi Suomeen,niin milläs ne iskander ohjukset tuhottaisiin,jotka sieltä iskevät aluksi Suomen lentokenttiin,ei "perunapelloilta" nouse ensimmäistäkään hävittäjää iskun jälkeen,joten ohjuspuolustus-järjestelmä pitäisi olla,ilmatorjunta ohjukset ja maamiinat ovat puolustus aseita,hävittäjiä voi käyttää myös hyökkäykseen ja puolustuksesta puhutaan koko ajan,mitä jää sanomatta näiltä päättäjiltä ja asiantuntijoilta?

tom brunila

Pötyä! Kriisin uhatessa ilmavoimat hajautetaan ympäri maata ja lentokentät jäävät tyhjiksi! Hornet pystyy helposti nousemaan ja laskeutumaan maantienpätkältä. Ja kun siivet taiteaan ylös niin se on helposti kuljetettavissa rekan kuljetuslavalla!
IT-ohjuksilla ei torjuta maajoukkoja! Taistelukoneella joka on varustettu asianmukaisilla ilmasta-maahan ammuttavilla ohjuksilla voi iskeä vihollisen joukkoja vastaan jopa vihollisen selustassa!

Reijo Paunonen

"HX-hanke on erittäin helppoa tyriä"
Näitä "vihamielisiä" tahoja löytyy muualtakin kuin vasemmistosta. Sen päättelemiseen ei kummoista järjenkapasiteettia tarvita.

HX-hankkeesta tulee vieläpä kuumempi puheen- ja valtaan pyrkimisen aihe vaaleissa kuin tähän asti on luultu. Tämä tapahtuu osittain kulisseissa.
Niin sanotussa "isänmaallisuuden" kiihkohengessä.

Kari Matti Nivala

Jos suomalainen menee lääkäriin, niin uskoo hän sieltä saamiaan ohjeita. Sama pätee mm. lakimiehiin, ja muihin alansa ammattilaisiin. FX- hanke on tehty puolustusvoimien harkinnan tuloksena. He ovat oman alansa ammattimiehiä ja vastaavat maamme turvallisuudesta! miksi emme luottaisi heihin? Vasemmisto on nyt vaarallisella populismin tiellä! Ja mitä esim. Erkki Tuomiojaan ja Mika Kariin tulee, pidän heidän pääsyään ministereiksi vaarallisena..

Erkki Malinen

Eikai Veli Venäläinen enää lähtis palalaikka kainalossa, Suomea vallottamaan, eiköhän ohjukset olis ensin ilmassa joilla tuhottais kaikki strategiset kohteet. Mitähän ilmataisteluja niillä Horneteilla käytäis. Suomen ainut pelastus on ettei sotaan tarttis koskaan joutua, sota on tuho.

Kari Kuosa

”HX-hanke on erittäin helppo tyriä”. Kyseessä on poliittinen päätös. Hankkeesta pitää keskustella laaja-alaisesti ja sitä pitää myös voida kritisoida. Onko se ”tyrimistä”? Kun seuraa tästä hankkeesta käytävää keskustelua, tuntuu siltä, että joidenkin kirjoittajien mielestä ainoastaan kenraalien ja kenraalien näkemyksiä puoltavat kommentit ovat sallittuja.