Maanantai 27.5.2019

Kansanedustaja iloitsee: ”Vihdoinkin saatiin yksi pois kiusaamasta ihmisiä – perintäyhtiöltä vietiin lupa”

Luotu: 
7.1.2019 19:13
Päivitetty: 
8.1.2019 14:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.).

Vihdoin alkaa tapahtua taistelussa perintäyhtiöitä vastaan, iloitsee kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.). Hän kertoo blogissaan olevansa todella tyytyväinen aluehallintoviraston tuoreeseen päätökseen peruuttaa perintäyhtiö Alektum Oy:lta toimilupa.

”Perintäyhtiö Alektum on menetellyt toistuvasti lain ja hyvän perintätavan vastaisesti. Se on vuoden 2018 aikana kohdistanut perintätoimenpiteitä sellaisiin saataviin, joiden perintä on todettu lainvastaiseksi. Alektum on perinyt lainvastaisia saatavia ja kohtuuttomia perintäkuluja, laiminlyönyt tiedonantovelvollisuutensa, aiheuttanut kansalaisille tarpeettomia kuluja jättäessään yhdistämättä samaan velkasuhteeseen perustuvat saatavat ja pitkittänyt perintää sekä perinyt ostettujen saatavien perintäkuluja lainvastaisesti”, Taavitsainen kirjoittaa.

”Kaiken kukkuraksi Alektum on ihan pokkana jatkanut lainvastaista menettelyään aluehallintovirastolta vuonna 2018 saamiensa useiden lainvoimaisten varoitustenkin jälkeen.”

Taavitsainen kertoo, että hänen luonaan on käynyt useita velkaantuneita kansalaisia kertomassa Alektumin ja muiden perintäyhtiöiden toiminnasta. Taavitsainen on perustanut Ulosottoon joutuneiden tukijat eduskunnassa -ryhmän.

”Vihdoinkin tämä yksi toimija saatiin pois kiusaamasta ihmisiä. Erityinen kiitos kuuluu niille aktiivisille kansalaisille, jotka jaksoivat vaikeuksiensa keskellä tehdä kanteluja yhtiön toiminnasta”, kansanedustaja toteaa.

”Tämän mahtavammin ei olisi voinut vuosi 2019 alkaa, sillä Alektumin on välittömästi lopetettava kaikki perintätoimintansa. Yhtiön on myös lopetettava perintätoimintansa markkinointi.”

Avi ei ole tiedottanut päätöksestä. Taavitsaiselta on kysytty Twitterissä lähdettä tiedolle Avin päätöksestä. Hän viittaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston 1.1.2019 päivitettyyn luetteloon perintätoimen luvista.

”Alektumia ei enää onneksi ole listassa”, hän toteaa twiitissä, jonka näet alta.

Päivitys 8.1.: Aluehallintovirasto vahvistaa Iltalehdelle, että toimilupa on peruttu, mutta perumisen toimeenpanossa on viivettä Postissa tapahtuneen virheen takia. Lue lisää tästä jutusta linkin takaa.

Taavitsainen muistuttaa, että perintätoimintaa on harjoitettava lainmukaisesti. Lain mukaan saatavien perinnässä ei saa käyttää velallisen kannalta sopimatonta menettelyä. Hyvä perintätapa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että perintäasian perustellun riitauttamisen tuomioistuimessa, kuluttajariitalautakunnassa tai muussa ratkaisuelimessä tulee aina keskeyttää perintä.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Toivottavasti vastaatte samoin kokoomuslaiselle "yrittäjälle" joka on tehnyt konkurssin, et miksi menit konkkaan, oma vikas ja nyt hitto kärsit omaa syytäs.

Ylikuluttaminen kun on vain yksi tapa velkaantua. Eiköhän siperia opeta teitäkin.

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #9

Esimerkiksi Maunoa, Eskoa ja Iiroa. Kyllä 1990-luvun laman etu- ja jälkihoidossa meni yrittäjiä konkaan ja hautaan ilman omaa syytään. Minulla on kokemusta ja näkemystä asiassa. En suosittele, että alat jänkäämään tällä kertaa.

Jarkko Mynttinen
Vastaus kommenttiin #9

Yhtä hyvin voisi sitten väittää, että oma vika ("jos") kuolet.
Lähtökohta on, että yrittäjää ilman riskiä ei voi olla olemassakaan. Sitten voi olla useitakin riskejä, jotka toteutuessaan voivat johtaa konkurssiin suorasti tai epäsuoraan, mutta ovat yrittäjän omien vaikuttamismahdollisuuksien ulottumattomissa. Ne tapahtuvat yrittäjän omista toimenpiteistä huolimatta. Toki yrittäjä varautuu mahdollisia riskejä vastaan mahdollisimman hyvin, mutta 100% varautuminen kaikkia riskejä vastaan ei ole mahdollista reaalimaailmassa ja siinähän nyt oletettavasti eletään, muutoin kyseessä ei ole todellinen yritys reaalimaailmassa vaan jokin ”virtuaalinen” yritys teoriassa. En ainakaan tiedä yhtään yritystä, joka voisi olla 100% :n varmuudella konkurssin ulottumattomissa, eivät edes luonnolliset monopolit.

Reaalimaailmassa yrittäjä voi esimerkiksi menettää työkykynsä sairauden, onnettomuuden jne...seurauksena. Taloussuhdanteet, raha- ja finanssipolitiikka, finanssikriisit (esim. 2008) voivat vaihdella arvaamattomasti, niin, että yritys menettää pääomansa ja tekee konkat. Reaalimaailmassa näin on tapahtunut ja tapahtuu edelleenkin, ja ne ovat mm. tekijöitä joita ei voi pitää yrittäjän omana syynä, joten reaalimaailman kontekstissa yrittäjä voi tehdä konkurssin jopa kokonaan ilman omaa syytään tai osasyyllisenä. Muu väite on kyllä lähinnä reaalimaailmasta ulkona tapahtuvaa viisastelua.

Harri Kovala

Tässähän ei ollut kyse siitä, että ihmiset osaamattomen rahankäytön vuoksi ovat joutuneet perintäyhtiön pakeille, vaan siitä, että perintäyhtiö ei noudattanut lakia. Ja on oikein, että lakia noudattamattoman yrityksen toiminta lopetetaan, sillä emmehän tue anarkismia?

Hannu Rautomäki

Perintäyhtiöille luotiin kasvualusta säätämällä pikavippilaki, joka alunperin mahdollisti koronkiskonnan kaikissa pikavipeissä.
Suurimmille pikavipeille ei ole edelleenkään asetettu minkäänlaista korkokattoa, eli koronkiskonta jatkuu villinä ja vapaana.

Tero Sivula

Olen aina miettinyt että miten ihmiset jotka tarkkailevat maailmaa oman perserein kautta, eivät koskaan kaipaa raitista ilmaa? Onko he niitä paskapäitä? Arvaatte varmaan ketä kommentoijia tarkoitan - heitä joilla ei ole kuin yksi vika, he eivät tee virheitä.

Jouko Punola

Kyllä nekin on tehneet virheitä. Kaikki ihmiset tekee. Ne ei vaan tunnusta tehneensä virheitä. Kyseessä on defenssimekanismi. Maailma näyttää todennäköisesti heistä kovin pelottavalta paikalta, joten tällaista defenssiä tarvitaan.

KristinaTiina Tång

Se että on joskus sössinyt raha-asiansa ei tarkoita että siitä pitäisi kärsiä koko loppu elämänsä. Väitän että jokainen on jossain elämänsä vaiheessa tehnyt virheitä.
Omani oli se että luotin kaveriin. Jossain vaiheessa sairastuin masennukseen, jolloin jäi myös laskuja maksamatta. Mutta se ei tee minusta huonoa ihmistä.
Murhastakin pääsee nopeammin vapaaksi kuin ulosottovelasta.
Sitä paitsi on olemassa sairaus joka saa aikaan rahantuhlausta, kaksisuuntainen mieleialahäiriö.
Pikalainoja ym.on todella helppo saada vaikka ei olisi mitään mahdollisuutta niitä maksaa, jolloin luottotiedot on taas mennyt.
Sitä paitsi tässä tapauksessa on rikottu lakia, se ei ole kuitenkaan sallittua vaikka kuinka olisi velallisen oma syy kun joskus menee huonommin. Jotkut ihmiset luulevat olevansa niin paljon toisten yläpuolella että luuleva voivansa arvostella muita.
Elämä ei kohtele kaikkia samalla tavalla,valitettavasti.