Maanantai 20.5.2019

Lausunto oleskeluluvista ihmetyttää – Tähän poliisin paperiin Paula Risikko viittaa

Luotu: 
7.1.2019 11:39
Päivitetty: 
7.1.2019 11:17
  • Paula Risikko viittasi ihmetystä herättäneillä lausunnoillaan tähän toimenpideohjelmaan. Kyse on ulkomailla oleskelevista henkilöistä, joilla on oleskelulupa Suomessa. Karkottaa voi vain Suomessa olevan henkilön, sisäministeriöstä kerrotaan.
|

Keskustelu eduskunnan puhemies Paula Risikon (kok) lausunnoista Ylen lauantaisessa Ykkösaamussa jatkuu. Risikko linjasi, että pysyväkin oleskelulupa pitää voida purkaa, jos ihminen todetaan kansalliseksi uhaksi. Julkisessa keskustelussa on ihmetelty lausuntoa ja kritisoitu Risikkoa tietämättömyydestä. Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio kuitenkin kertoo Uudelle Suomelle, että Risikko oli aivan oikeassa kommenteissaan. Risikon esittämä muutos liittyy ulkomailla oleviin, mutta Suomessa oleskeluluvan saaneisiin henkilöihin.

Julkisessa keskustelussa on ihmetelty, että Risikon esittämät muutokset näyttävät jo olevan nykyisessä laissa. Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen piti Helsingin Sanomien haastattelussa Risikon puheita jopa vastuuttomina ja kysyi, onko Risikko perillä voimassa olevasta lainsäädännöstä.

Maahanmuuttotutkija ja ihmisoikeusaktivisti Erna Bodström on niin ikään ihmetellyt kommentteja.

”Jos (ulkomaalainen) rikollinen on kansallinen uhka, hänet pystytään jo nykyisen lain puitteissa yleensä karkottamaan. Miten siis muuttaisit tätä vai herätelläänkö tällaisella turhalla ulostulolla vain paniikkia?” Bodström kysyi Risikolta Twitterissä ja liitti oheen ulkomaalaislain kohdan. (Juttu jatkuu Twitter-upotuksen alla.)

 

 

Risikko on entinen sisäministeri, jonka vastuulla maahanmuuttoasiat ovat. Nykyinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on sanonut olevansa Risikon kanssa samaa mieltä siitä, että kansalliseksi uhaksi muodostunut henkilö on voitava karkottaa viipymättä Suomesta. Karkotusten nopeuttamisesta tulikin tämän vuoden alussa voimaan lakimuutos.

LUE LISÄÄ: 

Kai Mykkänen reagoi avaukseen ”kansallisesta uhasta”: ”Selvitämme osana kevään lainvalmisteluohjelmaa”

Ulkomaalaisten karkotuksia nopeutetaan 1.1.2019 – Myös uusintahakemusten ”väärinkäyttöön” halutaan puuttua

Risikko tarkensi myöhemmin tarkoittaneensa, että oleskelulupa pitäisi pystyä perumaan kansallisen turvallisuuden uhan perusteella. Rikoksen perusteella se voidaan tehdä nykyisinkin. Risikko tarkensi lausuntoaan uudemmankin kerran, viitaten laittoman maahantulon torjuntaohjelmaan:

”Nykyinen lainsäädäntö ei kata kaikkia tilanteita, joissa kansallisen turvallisuuden uhan perusteella voitaisiin peruuttaa pysyvä oleskelulupa. Tästä on kirjaus mm. kansallisessa laittoman maahantulon torjuntaohjelmassa. Asiaa parhaillaan selvitetään”, Risikko kirjoitti Twitterissä eilen sunnuntaina. (Juttu jatkuu Twitter-upotuksen alla.)

 

 

Risikko viittaa Poliisihallituksen laatimaan toimenpideohjelmaan, joka koskee vuosia 2017–2020. Siinä sanotaan näin:

”Voimassa olevan ulkomaalaislain mukaan oleskelulupaa ei voida peruuttaa vaikka henkilön katsottaisiin vaarantavan kansallista turvallisuutta tai yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Oleskeluluvan peruuttamismahdollisuudella vastattaisiin osaltaan konfliktialueelta Suomeen tulevien tuomiin haasteisiin ja/tai ns. vierastaistelija-ongelmaan. Ulkomaalaisen mukainen suojeluasema olisi voitava lakkauttaa, kun henkilö lähtee mihin tahansa maahan osallistuakseen aseelliseen toimintaan tai terroristijärjestön toimintaan.”

Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvan saanut voidaan karkottaa, jos hän on syyllistynyt sellaiseen rikokseen, josta enimmäisrangaistus on yksi vuosi vankeutta. Myös toistuvasti rikoksiin syyllistynyt oleskeluluvan saanut voidaan karkottaa. 

Poliisihallituksen toimintaohjelmassa ehdotetaan näin:

”Selvitetään, voidaanko lainsäädäntöä muuttaa siten, että sen avulla voitaisiin puuttua ja estää ulkomailla oleskelevan henkilön palaaminen Suomeen peruuttamalla henkilölle myönnetyt luvat tai lakkauttamalla suojeluasema, jos henkilön katsotaan vaarantavan kansallista turvallisuutta tai yleistä järjestystä tai turvallisuutta.”

Jorma Vuorio kertoo Uudelle Suomelle, että kyseinen toimintaohjelma on juuri se asiakirja, johon Risikko viittaa. Vuorion mukaan kyse on sellaisista tilanteista, joissa oleskeluluvan haltija oleskelee nimenomaan Suomen rajojen ulkopuolella. Niin sanotut vierastaistelijat ovat esimerkki tällaisesta tilanteesta.

Vuorion mukaan kyse on siitä, että karkottaa voi vain Suomessa olevan henkilön. Hänen mukaansa parhaillaan selvitetään, voisiko lakia muuttaa niin, että ulkomailla olevan oleskeluluvan voisi peruuttaa, ja voitaisiinko tähän kytkeä myös maahantulokielto. Selvitystyö valmistuu kevään aikana, mutta menee todennäköisimmin seuraavan hallituksen sisäministerille, Vuorio kertoo.

Vuorion mukaan ei ole arvioitu tarkoituksenmukaiseksi tehdä sellaista lakimuutosta, joka mahdollistaisi ulkomailla olevan karkottamisen.

LUE MYÖS:

Paula Risikko Ylellä: ”Jos ihminen on kansallinen uhka, hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Luepa tarkasti ja koeta myös ymmärtää. Professori nyt pomppasi tikkana pystyyn kommentoimaan asiaa, jonka sovellus ohjeita ja käytännön toimia niinhän ei tuntenut. Kyllä rikollinen on vahvoilla nykyisin. Se pitäisi muuttaa.

Jaakko Aalto

Kun politikko käyttää tervettä järkeä, niin se sitten kummastuttaa. Ja tietenkin paikalle pöllähtää joku niistä juristerian harjoittajista, joille on käynyt kovin vieraaksi se Olaus Petrin oikeusohje, jonka mukaan "Yhteisen kansan hyöty on paras laki; ja sentähden mikä havaitaan yhteiselle kansalle hyödylliseksi, se pidettäköön lakina". Mutta sehän onkin nimenomaan oikeusohje.

Pentti Westerholm

Nyt vaikuttaa siltä,että nykyistä lakia ei ole haluttu käyttää siinä merkityksessä mihin sillä on vaikutusmahdollisuus.Maahanmuuttaja rikollisia on haluttu ymmärtää enemmän kuin laki sallii.Tämä on aivan väärin kuuliaista kantaväestöä kohtaan.Ryhtiä toimintaan!

Jaakko Karki

Risikko puhuu asiaa. On asiatonta että maahan muuttaneita ja laittomasti maassa oleskelevia rikollisia "ymmärretään" enemmän kuin kantaväestöön kuuluvia rikosten kohteita, joista useimmat ovat lapsia tai naisia.
Britanniassa rikolliset karkoitetaan ja jopa kansalaisuus peruutetaan vakavimmissa tapauksissa, kuten pedofiileiltä ja lapsiraiskaajilta.

Petri Hämäläinen

Ihmetyttää tällainen journalismi. Eikö toimittajaa kiinnosta laisinkaan selvittää faktoja kyseisestä aiheesta? Sehän tässä on olennaista, ei pari twiittiä suuntaa toiseen.

Eli kuinka monta rikollista maahanmuuttajaa on yritetty palauttaa, kuinka monta on palautettu?

Mitä väliä on jonkun ernabodströmin mielipiteillä kun hän äärilaidan lobbaaja, eihän hänellä ei ole mitään oikeustieteellistä osaamista tai pätevyyttä?

Jarkko Palmgren

Hyvä Paula Risikko! Missä ovat KEPUN ja SDP:n ulostulot?
-Entä mitä tapahtui niille 5.12. kahdelle maahanmuutaja miehelle ja mahd. terroristiselle linjaautojen törmäytyksille?
-Miksei niitä Loimaan ja UUraisten iskujen tekijöitä uutisoida?
-Huusivatko Allahu Akbaria?
-Ovatko jo vapaalla jalalla? Kenties kauppakeskuksissa iskemässä koululintsari pimuja, vai netissä Groomaamassa siideripissiksiä?
-Onko päätoimittajalounaalla sovittu, että siitä ei enää uutisia tehdä?
-Kun on ollut noita irakilaisuutisia jo liikaa ja harjoitettu politiikka osoittautuisi vääräksi?

Risto Nikander

Suomen "pakolaiset" ovatkin nuoria makeaa ja helppoa elämää hakemaan tulleita nuoria miehiä. Ilmankos poliiseja täytyy lisätä, oikeus- ja vakilalaitos ovat täynnä kalliita rikollisia ja vaara vaani kaikkia, mutta eniten lapsia ja naisia.

Jos pakolaisia on pakko ottaa, niin sitten nuoria lapsiperheitä, jotka voivat hyvin sopeutua länsimaiseen yhteiskuntaan ja ainakin isä on työhalukas ja ammattitaitoinen. Ei tulisi juuri enempää pulmia tai kuluja kuin muomalaisista. Osasta jopa paljon vähemmän.
Paras olisi, kun autettaisiin useampia ja halvemmalla ja enemmän, muualla kuin kalliissa Suomessa.

Petri Hämäläinen

Miksei ukrainalaisia tai myanmarilaisia naisia? Tekee töitä, ei lorvi, hyvännäköisiä ja hyvät käytöstavat. Eivät tee rikoksia.

Tässä olisi vihervasemmistolla paikka iskeä. Kun naiset on kuulemma niin lutusia ja täydellisiä ja miehet toksisia ja muutenkin peeceestä. Otetaan Suomeen vain naisia !

Rauno Järvenpää

Näitä rikollisten puolustelijoita on yllättävän paljon,päätoimittelijat paria poikkeusta lukuun ottamatta kirjottelee aivan pöljiä.Sensuuri kukoistaa,jopa Maaseudun Tulevaisuus lehti sensuroi surutta vääriä mielipiteitä pois.Hesari/yle omilla lukemillaan.