Tiistai 21.5.2019

Rehtorin kommentti Ylen MOT:ssa järkyttää – ”Mitä ihmettä juuri luin?”, ”Syytä siirtää välittömästi pois tehtävistään”

Luotu: 
8.1.2019 17:34
Päivitetty: 
8.1.2019 17:43
  • Kuva: Noora Ojanperä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Tietyissä suomalaiskouluissa jopa joka kolmas oppilas kertoo tulleensa jatkuvasti kiusatuksi, selviää THL:n kyselyistä. Arkistokuva.
|

Poliitikot ovat järkyttyneet kommenteista, joita erityisesti yhden suomalaiskoulun rehtori esittää Ylen MOT-ohjelmassa. Jakso käsittelee koulukiusaamista.

Ohjelmassa kerrotaan kouluista, joissa kiusaaminen on erityisen yleistä. Joissain kouluissa kiusaaminen vieritetään oppilaiden vanhempien mukaan kiusatun omaksi viaksi.

Yksi haastatelluista on Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen. Koulun kiusaamisluvut olivat poikkeuksellisen korkeita THL:n kyselyssä. Tämän myöntää myös rehtori. Hän kummastelee haastattelussa joidenkin oppilaiden tarvetta korostaa omaa erilaisuuttaan kuten seksuaalista suuntautumistaan.

”Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat. Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion”, Vuorinen sanoo Ylen mukaan.

Hänen mukaansa pukeutuminen voi esimerkiksi olla ”tosi hutsahtavaa”. Ylen toimittaja kysyy häneltä, kerjäävätkö jotkut oppilaat tulla kiusatuiksi.

”Siltähän se niin kuin näyttää. Eihän näin saisi olla, jokainen saa pukeutua niin kuin haluaa. Mutta se, millä tavalla opettaa ja kasvattaa muita oppilaita, että siitä ei saa sanoa mitään”, Vuorinen jatkaa.

”Meidän aikuisten pitäisi käsitellä asiaa niin, että hän, joka kokee olevansa erilainen, saa erilaisuuttaan esittää ja olla oma itsensä. Mutta niin, että ei provosoi ja ärsytä omalla käytöksellään toisia. Eihän me heterotkaan tuoda seksuaalista suuntautumistamme julki jatkuvasti.”

Erityisesti vihreät poliitikot ovat kommentoineet haastattelua sosiaalisessa mediassa.

”Mitä ihmettä mä juuri luin? Tuota rehtorin haastattelua ei voi suositella kellekään, jolla ongelmia verenpaineen kanssa”, kansanedustaja Jyrki Kasvi kirjoittaa.

”YLE:n haastattelussa Sysmän yhtenäiskoulun rehtori vierittää koulukiusaamista kiusattujen syyksi. Ei näin”, toteaa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ottaa Ylen ohjelmaan kantaa Twitterissä.

”Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun vika. Aikuisella on vastuu puuttua vakavasti kiusaamiseen ja rakentaa ilmapiiriä, jossa jokainen lapsi ja nuori saa kasvaa ja elää omana ainutlaatuisena itsenään ilman pelkoa. Koulun vastuu on yksiselitteinen: kiusaamiseen on puututtava”, Grahn-Laasonen tiivistää.

Pisimmälle menee vihreiden Olli-Poika Parviainen.

”Järkytyin joidenkin rehtorien kommenteista. Jos rehtori syyttää kiusattua ja mm. tämän pukeutumista & sukupuoli-identiteettiä kiusaamisesta, hän ei ole tehtäviensä tasalla, syytä siirtää välittömästi pois tehtävistään”, kansanedustaja kirjoittaa.

 

Muut twiitit näkyvät alla.

Sysmäläisrehtori Vuorinen pitää Ylen mukaan vanhempien antamaa kritiikkiä kohtuuttomana. Hän kertoo Ylelle, että koulussa on otettu voimakkaasti käyttöön Kiva koulu eli kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma. Myös koululla työskentelevän kuraattorin työaika on pidennetty kokoaikaiseksi, Yle kertoo.

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Salonen

Konsulttina tiedän, että mikään ohjelma ei toimi, jos siihen ei sitouduta myös johdon tasolla. Nyt tämä rehtori ei ole oikein ymmärtänyt kiusausta ja antaa vahvasti kuvan, että kiusauksen uhrit ovat itse syyllisiä. Pitäisin ihan kommenttien perusteella virkaansa sopimattomana.
Olen vielä samaa mieltä, että ala-asteella ei kuulu olla homo, eikä lesbo, eikä pukeutua seksikkäästi. Mutta se on se työkenttä ja sen kanssa pitää työskennellä, eikä vaan antaa ymmärtää, että "itse kerjäsivät kiusatuiksi tulemista".
Nyt tämä tyhmyri koettaa ymmärtää kiusaajia, eikä osaa asettaa itseään kiusatun asemaan. Riippumatta mistään, kiusaajat ovat syyllisiä ja heitä pitäisi rankaista/kouluttaa, eikä tarvitse ymmärtää. Tarkoituksena ei ole tehdä kivaa koulua kiusaajille, vaan poistaa se kiusaus kokonaan..

Tapio Meriluoto

Tuo konsultti-ammattinimike rupesi minuakin huvittamaan.

Siis henkilö, joka tienaa leipänsä humpuukia ja hölynpölyä saarnaamalla, rupeaa nyt tässäkin saarnaamaan muille siitä, miten pitäisi elää ja asiat järjestää.

Huvittavinta tuossa konsultin kommentissa on se, että hän itsekin toisessa kappaleessa tulee myöntäneeksi, että rehtori oli periaatteessa ihan oikeassa!

Mutta sitten seuraavassa kappaleessa pitää taas "poliittisen korrektiuden" nimessä ruveta haukkumaan tätä rehtoria...

Ja lopulta koko kirjoitus päätetään konsulteille tyypilliseen ympäripyöreään sanahelinään.

Heikki Tala

Onneksi sentään maailmassa on jo kokonaan päästy sodista, jotka aikoinaan olivat kiusaamisen pahin muoto tappamisineen, kidutuksineen, raiskauksineen, elävältä nylkemisineen ja muine raakuuksineen.
Nyt onkin aika puuttua täysillä koulu- ja työpaikkakiusaamiseen unohtamatta tietenkään ilmastonmuutosta. Koulut on helppo paikantaa, mutta tutkimusten mukaan seurakunnat ovat pahimpia työpaikkakiusaamisen pesiä. Tarttis varmaan tehdä jotain?
Jos joku nyt kokee tämän provokaationa, niin ei kun hernepussi esiin.

PS. Kun minä meinaan olen ennen ollut, kuten tuntemattoman vänrikki Koskela opasti. Siis kymmenissä maissa viidessä maanosassa kuuden vuosikymmenen kuluessa, on tullut jonnin verran perspektiiviä. Ihmisessä on ilmeisen monta valuvikaa, mutta aina kannattaa yrittää.

Helena Siira

Tulee kyllä vaikutelma, että rehtori ei ole ihan loppuun asti ajatellut/ymmärtänyt, että mistä ns. kiusaamisessa on loppujen lopuksi kyse.

Kysehän on toista kohtaan harjoitetusta väkivallasta - henkisestä väkivallasta, joka on ilmiönä aivan sama kuin fyysinenkin väkivalta. Yksinkertaisesti määriteltynä väkivaltaa on kaikki se toiminta - fyysinen tai henkinen - joka tekee toisen toimintakyvyttömäksi.

Fyysisessä väkivallassa lyödään, tönitään jne. Henkistä väkivaltaa on nimittely, ulkonäön arvostelu, toisen nimittely, toisen arvostelu muiden kuullen, toisen mustamaalaaminen, eristäminen, syrjiminen, syyllistäminen jne. Eli kannattaisi siellä Sysmän koulussa oppia tunnistamaan henkinen väkivalta, sopia nollatoleranssi ja menettelytavat jos ja kun joku käyttää henkisen välivallan "työkaluja". Henkinen väkivalta on lopultakin todellakin helppo tunnistaa ja sitä ei koulussa tarvita.

Väkivalta ei ole myöskään koskaan uhrin vika. Useimmiten on myös niin, että väkivallan käyttäjä ei tunne mitään syyllisyyttä, joten puhe onnettommasta kiusaajasta ei useimmiten pidä paikkaansa. Lisäksi pitäisi tajuta se, että myös ne, jotka eivät puutu kiusaamsieeen, tukevat nimenomaan kiusaajaa. Tilannehan on vähän sama, jos näemme jonkun käyvän toisen kimppuun, niin emme puutu siihen, vaan annamme sen tapahtua.

Kimmo Kojamo

Koulukiusaaminen loppuu heti kun kiusaajalta "väännetään niskat nurin". Siis otetaan kiusaajalta ns. luulot pois ja mikäli puhe ei auta, niin valokuva kiusaajasta koulun ilmoitustaululle ja paikalliseen aviisiin (sanomalehteen)...että näin aluksi tälläinen RYHMÄYTTÄMINEN - tiedoksi ihan opetishallituksellein.

Pekka J. Mäkinen

Nuoret haluavat provosoida. Halutaan olla jotain erityistä, jotain mikä aiheuttaa paheksuntaa. Se on aina nähty. Se että se johtaa kiusaamiseen, voi hyvinkin olla heidän itsensä syytä. Siitä huolimatta että suurin osa kiusaamisista kohdistuu syyttömiin. Tätä ei rehtori varmasti kiistä, mutta otti puheeksi myös tämän puolen asiasta.
Mutta meidän aikamme on yliherkkä näissä kysymyksissä, eikä homoutta ja lesboutta haluta missään tilanteessa koskaan arvostella, vaikka syytä olisi.

On todellakin kummallista jos 12 v väittää olevansa homo tai lesbo, sillä vasta murrosiän jälkeen homonitoiminta kertoo totuuden. Suurimmalla osalla kuvitelmat homoudesta tai lesboudesta häviävät itsekseen luonnollista tietä .

Sakari Lepola

Minusta näyttää kyllä siltä, että tapausta kommentoivat poliitikot ovat vielä kyseistä rehtoria huomattavasti vähemmän tehtäviensä tasalla. Eikö juuri Opetushallituksesta olekin tullut mitä kummallisempia julkaisuja, jotka saattavat ajaa nuoria ylilyönteihin tällä saralla? Mutta noiden uutisessa olevien twiittien perusteella näyttää siltä, että meidän poliitikoistamme kukaan ei muista tai ei syystä tai toisesta halua muistella omia kouluaikojaan. Minä voin virkistää muistia: Silmätikuksi voidaan ottaa paljon vähäisemmästäkin syystä kuin erikoisen pukeutumisen vuoksi. Esimerkiksi minulla on luonnonkiharat hiukset, ja sehän oli jo täysin riittävä syy kiusaamiseen ja monenlaiseen nimittelyyn. En usko, että kukaan ryhmästä Parviainen, Haavisto, Kasvi ja Grahn-Laasonen voisi olla tästä asiasta täysin tietämätön, ellei ole ollut nuoruuttaan kotiopetuksessa.

Irina Gagarin

Rehtoria ollaan ristiinnaulitsemassa, vaikka hänen puheensa ovat aivan loogisia.
Kun oppilas pukeutuu huomiota herättävästi ja lisäksi huomiota herättävästi tuo esiin suuntautumistaan, seurauksena on että muut oppilaat kiinnittävät huomiota tällaiseen provokaatioon. Huomionkipeät oppilaat alkavat tämän jälkeen uhriutua, kun saavat kaipaamaansa huomiota.

Tuija Ruotsalainen

Kaikki mitä luin haastattelusta oli asiallista ja totta. Ei muuta kuin pää pystyyn ja pysy sanojesi takana. Tässä tilanteessa media on vääristellyt kaiken. Aivan sama meininki kuin professori Tapio Puolimatkan tapauksessa.. sexpo ja seta aivopesevät tätä maata ja särkevät seuraavan sukupolven elleivät rehtorit ja opettajat ala ottamaan järkeä mukaan toiminnassaan. Ensimmäiseksi se kamala terveystiedon kirja jonka seta on markkinoinut pois kouluista kokonaan. Taistelkaa terveen seuraavan sukupolven puolesta. Se on vielä mahdollista. Tai muuten EI OLE PIAN SEURAAVAA SUKUPOLVEA....